GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμπεριφορικές και... αψυχολόγητες πολιτικές προσεγγίσεις

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Η συμπεριφορική οικονομική θεωρία εμφανίστηκε ως η προσπάθεια για μια πιο συστηματική εξ...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Η συμπεριφορική οικονομική θεωρία εμφανίστηκε ως η προσπάθεια για μια πιο συστηματική εξήγηση, και με όρους ψυχολογίας, των οικονομικών αποφάσεων που αντίκεινται στην κλασική λογική της επίτευξης του βέλτιστου αποτελέσματος. Βέβαια αν απαριθμήσει κανείς τα βασικά σημεία της θεωρίας θα ανακαλύψει ότι οι μηχανισμοί που μοιάζουν να επηρεάζουν καίρια τις οικονομικές επιλογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν και τις πολιτικές, πολλές από τις οποίες συχνά φαντάζουν... αψυχολόγητες. Κι αυτό όχι μόνο δεν δικαιολογεί τις αστοχίες αλλά αποδεικνύει το περιορισμένο πλαίσιο σκέψης και κινήτρων που διέπουν το πολιτικό γίγνεσθαι με...
τις δομές και τον τρόπο που ασκείται.
Ο φόβος κι οι ενοχές για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας, η εμμονή σε δοκιμασμένες συνταγές διατήρησης μιας κατάστασης κι η αντίσταση σε κάθε ουσιαστική αλλαγή, ο εξωτερικός επηρεασμός, ο περιορισμός σε επιφανειακά επιχειρήματα και μονομερή οπτική καθώς και ηυπερβολική εμπιστοσύνη στις προσωπικές δυνατότητες που οδηγεί και σε υπερεκτίμηση της ικανότητας πρόβλεψης των εξελίξεων, είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες ψυχολογικού επηρεασμού των οικονομικών αποφάσεων.
Είναι προφανέστατη η επιρροή τους και στις συνηθισμένες πολιτικές προσεγγίσεις. Σπάνια προωθούνται ρηξικέλευθες προτάσεις ιδιαίτερα στις κοινοβουλευτικές και κομματικές διαδικασίες υπό το φόβο διάρρηξης των ισορροπιών. Με ευκολία προτιμάται η συντήρηση κατεστημένων νοοτροπιών και παθογενειών που ανακυκλώνουν το σύστημα που ανέδειξε και στήριξε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Κάποιοι πολιτικοί επηρεάζονται σε υπερβάλλοντα βαθμό από προσωπικά περιβάλλοντα και κόλακες αυλικούς, περιορίζοντας το εύρος της θεώρησης τους για τα γεγονότα. Και φυσικά συνήθωςυπερκεκτιμούν τις ικανότητες τους επενδύοντας στο προσωπικό τους «άστρο» κι όχι στη δυναμική της ομάδας. Γι’ αυτό και στην πορεία τα περισσότερα οράματα καταλήγουν στην πράξη να μετατρέπονται σε εφιάλτες για τους πολίτες.
Η σύγχρονη Ελληνική ιστορία βρίθει από ανάλογες περιπτώσεις. Όσο μάλιστα διατηρούνται δομές και διαδικασίες που διαχειρίζονται την πολιτική ως πεδίο «επαγγελματικής»... αποκατάστασης αντί για απαραίτητη ανοιχτή κοινωνική δραστηριότητα αξιοσύνης, ακόμα και οι πιο αγνές ή φιλόδοξες προσπάθειες θα μοιάζουν καταδικασμένες να κινηθούν από τη μέτρια αποδοτικότητα έως την πλήρη απαξίωση.



1 σχόλιο

  1. Θέλω να καταθέσω το τι μου συνέβη
    Είμαι συνταξιούχος της ΔΕΗ, εργαζόμουνα 15 χρόνια σε σταθμό παραγωγής στον ΑΗΣ Καρδιάς. Γι΄αυτούς που δεν ξέρουν, σε έναν σταθμό παραγωγής ρεύματος που λειτουργούσε με λιγνίτη. Έβγαλα ακτινογραφία και μου είπε ο Γιατρός να κόψω το τσιγάρο γιατί φαίνονταν μαυρισμένα τα παΐδια μου. Είχα ακούσει από τους συναδέλφους όταν ήμουν στον σταθμό ότι συμβαίνει αυτό, να επικάθεται από την εισπνοή στα σωθικά ο λιγνίτης και η τέφρα που στους σταθμούς με την βοήθεια του ήλιου την αντικρίζεις και τρομάζεις. Δεν κάπνισα ποτέ μου, ο θεός να μου χαρίζει ζωή. Και έρχονται οι κλέφτες, οι απατεώνες και μου μειώνουν την σύνταξη λεφτά που παρακρατήθηκαν, αφαιρέθηκαν δώρα και σαν να μην φθάνουν αυτά θα μου αφαιρέσουν και το μειωμένο που δόθηκε κάποτε αντί αύξησης. Είμαι συνταξιούχος αλλά έχω 2 παιδιά σε σπουδές και ο μικρότερος είναι Γ! λυκείου, πως θα τα βγάλω πέρα δεν το ρωτούν. Ρε κλέφτες που λεηλατήσατε τον τόπο, το ταμείο μας είχε αποθεματικά 11,5 δις διότι απατεώνες σας πρόλαβε η ΔΕΗ και τα επένδυσε στην επιχείρηση και αξιοποιήθηκαν, ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ που λεηλατήσατε τα πάντα αρπαξατε τα αποθεματικά των ταμείων και της πουτάνας το μουνί ρε πούστηδες, δεν αφήσατε τίποτα και απομυζήσατε ακόμα και αυτή την επιχείρηση που λέγετε ΔΕΗ και την καταχρεώσατε και βρήκατε λύση ρε κλέφτες, απατεώνες τα μου αφαιρέσετε το μειωμένο που δόθηκε αντί αύξησης μισθού ;
    Ρε πρόστυχοι τα λεφτά που δίνει ο καθένας μας, ο κάθε καταναλωτής για το ρεύμα τα μισά λεφτά τα παίρνει ο κάθε Δήμος και η ΕΡΤ έτσι γαμισάτικα. Αλλά φταίνε οι αρχιδογλύφτηδες, τα καθίκια που πέρασαν από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ από το 1980 που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να γλύφουν αρχίδια για ιδιοτέλεια. Όπως συνέβη και να τους φτιάχνουν βουλευτές, Νομάρχες, Διοικητές …. και όχι τα φτιάξουν τα καθίκια οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ τα κακώς κείμενα, να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιούν αυτή την κερδοφόρα επιχείρηση για κομματικούς σκοπούς.
    Πρώτα απ΄ όλα ρε καθίκια συνδικαλιστές εσείς πρέπει να ντρέπεστε. ΚΑΘΙΚΙΑ
    Υ.Γ. Έχετε μεγάλη ευθύνη πρωτοκλασάτη της ΓΕΝΟΠ γι΄αυτό που γίνετε στην επιχείρηση. Πρέπει να σας γιαουρτώσουν οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι διότι ο καταστροφέας του Έθνους ο ανδρέας παπά ανδρέας που σας χορήγησε την «συνδικαλιστική άδεια» δεν πάτησε ρε καθίκια το πόδι σας σε χώρο εργασίας ποτέ σας. Υψηλή διανόηση ήσαν πάντα και υψηλή ιδιοτέλεια και να που κατάντησε η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του τόπου.
    Γιαούρτωνα και γαμίση θέλετε ηγεσία της ΓΕΝΟΠ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση