GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγάλη διαδήλωση 100.000 ατόμων στη Βουδαπέστη...

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βουδαπέστη κατά του νέου Συντάγματος της Ουγγαρίας, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί πλήγμα για τη δημ...

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βουδαπέστη κατά του νέου Συντάγματος της Ουγγαρίας, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης με τίτλο «Θα υπάρξει και πάλι δημοκρατία», περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα σε μία από...
 τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ο τίτλος που δόθηκε στην κινητοποίηση παραπέμπει σε ένα από τα άρθρα του νέου συντάγματος, με το οποίο αντικαθίσταται η ονομασία «Δημοκρατία της Ουγγαρίας» με την απλούστερη «Ουγγαρία».
Στη διαδήλωση συμμετείχαν το σοσιαλιστικό κόμμα MSZP, το αριστερό οικολογικό κόμμα LMP και το νέο κόμμα DK του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιούρτσανι.  Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν και κρατούσαν πλακάτ με τις φράσεις «Φτάνει», «Δικτατορία του Όρμπαν» και «Ορμπανιστάν». Την ίδια ώρα, οι υπουργοί και ο πρόεδρος της χώρας Παλ Σμιτ έφτασαν στην Όπερα της Βουδαπέστης για να παραστούν στην τελετή εφαρμογής του νέου συντάγματος.
Κάλεσμα στους πολίτες της χώρας να κινητοποιηθούν για «να διώξουν τη δικτατορία» του συντηρητικού πρωθυπουργού, απηύθυνε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Τίμπο Σάνι, κατηγορώντας τον Όρμπαν και τους υποστηρικτές του ότι μετέτρεψαν την Ουγγαρία «από πολλά υποσχόμενη χώρα στο πιο σκοτεινό μέρος της Ευρώπης».
Το νέο σύνταγμα, που υιοθετήθηκε χάρη στην πλειοψηφία των δύο τρίτων που έχει στο κοινοβούλιο το κόμμα Fidesz του Όρμπαν, έχει γίνει αντικείμενο επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και την Διεθνή Αμνηστία. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι το νέο σύνταγμα περιορίζει τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απειλεί τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και βάζει τέλος στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

1 σχόλιο

  1. Ολα τα λαμογια στο δρόμο διαδηλώνουν

    και ζητουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΚΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση