GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετρώντας φραγκοδίφραγκα...

Γράφει η Λώρη Κέζα Υπάρχει κάτι που δεν το είχαν υπολογίσει στο υπουργείο Οικονομικών όταν έριχναν στο τραπέζι ιδέες για το μάζεμα ζεστού ...

Γράφει η Λώρη Κέζα

Υπάρχει κάτι που δεν το είχαν υπολογίσει στο υπουργείο Οικονομικών όταν έριχναν στο τραπέζι ιδέες για το μάζεμα ζεστού χρήματος. Στοχεύουν σε λεφτά που προέρχονται από τις ίδιες τσέπες, οι οποίες πλέον έχουν αδειάσει. Η πιο πρόσφατη ένδειξη της ανοργανωσιάς έρχεται από την αδυναμία να εισπραχθούν τα τέλη κυκλοφορίας.
Η βασική ιδέα ήταν να βάλουν λίγο παραπάνω στο κάθε αυτοκίνητο με το σκεπτικό «σιγά, τι είναι τα 50, τα 100 ευρώ». Κάποιος που οδηγούσε 1.800 κυβικά το 2009 πλήρωσε 202 ευρώ. Τώρα καλείται να πληρώσει 300. Οι φωστήρες των οικονομικών βλέπουν το νούμερο αποκομμένο – δεν είναι δα και κανένα κολοσσιαίο ποσό για να το κλάψει κανείς. Έτσι τα υπολόγιζαν.
Η απάντηση έρχεται από εκείνους που καταθέτουν εφέτος τις πινακίδες κυκλοφορίας. Υπολογίζεται ότι 250.000 οχήματα θα αποσυρθούν από τους δρόμους, κάτι που οδηγεί σε διαρροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η...
αύξηση των τελών ήταν το κερασάκι. Η οδήγηση έγινε μέσα σε μια τριετία είδος υπερπολυτελείας. Να θυμηθούμε τις εποχές, όταν φοβόμασταν ότι η αμόλυβδη θα ξεπεράσει το 1 ευρώ; Δεν είναι και πολύ πίσω. Ας πάρουμε μερικά στοιχεία από τους πίνακες του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών. Το 2009 ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών κατανάλωνε τον μήνα περί τα 95 ευρώ (για αποστάσεις 1.250 χλμ). Σήμερα καίει για τις ίδιες αποστάσεις 175 ευρώ.
Αυτοί οι υπολογισμοί ακούγονται εξόχως μίζεροι για τους τεχνοκράτες. Καθόμαστε και μετράμε τα φραγκοδίφραγκα. Εντούτοις στο τέλος του χρόνου αυτά τα ψιλά αποκτούν άλλο βάρος. Τα παραπανίσια έξοδα βενζίνης και τελών ισοδυναμούν με τον μέσο μισθό δημοσίου υπαλλήλου – λίγο πάνω, λίγο κάτω από το χιλιάρικο. Να υπενθυμίσουμε ότι η φορολόγηση των καυσίμων είναι ρυθμιστικός παράγοντας στο φούσκωμα της τιμής τους. Τα περί οχημάτων δεν είναι παρά μια ψηφίδα από μια εικόνα που ποτέ δεν σχεδιάστηκε. Δεν τελειώνουμε όμως εκεί, ούτε στα τέλη ακινήτων, ούτε στις εφεδρείες, ούτε στις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική που ακολουθείται επιμένει στο «από μύγα ξύγκι». Θα αυξηθούν, λένε, τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Για πολλοστή φορά μέσα στην τριετία, βαρεθήκαμε να τις μετράμε. Θα αυξηθούν μάλλον κατά 15%, για να μπορέσει να σταθεί η εταιρεία στα πόδια της – και να κοπούν τα πόδια των καταναλωτών.
Το ερώτημα είναι τι κάνει η πολιτική ηγεσία για όλα αυτά. Ασφαλώς παλεύει για την επόμενη ημέρα αλλά μέσα από μια ατομική οπτική. Το μόνο που μοιάζει να απασχολεί τους αιρετούς μας άρχοντες είναι η επανεκλογή τους, οι καρέκλες και οι θρόνοι, τα ψηφαλάκια, τα ποσοστά. Ακόμη κι εκείνοι που επισημαίνουν ότι «ο κόσμος δεν αντέχει» το κάνουν για επικοινωνιακούς λόγους, σε επίπεδο δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων. Ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, αποκομμένο από την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν κατανοούν ότι αν δεν αποδίδει ο σχεδιασμός δεν είναι εξαιτίας του μεγάλου, του μακροπρόθεσμου. Είναι επειδή πρακτικά δεν περισσεύουν κανενός αυτά τα 100 παραπανίσια για τα τέλη κυκλοφορίας.

7 σχόλια

  1. Βρείτε τρόπους να μη πληρώνετε το ξεφτιλισμένο κράτος. Τι θα μας κάνουν· χειρότερα δεν γίνεται. Οι φυλακές είναι γεμάτες. Διώξτε τους αλήτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.

    Ποιος Αλήτης ή ποια Αλήτησα σκέφτηκε να καταργηθεί η έκπτωση που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που στο κάτω κάτω έχει δοθεί έναντι μισθολογικής αυξήσεως σε εποχή που η ΔΕΗ αδυνατούσε λόγω οικονομικής δυσκολίας να δώσει αυξήσεις στο προσωπικό της;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θα βάλει την υπογραφή του σε ένα τέτοιο ανοσιούργημα;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θέλει να στερήσει αυτό το δικαίωμα, που και αν ακόμη δεν υπήρχε θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί τιμής ένεκεν, ΓΙΑ εκείνους που το πρωί ή το μεσημέρι ή το βράδυ φεύγοντας από το σπίτι για την δουλειά δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω να δούνε τα παιδιά τους τη σύντροφο τους, τους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού τους, καθώς γατζωμένοι σε μια κολώνα πολλές φορές βλαστημούν ολημερίς την μάνα και τον πατέρα που τους γέννησε;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θέλει να στερήσει αυτό το δικαίωμα, από αυτούς που σε καθημερινή βάση είναι αγκαλιά με καλώδια των 150.000 VOLT στους σταθμούς των 150.000 VOLT και τρέμει το φυλοκάρδι τους μην γίνει κανένα λάθος, καμιά κακή στιγμή από κούραση, από απροσεξία, από την έγνοια τους να γίνει η δουλειά γρήγορα για να φύγουν από εκεί μέσα από του χάρου τα δόντια, από το τρομερό μαγνητικό πεδίο που τους αλλάζει τα κύτταρα τους, από τύχη, και γίνουν κάρβουνο;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θέλει να στερήσει αυτό το δικαίωμα, από αυτούς που στα ορυχεία της ΔΕΗ τρώγοντας κυριολεκτικά τον Λιγνίτη μας «αδειάζουν» την γωνιά γρήγορα γρήγορα συνοδεία μαυροντυμένων και πενθούντων;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θέλει να στερήσει αυτό το δικαίωμα, από εκείνους που ανοίγοντας ένα σταθμό των 6,6-20-22 ΧΙΛΙΑΔΩΝ VOLT η βρώμα, η στάθμη του όζοντος από την ηλεκτρόλυση της ατμόσφαιρας έχει φτάσει σε απαγορευτικά ύψη αλλά πρέπει όμως οπωσδήποτε να μπούνε μέσα για να κάνουν κάποιους χειρισμούς σε ηλεκτρικούς διακόπτες των παραπάνω VOLT και που ανά πάσα στιγμή με ένα σπινθήρα μπορεί να γίνουν κάρβουνο;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θέλει να στερήσει αυτό το δικαίωμα, από αυτούς που κάθε χρόνο χάνουν και καμιά ΔΕΚΑΡΙΑ συναδέλφους σκοτωμένους μπροστά στα μάτια τους και λένε άντε και στα δικά μας, αλλά όχι σαν τους πολλούς στα γηρατειά αλλά σε μια ανάλογη στιγμή στο χώρο δουλειάς;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θέλει να στερήσει αυτό το δικαίωμα, από αυτούς που κάθε χρόνο κατά δεκάδες καθηλώνονται σε ένα κρεβάτι τραυματισμένοι, σακατεμένοι, καμένοι, γιατί στην έγνοια τους να τελειώσουν την δουλειά τους και να δώσουν γρήγορα την λύση στο πρόβλημα, στην βλάβη που δουλεύουν για να πάρει ο κόσμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα ηλεκτρικό ρεύμα δεν τήρησαν επακριβώς τους κανόνες ασφαλείας προσωπικού καθώς αν τους τηρούσαν ο χρόνος αυτός θα πενταπλασιαζόταν;
    Ποιας Πόρνης ο γιος ή η κόρη θέλει να στερήσει αυτό το δικαίωμα, από εκείνους που ο κάθε νεκρός τους περνά κι αν περάσει, στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων ή στις ειδήσεις της τηλεόρασης ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΦΩΣ, ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ έχει μέσα του την οσμή των σκοτωμένων, των καμένων, των σακατεμένων εργαζομένων στα δίκτυα της ΔΕΗ……..
    Και μια συμβουλή, αν θέλετε πραγματικά τα παιδιά σας να σκληραγωγηθούν, να μην λογαριάζουν τραυματισμούς, σκοτωμούς και τα συναφή, μην τα στέλνετε στις διαδηλώσεις με κουκούλες ή χωρίς κουκούλες ή και να τους αγοράζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια όπου η ζωή δεν έχει καμιά αξία και που τα μούλικα το συνηθίζουν μεν αλλά ξοδεύεστε και οι εποχές είναι δύσκολες για όλους.
    Κάνετε κάτι απλό, στο δωμάτιο τους αναρτήστε ένα πίνακα και μπορείτε να τον βρείτε δωρεάν στο γραφείο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, με τους σκοτωμένους, σακατεμένους , ανάπηρους μερικώς και ολικώς ΤΩΝ εργαζομένων στα δίκτυα της ΔΕΗ τα τελευταία 15- 20 χρόνια, κάθε φορά που θα τον βλέπουν θα παίρνουν και μια δόση αναισθησίας έτσι που στο τέλος όταν θα ανοίγουν το κομπιούτερ τους θα λένε, ρε συ ευτυχώς που τους είχαμε και αυτούς τους μαλάκες, ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς 30 Δεκ 2011 12:35:00 μ.μ.

    Τι λες ρε ζώο? Τα πιστεύεις όλα αυτά που λες? Υπάνθρωπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε όχι να παριστάνεται με παράστημα Τίτο η θεσσαλονικιά ντυμένη αγελάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΡΙΞΕΤΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΘΕΙΤΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καίει ο «φάκελος Λούα- Λούα» που βρισκόταν στο γραφείο του εισαγγελέα Πεπόνη..
    ..............Δεν είναι εύκολη υπόθεση.
    Στα χέρια των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, βρίσκονταν πολλοί καυτοί φάκελοι.

    Μεταξύ αυτών και ο φάκελος «Λούα- Λούα» όπως αναφέρεται συνθηματικά πλέον η περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από τα αρχικά του ονόματός του. Πρόκειται για φάκελο που όπως λέγεται περιέχει εντυπωσιακά ευρήματα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Proton Bank. Ο φάκελος βρισκόταν στα χέρια του εισαγγελέα Πεπόνη και αφορούσε στα δάνεια που ενέκρινε η τράπεζα και θεωρούνται επισφαλή.
    Από τα 700 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν, πολλά κατέληξαν σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Από αυτά ο Λαυρεντιάδης έσπευσε να επιστρέψει στην Proton Bank 51 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον νέο νόμο ο οποίος εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο των «λευκών κολάρων».

    Η συγκεκριμένη υπόθεση, έχει και ένα άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι φήμες λένε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει κατά καιρούς χρηματοδοτήσει πολλά πολιτικά πρόσωπα- δεν σταματούν όμως εκεί. Οι φήμες θέλουν πολλά πολιτικά πρόσωπα να έχουν δεχθεί παραινέσεις ή και πιέσεις προκειμένου να μεσολαβήσουν ώστε η υπόθεση να καθυστερήσει για ένα 6μηνο.

    Ο Λαυρεντιάδης, αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση αμέσως μετά τα Θεοφάνεια για να δώσει εξηγήσεις.

    Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση Λαυρεντιάδη, έχουν γραφτεί πολλά, ενώ έχει ασκηθεί κριτική και σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για τους χειρισμούς που έγιναν.

    Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν και κατά πόσο οι φήμες αυτές, που κυκλοφορούν και στα εισαγγελικά και στα πολιτικά και στα δημοσιογραφικά γραφεία, αληθεύουν.

    Ουδείς ταυτοχρόνως μπορεί να αγνοήσει ότι ο φάκελος «Λούα- Λούα» είναι μια πραγματικά καυτή περίπτωση που καταβαράθρωσε μια τράπεζα, πολλές εταιρείες και έδωσε καίριο πλήγμα στον τομέα του φαρμάκου.

    Κοντός ψαλμός αλληλούια…
    Θέμης Δαγκλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο πρόσφατα αξιολογηθείς σαν ο χειρότερος υπουργός οικονομικών της Ευρώπης, έχει σαν μοναδικό του στόχο το αυτοκρατορικό δακτυλίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

    Προκειμένου να φτάσει εκεί, κατέστρεψε μία οικονομία και μας εξέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους σαν αναξιόπιστη χώρα.

    Μήπως όμως είμαστε υπεύθυνοι για την 'ποιότητα' αυτών που είναι στην εξουσία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση