GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FΤ Deutschland: Αυτό είναι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο...

Ανταπόκριση των Peter Ehrlich και Claus Hecking στην ε/φ Financial Times Deutschland, με τίτλο « Η δημοσιονομική ένωση θα έλθει γρήγορα » κ...

Ανταπόκριση των Peter Ehrlich και Claus Hecking στην ε/φ Financial Times Deutschland, με τίτλο «Η δημοσιονομική ένωση θα έλθει γρήγορα» και υπότιτλο «Τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον νέο νόμο λιτότητας ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 – Εννέα υπογραφές φτάνουν», αναφέρει:
Η συνθήκη των κρατών της Ευρωζώνης για τη λεγόμενη δημοσιονομική ένωση θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Μόλις την επικυρώσουν εννέα από τα 17 κράτη της Ευρωζώνης, η συνθήκη θα...
 καταστεί δεσμευτική για τους υπογράφοντες, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της συνθήκης, το οποίο απέστειλε στα κράτη-μέλη της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β.Ρομπάι.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς για την υπογραφή των χωρών, οι οποίες έχουν πρόβλημα με την έγκριση της συνθήκης, επειδή π.χ. πιθανόν πρέπει να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα, όπως η Ιρλανδία.
Με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου της συνθήκης ο Β.Ρομπάι κατέστησε σαφές, πριν από την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των κρατών-μελών, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου ότι θέλει να αποφύγει τη μυστικοπάθεια. Οι διαβουλεύσεις αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Το προσχέδιο έχει συνταχθεί έτσι, ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. Τα 17 κράτη της Ευρωζώνης και μέχρι 9 ακόμη χώρες της ΕΕ αναμένεται να δεσμευτούν για την τήρηση ακόμα αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων από αυτούς που ορίζει η μέχρι τώρα κοινοτική νομοθεσία. Στο προσχέδιο όμως δεν προβλέπονται ποινές για παραβιάσεις του συμφώνου.
Οι FTD αναλύουν τις λεπτομέρειες:
Μέθοδος εργασίας:
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Jerzy Buzek επιδοκίμασε το Σαββατοκύριακο το γεγονός ότι στην επεξεργασία της συνθήκης και στην ίδια τη συνθήκη συμπεριελήφθησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Πολιτικοί αρμόδιοι για τα οικονομικά από το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια προβλέπεται να συζητούν αργότερα τακτικά για την εφαρμογή της συνθήκης. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όλα τα κράτη της ΕΕ εκτός της Μεγάλης Βρετανίας εξέφρασαν ενδιαφέρον συμμετοχής στη συνθήκη. Ωστόσο, ακόμα και οι Βρετανοί θα συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις με παρατηρητές.
Κανόνας για το έλλειμμα:
Με τη συνθήκη τα κράτη θα δεσμεύονται ότι δεν θα επιβαρύνουν με χρέη τους προϋπολογισμούς τους. Το δομικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Μεγαλύτερα ελλείμματα θα επιτρέπονται λόγω διακυμάνσεων στην πραγματική οικονομία, σε εξαιρετικές οικονομικές συγκυρίες ή σε περίπτωση πολύ μεγάλης ύφεσης. Και πάλι όμως θα πρέπει να διατηρείται μια «απόσταση ασφαλείας» από το όριο του 3% του Μάαστριχτ για το έλλειμμα.
Οι χώρες που θα υπογράψουν τη συνθήκη θα πρέπει να ενσωματώσουν τους κανόνες στα συντάγματα ή στη σχετική νομοθεσία τους. Κάθε χώρα θα πρέπει να καθιερώσει στην εθνική νομοθεσία της μηχανισμούς αυτόματης διόρθωσης. Έτσι, αν μια χώρα οδεύει προς υπερβολικό έλλειμμα, θα πρέπει αυτόματα να εφαρμόζονται μέτρα λιτότητας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ελέγχει αν οι εκάστοτε εθνικοί νόμοι επαρκούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε προβλήματα με τη Γαλλία, επειδή οι γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να εγκρίνουν τέτοιου είδους συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ύψος χρέους:
Όσο μια χώρα έχει συνολικό δημόσιο χρέος μεγαλύτερο του 60% του ΑΕΠ, θα πρέπει κάθε χρόνο να μειώνει το 1/20 του πλεονάζοντος χρέους. Για την Ιταλία αυτό σημαίνει 3% και για τη Γερμανία 1% του ετήσιου ΑΕΠ. Ανάλογη ρύθμιση υπάρχει βέβαια και στο αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας, που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, μόνο που εκεί προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος. Με τη νέα δημοσιονομική συνθήκη αυτή η μεταβατική περίοδος καταργείται.
Έλεγχος:
Οι συμβαλλόμενοι δεσμεύονται και για την υποστήριξη των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την έναρξη της τυπικής διαδικασίας κατά του υπερβολικού ελλείμματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραιτούνται του δικαιώματος υποβολής ένστασης, που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.
Πολύ πιο γενικά είναι διατυπωμένες οι παράγραφοι, στις οποίες ρυθμίζονται τα περί μεγαλύτερου οικονομικού συντονισμού. Στην ουσία επιβεβαιώνεται το σύμφωνο για το ευρώ plus της περασμένης άνοιξης, μόνο που δεν γίνεται πλέον αναφορά στη συνεργασία σε θέματα φορολογικού δικαίου.

1 σχόλιο

  1. Η αμορφωσιά είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν λαό γιατί τα ΜΜΕ του περνούνε ότι γουστάρουνε ,το λένε όπως γουστάρουνε και οι δυστυχισμένοι δημοσιογράφοι με ελάχιστες εξαιρέσεις στο ένα χέρι μετριούνται ,ασχολούνται ποίος θα είναι ο αυριανός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αν θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση Ν.Δ … Λέμε για βουλευτική ασυλία στην Ελλάδα ΚΑΙ κανείς δεν τολμά να μιλήσεις για την ΙΣΟΒΙΑ ασυλία που έχουνε όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης … Ο κύριος Μπαρόζο αυτόν που προσκυνάνε όλοι ΔΙΩΚΕΤΑΙ ακουστέ από την χώρα του όσο ήταν πρωθυπουργός στην χώρα του ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ ναι στην χώρα του στην Πορτογαλία είναι υπόδικος για παιδεραστία, οι υπουργοί του είναι φυλακή μόλις ήταν η σειρά του τον πήγαν στην Ευρωπαϊκή ένωση και πείρε την ΙΣΟΒΙΑ ΑΣΥΛΙΑ αυτός ο κύριος δεν πατά στην χώρα του την Πορτογαλία δεν πάει γιατί σου λέει λες να βρεθεί κανείς μουρλός που να θέλει να γίνει καμικάζι.. Αυτή η Ευρωπαϊκή Μαφία των τραπεζών ζήτησε και πείρε τα κλειδιά της χώρας μας , και βγαίνουνε εδώ ΠΡΟΔΟΤΕΣ και λένε αφού δεν μπορούσαμε να βάλλομε εμείς τάξη στην χώρα μας καλός να ορίσουν η ξένοι να μας κάνουν ανθρώπους!!!! Λαός που δεν μπορεί από μόνος του να βάλει την τάξη στην χώρα του , και λένε κάθε ημέρα μας τα επιβάλουνε οι ξένοι, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ τελεία και παύλα ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.. Αυτή την στιγμή όποιος και όποια κυβέρνηση και να βγει με αυτά που έχουν υπορράψει δεν έχει κανείς και καμιά βουλή διακαίομαι να ομιλεί οι μόνοι που θα αποφασίζουν από της 15-12-2011 είναι μόνο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ΑΥΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ και δεν ακούστηκε από ΚΑΝΕΝΑ μα κανένα τηλεοπτικό κανάλι, κανένα μεγάλο δημοσιογράφο αλλά ασχολούνται ποίος θα είναι ο διάδοχος του ΠΑΣΟΚ!!!

    Γι’αυτο όταν ακούω αυτές της ημέρες για ανθρώπινα δικαιώματα, για ΟΗΕ, για Ρόταρυ , για ουνεσκο, για Λαιον μου έρχεται να ΞΕΡΑΣΩ ,είναι ο ορισμός της διαφημιζόμενης φιλανθρωπίας μερικών κύριων και ΜΕΓΑΛΟ κυρίων , που αφού έχουν σκοτώσει καμία 50.000.000 εκατομμύρια ανθρώπους με τα προϊόντα η την μόλυνση που παράγουν οι εταιρείες τους κάθε χρόνο παγκόσμιος , τι βλέπεις και της ονομάζουνε πρέσβειρες καλής θελήσεως και κάνουνε 150 γεύματα αγάπης ΠΑΝΤΑ με της τηλεοπτικές κάμερες να φαίνεται και το ακριβό ντύσιμο του κάθε μόδιστρου τους…

    Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν υπάρχει, υπάρχει κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι , την περασμένη Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές να συμφώνησαν πως τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν εις αντικατάσταση των παλιών θα ενταχθούν στο βρετανικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως θα αποτελούν ομόλογα υψηλής ή τουλάχιστον υψηλότερης διασφάλισης. Οι πιστωτές σε περίπτωση αθέτησης των όρων της συμφωνίας θα προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια και τον ισχύοντα βρετανικό νόμο. Το αίτημα αυτό ήταν ένα από τα κύρια που είχαν θέσει οι πιστωτές προς το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και το παραδώσαμε και αυτό…Άρα με ευρώ η δραχμή , αν χρωστάς και σου κάνει κατάσχεση το δημόσιο η περιουσία σου θα πηγαίνει στα χέρια τον δανειστών, τα χαράτσια και οι φόροι θα είναι τόσο σκληροί που δεν θα αντέξει κανείς … Τώρα λοιπόν είναι η ώρα του πολέμου του πραγματικού πόλεμου .. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ, ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ…Η ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΜΕ , ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΛΑΔΑ.. Ότι χρώμα κιλότας να Βάλλομε το πήδημα δεν θα το γλιτώσομε τα διλήμματα ευρώ η δραχμή είναι παλαιάς κοπής, τώρα είναι θα υπάρξουμε σαν χώρα η θα παραδώσουμε τα κλειδιά:
    ΕΝΑ ΘΑ ΠΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΓΛΙΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΑ…ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ; ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΩ…
    ΟΤΙ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΑΙΜΑ ΤΟ ΞΕΡΩ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΕΡΟΙ ,ΠΑΙΔΙΑ, ΑΜΕΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΤΑΙΟ ΤΟΥΤΟ ΚΟΣΜΟ ..

    Μπούτζουκας Θεόδωρος Τηλέμαχος ΚΡΗΤΗ …Ακόμα ελεύθερος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση