GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι τραπεζίτες δείχνουν το δρόμο στους πολιτικούς...

Από το  sofokleous10.gr Οι κεντρικές τράπεζες μετά από δυόμιση μήνες ρίχνουν και πάλι δολάρια από το… ελικόπτερο, σε μία προσπάθεια να κα...

Από το sofokleous10.gr


Οι κεντρικές τράπεζες μετά από δυόμιση μήνες ρίχνουν και πάλι δολάρια από το… ελικόπτερο, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές και να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα. Η Fed με τις πέντε υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αποφάσισαν να ανοίξουν στις στρόφιγγες του δανεισμού εν μέσω εμβάθυνσης της κρίσης στην ευρωζώνη. Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια των κεντρικών τραπεζών οι αναλυτές επισημαίνουν πως...
θα παράσχει πρόσκαιρη στήριξη στα χρηματιστήρια, ενώ το γεγονός ότι η παρέμβαση γίνεται σε δολάρια είναι ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που επικρατεί για το μέλλον του ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η διοχέτευση ρευστότητας κρίθηκε απαραίτητη λόγω της πιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέποντας τους πολιτικούς να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις και να αναδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, λειτουργώντας πυροσβεστικά. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν αρκούν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης. Στο πρόσφατο Eurogroup, oι ευρωπαίοι μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο ψάχνουν ακόμα το «μπαζούκα» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Παρά τα επιτόκια – φωτιά που πλήρωσαν Ιταλία και Βέλγιο στις δημοπρασίες ομολόγων, τις φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας, τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων Ρώμης και Μαδρίτης με το ΔΝΤ για παροχή βοήθειας και τις συνεχείς προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να «κωφεύουν».
Το μεγάλο μέτωπο στην Ε.Ε. είναι η ενίσχυση του EFSF. Ο επικεφαλής του EFSF κ. Klaus Regling μετά και τις τελευταίες προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων, οι οποίες έδειξαν ότι και ο μηχανισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άντληση φθηνών κεφαλαίων, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ως προς το πόσες φορές μπορεί να «μοχλεύσει» τα κεφάλαια που διαθέτει. Ως γνωστόν αρχικός στόχος των ευρωπαίων ήταν να τετραπλασιάσουν την δύναμη πυρός του EFSF ώστε αυτή να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του EFSF μέσω δύο επιλογών, χωρίς όμως να προσδιορίσουν τη συνολική δύναμη «πυρός». Μάλιστα διεφάνη ότι είναι έτοιμοι να ζητήσουν μεγαλύτερη βοήθεια απ’ το ΔΝΤ υπό την πιθανότητα να βρεθεί σε ανάγκη η Ιταλία
Σε ρόλο λευκού ιππότη το ΔΝΤ; 
Η ιδέα ενίσχυσης του ΔΝΤ είχε ήδη συζητηθεί στο G20 στις Κάννες στις αρχές του μήνα. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το ποιος θα μπορούσε να δανείσει τα χρήματα στο ΔΝΤ και γιατί. Κάτι που αναμένεται να αυξήσει τις εικασίες ότι θα είναι η ίδια η ΕΚΤ. Σίγουρα μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε τόσο στην ΕΚΤ όσο και στη Γερμανία την πολιτική κάλυψη, αφού η Κεντρική Τράπεζα δεν θα εμφανίζεται ως απευθείας διασώστης των χωρών! «Θα συζητήσουμε με την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Θα ρίξουμε στο τραπέζι κάποιες προτάσεις και είναι στο χέρι της ΕΚΤ να αποφασίσει», δήλωσε ο Βέλγος υπ. Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
Τυπώνει στα «μουλωχτά» χρήμα; 
Στα ψιλά της διεθνούς δημοσιογραφίας πέρασε η είδηση πως την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέτυχε να «αποστειρώσει» πλήρως τις αγορές ομολόγων της, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές σημαίνει ότι ουσιαστικά, τύπωσε νέο χρήμα. Σύμφωνα με τη συνηθισμένη πρακτική, η ΕΚΤ αφαιρεί από την αγορά ποσό ίδιο με εκείνο που φέρνει στο σύστημα, μέσω των αγορών ομολόγων. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις του αμφιλεγόμενου προγράμματος των παρεμβάσεών της στις δευτερογενείς αγορές. Την Τρίτη λοιπόν, η ΕΚΤ βγήκε στην αγορά για να μαζέψει καταθέσεις επτά ημερών από τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να αποστειρώσει τις τελευταίες αγορές ομολόγων. Όμως, κατάφερε να αντλήσει μόνο 194 δισ. ευρώ, έναντι των 203,5 δισ. ευρώ που ζητούσε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Η ΕΚΤ είχε αποτύχει να αντλήσει το ποσό που ζητούσε σε αντίστοιχη προσπάθεια αποστείρωσης και τον Ιούνιο του 2010. Η αποτυχία του λεγόμενου sterilization είναι ενδεικτική της κλίματος που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα και της γενικότερης πιστωτικής ασφυξίας. Σε εποχές που η ρευστότητα στερεύει, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να καταθέσουν τα χρήματά τους για επτά ημέρες στην ΕΚΤ, προτιμώντας πιο βραχυπρόθεσμες καταθέσεις (overnight), ώστε να έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ρευστότητα ανά πάσα στιγμή.

5 σχόλια

  1. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΩΝ, ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ??? ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ.
    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΧΙ ΘΑ ΕΡΧΕΣΤΕ ΠΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΖΗΛΟ ΕΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ----------------
    Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σκληρότερο πακέτο λιτότητας των τελευταίων 30 ετών, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012, που συζητήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη. Τα μέτρα περιλαμβάνουν νέους φόρους και ...
    περικοπή μισθών, επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω! Κανενα προβλημα!!
    Το γουρουνοειδες κητος "κ.παγκαλο" θα βγει και θα δηλωσει οτι :
    "παρερμηνευτηκαν οι δηλωσεις μου" (κακη μεταφραση!! Χα!!)..

    Το ιδιο εκανε οταν δηλωνε "αφοπλισμο των νησιων" σε τουρκικο καναλι..
    (στη Γαλλικη γλωσσα που (υποτιθεται μιλαει).

    Ω!
    Φιλοι μου να σας .."πω ενα μυστικο??"??

    Αυτο το κητος ..λογιζεται ,
    "δημοκρατικος" και .."προοδευτικος" !! (λιγο παλιοτερα και "σοσιαληστης"!!)

    Και .."εξ επαγωγης" οσα μαλακισμενα αχρηστα τσουβαλια τον ψηφιζουν ..αποκτανε αυτοματα το τιτλο επισης του "δημοκρατικου" και "προοδευτικου"!!

    Κυριοι. Μην γελατε.
    Ετσι ειναι!!

    Υπαρχουν ΑΚΟΜΑ .."ανθρωποι"
    (εδω εχω τις ενστασεις μου.."δημοκρατικα" )
    που πιστευουν οτι ψηφιζοντας αυτο το σιχαμερο κητος ειναι ..
    "δημοκρατικοι" και "προοδευτικοι"!!!

    Ζουμε τη .."τρελλα της χουντικης μεταπολιτευσης"..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ FACEBOOK

    ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 1&2 ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 7 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ.ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΓΙΑ 7 ΜΗΝΕΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ 700 ΜΕ 800 ΕΥΡΩ. ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΘΑ ΕΙΝΑΙ 20 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ.
    ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
    1 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΑΠ ΤΟ ΠΡΩΤΟ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΣΤΥΓΝΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α
    2 ΜΕΓΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
    3 ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΘΑ ΑΧΡΙΣΤΕΥΤΕΙ.ΕΚΕΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ
    4 ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ.
    5 ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ -ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ.
    6 ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ – 6 ΚΡΑΤΗ ΤΡΙΑ ΜΕΡΟΝΥΚΤΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ.
    7 ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.
    8 ΠΑΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΟ ΜΟΛΙΣ ΦΑΝΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : ΖΗΜΙΕΣ 287 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ PSI!

    ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΟΜΙΛΟ

    Ζημιές μετά από φόρους 287 εκατ. ευρώ προ των προβλέψεων για την απομείωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατέγραψε ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς στο 9μηνο 2011. Συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης του PSI (865 εκατ. ευρώ), τα...
    αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναλογούντα στους μετόχους διαμορφώνονται σε ζημίες 1,15 δισ. ευρώ.

    Τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν στα 916 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4%. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν στα 141 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένα κατά 1% ετησίως, κυρίως από τις προμήθειες της εμπορικής τραπεζικής (+5%). Τα συνολικά καθαρά έσοδα λειτουργίας ενισχύθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 12% και ανήλθαν στα 1.202 εκατ. ευρώ.

    Το λειτουργικό κόστος εμφάνισε κάμψη 4,4% ετησίως, στα 576 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης στην Ελλάδα (-6%). Στο εξεταζόμενο διάστημα οι δαπάνες προσωπικού του ομίλου εμφανίζουν κάμψη 4%, στα 274 εκατ. ευρώ, (-5% στην Ελλάδα), ενώ μείωση 7% εμφάνισαν τα γενικά διοικητικά έξοδα τα οποία διαμορφώθηκαν στα 237 εκατ. ευρώ (-10% στην Ελλάδα).

    Ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε στο 48% από 56% πέρυσι.

    Τα δάνεια μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 35,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% από την αρχή του έτους. Οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 14% από την αρχή του έτους, στα 24,5 δισ. ευρώ, καθώς -όπως σημειώνεται- συνεχίστηκαν οι εκροές από Ελλάδα στο 3ο 3μηνο, με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό έναντι του 2ου 3μήνου (-4% και -10% αντίστοιχα).

    Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2011 στα 2,9 δισ, ενώ τα συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 8,8%, ο δείκτης Tier I στο 7,8%, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I- ΕΒΑ ορισμός), στον οποίο περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, διαμορφώθηκε στο 7,4%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Kαλώς το μαλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση