GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ»‏...

Από τον Λεωνίδα Ορφανουδάκη Λόγος όγδοος «ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ» Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ είχε παραδοθεί στην αδιαφορία και τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ , με αποτέλεσμα να...

Από τον Λεωνίδα Ορφανουδάκη

Λόγος όγδοος «ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ»
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ είχε παραδοθεί στην αδιαφορία και τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ , με αποτέλεσμα να μην πάρει είδηση την τουρκική απειλή, που ολοένα και πλησίαζε. Ο ποιητής - προφήτης πληγωμένος από την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και των ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ του , προβλέπει αρχικά τον ξεπεσμό της χώρας του αλλά στο τέλος εκφράζει την ελπίδα για την ανάσταση και αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Ο ποιητής έγραψε τον όγδοο λόγο του τον "Προφητικό" , δέκα χρόνια μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897…..
Το ποιο πάνω κείμενο , ελάχιστα πειραγμένο από εμένα , είναι απόσπασμα , από την ανάλυση-ερμηνεία του ποιήματος στο blog Φιλόλογος .
Επικαλούμαι τον λόγο αυτό και το λόγο του ποιητή , εξ αιτίας...
 της τρέχουσας συγκυρίας . Σήμερα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή τον επαναφέρω σαν πραγματική προφητεία . Δεν υπαινίσσομαι κάτι για τους σύγκαιρους μου πολιτικούς και συμπολίτες . Για αυτούς και για τα αίτια που μας έφτασαν ως εδώ , κάθε κρίση την αφήνω σε εσάς τους αναγνώστες .
Απόσπασμα από τον Προφητικό .
"Μες τις παινεμένες χώρες, Χώρα
παινεμένη, θα 'ρθει κι η ώρα,
και θα πέσεις, κι από σέν' απάνου η Φήμη
το στερνό το σάλπισμά της θα σαλπίσει
σε βοριά κι ανατολή, νοτιά και δύση. ...............
Και θα φύγεις κι απ' το σάπιο το κορμί,
ω Ψυχή παραδαρμένη από το κρίμα,
και δε θά' βρει το κορμί μια σπιθαμή
μες στη γη για να την κάμει μνήμα,
κι άθαφτο θα μείνει το ψοφίμι,
να το φάνε τα σκυλιά και τα ερπετά, ……

και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί
να κατρακυλήσεις πιο βαθιά
στου Κακού τη σκάλα,
για τ' ανέβασμα ξανά που σε καλεί
θα αιστανθείς να σου φυτρώσουν, ω χαρά!
Τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!"
Αν δεν αντισταθούμε τώρα σήμερα όλοι ! Αν δεν δουλέψουμε σήμερα και αύριο όλοι στο σκοπό να βρεθούν οι άνθρωποι και ο τρόπος που θα σταματήσει την κατρακύλα πριν από το κάτω κάτου το σκαλί , ξέρω πως δεν θα ζήσω τόσο ώστε με χαρά να δω να της φυτρώνουνε ξανά , τα φτερά τα πρωτινά της τα μεγάλα!.

Αυτό το λόγο απευθύνω πρώτιστα σε εσένα φίλε Ηλία , απάντηση στο Facebook στην παρατήρηση που μου έκανες πως διαβλέπεις κάποια θλίψη στα γραφόμενα μου . Ελπίζω να γίνει σε σένα και ποιο πέρα αντιληπτό και να κριθεί αιτιολογημένη η θλίψη και αγωνία που με δέρνει . Για το καλό μας ……..Σημείωση : Ο Προφητικός , είναι ο όγδοος από τους δώδεκα λόγους στο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ του Παλαμά .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση