GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η γερμανική στρατηγική: Στο άκρο του γκρεμού...

Toυ Νίκου Κοτζιά Παλαιότερα, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν συχνά οι σύμμαχοι των μικρομεσαίων κρατών μελών της ΕΕ. Χάρη σε...

Toυ Νίκου Κοτζιά

Παλαιότερα, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν συχνά οι σύμμαχοι των μικρομεσαίων κρατών μελών της ΕΕ. Χάρη σε αυτή τη συμμαχία, διευκολύνονται οι θεσμοί της ΕΕ να αντιστέκονται στον άξονα Βερολίνου-Παρισιού. Ταυτόχρονα διασφαλιζόταν η σχετική αυτονομία και ο ειδικός τους ρόλο εντός του συστήματος της ΕΕ. Αντίστοιχα τα μικρομεσαία κράτη εύρισκαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στηρίγματα για να μην τους καταβροχθίσουν οι μεγάλοι.
Με την όλο και μεγαλύτερη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, η Επιτροπή εγκατέλειψε τον ιστορικό της ρόλο και άρχισε, ιδιαίτερα στην εποχή μετά τον Ντελόρ, να συνεννοείται με τον άξονα Παρίσι-Βερολίνο και να δείχνει προθέσεις υποταγής στο τελευταίο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα υπόσκαψης της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια η ΕΕ κινήθηκε με την άμεση πλέον «καθοδήγηση» της Γερμανίας, ενώ... η Γαλλία «ξέπεσε» σε έναν δεύτερο ρόλο εντός του άξονα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και στη βάση της ισότητας των κρατών-μελών, αλλά από ένα διευθυντήριο σε διακρατική βάση. Σε αυτό συμμετέχει η Γερμανία με ένα μικρό γαλαξία κρατών, όπως είναι η Γαλλία, αλλά και η Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία, ως χώρες πλεονασματικές. Στις διακρατικές «δράσεις» δεν συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που τυπικά οι τελευταίες συνθήκες το έχουν αναβαθμίσει, ενώ η Επιτροπή περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή. Με άλλα λόγια, η Γερμανία όχι μόνο δρα αυταρχικά και αλαζονικά έναντι κρατών-μελών της ΕΕ με χρηματοπιστωτικά προβλήματα, αλλά για πρώτη φορά και έναντι των κεντρικών κοινοτικών θεσμών της ΕΕ. Αυτό το καινούργιο φαινόμενο είναι που ανάγκασε μέλη της Επιτροπής, να δηλώσουν ότι «οι γερμανοί δείχνουν ασέβεια απέναντι στα όργανα της Ένωσης».
Η ασέβεια των Γερμανών έναντι των θεσμών της ΕΕ και η αλαζονεία και αυταρχισμός έναντι των κρατών-μελών που η οικονομία τους βρίσκεται σε ύφεση, είναι στοιχεία μιας συνολικά επικίνδυνης στρατηγικής της Γερμανίας που ιστορικά, για άλλη μια φορά, παίζει με τη φωτιά ρίχνοντας στις φλόγες βενζίνη. Αυτή την Βενζίνη την παρουσιάζει η ίδια ως την απαραίτητη «οικονομική ηθική». Δηλαδή, δηλώνει ότι εναντιώνεται στην αύξηση της ρευστότητας στην ευρωζώνη, στο ευρωομόλογο και στην παροχή φτηνών δανείων της ΕΚΤ προς τα κράτη, διότι, υποστηρίζει, αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει η απαιτούμενη πειθαρχία στα κράτη με ελλείμματα και δεν θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίστροφη. Η Γερμανία δεν θέλει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα ανακούφισης της ευρωζώνης διότι επιθυμεί προηγουμένως να έχει «λάβει» από τα λιγότερο ισχυρά κράτη-μέλη όλα όσα παράλογα απαιτεί. Την δημόσια τους περιουσία, των έλεγχο των οικονομιών τους, την συνταγματοποίηση σε αυτά των γερμανικών αντιλήψεων. Με άλλα λόγια η Γερμανία δεν εμφανίζεται ως ένας ευγενικός ηγεμόνας, πράγμα που ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει, αλλά ως μια ηγέτιδα δύναμη που απαιτεί από τους άλλους συνεχείς παραχωρήσεις και εκχωρήσεις.
Το χειρότερο, βέβαια, δεν είναι το τι απαιτεί η Γερμανία, ούτε, ίσως, ο ουσιαστικός αντιδημοκρατισμός και αντιευρωπαϊσμός του διευθυντηρίου που έχει εγκαταστήσει στη καρδιά της ευρωζώνης, αλλά ότι αυτές οι παράλογες απαιτήσεις της γίνονται «μετά χαράς» και ευμενώς αποδεκτές από την ελληνική διορισμένη πολιτική ηγεσία. Η τελευταία θεωρεί αυτονόητο να αποδέχεται οποιαδήποτε απαίτηση από την Γερμανία, συχνά να προτρέχει της αυταρχικής λογικής της τελευταίας. Ας μου πει κάποιος έστω και μια ουσιαστική αντίρρηση της ελληνικής ηγεσίας στις απαιτήσεις του Βερολίνου.
Με τις απαιτήσεις και την επιβολή τους, η Γερμανία έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε απαξίωση. Όταν αντιληφθεί τα αδιέξοδα της πολιτικής της, ή αποφασίσει να κάνει στροφή αφού θα έχει πάρει ότι διεκδικεί σήμερα, τότε η ΕΕ θα βρίσκεται ήδη στο χείλος του γκρεμού και ο λογαριασμός θα αφορά και το Βερολίνο.

5 σχόλια

  1. Σιγά το ... ΝΕΟ ! Πάρτε και από εδώ ορισμένα "ΑΛΛΑ" στοιχεία: 1. γνωρίζεται ότι πρώτα η Γερμανία κ. η Γαλλία ξεπάρασαν το όριο του 3% που είχαν ορίσει οι ίδιοι 1 Γιατί ; και πως; 2. Γνωρίζεται ότι μετά την επανένωση των Γερμανιών, έγινε δολοφονική απόπειρα στον Σοιμπλερ και ... Λαφονταιν ; Γιατι ; Δύο πολιτικών από διαφορετικά στρατόπεδα, γιατι; 3. Ο Σόιμπλερ είτανε "αντίπαλος" στον Κόλ, ενώ ο Λαφοντάιν αποχώρησε ως σούπερ υπουργός Οικονομικών της κυβερνήσεως Σρόντερ, εφόσον ... τσακώθηκε με της Γερμανικές κ. Γαλλίκες τράπεζες, μάλιστα τα ΜΜΕ της .... Αγγλίας των παρουσίαζαν με μουστάκι και στολή του ..... Χίτλερ !! Γιατί άραγε ;; 4. Γνωρίζεται οτι οι ιδρυτές στην ΗΠΑ της Lehmann Brotherds κ. Goldmann Sachs ξεκίνησαν απο δύο μικρά πολύ κοντά μεταξύ τους χωριά στην Γερμανία ; Από "φτωχές" οικογένειες, αλλά με .... μεγάλη όρεξη ! Το ότι είτανε Γερμανοεβραίοι δεν είτανε το .... καταλυτικό ! 5. Γνωρίζεται ότι η φράση "Bad Banks", αν και αγγλική την εφευράν οι .... Γερμανοί ; Γιατί άραγε ; Μήπως για να καλείψουν τα σχεδόν 800 δίσ. Δολ. (τοξικά ομόλογα), που τους τα φόρτοσαν τους Γερμανούς η αμερικάνικη οικονομία μετά την "υπόθεση" Lehmann διαμέσου του Ακερμαν ;; 6. Γνωρίζεται ότι η 2η μεγάλη γερμανική τράπεζα η Κομερτς Μπάνκ έχει βαρέσει κανόνι, αλλά το κρατάν μυστικό και θα την ..... κρατηκοποιήσουν ;; 7. Φαντάζεσται ότι τα λεγώμενα "πλεονάσματα" της Γερμανικής οικονομίας δεν είναι ... Γερμανικά και ένα μέρος τους είναι εικονικά ;; 8. Μπορείται να φανταστείται ότι η Γερμανία είναι ένα θύμα όπως η Ελλάδα ;; 9. Και εφόσον ψάξεται τα παραπάνω 8 σημεία και δείται τα συγκηνωνούντα δοχεία των δρόμων και διαδρομών του χρηματηστηριακού παγκόσμιου κεφαλαίου, τότε θα δείται τι σας (ΜΑΣ) περιμένει !! Διασταυρώστε τους μην ΜΑΣ .... ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ !!!! (Σημ. Τον Αδόλφο του την δώσαν την εξουσία, δεν τον ψήφισε ο Γερμανικός Λαός, τυχαίο ; σύμπτωση ; Ομοιότητες με Μόντι/Ιταλία και Παπαδήμα/Ελλάδα είναι εντελώς μα ... εντελώς ... τυχαίες κ. συμπτωματικές !)
    ---------------------------------
    Παρακαλώ "διαβάστε" την πραγματικότητα του μεσοπολέμου της SPD και τον ρόλος της για την "άνοδο" του ... διορίσμου της NSDAP (ομοιότητες με Μόντι/Ιταλία και Παπαδήμα/Ελλάδα είναι ... ΤΥΧΑΙΕΣ !!)! Και ΙΣΩΣ καταλάβαιτε ! Επιπλέον η Μέρκελ δεν ΕΒΡΙΣΕ ποτέ την Ελλάδα και τους Ελληνες, ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ κ. ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ και ΕΠΙΣΗΜΑ σε διεθνή ΒΗΜΑΤΑ (FORUM) βρίζουν και προσβάλλουν τον ... ΛΑΟ που .... ΕΚΠΡΩΟΣΩΟΠΟΥΝ, τι γνώμη θα έχουν και έχουν οι ξένοι, όταν ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ "ΜΑΣ"(;;) μας ΒΡΙΖΟΥΝ ;; ΟΣΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ, έχουν πέσει στην ΛΟΥΜΠΑ του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού ΛΟΜΠΥ ! Από αυτό το ΟΛΟ, κέρδος έχει το DOLLAR ! Διότι η οικονομία του DOLLAR είναι υπό κατάρευση, και για τους οικονομολογους ANAL-λυτές (ANAL στα λατινικά) η ιδανική αναλογία DOLLAR-Ευρω πρέπει να είναι 1 προς 1,17-1,27 ! Κάθε τι παραπάνω είναι κατά του Ευρώ με γεωμετρική πρόοδο ! Εάν τώρα, η αναλογία γίνει 1 προς 0,65-0,80 τότε ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, όπως 1ου κ. 2ου παγκοσμίου πολέμου !! ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ; Να ξέρεται όμως ότι θα το ΧΑΣΕΤΑΙ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικολή-Νικολή καπετάνιε Ντερτιλή, πως φαίνονται ότι η ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ σου έχουν μια ΕΜΠΑΘΕΙΑ, μια ΑντιΕπιστημονική, ΑντιΙστορική κ. ΑντιΚοινωνική εμπάθεια απέναντι στο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ! Αν και γνωρίζεις σχετικά καλά γερμανικά, η ουσία δεν είναι να γνωρίζεις γερμανικά, αλλά να καταλαβαίνεις ... γερμανικά, ΔΙΑΦΕΝΕΤΑΙ το πόσο σε έχουν δηλητηριάση στο ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΟΡΕΜΕΝΟ ΥΠΕΞ που "υπηρέτησες/υπηρετείς ;" ! Αλλά για τι μιλάμε ; Εσύ δεν είσουν ένας από τους κεντρικούς Συμβουλους του ΥΠΕΞ Γιωργάκη, που υπογράψαται για τον ... βομβαρδισμό του Βελιγραδίου ;; Οπως τα ΝΑΖΙ παλιά ! Τότε είσασταν ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ με τους "ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΑΤΕΧΩΜΕΝΟΥΣ" Γερμανούς ! Τώρα τι έγινε ; Επειδή η Γερμανική Πολιτική παλεύει να απαγκυστρωθεί από μια "ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ", τους χτυπάς και μάλιστα τελείως ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ! Νικολή, ΟΣΟΙ ΕΙΤΑΝΕ κ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΙΜΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΟΘΡΩΔΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΑΣΜΑΤΟΣ στην Ελλάδα, δεν ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΛΛΩΝ ! ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ, ΜΑ ΟΛΟΥΣ, ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΝΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΝ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ !! ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ !! ΑΥΤΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αληθεια ειναι οτι ο Ολυμπιακος κερδισε αλλα δεν προκρινεται.
    Η αληθεια ειναι οτι χρειαζομαστε ενα Παπαδοπουλο που θα συλλαβει και θα εκτελεσει αμεσως ολοκληρη την αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια..
    Η αληθεια ειναι οτι ο τουρκογλου (μπενιζελο) μιλωντας στην ΤιΒι μου την εδωσε στα νευρα το κητος γαμω τη φυλη του..Απογονος του ..Ερμη του Πραξιτελους ειναι ρε αυτο το γουρουνοειδες κητος ρεεε..

    Και πρεπει να ειναι και πολυ γουρουνι στην ψυχη ..
    Ασχετα αν οι μακιγιερ τον "καλλωπιζουν" (φτου! τι να καλλωπισουν απο αυτο το απεχθες κητος) ομως η πραγματικη εικονα ηταν αυτη που εδειξε αυτο το απιθανο κητος οταν του πεταξε το καφε ενα βλαμμενο πασοκοσκυλο!!
    Τη θυμαστε την σκηνη??

    Ε! ΟΣΑ βιντεο Ναζι να δειτε ,σε κανενα ,επαναλαμβανω σε ΚΑΝΕΝΑ, δεν θα δειτε τετοιο φονικο,μισερο,δολοφονικο βλεμμα οπως αυτουνου του κητους τουρκογλου (μπενιζελο).
    Αγριο βλεμμα τρελλου παραφρονα ..
    γουρουνισιο βλεμμα γουρουνας που τρωει τα παιδια της φιλοι μου..
    Πω πω πω..
    Αυτο δεν το θελω κρεμασμενο .
    Το θελω σουβλιστο το γουρουνι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτή είναι η αποστολή που έχει αναλάβει.
    Η αποστολή της δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που στη γλώσσα τους το έχουν βαφτίσει «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
    Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που οδηγεί τον ελληνικό λαό πέρα κι από τη χρεοκοπία!
    Πέρα κι από την πτώχευση!
    Μας οδηγούν στον αφανισμό!
    Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
    (σ.σ.: «ελεγχόμενη» μόνο για τους κεφαλαιοκράτες), όπου ο μισός και πλέον προϋπολογισμός πηγαίνει σε τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και κάθε λογής «σωτήρες», ο ελληνικός λαός οδηγείται σε καταστάσεις πιο οδυνηρές κι από εκείνες του 1932! Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ο ελληνικός λαός
    - αυτή είναι η αποστολή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή είναι η αποστολή του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. - οδηγείται στην ανεξέλεγκτη καταστροφή, στον πλήρη αφανισμό, στην απόλυτη χρεοκοπία! ΠΗΓΗ: rizospastis.gr
    (ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ " ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ "
    ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΣΙΓΑΝΟΠΑΠΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση