GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πτώση 10% παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στα SMS...

Από το  telecomnews.gr Τη διεθνή τάση που θέλει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να επιλέγουν άλλους τρόπους γραπτής επικοινωνίας μειώνοντας...

Από το telecomnews.gr

Τη διεθνή τάση που θέλει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να επιλέγουν άλλους τρόπους γραπτής επικοινωνίας μειώνοντας τα SMS που στέλνουν δείχνουν να ακολουθούν οι Ελληνες καταναλωτές. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας εκτιμούν ότι η πτώση που παρατηρήθηκε το 2011 στον αριθμό των απεσταλθέντων γραπτών μηνυμάτων ήταν της τάξεως του...
10%.
Το ποσοστό δείχνει μικρό αλλά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου κιόλας ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η Ελλάδα ήταν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά τον αριθμό SMS ανά χρήστη που αποστέλλονταν.
Από την άλλη, το νούμερο είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Δανία, σύμφωνα με τη Strand Consult, η πτώση το 2011 είναι της τάξεως του 20% και δεν δείχνει τάσεις επιβράδυνσης. Στη Φινλανδία, η Citigroup υπολογίζει πως τα εορταστικά SMS ήταν μειωμένα κατά 22%. Και γενικότερα, η πτώση στην αποστολή SMS κινείται σε αυτά τα επίπεδα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Προγράμματα
Η Ελλάδα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως επειδή στα προγράμματα συμβολαίου και στην καρτοκινητή προσφέρονται «συνδυαστικά» πακέτα με πολύ μεγάλο αριθμό μηνυμάτων.
Οι λόγοι της μείωσης
Η οικονομική κρίση ενδεχομένως να φαντάζει ως η πρώτη αιτία για τη μείωση στη χρήση των SMS. Ομως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο κύριος λόγος μείωσης των SMS είναι η χρήση άλλων υπηρεσιών γραπτής επικοινωνίας.
Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν στο κινητό τους το Skype, το Google Talk, το Facebook ή εφαρμογές όπως το Whatsapp και το Viber για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους. Σημειωτέον πως δεν υπάρχει κόστος στη χρήση αυτών των εφαρμογών, παρά μόνο ό,τι πληρώνεις για την πρόσβαση στο Internet από το κινητό σου και αυτό είναι. Επιπλέον, οι κατασκευαστές προωθούν τις δικές τους λύσεις: στο iOS της Apple υπάρχει το iMessenger για τη δωρεάν γραπτή επικοινωνία μεταξύ των χρηστών iPhone, ενώ στα Windows Phone, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με μία επαφή του όχι μόνο μέσω SMS αλλά και μέσω Facebook. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει μία ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με Facebook και να συνεχιστεί με SMS!
Το μέλλον των SMS
Η διεθνής στροφή που υπάρχει έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς τα έσοδα από τα SMS ανέρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 15% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ τα περιθώρια κέρδους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ομως, η άποψη των αναλυτών είναι πως τα γραπτά μηνύματα μειώνονται μεν, δεν σημαίνει όμως ότι θα εξαφανιστούν. Ο λόγος είναι πως δεν χρησιμοποιούν όλοι εφαρμογές όπως το Facebook ή Google Talk και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών δεν είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- εφικτή. Το SMS είναι μία «κοινή» υπηρεσία ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και γι’ αυτό θα επιβιώσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μανία με τα SMS είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

2 σχόλια

  1. GIATI TO PRESS OLO MALALAKIES ANARTISIS ANEVAZH ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρης Κλ.3 Φεβ 2012, 4:49:00 μ.μ.

    Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έχουν αλλάξει τον τρόπο χρέωσης της συνδιάλεξης.
    Πριν χρέωναν ακόμη και το ένα δευτερόλεπτο για μισό λεπτό.
    Τώρα το χρεώνουν ένα λεπτό!
    Αύξησαν, με το "έτσι θέλω" κατά 100% τη χρέωση.
    Και το έκαναν όλες οι εταιρείες, σε πείσμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
    Αυτό δεν είναι "εναρμονισμένη πρακτική"; Γιατί δεν μιλάει κανείς;;;
    Επίσης, Ο ΟΤΕ υποχρεούται και δημοσιεύει στους έντυπους τηλεφωνικούς καταλόγους του, όλα (ΟΛΑ) τα τηλέφωνα σταθερά και κινητά όλων των συνδρομητών, που ρητά δεν το αποκλείουν, όλων των εταιρειών.
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τυπώνει εκατοντάδες χιλιάδες τόμους και τόνους άχρηστου χαρτιού!
    Στον αιώνα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας που ζούμε, είναι πανεύκολο , γιατί έχει τα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ, να αναρτά στην ιστοσελίδα του τους καταλόγους του.
    Και δεν το κάνει, γιατί θίγει τα δικά του συμφέροντα, της εταιρείας του δηλαδή, όσο και των άλλων εταιρειών, που υποχρεώνουν τον κόσμο να προσφύγει στις πανάκριβες υπηρεσίες αναζήτησης των τηλεφώνων, των γνωστών , 11888, 11850, 11880.
    Ο "τύπος" ηλεκτρονικός και έντυπος, δυστυχώς ΔΕΝ μιλάει, γιατί θα χάσει τη διαφήμιση...
    Το ακόμη χειρότερο κακό, όμως, είναι ότι το Υπουργείο στον οποίο έχω εγγράφως απευθυνθεί, δυστυχώς, ΔΕΝ ενδιαφέρεται!!!
    Αυτή είναι η Ελλάδα ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ. Η Ελλάδα της παρακμής!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση