GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για γενοκτονία στην Αλγερία κατηγορεί ο Ερντογάν την Γαλλία...

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία ότι διέπραξε «γενοκτονία» στην Αλγερία, αντιδρώντας έτσι στην ψήφι...

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία ότι διέπραξε «γενοκτονία» στην Αλγερία, αντιδρώντας έτσι στην ψήφιση χθες από τους γάλλους βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Άγκυρα αρνείται. Να επιδείξει σεβασμό στις «πεποιθήσεις του καθενός» ζήτησε απαντώντας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Εν τω μεταξύ, αναχώρησε σήμερα το πρωί από τη Γαλλία, μια μέρα μετά το πάγωμα από την Άγκυρα της στρατιωτικής και πολιτικής της συνεργασίας με...
το Παρίσι, ο πρεσβευτής της Τουρκίας, Ταχσίν Μπουρτσούογλου.

«Εκτιμάται ότι 15% του πληθυσμού της Αλγερίας σφαγιάστηκε από τους Γάλλους από το 1945. Πρόκειται για μια γενοκτονία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διαδικασία της ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη γαλλική κυριαρχία, μεταξύ 1945 και 1962.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι ο Νικολά Σαρκοζί προσπαθεί να κερδίσει ψήφους υποδαυλίζοντας την ισλαμοφοβία και την τουρκοφοβία. «Ποντάρει στο μίσος για τον μουσουλμάνο και τον Τούρκο έχοντας εκλογική σκοπιμότητα», τόνισε.
«Η ψήφιση που έλαβε χώρα στη Γαλλία, μια Γαλλία όπου ζουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, έδειξε σαφώς σε ποιό σημείο ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ισλαμοφοβία έχουν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη Γαλλία και την Ευρώπη», επεσήμανε ακόμη και κάλεσε τη Γαλλία να αναλογιστεί το δικό της παρελθόν και να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνωρίζει ότι υπήρξε μια γενοκτονία, μπορεί να ρωτήσει τον πατέρα του Παλ Σαρκοζί, ο οποίος ήταν λεγεωνάριος στην Αλγερία στη δεκαετία του 1940», πρόσθεσε. «Είμαι βέβαιος ότι ο Παλ Σαρκοζί έχει πολλά να πει στο γιό του για τις σφαγές που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία».
Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον μια Τουρκία που είναι στην άμυνα. Τώρα υπάρχει μια Τουρκία ενεργή, ισχυρή σε όλα τα μέτωπα.... Ο καιρός που μας επέβαλαν το ο,τιδήποτε έχει παρέλθει».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, πάλι, προειδοποίησε τη Γαλλία να αποχωρήσει από την Ομάδα του Μινσκ, που συγκροτήθηκε για τη διευθέτηση της διαφοράς για το Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αν υιοθετήσει οριστικά το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915.
«Αν αυτό το νομοσχέδιο λάβει ισχύ νόμου, κάτι που δεν ελπίζω, τότε θα πρέπει πολύ πιθανώς η Γαλλία να αποχωρήσει άμεσα από το διαμεσολαβητικό έργο, καθώς θα έχει υιοθετήσει μια στάση που στερείται σαφώς αμεροληψίας και επισημοποιεί τη μονομέρειά της», δήλωσε ο Γκιουλ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ομάδα του Μινσκ -στην οποία μετέχει η Τουρκία- συγκροτήθηκε το 1992 από την τότε Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ο διεθνής οργανισμός είναι σήμερα γνωστός ως ΟΑΣΕ), και σε αυτή συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η αποστολή της είναι να ενθαρρύνει την εξεύρεση μιας ειρηνικής απόφασης ύστερα και από διαπραγμάτευση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αζερικό θύλακα που ελέγχεται ντε φάκτο από τους Αρμένιους.
Σεβασμό στις πεποιθήσεις του καθενός ζήτησε ο Νικολά Σαρκοζί
Να επιδείξει σεβασμό στις «πεποιθήσεις του καθενός» ζήτησε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, από την Τουρκία, ως απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.
«Σέβομαι τις πεποιθήσεις των Τούρκων φίλων μας, είναι μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος πολιτισμός, οφείλουν να σέβονται τη δική μας χώρα και πολιτισμό», δήλωσε ο Σαρκοζί στους Γάλλους δημοσιογράφους στην Πράγα όπου έφθασε για να παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ. Πρόκειται για την απάντηση του Γάλλου προέδρου στη δήλωση του Ερντογάν περί γενοκτονίας στην Αλγερία από τους Γάλλους αποικιοκράτες.
«Η Γαλλία δεν δίνει μαθήματα σε κανέναν, ούτε και προτίθεται να πάρει», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η Γαλλία ορίζει στον υπέρτατο βαθμό την πολιτική της» και εκτιμώντας ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία και την ηρεμία της». «Η Γαλλία δεν ζητεί την εξουσιοδότηση, η Γαλλία έχει πεποιθήσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό στη μνήμη» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, από το Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις «χωρίς αμφιβολία υπερβολικές δηλώσεις» που διατυπώθηκαν. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να διατηρηθούν μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας σχέσεις εμπιστοσύνης, ακόμη και φιλίας, τολμώ να πω τη λέξη (...), συνεπώς απευθύνω έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», υπογράμμισε.
Αναχώρησε από τη Γαλλία ο Τούρκος πρεσβευτής
«Ο πρεσβευτής επέστρεψε για διαβουλεύσεις. Μαζί με την οικογένειά του πήρε την πτήση των 07:40 και θα είναι στην Τουρκία το απόγευμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής, κ. Σολάκογλου την επομένη της ψήφισης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή την Πέμπτη για την αναστολή των διμερών επισκέψεων, την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία και πρόσθεσε ότι «οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία, καθώς και όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες με τη χώρα αυτή, ακυρώνονται» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της Άγκυρας που έστειλε αρκετές αντιπροσωπείες στο Παρίσι, οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως χαρακτηρίζεται από το 2001 στη Γαλλία η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, σύμφωνα με τους Αρμένιους.
Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι έως 500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο των απωλειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τη γαλλική Γερουσία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

5 σχόλια

  1. Δεν ξέρω εάν η Τουρκία έχει τα "φόντα" για να "τσαμπουκαλεύεται" όσο δείχνει, αλλά εάν είχαμε κι εμείς έναν ηγέτη με την αποφασιστικότητα του Ερντογάν ίσως και να να ήμαστε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 7:23

    Με τις κλανιές δεν βάφουν αυγά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιχνίδια, πιστεύω. Μιλάμε για τις δύο όψεις του ίδιου "νομίσματος"!
    Προφανώς ο Ερντογάν δεν θίγει το θέμα της καταγωγής του Σαρκοζί από τη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής και του Κεμάλ Ατατούρκ, που θεωρείται και εβραϊκής καταγωγής.
    Εσείς σφάξατε περισσότερους από ότι εμείς, είμαστε πιο "πολιτισμένοι".

    Καπετάν Μακρύς. Το "νόμισμα" λέγεται και Σιωνισμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. DEN EXEI SIMASIA ALLA AFTOS EINAI PATRIOTIS GIA TO KRATOS TOU OXI SAN TOUS DIKOUSMAS TOU EBROMASONOUS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΔΑΤΕ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ;

    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΜΠΗΚΕ Ο ΕΡΝΤΟ.

    ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΞΕΚΛΗΡΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ


    ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση