GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα αντίγραφα των "Μαγεμένων" επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη...

Οι " Μαγεμένες ", τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα που είχε αφαιρέσει ο Γάλλος ιστορικός Εμανουέλ Μίλερ από τη Θεσσαλονίκη, εκτίθεν...

Οι "Μαγεμένες", τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα που είχε αφαιρέσει ο Γάλλος ιστορικός Εμανουέλ Μίλερ από τη Θεσσαλονίκη, εκτίθενται πλέον στο μουσείο του Λούβρου. Ωστόσο, η χορηγία που εξασφάλισε πρόσφατα ο δήμος άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των αντιγράφων τους στην πόλη όπου αυτά δημιουργήθηκαν.
Στις 4 Νοεμβρίου του 1864, ομάδα από οκτώ βουβάλια πορεύτηκε μέσα από πολυδαίδαλα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας στο...
λιμάνι της πόλης τις "Μαγεμένες". Τα αγάλματα φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο "La Truite" και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία.
Οι "Μαγεμένες" ("Las Incantadas") είναι τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης), τα οποία δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, θεωρούνται τα "ελγίνεια" της πόλης και είναι συνδεδεμένα με μύθους και ιστορίες της. Ωστόσο, αφαιρέθηκαν από το Γάλλο ιστορικό Εμανουέλ Μίλερ με την άδεια των οθωμανικών αρχών. Για χρόνια, φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου του Λούβρου και μόλις πρόσφατα συντηρήθηκαν και εκτίθενται τώρα στη μεγάλη αίθουσα για το Μέγα Αλέξανδρο.

Την τελευταία εικοσαετία έγιναν, κατά καιρούς, προσπάθειες από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την επιστροφή των πρωτότυπων αγαλμάτων στην πόλη όπου αυτά δημιουργήθηκαν. Οι προσπάθειες απέτυχαν, καθώς το Λούβρο αρνήθηκε να τα επιστρέψει.
Μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο, συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στη Θεσσαλονίκη τα αντίγραφα των "Μαγεμένων"  και οι μήτρες τους αντί του ποσού των 186.000 ευρώ, που θα πλήρωνε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Μουσείο του Λούβρου.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω της γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης, δεν μπόρεσε να διαθέσει το απαιτούμενο ποσό και επί έναν χρόνο αναζητούσε χορηγία, την οποία τελικά βρήκε πρόσφατα στο πρόσωπο και την οικονομική ευχέρεια της -Θεσσαλονικιάς στην καταγωγή- επιχειρηματία Έλενας Αμβροσιάδου.
Η συμφωνία-χορηγία "έκλεισε" μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και της κ. Αμβροσιάδου, ενώ συζητήθηκε ήδη και σειρά πρωτοβουλιών για την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση των αντιγράφων.
Παρόντες στη συνάντηση μεταξύ της χορηγού και του δημάρχου Θεσσαλονίκης και στη συζήτηση για την τουριστική αξιοποίηση των αντιγράφων των "Μαγεμένων" ήταν και οι αντιδήμαρχοι πολιτισμού και οικονομικών Σ. Πέγκας και Χ. Καπόν.
Η έλευση των αντιγράφων αναμένεται στις αρχές του 2012, οπότε θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος.  

2 σχόλια

  1. Αντιγραφα κακεκτυπα .....ετσι οπως σας πρεπει!ΑΝΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό θα πει πεπολιτισμένος Γερμανός. Να σε ληστεύει, και μετά να σου ζητάει εισιτήριο για να τα δεις. Επειδή ούτε κι αυτά τού φτάνουν για να ζήσει ως πεπολισισμένος γερμανός ληστής, σου ζητάει λεφτά για να σου βγάλει αντίγραφα!

    Φραγκογερμανικά κοπρόσκυλα, κρεμάλα χρειάζεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση