GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Bιοκαύσιμο από ουίσκι παρασκεύασαν στη Σκωτία...

Βιοκαύσιμο με πρώτη ύλη τα προϊόντα απόσταξης του ουίσκι παρασκεύασαν επιστήμονες στη Σκωτία και πλέον οι νέες έρευνες στοχεύουν στην εμπορ...

Βιοκαύσιμο με πρώτη ύλη τα προϊόντα απόσταξης του ουίσκι παρασκεύασαν επιστήμονες στη Σκωτία και πλέον οι νέες έρευνες στοχεύουν στην εμπορική εκμετάλλευση του.
Επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Βιοκαυσίμων του Πανεπιστημίου του Ενδιμβούργου, χρησιμοποίησαν ως βάση τα προϊόντα της απόσταξης του σκωτσέζικου ουίσκι, αλλά και στα υπολείμματα του κριθαριού.
Από αυτά παράγεται βουτανόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο των πετρελαιοειδών. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η...
 βιοβουτανόλη προσφέρει 25% περισσότερη ενέργεια από την παραδοσιακή βιοαιθανόλη.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το BBC, σε αντίθεση με την αιθανόλη, η βουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βενζινοκινητήρες, χωρίς να χρειάζονται μετατροπή, ενώ μπορεί να αναμιχθεί και με καύσιμο «ντίζελ», αλλά και με «βιοντίζελ».
Ο Μάρτιν Τάγκνεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τόνισε πως «πρόκειται για μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον,ενώ την ιδέα στηρίζουν οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής ουίσκι της Σκωτίας. Η τελική μορφή του προϊόντος θα είναι πιθανότατα ένα μείγμα 5% ή 10% βιοκαυσίμου με βενζίνη ή ντίζελ.Ακούγεται μικρό το ποσοστό,αλλά οι μετρήσεις μάς έδειξαν ότι βοηθάει πάρα πολύ στη μείωση εκπομπής ρυπογόνων αερίων».
Από την πλευρά του, ο Σκοτσέζος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τζιμ Μάδερ σημείωσε ότι «αυτή η ανακάλυψη συνιστά καινοτομία στη χρήση αποβλήτων. Και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στη βιομηχανία των βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα πληροί τους οικονομικούς και τους περιβαλλοντικούς στόχους του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης της Σκωτίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων».

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση