GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς επηρεάζει η διατροφή το μητρικό γάλα...

Από το  diatrofi.gr Μιλώντας για θηλασμό αναφερόμαστε στον αρχαιότερο τρόπο διατροφής ενός βρέφους και θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε...

Από το diatrofi.gr

Μιλώντας για θηλασμό αναφερόμαστε στον αρχαιότερο τρόπο διατροφής ενός βρέφους και θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τη φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης. Το μόνο που απαιτείται απο τη γυναίκα που θέλει να θηλάσει, είναι ένας άθικτος μαστικός αδένας, η παρουσία και λειτουργία των κατάλληλων φυσιολογικών μηχανισμών που επιτρέπουν την επαρκή παραγωγή και έκκριση γάλακτος, καθώς και μια σωστή και...
ισορροπημένη διατροφή.
Το μητρικό γάλα αντιπροσωπεύει την πιο πλήρη και ισορροπημένη τροφή για το νεογνό, καθώς καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του και μπορεί εύκολα να το χωνέψει. Άλλωστε, είναι πλούσιο σε αντισώματα, πρωτεΐνικές δηλζδή ουίες, που ειναι ικανές να βοηθούν τον οργανισμό του νεογνού να αντιστέκεται στις λοιμώξεις.
Πράγματι, το νεογνό που τρέφεται με μητρικό γάλα, αντιδρά πολυ καλύτερα στις μολυσματικές ασθένειες απο το νεογνό που τρέφεται με τεχνητό γάλα. Ειδικότερα, το πρώτο γάλα(πύαρ) που εκκρίνεται απο το μαστό αμέσως μετά τον τοκετό και εκρέει για περίπου 3 ημέρες, αποτελεί πολύτιμη τροφή και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι υψηλότερη σε σχέση με το ώριμο γάλα, ενώ οι υδατάνθρακες και το λίπος βρίσκονται σε χαμηλότερες αναλογίες στο πυαρ.
Εν, συνεχεία το ώριμο γάλα που εκκρίνεται μετά την 3η εβδομάδα, περιέχει πολυ μικρότερο ποσοστό πρωτεΐνης, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε ταυρίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Το λίπος στο ώριμο μητρικό γάλα αυξάνει με την πάροδο της γαλουχίας. Γενικά το γάλα της μητέρας είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η σύσταση σε βιταμίνες επηρεάζεται απο τη διατροφική κατάσταση της μητέρας και την καθημερινή πρόσληψη.
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε αναλογία και σε μορφή που ευνοεί την απορρόφησή τους και εξασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους.
Επίδραση της διατροφής της μητέρας στη σύσταση του γάλακτος
Η διαδικασία του θηλασμού είναι διατροφικά απαιτητική, κυρίως για τις γυναίκες που θηλάζουν τα βρέφη τους αποκλειστικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της μητέρας αυξάνονται κατά 500 θερμίδες ημερησίως, ενώ η αύξηση των περισσότερων μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών συνιστάται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, με βασικότερα, την πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμίνης Α, φυλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου.
Δεν είναι απαραίτητο να προστεθούν μεγάλες ποσότητες γάλατος στην ημερήσια πρόσληψη της θηλάζουσας. Μάλλον, πρωταρχική επίδραση της ποσότητας του γάλακτος αποτελεί η συχνότητα του θηλασμού, δηλ. το πόσο συχνά θηλάζει η μητέρα το βρέφος της.
Η σύσταση και ο όγκος του μητρικού γάλακτος αλλάζει προοδευτικά όσο διαρκεί η γαλουχία και επηρεάζεται σημαντικά από τη θρεπτική κατάσταση της μητέρας και τις διατροφικές της συνήθειες, όσο και από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η σύνθεση των λιπαρών οξέων του μητρικού γάλακτος εκφράζει τη διαιτητική της πρόσληψη. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα σε σελήνιο, ιώδιο και μερικών από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο γάλα, μπορεί να είναι μειωμένα αν η διαιτητική πρόσληψη της μητέρας είναι μειωμένη. Τα υπόλοιπα συστατικά φαίνεται να είναι σε σταθερά επίπεδα, ανεξάρτητα από τη διατροφή της μητέρας. Μια μελέτη, ωστόσο δείχνει ότι σημαντικές πρωτεΐνες που περιέχονται στο μητρικό γάλα μπορούν να εκκριθούν σε μειωμένα επίπεδα εάν η μητέρα υποσιτίζεται.
Διαφορές στη δίαιτα της μητέρας επιδρούν στον ολικό όγκο και τη συγκέντρωση του γάλατος που εκκρίνεται, όχι όμως και στην ποιοτική σύσταση. Έτσι όταν μία μητέρα διατρέφεται φτωχά, ο όγκος του εκκρινόμενου γάλατος μειώνεται, αλλά τα ποσοστά των πρωτεϊνών και υδατανθράκων επηρεάζονται ελάχιστα. Η σύνθεση όμως του λίπους στο μητρικό γάλα ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας. Το προφίλ των λιπαρών οξέων του μητρικού γάλακτος μπορεί να αλλάξει σημαντικά ανάλογα με την ενεργειακή πρόσληψη και σύνθεση των λιπαρών οξέων του διαιτητικού λίπους που λαμβάνει η μητέρα όταν θηλάζει. Έτσι έρευνες έχουν δείξει οτι:
Θηλάζουσες γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (pufa),όπως καλαμποκέλαιο και σπορέλαιο, παρήγαγαν γάλα πλούσιο σε pufa.
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (sfa), τα μονοακόρεστα (mufa), το λινελαϊκό(C18:2n-6) και τα μακράς αλύσου LC-Pufa n-3 εξαρτώνται μέχρι ένα βαθμό από τη διατροφή της μητέρας, ενώ τα μακράς αλύσου LC-Pufa n-6 δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου.
Η πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων απο τη θηλάζουσα προκαλεί αλλαγές στη συγκέντρωση των ω-3 λιπαρών οξέων στο γάλα τους.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα λινελαϊκό (LA) και α-λινολενικό (ALA), πιθανότατα προέρχονται από τη διατροφή της μητέρας, δεδομένου ότι τα οξέα αυτά δεν συντίθενται de novo στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το περιεχόμενο του γάλακτος σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) μπορεί να αυξηθεί με την κατανάλωση λίπους ψαριών όπως, το σκουμπρί και ο σολομός, ή με συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Το περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος σε trans- λιπαρά οξέα απεικονίζει τη διατροφή της μητέρας από την πρόσληψη αυτών.
Τα trans-ισομερή λιπαρά οξέα όπως το ελαϊδικό οξύ (18:1t) προέρχονται καθαρά από τη διατροφή, συνήθως από τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη των τροφίμων και τα έλαια, π.χ. μαργαρίνη.
Γενικά γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε λίπος, παράγουν γάλα χαμηλό σε λίπος.
Μια σημαντική αύξηση στις συνολικές θερμίδες από πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της περιεκτικότητας του λαυρικού και του μυριστικού οξέος του γάλακτος.
Η διατροφή της μητέρας δεν έχει καμία αξιόλογη επίδραση στη χοληστερόλη του γάλακτος ωστόσο, μια πτώση στα επίπεδα χοληστερόλης του πλάσματος του βρέφους συνδέεται με αύξηση στη συγκέντρωση του λινελαϊκού οξέος του γάλακτος.
Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι η θηλάζουσα θα πρέπει να είναι προσεκτική στις επιλογές των τροφίμων που καταλώνει, λαμβάνοντας υπ’ οψιν οτι κάποιες απο αυτές μπορεί να προσδώσουν στο γάλα μια δυσάρεστη γεύση, με αποτέλεσμα το νεογνό να απορρίψει το μητρικό μαστό. Πρόκειται για τρόφιμα ,όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λάχανο, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι κ.ά., ενώ κάποιες άλλες πάλι μπορεί να αποδειχθούν δηλητηριώδεις για το παιδί όπως τα μαλάκια, τα οστρακόδερμα, τα αλλαντικά, το διατηρημένο κρέας ή το κυνήγι.
Έτσι, λοιπόν η θηλάζουσα θα πρέπει να ακολουθεί μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και οι τροφές της να είναι οσο το δυνατόν φρεσκότερες και να μην έχουν έντονες οσμές. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγει τα οινοπνευματώδη, το κάπνισμα και τη χρήση κάθε είδους φαρμάκου, που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο βρέφος.


2 σχόλια

  1. Απολύτως αληθες δημοσίευμα,
    σχετικο με τη βάπτιση του
    Γιώργου Παπανδρέου

    ============================================================================================
    Του Θωμα Ακρωτηριανάκη
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αντρέα Παπανδρέου βαπτίστηκε ορθόδοξος χριστιανος το 1959,
    στην Εκάλη.Στο βιβλίο του Γιώργου Λακόπουλου "Του μιλάνε τα κύματα..."(Ο Ανδρέας Παπανδρέου
    πριν μπει στην πολιτικη), εκδόσεις Καστανιώτη,πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνη του 2008,στη σελίδα
    125,διαβάζουμε : "Το 1959, που είχε μετακομίσει (σημείωση: ο Αντρέας) για πρώτη φορα στην
    Ελλάδα,ο Γεώργιος Παπανδρέου φώναξε ένα πρωι τον ιερέα της ενορίας της Εκάλης και
    βαφτίστηκαν και τα τέσσερα (σημείωση : παιδια του Αντρέα) ορθόδοξοι χριστιανοι".
    Δηλαδη, η βάπτιση έγινε στο σπίτι.Στην ίδια σελίδα αναφέρεται ότι ο νονος του Γίώργου
    Παπανδρέου ήταν ο Γιώργος Λιανόπουλος.
    Το πιο πάνω δημοσίευμα του πιο πάνω βιβλίου είναι απολύτως αληθες. Η "παράλειψη" της μέρας
    και του μήνα του 1959 που βαπτίστηκε είναι μια λεπτομέρεια,χωρις σημασία,που δεν θυμόταν ο
    αφηγητης.Άλλωστε οι βαπτίσεις το 1959 στην ευρύτερη Εκάλη ήταν σχετικα λίγες και οι ενορίες
    σ'αυτη είναι μόλις 4 με 5. Είναι σαν να γράφεται η ακριβης ημερομηνία και η ακριβης ενορία
    καταγραφης της βάπτισης του Γιώργου Παπανδρέου,δηλαδη έχει πλήρη αποδεικτικη αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά το ... ΝΕΟ ! Πάρτε και από εδώ ορισμένα "ΑΛΛΑ" στοιχεία: 1. γνωρίζεται ότι πρώτα η Γερμανία κ. η Γαλλία ξεπάρασαν το όριο του 3% που είχαν ορίσει οι ίδιοι 1 Γιατί ; και πως; 2. Γνωρίζεται ότι μετά την επανένωση των Γερμανιών, έγινε δολοφονική απόπειρα στον Σοιμπλερ και ... Λαφονταιν ; Γιατι ; Δύο πολιτικών από διαφορετικά στρατόπεδα, γιατι; 3. Ο Σοιμπλερ είτανε "αντίπαλος" στον Κολ, ενώ ο Λαφονταιν αποχώρησε ως σούπερ υπουργός Οικονομικών της κυβερνήσεως Σροντερ, εφόσον ... τσακώθηκε με της Γερμανικές κ. Γαλλίκες τράπεζες, μάλιστα τα ΜΜΕ της .... Αγγλίας των παρουσίαζαν με μουστάκι και στολή του ..... Χίτλερ !! Γιατί άραγε ;; 4. Γνωρίζεται οτι οι ιδρυτές στην ΗΠΑ της Lehmann Brotherds κ. Goldmann Sachs ξεκίνησαν απο δύο μικρά πολύ κοντά μεταξύ τους χωριά στην Γερμανία ; Από "φτωχές" οικογένειες, αλλά με .... μεγάλη όρεξη ! Το ότι είτανε Γερμανοεβραίοι δεν είτανε το .... καταλυτικό ! 5. Γνωρίζεται ότι η φράση "Bad Banks", αν και αγγλική την εφευράν οι .... Γερμανοί ; Γιατί άραγε ; Μήπως για να καλείψουν τα σχεδόν 800 δίσ. Δολ. (τοξικά ομόλογα), που τους τα φόρτοσαν τους Γερμανούς η αμερικάνικη οικονομία μετά την "υπόθεση" Lehmann διαμέσου του Ακερμαν ;; 6. Γνωρίζεται ότι η 2η μεγάλη γερμανική τράπεζα η Κομερτς Μπάνκ έχει βαρέσει κανόνι, αλλά το κρατάν μυστικό και θα την ..... κρατηκοποιήσουν ;; 7. Φαντάζεσται ότι τα λεγώμενα "πλεονάσματα" της Γερμανικής οικονομίας δεν είναι ... Γερμανικά και ένα μέρος τους είναι εικονικά ;; 8. Μπορείται να φανταστείται ότι η Γερμανία είναι ένα θύμα όπως η Ελλάδα ;; 9. Και εφόσον ψάξεται τα παραπάνω 8 σημεία και δείται τα συγκηνωνούντα δοχεία των δρόμων και διαδρομών του χρηματηστηριακού παγκόσμιου κεφαλαίου, τότε θα δείται τι σας (ΜΑΣ) περιμένει !! Διασταυρώστε τους μην ΜΑΣ .... ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ !!!! (Σημ. Τον Αδόλφο του την δώσαν την εξουσία, δεν τον ψήφισε ο Γερμανικός Λαός, τυχαίο ; σύμπτωση ; Ομοιότητες με Μόντι/Ιταλία και Παπαδήμα/Ελλάδα είναι εντελώς μα ... εντελώς ... τυχαίες κ. συμπτωματικές !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση