GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν πρόκειται να σχεδιασθεί και να περατωθεί το PSI...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Δεν μας άφησαν να ησυχάσουμε ούτε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Κάθ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
  
Δεν μας άφησαν να ησυχάσουμε ούτε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Κάθε ημέρα στις ειδήσεις τα μαύρα μαντάτα. Έπεσε έξω ο Προϋπολογισμός του 2011 και χρειάζονται νέα μέτρα. Νέα μέτρα τα οποία θα απαιτήσει η Τρόικα όταν επιστρέψει στα μέσα Ιανουαρίου. Έτσι μόνο θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και θα αποφύγουμε την χρεοκοπία τον Μάρτιο, τότε που...
λήγει ένα πολύ μεγάλο ομόλογο αξίας περίπου 15 δις ευρώ. Άρα τι τις θέλουμε τις περιπέτειες και περιττές πολυτέλειες των πρόωρων εκλογών; Ας τελειώσουμε πρώτα με την νέα δανειακή σύμβαση άρα και τα νέα μέτρα και πρέπει να υιοθετηθούν και εν συνεχεία να εφαρμοσθούν και μετά βλέπουμε…
Αυτό είναι περιληπτικά αλλά απόλυτα ακριβές επί της ουσίας το πολιτικό σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί από το κυρίαρχο εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα σε αγαστή συμφωνία με την Τρόικα. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον, γιατί εμείς αλλά εισπράττουμε.
Τι εννοούμε;
Ακούμε και ξανά-ακούμε για την επιτυχή, σε καλό κλίμα κ.λ.π. συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το PSI.
Τι είναι το PSI;
Το περιβόητο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων. Δηλαδή μία τράπεζα που έχει Ελληνικά Ομόλογα, να δεχθεί να τα ανταλλάξει εθελοντικά με νέα ομόλογα μικρότερης ονομαστικής αξίας. Δηλαδή να δεχθούν εθελοντικά οι δανειστές να μεταβληθούν επί το δυσμενέστερο για αυτούς οι όροι των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα. Και πράγματι δέχονται να κουρευτούν οι ονομαστικές αξίες των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, αρκεί εκτός όλων των άλλων τα νέα ομόλογα να έχουν ετήσιο επιτόκιο 8%. Δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το επιτόκιο που πληρώνουν σήμερα τα προς αντικατάσταση ομόλογα.
Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία τριβής μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ξένων πιστωτών. Υπάρχουν και άλλα, όπως πως θα χρησιμοποιηθούν τα 30 δις ευρώ που θα δοθούν σαν πριμ στις τράπεζες που θα δεχθούν να ενταχθούν εθελοντικά στο PSI κ.λ.π. Και όλα αυτά τα σημεία διαφωνίας και τριβής δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ακόμα.
Προσέξτε τώρα μία ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να τελειώσουν οπωσδήποτε μέσα στον Ιανουάριο. Μετά δεν υπάρχει χρόνος.
Συνεπαγωγικά οι δανειστές έχουν δύο λύσεις:
- Είτε θα συμφωνήσουν με το Ελληνικό Δημόσιο έως τα μέσα Ιανουαρίου
- Είτε θα πάνε με την πλευρά των CDS-αδων και θα περιμένουν εφ’ όσον τελικώς συμφωνηθεί και περατωθεί το PSI την πληρωμή των CDS είτε με δικαστική απόφαση είτε με απόφαση του ISDA.
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άλλη λύση. Είτε θα συμφωνήσει με τους δανειστές ώστε να οριοθετηθεί και περατωθεί το PSI, είτε θα χρεοκοπήσει στα μέσα Μαρτίου. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές κάτω από την πίεση του χρόνου μία λύση έχει το Ελληνικό Δημόσιο: την πλήρη αποδοχή των όρων των δανειστών.
Μα τότε δεν θα μιλάμε για εθελοντικό PSI που θα μειώνει αισθητά τα δημόσιο χρέος, αλλά για αλλαγή των όρων δανεισμού της χώρας προς το χειρότερο. Διότι σ’ αυτή την περίπτωση μειώνεται το ετήσιο ποσό για τόκους, τα πρώτα όμως χρόνια αυτά που εφαρμόζονται τα μνημονιακά προγράμματα. Και όλα αυτά ενώ ήδη αποχώρισε από τις διαπραγματεύσεις το Ισπανικό hedge fund με την επωνυμία Vega Asset Management, το οποίο εκπροσωπούσε και τα υπόλοιπα hedge funds που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα.
Θέση της στήλης είναι ότι τελικά δεν πρόκειται να σχεδιασθεί και περατωθεί PSI, το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του Δημόσιου Χρέους. Στην καλύτερη περίπτωση να κουρευτούν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην διάθεση τους οι ελληνικές τράπεζες και ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, και αυτά που έχουν κάποιες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες που φιλοδοξούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην Ελληνική πραγματικότητα μετά την επισημοποίηση της χρεοκοπίας (πως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί το κούρεμα των ομολόγων;).
Αυτή είναι περιληπτικά η πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την Ελληνική Δημοσιονομική κρίση.
Ας θυμηθούμε τώρα τις μεγαλοστομίες για πιστόλια πάνω στο τραπέζι που σημάδευαν τους κερδοσκόπους, για όρκους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα, για έξοδο της χώρας στις αγορές στο τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012…
Ποιος τα έλεγε όλα αυτά; Μα φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου και οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του!
Ναι καλά καταλάβατε! Αυτοί που σήμερα αγωνίζονται να γίνει το PSI. Δηλαδή το κούρεμα των ομολόγων. Εμείς τότε μιλάγαμε και είμαστε οι μόνοι, για κούρεμα ομολόγων. Τότε που η οικονομία είχε ακόμα πόρους και άντεχε. Ποιος όμως από την κυβέρνηση άκουγε; Κανένας. Αντίθετα μας αποκαλούσαν περίπου προδότες. Τελικά εμείς δικαιωθήκαμε και αυτοί απέτυχαν. Όμως ακόμα και σήμερα και με την σφραγίδα του αποτυχημένου επιμένουν να κυβερνούν.
Εμείς απλά πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και τους προειδοποιούμε: Επίκειται Πολιτικός και Οικονομικός Αναδασμός!

6 σχόλια

  1. ευρουπαιστανοι μου
    σας βρηκανε χαζα και σας πηδανε
    για ενα πιατο φαι
    οπως παλια τις μαναδες σας ο στολος

    προσοχη στην πολυτιμη ψηφο σας..
    τετοιοι δουλοι που εισαστε,
    θα σας την παρουν
    και σεις παλαμακια στην εξουσια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σε άφησαν να ησυχάσεις ούτε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων Δευκαλίωνα;

    Υπομονή ΣΥΝΤΡΟΦΕ

    οπως ελεγε και ο ΜΑΡΞ

    ο θεός ειναι μεγάλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα τα λεει ο δευκαλιωνας.
    παπαδημος,χαρδουβελης,καψης,παγουλατος, ειναι πορνες των τραπεζιτων και των βρυξελλων..
    οι υπολοιποι ειναι οι γνωστοι νουδουπασοκοι..
    υπαλληλοι της πρεσβειας
    και των αποτυχημενων,
    αλλα παμπλουτων,
    επιχειρηματιων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με την ψηφον του αδουλωτου παντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ.ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ .ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ.ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2,58 ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ
    ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ
    ΣΤΟΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση