GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της αλλαγής των χρήσεων γης...

«Αντάρτικο» κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη εκδήλωσαν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας στην πρόθεσή του να προχω...

«Αντάρτικο» κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη εκδήλωσαν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγή των χρήσεων γης και στην καθολική απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στο σχετικό κείμενο που...
 συνέταξαν και υπογράφουν οι «19», με πρώτο τον βουλευτή Πιερίας  Ι. Αμοιρίδη, επισημαίνουν στον κ. Σηφουνάκη ότι «επειδή το σχέδιο Π.Δ. εμπεριέχει πολύ σημαντικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής» και «επειδή υπάρχουν γενικά πολεοδομικά σχέδια που μόλις έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι σε εξέλιξη», πρέπει να φέρει σχέδιο νόμου. Έτσι ζητούν «λόγω της σοβαρότητας των άρθρων το σχέδιο Π.Δ. να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου στη Βουλή και να ακολουθήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία».
Εκτός του κ. Αμοιρίδη το κείμενο υπογράφουν οι κκ. Σ. Εμινίδης, Αργ. Λαφαζάνης, Ι. Βλατής, Δ. Βαρβαρίγος, Ν. Τσώνης, Σπ. Μαργέλης, Χρ. Μαγκούφης, Ι. Μιχελογιαννάκης, Εμ. Στρατάκης, Δ. Κουσελάς, Μ. Κατρίνης, Ν. Ζωίδης, Αθ. Αλευράς, Αν. Σιδηρόπουλος, Β. Τόγιας, Μ. Τζελέπης, Γ. Παπαμανώλης και η κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση.
Με το προωθούμενο ΠΔ (με το οποίο τροποποιείται προηγούμενο) απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923 και εκτός περιοχών που βρίσκονται υπό πολεοδόμηση. Σε αυτές τις περιοχές προβλέπεται «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης».
Στο σχέδιο ΠΔ προστίθενται νέες γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων όπως είναι οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας που αφορούν σε περιοχές που προστατεύονται με ειδικές διατάξεις (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, NATURA, κλπ.), ενώ προστίθενται και οι Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης, Συμβατότητας Χρήσεων που αφορούν στην δημιουργία ζωνών ελέγχου δόμησης γύρω από τις πόλεις και τους οικισμούς ώστε να υπάρξει η δυνατότητα υποδοχής χρήσεων που δεν εντάσσονται στον ιστό του οικισμού ή της πόλης και δημιουργείται η κατηγορία Oριοθετημένων Οικισμών για τις χρήσεις που επιτρέπεται να εγκαθίστανται στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθος, τη δυναμικότητά, το βαθμό προστασίας τους κ.α.
Επίσης, εισάγεται ανώτερο όριο για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων (π.χ. εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία κλπ.) όταν αυτές αναπτύσσονται σε περιοχές Γενικής Κατοικίας, ενώ εισάγεται και η έννοια της Αποκλειστικής Κατοικίας.

7 σχόλια

  1. Αποψίλωση Μπιρμπίλη:

    35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν απόσυρση του ΠΔ που απαγορεύει το χτίσιμο εκτός σχεδίου πόλης
    Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου,

    καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Σηφουνάκη, απέστειλαν 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απαγορεύει καθολικά τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ..ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ Η ΒΑΣΩ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα βουλευτακια του πασοκ
    ευχαριστως ψηφισαν
    μειωσεις μισθων
    αλλα επαναστατουν μονο
    οταν θιγονται τα κλειστα επαγγελματα
    και η ιδιοκτησια..

    ξαναψηφισε τους μισθωτε
    να σου παρουν
    και τα υπολοιπα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακουγεται και καλο είναι να διερευνηθεί ,ενας απ οτους υπογραφομενους μήπως εχει παραθαλασσια βιλα καταπατωντας μερος του αιγιαλού;Θα επανελθουμε γιατι η υποκρισια παει συννεφο σε αυτο τον τοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλακα 6.30 δεν ξερεις οτι ο Σηφουνακης πάλι κάποια εξυπηρετηση στον πεθερο του το Δασκαλαντωνακη κάνει, όπως είχε κανει στη Μυκονο, όπου ειχε απαγορευσει τις αδειες νεων ξενοδοχειων , αμεσως μετα από την αδεια που εβγαλε ο πεθερος του;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΣΟΚικές λαμογιές Πάγκαλου-Σηφουνάκη: $$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    Χαρίζουν στο Δασκαλαντωνάκη τα ενοίκια ενός έτους στο Μακεδονία Παλάς!!!

    [Η διάταξη θα βρεί άμεσα εφαρμογή στην περίπτωση του Μακεδονία Παλάς που ανήκει στην φίλη του Πάγκαλου και γυναίκα του Σηφουνάκη!!!!]

    Με συμβολικό ή ακόμα και μηδενικό τίμημα θα νοικιάζουν τα ακίνητα που διαθέτουν προς εκμετάλλευση, τα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία.
    Την ώρα που οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) βουλιάζουν και οι συντάξεις κόβονται, το υπουργείο Εργασίας εισάγει διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία δίνει το δικαίωμα στα διοικητικά συμβούλια των ταμείων να παραχωρούν «στο τσάμπα» τα ακίνητα που διαθέτουν.

    Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, το μέτρο αφορά σε ακίνητα των ταμείων και άλλων ΝΠΔΔ, για τα οποία λήγει το προσεχές διάστημα η σύμβαση παραχώρησής τους, «προκειμένου να μην μένουν αυτά ανεκμετάλλευτα μετά την καθ οιονδήποτε τρόπο λύση της σύμβασης και μέχρι την ολοκλήρωση νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για εύρεση μισθωτή».

    Με τη διάταξη αυτή γίνεται δυνατή «η κατάρτιση σύμβασης παραχώρησης της χρήσης ή εκμετάλλευσης των παραπάνω ακινήτων έναντι μηδενικού ή συμβολικού ανταλλάγματος διάρκειας μέχρι ενός κατ΄ ανώτατο όριο έτους».

    Προφανώς η μέριμνα αυτή λαμβάνεται για να μην κατηγορηθεί το διοικητικό συμβούλιο των ταμείων για απιστία.

    Προτείνεται μάλιστα η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης να γίνεται με απευθείας ανάθεση, χωρίς να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία, «για λόγους ταχύτητας και οικονομικής εκμετάλλευσης των ακινήτων που ανήκουν σε ΦΚΑ ή σε φορείς του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. και με δεδομένο ότι στις συμβάσεις μίσθωσης της παρούσας παραγράφου δε συμβάλλεται ιδιώτης»...

    [θα μπορούν να δίνονται σε Τράπεζες ή εταιρίες]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ.
    Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απόλυτα αρνητική για τους δημότες πολλών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα της Βόρειας.
    Στην περιοχή μας, στην οποία ακόμη ισχύουν οι ρυθμίσεις για τους οικισμούς προ του 1923, αφού καμία ένταξη σε σχέδιο δεν έχει γίνει επί δεκαετίες, η εκτός σχεδίου ΝΟΜΙΜΗ δόμηση αποτελούσε μέχρι τώρα την μοναδική οικιστική διέξοδο. Είναι προφανές ότι οι ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση Προεδρικού Διατάγματος, εάν ισχύσουν όπως στην ειδησεογραφία αναφέρεται, θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής κι όχι μόνο.
    Είναι προφανές ότι η ανικανότητα της Πολιτείας, διαχρονικά, να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, η διαπλοκή των ελεγκτικών μηχανισμών με τα μεγάλα -ή και μικρά- συμφέροντα, η αδυναμία τους αν προχωρήσει, επί σειρά δεκαετιών, σε πολεοδόμηση περιοχών, σήμερα τους οδηγεί σε ανόητα σχέδια καθολικών απαγορεύσεων.
    Παράλληλα δέχεται το τελειωτικό χτύπημα ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος, αυτός των οικοδόμων, ο οποίος ήδη χειμάζεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνοντας σημαντικά την ανεργία στην χώρα.
    Όσο για την αναφερόμενη «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης» που υποτίθεται ότι προωθεί το σχέδιο Π.Δ. αν δεν πρόκειται για αστείο, σίγουρα είναι πρόκληση για τους μικροϊδιοκτήτες γης στην Αττική. Γιατί για την αγροτική παραγωγή στην Αττική ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, εδώ και χρόνια.
    Τέλος τα πράγματα γίνονται τραγικά αν κανείς διαβάσει τι «επιτρεπόμενες χρήσεις». Περιοχές οι οποίες, κατά το παρελθόν, έχουν χαρακτηρισθεί ως α΄ κατοικίας, θα μετατραπούν σε χαβούζες με δραστηριότητες όπως κέντρα διασκέδασης, Στάθμευση Νταλικών, επαγγελματικά εργαστήρια μικρής ή μεσαίας όχλησης, εμπορευματικούς σταθμούς αυτοκινήτων, ΚΤΕΟ κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση