GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα πορτοπαράθυρα της διαπλοκής...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου Υπάρχει τόση πολιτική και πολιτισμική αθλιότητα στη χώρα μας σχετικά με το φαινόμενο της διαπλοκής, που πρα...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

Υπάρχει τόση πολιτική και πολιτισμική αθλιότητα στη χώρα μας σχετικά με το φαινόμενο της διαπλοκής, που πραγματικά και εγώ ακόμη που την περιγράφω δεν μπορώ να την χωνέψω! Ποτέ δεν μπόρεσα να αφομοιώσω πλήρως την μέχρις αναισθησίας ανοχή του ελληνικού λαού στην διαπλοκή, παρόλο που κατανοώ σε ικανοποιητικό μάλλον βαθμό, τα αίτια αυτής της στάσης. Βλέπετε, άλλο πράγμα είναι να ερμηνεύεις φαινόμενα και να περιγράφεις τον μηχανισμό που τα παράγει και άλλο να χωνεύεις την διαδικασία αναπαραγωγής τους.
Σε ένα κεφαλαιοκρατικό κράτος πατρωνίας, η διαπλοκή είναι ίσως το φυσικότερο πολιτικό φαινόμενο που θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει, αλλά το ζήτημα είναι πώς τούτο δρα σε...
 επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής ψυχολογίας. Πώς διαμορφώνει πολιτικές συνειδήσεις, ανίκανες να ασκήσουν κριτική στη δομή που ουσιαστικά συστήνει την ύπαρξη τους. Πώς ο πολίτης - και ο πολιτικός ασφαλώς - καταλήγει να σκέφτεται και να ενεργεί πολιτικά μέσω του λόγου και της διαλεκτικής των διαπλεκομένων (της οργανικής σύζευξης συμφερόντων που ορίζουν την κυρίαρχη πολιτική σφαίρα σε συνάρτηση με εκείνη της οικονομίας και των επιμέρους κοινωνικών λειτουργιών).
Η απάντηση είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα δυσνόητη ή αποκρουστική για τον πολίτη που είναι ενταγμένος στο πελατειακό σύστημα: Η ενότητα του ατόμου πού διασπάται στις κεφαλαιοκρατικές κοινωνίες, αποκαθίσταται φαντασιακά μέσω του διαπλεκόμενου λόγου στην περίπτωση της Ελλάδας. Δηλαδή, η διαπλοκή συμβάλει καθοριστικά στην φαντασιακή επανένωση του ατόμου με το κοινωνικό περιβάλλον του που έχει διαταραχθεί πρωτογενώς εξαιτίας του πολιτισμού της νεοφιλελεύθερης αγοράς που δομεί την αντίληψη της ταυτότητας και του ιδιαιτέρου συμφέροντος σε ένα πλαίσιο αντιφατικό: εντός του πελατειακού συστήματος. Η διαπλοκή φροντίζει για τον εναρμονισμό της νεοφιλελεύθερης αγοράς με την κομματική αγορά, με άλλα λόγια, και στον βαθμό που το πετυχαίνει, μοιάζει να υποστηρίζει την ύπαρξη του πολίτη, ο οποίος αντιλαμβάνεται, ή απλώς αισθάνεται τον εαυτό του μέρος αυτής της δομής. Έτσι η διαπλοκή καταλήγει να εμφανίζεται ως υπαρξιακός παράγων για τον κάθε πολίτη που είναι, ή θα ήθελε να είναι, στοιχείο του πελατειακού συστήματος.
Αφού λοιπόν η διαπλοκή στη χώρα μας αποτελεί τον κύριο μηχανισμό θέσπισης του «μάγματος των κοινωνικών σημασιών», πώς είναι δυνατόν να συνειδητοποιηθεί βαθύτερα η κοινωνικοπολιτική λειτουργία της από εκείνους που είναι φορείς του σημειολογικού συστήματος που τους καθιστά υποκείμενα με ένα αταξικό, απολιτικό, μαζικό, αγοραίο τρόπο; Από τη άλλη, όσοι διακατέχονται από βαθύτερη ταξική συνείδηση, πώς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο φαινόμενο της διαπλοκής, από την στιγμή κατά την οποία αυτό εντάσσεται στη γενική κριτική τους και αντίδρασή τους στον καπιταλισμό; Και όμως, η διαπλοκή πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, ιδιαίτερα στη χώρα μας, καθώς δεν αποτελεί ένα γενικό φαινόμενο του καπιταλισμού, αλλά λειτουργική έκφραση του πελατειακού συστήματος ηγεμονίας. Προφανώς το κεφαλαιοκρατικό κράτος είναι αναγκαία συνθήκη για την γέννηση της διαπλοκής, αλλά όχι και ικανή. Απαιτείται παράλληλα και ένα πολιτειακό και κοινωνικό μοντέλο που θα βασίζεται στην πατρωνία.
Όλα τα παραπάνω εξηγούν την «χαλαρή»αντίδραση των Ελλήνων, αλλά και των πολιτικών φορέων που τους αντιπροσωπεύουν στο κοινοβούλιο, ενώπιον του νέου κρούσματος σύγκρουσης διαπλεκομένων παραγόντων, ήτοι τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν μεταξύ τους ο ΔΟΛ και το περιβάλλον Γιώργου Παπανδρέου. Μετά την αποστροφή του κ. Παπανδρέου κατά την εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι «δεν ήμασταν όσο έπρεπε αποφασιστικοί απέναντι σε ένα σύστημα πελατειακό, αντιπαραγωγικό, κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται για την εθνική κρίση…». Και μετά την συγκεκριμενοποίηση της εμπλοκής Ψυχάρη σε υπόθεση αντεκδίκησης προς τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Π. Μπεγλίτη, δεν δέχθηκε να παρέμβει υπέρ του μεγαλοπαράγοντα του ΔΟΛ για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων του Οργανισμού, ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη φρόντισε να ρίξει μια μπηχτή που ξεδιάντροπα αποδίδει τις συγκεκριμένες διαπλεκόμενες σχέσεις, λέγοντας: «Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»
Σαν να μην έφταναν δηλαδή οι μπροστινές πόρτες μέσω των οποίων συναλλάσσονται οι διαπλεκόμενοι - ακόμα και με μεταμεσονύχτιες τροπολογίες - οι οποίες είναι ανοιχτές διάπλατα και τις οποίες δεν αμφισβητεί κανείς στα σοβαρά, έρχονται τώρα και οι «πίσω πόρτες» να ρίξουν την σκιά τους στο φαινόμενο, που ο γράφων απελπιστικά μόνος, θεωρεί την κύρια αιτία της πολυσύνθετης κρίσης που διέρχεται η χώρα, αλλά και το βασικό αίτιο της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας των πολιτών να αντιδράσουν αποτελεσματικά ενώπιον του κινδύνου καταστροφής της χώρας και εξαθλίωσης της κοινωνίας. Αλήθεια, γιατί ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να πάνε από την πίσω πόρτα και όχι από την μπροστινή, από την οποία παρελαύνουν καμαρωτά-καμαρωτά όλοι οι εκπρόσωποι της διαπλοκής; Το περίεργο, στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας, δεν είναι η συναλλαγή πολιτικής εξουσίας με τους βαρόνους (νταβάδες) των ΜΜΕ και όχι μόνον, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκε η πίσω πόρτα! Γιατί η πίσω πόρτα, την στιγμή που τα πορτοπαράθυρα της διαπλοκής είναι ανοιχτά; Μήπως για να μην συναντηθούν οι βαρόνοι με κάποιους άλλους που έβγαιναν από την κύρια είσοδο, ή μήπως παρεξηγηθεί εκείνος που αρνήθηκε την πρόσκληση διότι είχε πικραθεί από την στάση του κ. Παπανδρέου λίγο νωρίτερα; Σημασία έχει ότι ο κ. Ψυχάρης συνδέει την διαπλοκή με την «πίσω πόρτα» για να λάβει αυτή συνωμοτικές διαστάσεις, ενώ στην πραγματικότητα τούτη έχει εδώ και χρόνια υπερβεί τα όρια της συνωμοσίας. Είναι το καθεστώς της Ελλάδας.
Όταν κάποιος ορίζει τον εαυτό του ως αντικαθεστωτικό στην Ελλάδα, πρωτίστως οφείλει να τον ορίζει ως μαχητή εναντίον της διαπλοκής. Δεν γίνεται, όσο κι αν προφασίζεσαι ότι αγωνίζεσαι για τα λαϊκά συμφέροντα, να θεωρείσαι αντικαθεστωτικός, την στιγμή που είτε συνδέεσαι με διαπλεκόμενα συμφέροντα, είτε αποτελείς πολιτικό προϊόν τους, ή απλώς δείχνεις να μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία στην πρακτική τους. Εάν είσαι στοιχείο της διαπλοκής, τότε αντηχεί μάλλον ως φάρσα η σύνδεση της αναφερόμενης αντικαθεστωτικής σου ταυτότητας με την αντικαπιταλιστική ιδεολογία. Αυτό είναι κρίσιμο να το ξεκαθαρίσουμε τούτη την περίοδο, όπου η παραπλάνηση του λαού έχει γίνει κανόνας από εκείνους που επιχειρούν άμεσα ή έμμεσα να μην θιγεί η πολιτική δομή του καθεστώτος, που δεν είναι άλλη από την διαπλοκή. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μην θιγεί αυτή η δομή είναι η περιστασιολογία, το κουτσομπολιό και οι ψευδοκαταγγελίες επιμέρους σκανδάλων, που σε επιλεγμένες περιπτώσεις έρχονται προς διερεύνηση στην βουλή, απλώς για να διασκεδαστεί το φαινόμενο που τα παράγει: οι διαπλεκόμενες σχέσεις.
Το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα να μεταβληθεί, έτσι ώστε η χώρα μέσω της κρίσης να καταλήξει σε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, που θα προνοεί για τον εκδημοκρατισμό και την αναδιοργάνωση παραγωγής και διοίκησης, εάν προηγουμένως δεν καταστραφεί η δομή της διαπλοκής. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να επισυμβεί, όπως αντιλαμβάνεστε, στο πλαίσιο λειτουργίας της πλειονότητας του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού και της γενικότερης πολιτειακής οργάνωσης. Το βάθος του διαχρονικού σκανδάλου της τρομερής λαθρεμπορίας πετρελαίου δείχνει εμφατικά την εμπλοκή όλων των οργάνων του κράτους σε ένα σύστημα που όχι απλώς παράγει άνομο πλούτο, αλλά κυρίως συστήνει μία μορφή οικονομικής συμπεριφοράς που ορίζει λάθρες κοινωνικές σχέσεις. Οι τελευταίες είναι αυτές ακριβώς που αναπαράγουν την διαπλοκή και καθορίζουν την αντιδημοκρατική αλληλεξάρτηση των τριών θεσμοθετημένων, αλλά ποτέ ανεξαρτητοποιημένων εξουσιών, με την κοινωνία των πολιτών και μεγαλοεπιχειρηματικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία ασφαλώς ελέγχουν την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Προφανώς, αποτελεί μάλλον άλλου τύπου ψευδαίσθηση και παραπλάνηση να θεωρήσει κανείς ότι τα πορτοπαράθυρα της διαπλοκής θα κλείσουν με την παρέμβαση της τρόικας ή οποιουδήποτε ξένου παράγοντα. Και μόνον ότι σκέφτεται κάποιος έτσι, δείχνει τον βαθμό που η διαπλοκή καθορίζει τον σημειολογικό κώδικα της πολιτικής του στάσης. Δυστυχώς για όλους μας, η διαπλοκή αντιμετωπίζεται μόνον με επανάσταση ή με απόφαση της ευρύτερης αριστεράς (διαπλεκόμενης και μη) και των γνήσια προοδευτικών ανθρώπων στην χώρα μας να συμπράξουν πολιτικά, προσφέροντας ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ριζοσπαστικού δημοκρατικού μετασχηματισμού, που θα προνοεί κατ’ αρχήν για την θεσμική κάθαρση. Εννοώντας τους θεσμούς με την πραγματική κοινωνιολογική τους απεικόνιση και όχι με αυτήν που εμφανίζεται να περιγράφεται από τους κανόνες δικαίου, τους οποίους εδώ και χρόνια έχει εξευτελίσει η διαπλεκόμενη λειτουργία. Φίλοι, στην χώρα δεν απαιτείται θεσμικός εκσυγχρονισμός (μεταρρύθμιση), καθώς και μεταρρυθμιζόμενη η διαπλοκή, διαπλοκή θα παραμείνει και μάλιστα νομιμοποιημένη.
Έχουμε ανάγκη να μεταβάλουμε ολόκληρο το θεσμικό οικοδόμημα που ορίζει την πολιτεία και την οικονομία και κυρίως να εκδημοκρατικοποιήσουμε τους κοινωνικοποιητικούς μηχανισμούς που ορίζουν εν τέλει την πολιτική φύση των θεσμών. Αυτό ασφαλώς δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά απαιτείται πολύς χρόνος και μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα που δεν παράγεται με έναν αφηρημένο ιδεολογικά τρόπο (δόγμα). Χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι την ανάγκη να υπερβούμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το συμφέρον μας και να συνδέσουμε την πρόοδο της χώρας με μία διαφορετική, μη-ατομικιστική φαντασίωση του κοινωνικού μας εαυτού. Τούτο είναι που προσδίδει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά σε έναν νέο εθνικισμό (δημοκρατικό αυτή την φορά), ο οποίος είναι απαραίτητος για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης, προτού αυτή καταστρέψει κάθε πιθανότητα δημοκρατικής ανασυγκρότησης του κράτους.

9 σχόλια

  1. λαθρεμποριο πετρελαιου ο παναθας;
    ντροπη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To "Ατονικο Λήγουσας" ας ψηφιστει απο τη Βουλη


    Του Θωμα Ακρωτηριανάκη
    Τώρα το 2012,που μόλις μας άρχισε,
    θα συμπληρωθουν 30 χρόνια απο την ψήφιση του μονοτονικου.Είμαι υπέρ του,αλλα προτιμω μια τροποποίησή του.
    Είμαι,έτσι σκέτα και απλα, υπερ
    του να μη σημειώνεται ο τόνος στη λήγουσα μη μονοσύλλαβης λέξης,
    όταν είναι ο μοναδικος που υπάρχει σ'αυτη.
    (Όμως να σημειώνεται στη λέξη "γιατί",όταν και μόνο όταν
    σημαίνει "για ποιον λόγο;".
    Επίσης όταν στη λέξη "ποτε" δεν υπάρχει τόνος,να γράφεται ενιαία
    με την προηγούμενη,σαν μια λέξη.
    Και λέξη που έχασε τον τόνο της,έμεινε χωρις τόνο,λόγω συμπροφορας με την επόμενη,στην οποία υπάρχει τόνος,γράφεται
    ενιαία με αυτη,σαν μια λέξη).
    Αυτο για πιο οικονομικα,και
    επειδη κανεις αναγνώστης δεν μπερδεύεται,ούτε στην πιο "δύσκολη" περίπτωση,π.χ. : "...και ρυθμίσεως εκκλησιαστικων τινων θεμάτων".
    Και όμως,στο ΦΕΚ γράφτηκε λάθος,
    βάλανε τόνο στη λήγουσα της λέξης "τινων",ενω δεν υπάρχει !! (βλέπε ΦΕΚ Τεύχ. Α 122/(Μάιος)1981,
    περιεχόμενα,Νόμος 1155,το λάθος ήταν μόνο στα περιεχόμενα). Αντίθετα,υπάρχει τόνος στο : "επικινδύνων τινων θεμάτων".
    Ας γίνει επίσημα ανεκτο,αποδεκτο αυτο το "Ατονικο Λήγουσας",με νόμο
    που θα ψηφιστει στη Βουλη.
    Υ.Γ. Να πω πότε στα δισύλλαβα εγκλιτικα δεν υπάρχει τόνος :
    Όταν η επόμενη λέξη δεν είναι επίσης εγκλιτικη και στην προηγούμενη λέξη υπάρχει τόνος
    στη λήγουσα.Τόσο εύκολο.
    Επίσης κανεις δεν κάνει λάθος ανάγνωση εγκλινόμενων ρηματικων τύπων στα οποία δεν υπάρχει τόνος,π.χ. " να ηταν(ε)","πολλα ηταν(ε)","άρκετά ηταν(ε)".
    Ούτε των ρηματικων τύπων που
    έχουνε υποστει αφαίρεση,π.χ.
    "θα 'ρθουμε","θα 'ρθουμενε"(δεν διατηρουν τον τόνο) · " 'φχαριστω"(διατηρει τον τόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι τα διαπλεκόμενα του φταίνε του ψυχάκια !!
    Τα έβαλε με τον ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ Ψυχάρη.

    Το έργο είναι γνωστό και το έχουμε ξαναδεί το φθινόπωρο του 2007 πριν από τι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Γιωργάκης εμφάνισε τον εαυτόν του σαν θύμα του ΔΟΛ και κατάφερε έτσι να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κερδίσει άνετα τον Βενιζέλο για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ο ΓΑΠ κάνει πάλι το ίδιο:

    Στο ΠΣ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Ψυχάρη ότι τον πολεμάει επειδή δεν πήρε "χαριστικό δάνειο 10 εκ ευρώ από την Εθνική"... παράλληλα "επιτέθηκε" και κατά των δικαστικών και τραπεζιτών (ναι.... αυτών των τραπεζιτών που διοργάνωναν τραπέζια προς τιμήν του το 2008),
    που "με την αδράνειά τους δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις και αναγκαίες αλλαγές"...
    τώρα τι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να κάνουν οι δικαστές και οι τραπεζίτες και δεν τις έκαναν
    μόνο
    το θολωμένο μυαλό του ΓΑΠ ξέρει

    5 Ιανουαρίου 2012 11:36 π.μ.
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Η λουλού ο Μπεγλίτης επιβεβαιώνει τη συνάντηση του ΓΑΠ με τον Ψυχάρη
    αλλά λέει ότι ο ΓΑΠ του ζήτησε αντικειμενική ενημέρωση...
    το πιστέψαμε !

    5 Ιανουαρίου 2012 11:41 π.μ.
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Ρόμπα κάνει ο Ψυχάρης τον ΓΑΠ: «Να μας πει ο ΓΑΠ γιατί συναντηθήκαμε τελευταία, γιατί μας ζήτησαν να πάμε από την πίσω πόρτα και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο»!!
    ______________________________________________
    Ο πρόεδρος του ΔΟΛ αναφέρθηκε σε όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου για τον ίδιο, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στα όσα ο κ Παπανδρέου ανέφερε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη,
    Σταύρος Π. Ψυχάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων, μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

    »Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»
    ______________________________________________
    Ήμαστε μάρτυρες της απόλυτης ξεφτίλας του Έλληνα.
    Έχουν φτάσει στο σημείο να παραδέχονται τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας και του Δημόσιου συμφέροντος και δεν κουνιέται φύλο.

    Τα θεωρούμε όλα φυσιολογικά!

    Άντε ρε ξυπνήστε να τους φάμε τους αχρείους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΚΩΛΟΙ ΣΑΣ...ΣΤΟ ΜΕΪΝΤΑΝΙ
    ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΑ
    ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.....ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ
    ΤΙΣ ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΣΑΣ
    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ-----ΠΑΣΟΚ-------ΤΕΛΟΣ.

    ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΩΝ ΦΑΣΙΖΟΥΣΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ;ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΟΥ ΡΕ ΠΡΑΣΙΝΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
    ΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΡΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ-ΑΠΟΨΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑ ΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...ΠΡΑΣΙΝΟΦΥΛΑΔΑ.

    ΠΑΝΤΩΣ το ξέσκισε αλύπητα ο Ψυχάρης χαρακτηρίζοντας τον ...φασίστα,
    το θλιβερό αυτό ανθρωπάκι που παρίστανε τον πρωθυπουργό γιά δύο χρόνια, αποκαλύπτοντας μυστικές συναντήσεις και παρακάλια του ΓΑΠ
    προς τον ΔΟΛ.
    πολιτική αυτή καρικατούρα ανακάλυψε κέντρα συνομωσιών που τον ανέτρεψαν και φυσικά ούτε ίχνος αυτοκριτικής και τσίπας.
    - Τόχω πει πολλές φορές,το τέλος του ελεεινού αυτού ψεύτη θα είναι οικτρό.

    Ο πόλεμος μόλις άρχισε και περιμένουμε τα επόμενα επεισόδια.....

    ΠΕΣ ΤΑ ΨΥΧΑΡΗ, ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ
    ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.
    ΜΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ΒΗΜΑ κατα Παπανδρέου . Θεωρίες συνωμοσίας"

    Ο Ψυχάρης σήκωσε το γάντι που του πέταξε χθες ο Παπανδρέου και συνεχίζει τον πόλεμο με κύριο σημερινό άρθρο στο tobima.gr.

    "Η κατασκευή «εσωτερικού εχθρού» είναι ιδιαιτέρως προσφιλής στην ελληνική πολιτική. Και ειδικά στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει.
    Οταν απέτυχε στις εκλογές του 2007 και ετέθη θέμα διαδοχής στο ΠαΣοΚ, τα έβαλε με τα «συμφέροντα» που ...... υποτίθεται ότι τον πολεμούσαν. Και για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, χρησιμοποίησε τότε την προτροπή του Βήματος να παραιτηθεί, επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για την ήττα.
    Εκείνο το «Παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε» έγινε σημαία για τον κ. Παπανδρέου και την ομάδα που τον συνόδευε και απόδειξη, υποτίθεται, του πολέμου που δεχόταν από τα συμφέροντα.

    Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του η ιδέα ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης μπορεί να έχει άποψη και γνώμη και βεβαίως θεωρούσε μέγα αμάρτημα την προβολή της. Τότε ο κ. Παπανδρέου κατασκεύασε ένα εσωτερικό εχθρό και έχτισε μια θεωρία συνωμοσίας προκειμένου να κερδίσει τους αντιπάλους του.
    Τώρα πάλι τα ίδια κάνει.
    Δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, δεν αποδέχεται τα όσα ζημιογόνα επέλεξε για τη χώρα και αποδίδει σε μας δήθεν υπονόμευση, όταν είναι σε όλους γνωστό, ότι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, στήριξε, επί ζημία του, την κυβέρνησή του και προσωπικά τον ίδιο, με μόνο γνώμονα τις παραδόσεις και τους ιστορικούς δεσμούς των εφημερίδων του Οργανισμού με την δημοκρατική παράταξη.

    Μαρτυρίες δεν χρειάζονται.
    Τα γραπτά και τα πρωτοσέλιδα μένουν.
    Όποιoς έχει μάτια μπορεί να ανατρέξει σε αυτά και να βεβαιωθεί για του λόγου το αληθές.
    Τα υπόλοιπα μόνο σε κακοστημένες θεωρίες συνωμοσίας παραπέμπουν,
    τις οποίες κανείς πλέον δεν πιστεύει.>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε ανίκανε Γιώργο.
    Σου έφταιγε στις εκλογές που έχασες το 07 το ότι σε υπονόμευαν, αλλά όταν άνοιγες το στόμα σου …… τότε δεν έπειθες. Ο Μητσοτάκης που το πήρε χαμπάρι το έλεγε και ότι δεν κάνεις αγορίνα μου για Πρωθυπουργός. Μπράβο του μόνον όταν διεκδικούσες την πρωθυπουργία το έλεγε. Όταν ο ηλίθιος ΠΑΣΟΚΟΣ σε επέλεξε για πρωθυπουργό δεν το ξανά είπε, όχι γιατί έγινες σοφός αλλά δεν έπρεπε να σε ξεβρακώνει. Μονός σου ξεβρακώθηκες, « Λεφτά υπάρχουν αλλά και επικοινωνία με ΔΝΤ και θα έδινες επιδόματα….. χάσου Χαϊβάνι είσαι λίγος για Πρωθυπουργός.
    ΧΑΣΟΥ,ΧΑΣΟΥ ΧΑΪΒΑΝΙ. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ. ΜΟΝΟΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΑ ΛΥΚΟΠΟΥΛΑ ΚΑΝΕΙΣ. -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!
    ¡Para el traidor no habrá perdón!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΣ ΤΑ ΨΥΧΑΡΗ, ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ
    ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.
    ΜΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ.

    σωστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση