GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγαλύτερο κούρεμα ζητά το ΔΝΤ...

To κούρεμα της τάξης του 50% των ελληνικών ομολόγων δεν επαρκεί για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέχρι το 2020, εκτιμούν στελέχη...

To κούρεμα της τάξης του 50% των ελληνικών ομολόγων δεν επαρκεί για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέχρι το 2020, εκτιμούν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επικαλούνται το Dow Jones Newswires και η Wall Street Journal. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να επικυρώσουν τη διαφωνία ΔΝΤ και Κομισιόν σχετικά με τη βασικότερη προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση: την επάρκεια ή μη του νέου PSI.
Το ΔΝΤ διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι...
ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών υποδηλώνει ότι η χώρα ίσως δεν κατορθώσει να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμο επίπεδο, ακόμη και με το haircut 50% που έχει αποφασιστεί, γράφει το πρακτορείοDow Jones Newswires, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
«Το haircut 50% ίσως πλέον να μην είναι αρκετό για να επαναφέρει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αναφέρει ένας αξιωματούχος.
Επίσης, στέλεχος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται πλέον πάνω σε μια αυστηρότερη οικονομική αξιολόγηση από αυτή που περιγράφεται στην αναθεώρηση του Ταμείου τον προηγούμενο μήνα για την χώρα.
Στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι πλέον έγκυρη με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις. «Για να είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, είτε χρειάζεται μεγαλύτερο haircut είτε επιπρόσθετα δάνεια από την Ευρώπη», δήλωσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επισήμως το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών για το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, απλώς βρίσκεται ως «παρατηρητής». Ωστόσο, για να συνεχίσει το ΔΝΤ να δανείζει, τα στελέχη του πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η χώρα θα μπορεί να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα.
Τις ίδιες πηγές επικαλείται και η Wall Street Journal, σε άρθρο με τίτλο «Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Ελλάδα για τα επίπεδα του χρέους και την επιδείνωση των προοπτικών». Η εφημερίδα αναφέρει πως το ΔΝΤ προειδοποίησε προσφάτως την ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και οι δημοσιονομικές αποκλείσεις καταδεικνύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ενδεχομένως βιώσιμο, ακόμη και με «κούρεμα» 50%.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ένα σχεδόν μήνα μετά και ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο για το PSI, η πλευρά του ΔΝΤ επιλέγει τη στιγμή για να δημοσιοποιήσει μέσω του αμερικανικού οικονομικού τύπου την εσωτερική διαφωνία στην τρόικα για το αν το PSI μπορεί να στηρίξει την δανειακή σύμβαση ή όχι.
Επισημαίνεται ότι στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ ανέφερε ότι εάν το κούρεμα 50% επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα στο 120% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο επίπεδο. Παράλληλα όμως, προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε το 2011 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% και 3% για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση