GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Ύφεση...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο ότι ο καθηγητής κ. Γκίκας-Χαρδούβελ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
  
Πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο ότι ο καθηγητής κ. Γκίκας-Χαρδούβελης ανέλαβε την θέση του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Κατ’ αρχήν δεν έχουμε κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Γκίκα-Χαρδούβελη, απλά θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι ανήκει και είναι ακραιφνής εκπρόσωπος μίας γενιάς τεχνοκρατών οι οποίοι υπό τον Κ. Σημίτη πήραν αποφάσεις και άσκησαν πολιτικές που θα σημαδεύουν αρνητικά κατά την γνώμη μας την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ενώ τέλος διακρίθηκε τον τελευταίο καιρό στον αγώνα για την υποστήριξη του μνημονίου.
Θα ήταν όμως χρήσιμο να επαναφέρουμε στην μνήμη μας και μερικές επιτυχίες του...
οικονομικού συμβούλου του κ. Πρωθυπουργού…
Στις 11 Αυγούστου 2008, όταν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είχε αρχίσει να τρίζει από τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις hedge funds και η κατάρρευση της Lehman Brothers απασχολούσε ήδη τη διεθνή ειδησεογραφία και ήταν προ των πυλών, το περιοδικό “New Europe” του ομίλου Eurobank, το οποίο εκδίδεται υπό την επιμέλεια του κ. Γκίκα-Χαρδούβελη, έγραφε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Απλά η ύφεση στις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να είναι βαθύτερη το 2009 και να διαρκέσει έως το μέσο του 2010.
Με δύο απλές κουβέντες ο κ. Γκίκας-Χαρδούβλεης μας λέει ότι αν δεν συμβεί τίποτε μεγάλο και περίεργο θα υπάρξουν μερικές ακόμα δυσκολίες, αλλά όλα θα πάνε καλά. Όμως έγινε το μεγάλο και περίεργο. Χρεοκόπησε τον Οκτώβριο του 2008 η Lehman Brothers ως αποτέλεσμα της μαινόμενης -και τον Αύγουστο 2008- χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πριν την χρεοκοπία και όλο το καλοκαίρι οι περισσότερες διεθνείς αναλύσεις θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη την χρεοκοπία πολλών αμερικανικών τραπεζών και μερικές από αυτές πιθανολογούσαν ότι ανάμεσα στις υπό χρεοκοπία αμερικάνικες τράπεζες βρισκόταν και η Lehman Brothers. Άμεση συνέπεια της χρεοκοπίας της Lehman Brothers η ανάληψη του επισφαλούς τραπεζικού χρέους από τις κυβερνήσεις και η μετατροπή της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε δημοσιονομική. Έκρηξη της ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ραγδαίες μεταβολές στον παραγωγικό μηχανισμό και στον κοινωνικό ιστό κλπ. Και από όλες αυτές τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις ο κ. Γκίκας-Χαρδούβελης δεν προβλέπει απολύτως τίποτε.
Δύο μήνες μόλις πριν, τι μας λέει;
Όλα θα πάνε καλά εκτός και αν γίνει το απρόβλεπτο και αναπάντεχο.
Ας είναι καλά ο άνθρωπος για να συμβουλεύει διαπρεπείς επιχειρηματίες σαν τον κ. Λάτση και πολιτικούς σαν τον κ. Λ. Παπαδήμο.
Όμως ο κ. Γκίκας-Χαρδούβελης δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο μοναδικός που κάνει συνεχώς λάθη στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει και να προστατεύσει επικοινωνιακά το υφιστάμενο νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης.
Πόσοι και πόσοι εμπειρογνώμονες, αναλυτές, εκπρόσωποι και παράγοντες ευρωπαϊκών οργανισμών και τραπεζών, δεν μας διαβεβαίωναν εδώ και δυο χρόνια ότι η πολιτική των ΕΕ και ΕΚΤ ήταν απολύτως σωστή και τεκμηριωμένη και ότι αυτή ακριβώς η πολιτική προστάτευε την Ευρωπαϊκή Οικονομία από την ύφεση;
Τελικά μάλλον δεν ήξεραν τι τους γίνεται!
Τώρα ό ένας μετά τον άλλον βγαίνουν και αναθεωρούν προς το χειρότερο αυτές τις απόψεις. Τελευταίος αναθεωρητής η S&P, η οποία παραδέχεται κι αυτή ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς την ύφεση.
Το πήραν λοιπόν απόφαση οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι: Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη …η Ύφεση!

3 σχόλια

  1. ΔΑΒΑΖΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ.
    ------------
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.
    ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟΣ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ.
    ----------
    ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ (ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΠΩΤΡΟ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ), ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΥ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΕΠΕΡΝΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΧΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΧΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΗΤΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΙ ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΕΤΟΙΜΑ ΑΡΑ ΄΄ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΩ''. ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΚΟΡΟΙΔΙΕΣ, ΞΥΠΝΙΣΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!
    ΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΑΤΑΝΕ Ο ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΦΥΓΕ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΙΤΣ ΦΥΤΙΛΙ. ΒΡΕ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΣΑΜΕ ΠΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ύφεση λοιπόν, το μέγα τέρας.
    Και για εξηγήστε μας, τι ακριβλως σημαίνει ύφεση??
    Πρακτικά για τον απλό κόσμο σημαίνει απλά λιγότερη κατανάλωση. Τόοοοσο μεγάλο κακό.
    Πρακτικά και πάλι η ύφεση τρομάζει τους επενδυτές, τις τράπεζες και γενικά του μεγαλοκεφαλαιούχους. Για όλους τους άλλους δεν είναι τίποτα το σημαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας απ' τους πιο διεθφαρμένους Έλληνες λέει ότι η διαφθορά μας κόστισε 120 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια...

    Ο ΠΑΣΟΚος Πρόεδρος (αν θυμάστε είχε συμμετάσχει σε ένα απ' τα πρώτα υπουργικά συμβούλια του Γιωργάκη τότε που μας πουλούσαν φούμαρα και από πίσω μεθόδευαν την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ...) του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», κ. Κώστας Μπακούρης____________________
    που μας είπε ότι η διαφθορά τη δεκαετία 2001-2011 στοίχισε 120 δις, έβγαλε εντέχνως απ' έξω το 2000...

    Τότε που ο ίδιος ο οποίος φέρεται να έλαβε ως αποζημίωση για την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων το 2000, μόλις λίγους μήνες μετά το διορισμό του, 400 – 450 εκατομμύρια δραχμές (ή 1,2 – 1,3 εκατομμύρια ευρώ).
    Το ποσό αυτό, επισήμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί γιατί όπως ο τότε υπουργός Πολιτισμού (2000)
    κ. Πάγκαλος δήλωνε ανερυθρίαστα στη βουλή:
    Δεν μπορεί να απαντήσει για την αποζημίωση του κ. Μπακούρη, «επειδή είναι θέμα που εμπίπτει σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα!»

    Διαβάστε και την είδηση:

    Η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει πάρα πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 2011, την ετήσια έρευνα που διεξάγει η Διεθνής Διαφάνεια, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της, Κώστα Μπακούρη, και τη γενική γραμματέα, Αναστασία Μάνου.

    «Η διαφθορά στην Ελλάδα, με την ευρεία έννοια, τα τελευταία 10 χρόνια έχει κοστίσει 120 δισ. ευρώ», επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι «η έξοδος από την κρίση σημαίνει και πάταξη της διαφθοράς».

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, κατέχει την 80ή θέση ανάμεσα σε 183 χώρες, μαζί με την Κολομβία, το Μαρόκο, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ταϊλάνδη και το Περού.

    Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει την προτελευταία θέση με τελευταία τη Βουλγαρία, ενώ σε ό,τι αφορά γενικότερα τη «γηραιά ήπειρο» μετά τη χώρα μας είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία και το Κόσσοβο.

    Στις αδιάφθορες χώρες, πρώτη είναι η Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν το Σουδάν, το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία.

    Όπως φανερώνει ο φετινός Δείκτης, κάποιες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προστατέψουν του πολίτες από τη διαφθορά, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της κατάχρησης δημόσιων πόρων, της δωροδοκίας ή ακόμα και της κρυφής λήψης αποφάσεων.

    Η Διεθνής Διαφάνεια προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες που σημειώνονται παγκοσμίως, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από φαινόμενα διαφθοράς και οικονομική αστάθεια, καταδεικνύουν σαφώς ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τόσο οι ηγέτες τους όσο και οι δημόσιοι φορείς δεν διακατέχονται από ακεραιότητα και διαφάνεια.

    Ο κ. Κώστας Μπακούρης, επισήμανε ότι: «Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, σημεία βελτίωσης στην αντίληψη για τη διαφθορά είναι ανύπαρκτα. Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες (Διαύγεια, νόμος για αμυντικούς εξοπλισμούς κ.ά.) και οι αποκαλύψεις (όπως η περίπτωση του ελληνικού ποδοσφαίρου) δεν αρκούν και δεν πείθουν ούτε τους πολίτες, ούτε τους επενδυτές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση