GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρωσία: Η συναρπαστική κατάληξη μιας βαρετής εκλογής...

Του Νικολάι Πετρόφ Τελικά οι εκλογές για την κρατική δούμα αυτή τη φορά αποδείχθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, παρά το νωθρό τους ξεκίνημ...

Του Νικολάι Πετρόφ

Τελικά οι εκλογές για την κρατική δούμα αυτή τη φορά αποδείχθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, παρά το νωθρό τους ξεκίνημα, στο οποίο όλα τα κόμματα έδειξαν έλλειψη δυναμισμού και αντιμετώπισαν την αδιαφορία του κοινού. Το ενδιαφέρον για τις εκλογές άρχισε να εντείνεται απότομα προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, όταν έγινε φανερός ο εκνευρισμός του Κρεμλίνου για τα παρατηρούμενα μειούμενα ποσοστά της «ενωμένης Ρωσίας» (ΕΡ).
Ακόμα πιο ανήσυχες ήταν οι αρχές με την προοπτική να...


ξεσπάσουν λαϊκές διαμαρτυρίες αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτό ίσως να εξηγεί τη δριμύτητα με την οποία πατάχθηκε η ομάδα παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας «Γκόλο» και συνελήφθη ο ηγέτης του «αριστερού μετώπου» Σεργκέι Ουντάλτσοφ (Sergei Udaltsov), μαζί με ακτιβιστές της «άλλης Ρωσίας». Έτσι εξηγείται επίσης η απόφαση να τεθούν σε συναγερμό 30,000 μέλη του φιλικού προς το Κρεμλίνο νεανικού κινήματος «Νάσι» προκειμένου να περιφρουρήσουν το κέντρο της Μόσχας, σε περίπτωση που παρίστατο ανάγκη.
Παρά την υποτονικότητά της, η προεκλογική εκστρατεία χρησίμευσε σαν ένα είδος εσωκομματικών εκλογών για την ΕΡ. Επίσης χρησίμευσε σαν ευκαιρία «παζαριών» μεταξύ των ομοσπονδιακών και των τοπικών ελίτ και για πολιτικές αντιπαραθέσεις που παρά την απουσία συμμετοχής εκ μέρους των κορυφαίων στελεχών της ΕΡ, έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστούν μια σειρά επικρίσεων κατά των αρχών.
Αρκετό ενδιαφέρον στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου πρόσθεσε επίσης η εκλογή των 27 τοπικών κοινοβουλίων, που διενεργήθηκε παράλληλα με τις ομοσπονδιακές εκλογές. Έχοντας πετυχημένα εξουδετερώσει όλους τους αξιοσημείωτους τοπικούς κυβερνήτες, το Κρεμλίνο βρέθηκε χωρίς αξιόλογους υποψηφίους για επικεφαλής των ψηφοδελτίων της ΕΡ στα τοπικά κοινοβούλια. Αυτός είναι ο λόγος που οι θέσεις των υποψηφίων κυβερνητών καταλήφθηκαν κατά το 1/3 από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και μια σειρά υπουργών.
Πράγματι, σε αυτές τις εκλογές ο τοπικός παράγοντας έπαιξε πρωτόγνωρα σημαντικό ρόλο. Η ΕΡ τα πήγε εξαιρετικά μέτρια σε μια σειρά περιοχών, πράγμα που έστω κι αν δεν πρόκειται να αλλάξει τη γενική εικόνα θα προσθέσει στο κυβερνών κόμμα νέα προβλήματα και πονοκεφάλους.
Το γεγονός πως οι αρχές δεν αντιτάχθηκαν στην παρουσία των ανεξαρτήτων παρατηρητών του «οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ) μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής ένδειξη πως δεν υπήρχαν σχέδια για μαζική νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν πως η ΕΡ θα ξεπερνούσε με άνεση το πολυπόθητο 60%. Από την άλλη, το Κρεμλίνο είναι σαφές πως υπερέβαλε στη σφοδρότητα της επίθεσής του κατά των «Γκόλος».
Ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι πως σηματοδοτούν όπως φαίνεται την συνταξιοδότηση μιας σειράς από απαράτσνικ της ΕΡ, που προφανώς θα αντικατασταθούν από δυναμικότερους και πιο καινοτόμους πολιτικούς. Ακόμα σημαντικότερο είναι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του πρωτόγονου και αναποτελεσματικού πολιτικού συστήματος που οικοδόμησε ο Πούτιν (Putin) κατά την προ της κρίσεως περίοδο, όταν το Κρεμλίνο διέθετε τόσο πολύ χρήμα που μπορούσε να υπαγορεύει τις επιθυμίες του στη δούμα. Είναι σαφές πως αυτό το σύστημα καλείται τώρα να ενσωματώσει περισσότερο πλουραλισμό, μιας που το Κρεμλίνο και η ΕΡ θα εξαναγκασθούν να συμβιβάζονται και να οικοδομούν συνεργασίες με τα τρία άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη δούμα.
Τέλος, σημαντικότερη από την απλή αναδιανομή των εδρών της δούμα (υπό τη διεύθυνση πάντως της κυρίαρχης ΕΡ) είναι η απτή αλλαγή στο πολιτικό κλίμα της χώρας. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι εκδήλωσαν τη δυσφορία τους, ψηφίζοντας με τρόπο που θύμισε τις εκλογές του 1989-1990.
Μετά τις εκλογές, η χώρα ξύπνησε σε ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό τοπίο.

Ο Nikolay Petrov είναι πολιτικός επιστήμονας
Πηγή: Προοδευτική Πολιτική

1 σχόλιο

  1. Ειλικρινά δε θέλω να χαϊδέψω τα αυτιά των εδώ ανθρώπων του σαϊτ αλλά ακόμα μπορώ να γράφω ελευθέρα κάτω από άλλων κείμενα , δεν ξέρω με τι πολιτικό χώρο κολλάτε πιο πολύ ως σαϊτ γιατί και επί Καραμανλή την ίδια γραμμή κρατούσατε και μπράβο σας , αλλά δεν θα πω και ψέματα ,στέλνω κείμενα και δεν ξέρω γιατί δεν ανεβαίνουν από μόνα τους {θα μάθω να τα ανεβάζω από μόνος μου, κάνω προπόνηση } ώστε να ανεβαίνουνε ως κύρια θέματα:

    Τώρα Πέστε όλο που στηρίζουν αυτή την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τους.Τι να περιμένει ένας άνθρωπος ΑΜΕΑ , ένας άνεργος που είναι 63-65 ετών , είπαμε εγώ θα λέω αλήθειες, {ΚΑΙ παρακαλώ την Δημοκρατική Συμμαχία και την πρόεδρο της να με διαγράψουν δεν έχω να κάνω εγώ με αυτές τις πολιτικές έτρεξα και εγώ σαν μαλάκας κατά Πάγκαλο γιατί πίστευα ότι θα φέρουν κάτι ΝΕΟ στον κεντρώο χώρο, και ΝΑΙ το ομολογώ έπεσα έξω} επανέρχομαι τι να περιμένει λοιπόν ένας άνθρωπος ΑΜΕΑ και ένας άνεργος 63-65 ετών από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.ΓΟΣ ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ; …

    Ναι πολλές μαϊμούδες κρυβότανε και κρύβονται από το κράτος, π.χ πολύτεκνος είναι ο κ. Βαρδιλογιάννης αλλά πολύτεκνος και ο φίλος μου ο Αργύρης που είναι με χαμηλά εισοδήματα εδώ και χρόνια τώρα την βγάζει με 6.000 ευρώ , γιατί να περνούνε και οι δυο το ίδιο επίδομα της πολυτεκνίας;

    Αυτά έκαναν αυτοί που είναι στην βουλή ΜΈΣΑ και σήμερα λυπούνται για τα μέτρα που παίρνουνε..

    Τους ερωτώ, ΡΕ Μαλακές, πάντα κατά Παγκάλιο λογική, αν κόψουνε η μειώσουνε το επίδομα του πολυτέκνου κ. Βαρδιλογγιάνη θα έχει την ίδια επίπτωση στην ζωή του όπως θα έχει στην ζωή του Αργύρη;…

    Ο κ. Σοϊμλπερ ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας είναι άτομο ΑΜΕΑ , για να μην παρεξηγηθεί ο κάθε κ. Βαρδιλογγιάνης , αν του κόψουνε ΟΛΑ τα κοινωνικά επιδόματα θα έχει την ίδια επίπτωση στην ζωή του, με την ζωή του φουκαρά του Ανδρέα που κάθετε και αυτός σε καροτσάκι και ο πατέρας του είναι ένας πολύτεκνος κουλουράς!!! …

    Όλα αυτά τα θέματα ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να θέτονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση….

    Αλλά ο Στόχος τους αρχίζει να φαίνεται τώρα από χιλιόμετρα μακριά { το κομπόδεμα της γιαγιάς που λέμε } οι μικρο καταθέσεις των 10.000-20.000 ευρώ που έχει η κάθε Ελληνική οικογένεια ,για μια ώρα ανάγκης η χαράς ..

    Αυτό είναι το βρώμικο σχέδιο τους ώστε να μην υπάρξει αναταραχή στους μικροκαταθέτες,το πως θα καταφέρουν να τα πάρουν αυτά τα χρήματα χωρίς αναταραχές Αργεντινής ,πως θα γίνει εύκολα, ΠΟΛΎ εύκολα θα πω.

    Ξεκινάνε και κόβοντας ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ χρήματα από τους μισθούς, από συντάξεις, από μεροκάματα κ.τ.λ ΚΑΙ βάζοντας φόρους ,χαράτσια, ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ, όλα αυτά συνεπικουρούμενα και με την αύξηση όλων τον κοινωνικών Αγάθων αλλά και τροφίμων με το πρόσχημα ότι ΑΥΤΟ γίνετε ώστε να σωθούμε!! μένοντας στο ευρώ ΚΑΙ στην Ε.Ε..

    Αυτή την στιγμή ΠΙΣΤΕΎΩ να υπάρχουν πολλοί με καταθέτης στην Ελλάδα που έχουν ρευστό σε τράπεζες του μεγέθους 150.000 και 200.000 ευρώ .. όχι ότι δεν υπάρχουν ΛΕΦΤΑ , ΛΕΦΤΑ υπάρχουν και πολύ περισσότερα αλλά είναι ΟΛΑ στο εξωτερικό!!! Από όλους αυτούς που χρόνια τρώνε ΌΛΑ τα ευρωπαϊκά κράτη.

    ΑΥΤΟ είναι το μυστικό που το κρατάνε καλά κρυμμένο.. Ο φόβος των απλών ανθρώπων μην τους κόψουν το ρεύμα , η μην τους πάρουν το σπίτι η την γη τους, ενώ στη ΟΥΣΊΑ ήδη τα έχουν πάρει η θα τα πάρουν μαθηματικά από τους φόρους και τα χαράτσια τους κάνει κάθε μέρα όλο και πιο δυνάστες στο πετσί του κάθε ενός μας , γιατί άλλοι βγάζουν χρήματα ακόμα για πάρουν τα προς και τα προς το ζην, κάθε μέρα γίνονται εκατομμύρια ευρώ αναλήψεις από όλες τράπεζες μόνο από μικρόκαταθέτες και τα χρήματα που είχε μαζέψει η κάθε οικογένεια με αίμα ,και που αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ,, ΑΥΤΆ ΘΈΛΟΥΝ κάποτε θα τελειώσουν σε 5-6-μήνες!!! και πολύ είπα..Όταν ΟΜΩΣ τελειώνουν τα αποθέματα αυτά που έχει ένας απλός ΑΝΘΡΩΠΟΣ μια απλή οικογένεια ΚΑΙ θα έχουν περάσει στα χέρια τους, ακόμα και το τελευταίο ευρώ.. ΤΌΤΕ όντως θα αρχίσουμε να πεθαίνουμε ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ …


    Μπούτζουκας Θ. Τ ΚΡΗΤΗ

    διαδώσετετο παρακαλώ όσοι θέλετε, με διορθώσεις σας, η και την συμπληρωματική γνώμη σας. δεν διεκδικώ πνευματικά δικαιώματα. χιούμορ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση