GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στους δρόμους ξανά οι Σύροι, καθώς συνεχίζεται η αποστολή των παρατηρητών...

Σε μαζικές διαδηλώσεις καλούν σήμερα, Παρασκευή, οι Σύροι ακτιβιστές, με αίτημα την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, τη στιγμή που συν...

Σε μαζικές διαδηλώσεις καλούν σήμερα, Παρασκευή, οι Σύροι ακτιβιστές, με αίτημα την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, τη στιγμή που συνεχίζεται η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα. Όπως επισημαίνεται, οι ακτιβιστές εμφανίζονται περισσότερο δυναμικοί λόγω της παρουσίας των παρατηρητών, παρά το γεγονός ότι η αιματηρή καταστολή συνεχίζεται. Πάντως, η αισιοδοξία που εκφράζει ο...
Αραβικός Σύνδεσμος για την κατάσταση στη Συρία, εντείνει την ανησυχία των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης ότι η αποστολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μανδύας ευπρεπισμού» από τη Δαμασκό.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν την Πέμπτη 17 διαδηλωτές, τους έξι από αυτούς σε μία πόλη Χάμα, την οποία επισκέπτονταν την ώρα εκείνοι οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου.
Κατά την ίδια πηγή οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και εναντίον διαδηλωτών στην Ντούμα, ένα προάστιο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα τέσσερις από αυτούς. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και λέγεται ότι χιλιάδες έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία για να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.
«Οι ακτιβιστές κάλεσαν σε πλήρη πολιτική ανυπακοή. Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, τα καταστήματα κλείνουν και η πόλη παρέλυσε», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχίμ.
Εκτός από τους 17 νεκρούς διαδηλωτές, άλλοι έξι άνθρωποι -η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη- σκοτώθηκαν στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να επισκεφθεί και αυτήν την περιοχή, εκτός από τη Χάμα και την Ντεράα. Ακτιβιστές από τις πόλεις αυτές είπαν, ωστόσο, ότι μέχρι τα μέσα του απογεύματος δεν είχαν δει κανέναν από τους παρατηρητές και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους. Υποστήριξαν επίσης ότι στις περιοχές απ' όπου θα περάσουν οι παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας.
«Πού βρίσκονται; Δουλέψαμε σκληρά για αυτήν την επίσκεψη, έχουμε μάρτυρες και καταγράψαμε τους θανάτους και τις τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν. Οι κάτοικοι ήθελαν να κάνουν πορεία αλλά οι παρατηρητές αγνοούνται», σχολίασε ένας άνδρας με το όνομα Οντέι από το Ιντλίμπ.
Στη Χάμα, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν την αντιπροσωπεία εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφάλειας, με ελεύθερους σκοπευτές στα γύρω κτίρια. «Οι άνθρωποι πραγματικά ελπίζουν να προσεγγίσουν (τους παρατηρητές). Δεν έχουμε πρόσβαση στην αντιπροσωπεία. Τώρα οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια τίποτα και κανέναν. Μόνο ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει», τόνισε ένας αντιφρονών ακτιβιστής, ο Άμπου Χισάμ, από τη Χάμα.
«Καθησυχαστική» η κατάσταση κατά τους παρατηρητές
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι δηλώσεις των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου που βρίσκονται στη Συρία για να διαπιστώσουν εάν έχει σταματήσει η βία σε βάρος των διαδηλωτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δείχνουν ότι η κατάσταση είναι «καθησυχαστική».
«Κρίνοντας από τις δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής Αλ-Ντάμπι, ο οποίος επισκέφθηκε αρχικά τη Χομς, η κατάσταση φαίνεται καθησυχαστική», αναφέρει το υπουργείο στην ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με το υπουργείο, η Μόσχα υπολογίζει στον «επαγγελματισμό και την αμεροληψία» της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου.
Πηγή του Αραβικού Συνδέσμου από το Κάιρο είχε αναφέρει νωρίτερα ότι υπήρξε πρόβλημα με την επικοινωνία με τη Συρία, όμως το πρόγραμμα των παρατηρητών συνεχίζεται κανονικά. «Επικοινωνήσαμε με τις ομάδες μας. Το σημερινό σχέδιο δεν θα αλλάξει και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σήμερα ήταν το κακό τηλεφωνικό δίκτυο που καθιστούσε δύσκολη την επικοινωνία. Χρειαστήκαμε περισσότερο χρόνο για να τους μιλήσουμε».
Οι συριακές αρχές υποστήριξαν πάντως ότι παρέχουν στους Άραβες παρατηρητές» όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται» στην αποστολή τους. «Λαμβάνουν όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται, χωρίς καμία εξαίρεση, και αυτό αντικατοπτρίζεται στις θετικές δηλώσεις που έκανε ο Σουδανός επικεφαλής τους», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι.
Η ένοπλη αντιπολίτευση διακόπτει τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών δυνάμεων
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης διέταξε να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια της παραμονής στη Συρία των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου. «Έχω δώσει διαταγή να σταματήσουν όλες οι επιχειρήσεις από την ημέρα που οι παρατηρητές του Αραβικού Σύνδεσμου έφθασαν στη Συρία, την περασμένη Παρασκευή. Όλες οι επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος σταματούν με εξαίρεση τις περιπτώσεις αυτοάμυνας», δήλωσε τηλεφωνικώς σήμερα στο Reuters ο αντισυνταγματάρχης Ριάντ αλ-Άσαντ, επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση