GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μερικές λύσεις για το φαγοπότι των δημοσίων προμηθειών…

Του Βασίλη Ξυπολυτά , Αντιδημάρχου Κηφισιάς , http://www.ota.org.gr/ Οι Δημόσιοι Οργανισμοί δαπανούν για τη προμήθεια υλικών τεράστια πο...

Του Βασίλη Ξυπολυτά,
Αντιδημάρχου Κηφισιάς,
http://www.ota.org.gr/

Οι Δημόσιοι Οργανισμοί δαπανούν για τη προμήθεια υλικών τεράστια ποσά ετησίως με σκοπό να καλύψουν τις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες τους.
Με μια πρώτη ματιά και παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες εξορθολογισμού μέσω διαγωνισμών και δημοσιεύσεων , οι δαπάνες προμηθειών παραμένουν πολύ ακριβότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα.
Τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις διαδικασίες προμηθειών είναι:
  • Καθυστέρηση αποπληρωμής των προμηθευτών: Η αποπληρωμή ενός...
προμηθευτή κυμαίνεται μεταξύ 4 και 24 μηνών (καμία φορά και ποτέ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές αναγκαστικά να συναλλάσσονται με δάνεια κινήσεως και να μετακυλύουν το κόστος τους στο δημόσιο. Πέραν αυτού, η καθυστέρηση αποπληρωμής τους, δημιουργεί σχέση εξάρτησης με το δημόσιο και τελικά να προκρίνονται για αποπληρωμή οι οφειλές των «φιλικά» προσκείμενων.
Λύση: Νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των προμηθευτών εντός 60 ημερών και σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής να προβλέπεται κύρωση αυστηρή εις βάρος του δημοσίου. Τα πιο πάνω γίνονται εφικτά, αφού τροποποιηθούν οι υφιστάμενες, υπέρμετρα προνομιακές διατάξεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Μεγάλοι χρόνοι διεκπεραίωσης μιας προμήθειας: Η διεκπεραίωση μιας αγοράς απαιτεί λεπτομερείς και χρονοβόρες διαδικασίες με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι προμήθειες των υλικών. Για παράδειγμα: μια υπηρεσία ζητά κάτι σήμερα και το παραλαμβάνει από 3 έως και 24 μήνες αργότερα. 
Λύση: Δημιουργία ενημερωμένων καταλόγων υλικών και προμηθευτών, δημιουργία ηλεκτρονικού ιστορικού τιμών και συμβάσεων και δημιουργία ψηφιακών αγοραστικών διαδικασιών.
  • Μικρή συμμετοχή δυνητικών προμηθευτών: Αυτό συμβαίνει καταρχήν λόγω της δικαιολογημένης φοβίας τους (καθυστερήσεις και σχέσεις ομηρίας) να εμπλακούν με τις προμήθειες του δημοσίου. Συμβαίνει όμως επίσης και επειδή δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για τις διαδικασίες που σχετίζονται με τους διαγωνισμούς (π.χ. υποβολή προσφορών κ.α.). 
Λύση: Δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος διεξαγωγής διαγωνισμών.
  • Πολλαπλά σημεία ελέγχου και εποπτείας : Εδώ τελικά λόγω του όγκου των εγγράφων χάνεται ο ουσιαστικός έλεγχος και η εποπτεία, καταλήγοντας σε γραφειοκρατικές υπογραφές για να μπορέσει να προχωρήσει μια προμήθεια. Η διάχυση εξουσίας μεταξύ των υπηρεσιών δημιουργεί στρεβλώσεις. Για παράδειγμα: Η άλφα υπηρεσία ζητά ένα υλικό, διεκπεραιώνεται από άλλες δυο υπηρεσίες, εποπτεύεται από κάποιο αιρετό σώμα και τελικώς εγκρίνεται από τρίτη υπηρεσία εκτός του φορέα, η οποία δεν έχει γνώση της αγοράς. 
Λύση: Ο έλεγχος των προμηθειών πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, με βάση ένα ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής διαγωνισμών (όπως αυτό επισημάνθηκε παραπάνω). Επίσης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα έλεγχου των προμηθειών σε ιδιώτες. Παραδείγματος χάρη η διενέργεια ελέγχων από εταιρίες «φαντάσματα» (shadow costumers), που θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για δειγματοληπτικό έλεγχο.
  • Κατάργηση των όρων αναπροσαρμογής της τιμής σε περίπτωση καθυστέρησης των υλικών πέραν των 12 μηνών, εκτός συγκεκριμένων προμηθειών που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο. 
  • Έλλειψη μέτρησης αποδοτικότητας των προμηθευτών: Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει το Δημόσιο αν ο προμηθευτής είναι συνεπής στις παραδόσεις του, αν έχει ιστορικό ενστάσεων ή «συνδιαλλαγής» με το δημόσιο κτλ . 
Λύση: Ένταξη στο προτεινόμενο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής διαγωνισμών με αρχεία δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας των προμηθευτών.
  • Μεγάλος όγκος δικαιολογητικών εγγράφων των προμηθευτών: Οι προμηθευτές του δημοσίου υποχρεούνται να στέλνουν νέα δικαιολογητικά μαζί με κάθε προσφορά. Πολλές φορές λόγω καθυστερήσεων του δημοσίου, τα δικαιολογητικά αυτά λήγουν με αποτέλεσμα να ξαναζητούνται. (πχ ασφαλιστική ενημερότητα). 
Λύση: Δημιουργία μητρώου προμηθευτών, το οποίο θα περιέχει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το δημόσιο θα ζητά από τον προμηθευτή μόνο τον αριθμό μητρώου του.
Οι παραπάνω επισημάνσεις είναι μερικές από τις δεκάδες που μπορούν να προταθούν για το εξορθολογισμό των προμηθειών του ελληνικού δημοσίου. Δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά εκτιμώ ότι οι πιο πάνω προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

7 σχόλια

  1. Πικρές αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 300 δεν χαμπαριάζουν τίποτε, θα σκάψουν να βρουν άλλες τρύπες. Ακούς Κουλουρη μαλάκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να περάσει στον κόσμο μέσα από το μπλόγκ μια πρόταση σχετική με τα φάρμακα. Νομίζω πως αξίζει να την υιοθετήσουμε όλοι και να την υποστηρίξουμε μα κάθε τρόπο. Πρόκειται για τη σπατάλη που γίνεται στα φάρμακα που τα πληρώνουν τα Ταμεία από τα οποία κινδυνεύουν να στερήσουν οι φαρμακοποιοί τις συντάξεις για τους ανθρώπους που δούλεψαν και πλήρωσαν με τον ιδρώτα τους. Εφαρμόζεται με απιτυχια χρόνια τώρα στις ΗΠΑ,. Και αν εκεί εφαρμόζεται που είναι μια χώρα πλόυσια με ισχυρότατα Ταμεία γιατί να μην εφαρμοσθεί στη χώρα μας. Έχετε πετάξει όλοι εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χάπια από αυτά που σας έχουν χορηγηθεί για κάποιες θεραπείες στη ζωή σας. Γιατί; Γιατί χωρίς να φταίτε σας περισσεύουν. και σας περισσαύουν επειδή, ενώ σας χρειαζονται δέκα ή είκοσι χάπια για μια ασθένεια όχι διαρκείας αλλά εποχιακή, όπως είναι οι περισσότερες, ο γιατρός σας συνταγογράφει ένα ή δύο κουτιά, που συννολικά έχουν διπλάσιο ή και πολλαπλάσιο αριθμό χαπιών. Στις ΗΠΑ ο φαρμακοποιός θα σας δώσει χύμα σε ένα κουτάκι τόσα χάπια όσα χρειάζεται να πάρεις!! Κάποια δις στη χώρα μας ξοδεύονται γιατί λέει αντιδρούν οι φαρμακοποιοί ή και οι αντιπρόσωπο ή οι ίδιοι οι βιομήχανοι αλλά και οι γιατροί που χάνουν τις ψηλές μασιτείες! Όλοι λοιπόν να κάνουμε τη ζωή δύσκολη στους κλέφτες αυτούς.

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ

    Μετά θα κάααααθεσαι...

    Τι γράφεις ρε πυροβολημένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ

    Tι πίνεις ρε καλλιτέχνη και βλέπεις τέτοια οράματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΟΥΚΗΣ11 Ιαν 2012, 12:19:00 π.μ.

    ΒΑΣΙΛΗ ΝΟΜΙΖΩ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ. Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση