GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η γενιά της καταναλωτικής επανάστασης και της καπιταλιστικής εκπόρνευσης...

Tα κορίτσια των Mall (Galeria στα πολωνικά) Από τον Αλέξανδρο Πιστοφίδη Ένα φιλμ έγινε η αφορμή για να δει η πολωνική κοινωνία πως μ...

Tα κορίτσια των Mall
(Galeria στα πολωνικά)
Από τον Αλέξανδρο Πιστοφίδη

Ένα φιλμ έγινε η αφορμή για να δει η πολωνική κοινωνία πως μια ολόκληρη γενιά οδηγείται αθόρυβα αλλά σταθερά προν την πορνεία, όχι από ανάγκη επιβίωσης αλλά για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία της. Μια τριαντάχρονη σκηνοθέτις, η Katarzyna Roslaniec, περιγράφει με ρεαλιστικό τρόπο ένα κοινωνικό φαινόμενο στην Πολωνία (και όχι μόνο), που πήρε τα χαρακτηριστικά μαζικής νεανικής μόδας. Νεαρές μαθήτριες και φοιτήτριες συνωστίζονται έξω από τα Mall ή στις καφετέριές τους, περιμένοντας τον «Sponsor-χορηγό», που θα του δοθούν με αντάλλαγμα την αγορά ενός κινητού, ενός κοσμήματος ή ακόμα κι ενός φτηνού t-shirts. H ανταλλαγή του σώματος έναντι ενός αξεσουάρ της ματαιοδοξίας, λέγεται τώρα Sponsoring-χορηγία. Οι επαφές άρχισαν ήδη να ...
γίνονται μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες όπου νεαρές πολωνίδες αλλά και αγόρια αναζητούν ματσωμένους ή ματσωμένες «χορηγούς».
Σίγουρα, το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά πολωνικό. Δημιουργήσαμε μια γενιά νάρκισσων-καταναλωτών αξεσουάρ ματαιοδοξίας και όχι καταναλωτών γνώσης. Ευθύνη φέρουν όλοι εκείνοι οι δήθεν μοντερνιστές-πρώην αριστεροί «διανοούμενοι»- που σήμερα «βγάζουν το ψωμί τους»(χοντρά) μέσα από τη διαφήμιση(εκδότες περιοδικών, δημιουργοί εκπομπών Lifestyle και μηδενιστές πολιτικής και διάδοσης αξιών συλλογικής συνείδησης και ταυτότητας) που γνωρίζουν άριστα πως δεν υπάρχει χειρότερη ομάδα καταναλωτών απ’ αυτήν που σκέφτεται κριτικά και βάζει την ένδυση του μυαλού πάνω από την ένδυση του σώματος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκχυδαϊσει με τον πιο κυνικό τρόπο όλες τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν οι ίδιοι, ακόμα και ότι τους θύμιζε το επαναστατικό παρελθόν τους, αγνοώντας προφανώς τους κινδύνους που έβλεπε ο Επίκτητος πριν 20 αιώνες περίπου, όταν έγραφε, «συμπεράσματα όπως τα ακόλουθα είναι ασυνάρτητα:
Εγώ είμαι πλουσιότερος από σένα ή έχω καλύτερο άλογο από σένα, επομένως αξίζω περισσότερο, είναι ανόητα. Εσύ ο ίδιος δεν είσαι ούτε περιουσία ούτε άλογο.
Τι είσαι; Η εφαρμογή των ιδεών σου».
Πώς να πείσεις όμως ένα σημερινό παιδί που απ’ το νηπιαγωγείο ήδη του έμαθες να λέει στους συνομίληκούς του «ο μπαμπάς μου έχει μερσεντέζ ο δικός σου τι αμάξι έχει», πως δεν είναι τα υλικά αξεσουάρ πολυτελείας εκείνα που σου προσδίδουν κύρος, αλλά η γνώση, όταν ακόμα και το σχολείο έχει γίνει πασαρέλα επώνυμων ρούχων; Για κάθε γενιά φταίει η προηγούμενη και για τη σημερινή φταίει αποκλειστικά η δική μας γενιά, που δημιούργησε ατομιστές και φτηνούς νάρκισσους.
Ότι δεν κατόρθωσε ο βιομηχανικός καπιταλισμός δυο αιώνες με τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς και την ωμή προπαγάνδα, φαίνεται να το πετυχαίνει ανώδυνα και πιο αποτελεσματικά ο καταναλωτικός καπιταλισμός του χρήματος μέσα από την καταναλωτική αλλοτρίωση των προλετάριων, από την παδική ηλικία, που μπαίνοντας σε ένα Mall ή φορώντας Lacoste ή Timberland, νιώθουν «καπιτάλες».
Οι νέοι που είναι σκυμένοι πάνω από βιβλία σε προθήκες βιβλιοπωλείων λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο και μαζί τους λιγοστεύουμε και φτωχαίνουμε όλοι, ακόμα κι εκείνοι που προσωρινά κερδίζουν. Καμιά κοινωνία δεν επιβίωσε απεμπολώντας τις αρχέγονες αξίες της, ανταλλάσσοντάς τες με καθρεφτάκια. Πάνω σ’ αυτήν την κατασκευασμένη ανάγκη στηρίζεται το σημερινό σύστημα, καλλιεργώντας δούλους-κομφορμιστές, που όλη η φιλοσοφία ζωής τους περιορίζεται στο «έχω άρα υπάρχω».

11 σχόλια

  1. μπορω να εχω τις ιστοσελιδες με τις κοπελιες απο βορεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΙΑΡΟΥΖΕΛΣΚΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΕΤΟΙΑ !!! ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και σε κάποια ανατολική χώρα (κίνα νομίζω, αλλά δεν είμαι σίγουρος) κάποιος έδωσε το νεφρό του για να πάρει λεφτά για να αγοράσει i-pod!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστοφίδη χάλασες,

    βλέπεις και πολωνικές ταινίες ,

    να βλέπεις τις προκοπές μας απο τους πολωνους, εντός και εκτος της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. _______________________________________________
    ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ (ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ)... 1.727 ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ...!!!

    + ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ
    Γ.Α.Π.-ΤΡΟΪΚΑ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ και Δ.Ν.Τ...!!!

    Ανατριχιαστικά στοιχεία..
    Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών παρουσιάζεται στη χώρα μας μέσα στα χρόνια της κρίσης,
    σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα, από το 2009 έως και την 10η Δεκεμβρίου 2011, σε όλη την Ελλάδα έχουν σημειωθεί 1.727 αυτοκτονίες.

    Το 2009 ο αριθμός τους ανήλθε σε 507 +
    το 2010 παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5%
    και ανήλθαν σε 622 +
    ενώ τους 11 μήνες του 2011 οι αυτοκτονίες ανήλθαν σε 598 +

    Το έγγραφο κατατέθηκε στη Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτοκτονίες παρουσιάζεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.
    Πιο αναλυτικά:
    - Στην Αττική το 2009 ανήλθαν σε 158, το 2010 σε 178 και το 2011 σε 198.
    - Στη Θεσσαλονίκη το 2009 σε 55, το 2010 σε 98 και το 2011 σε 97.
    - Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη το 2009 σε 30, 2010 39 και 2011 30.
    - Κεντρική Μακεδονία το 2009 σε 34, το 2010 σε 42 και το 2011 σε 25.
    - Δυτική Μακεδονία το 2009 σε 9 το 2010 σε 11 και το 2011 σε 15.
    - Ηπειρος το 2009 σε 16, το 2010 σε 18 και το 2011 σε 16.
    - Θεσσαλία το 2009 σε 32 το 2010 σε 56 και το 2011 σε 46.
    - Στερεά Ελλάδα το 2009 σε 34 το 2010 σε 28 και το 2011 σε 25.
    - Πελοπόννησος το 2009 σε 41 το 2010 σε 45 και το 2011 σε 36.
    - Δυτικής Ελλάδα το 2009 σε 32 το 2010 σε 41 και το 2011 σε 41.
    - Νησιά Ιονίου το 2009 σε 12 το 2010 σε 10 και το 2011 σε 8.
    - Νησιά Βορείου Αιγαίου το 2009 σε 5 το 2010 σε 12 και το 2011 σε 13.
    - Κρήτη το 2009 σε 37 το 2010 σε 30 και το 2011 σε 39.

    Να δούμε πόσοι θα αυτοκτονήσουν, λόγω Παπαδήμου...!!!
    _________________________
    ΠΑΣΟΚ: ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
    ΣΤΟΝ Θ Α Ν Α Τ Ο ..ΣΟΥ

    & ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ++++++++++++++++++

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

    Όταν λέει ο Ελληνικός Λαός ότι αυτοί που βρίσκονται στην Ελληνική Βουλή σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν ξέρουνε τι τους γίνετε και εξ αυτού και τα χάλια μας ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!
    Και δεν είναι μόνο που δεν ξέρουνε τι τους γίνετε αλλά ΠΟΛΛΟΙ είναι και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!
    Και εξηγούμαι.
    Σήμερα Τετάρτη 11/1/2012 συζητιόταν στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα. Ένας βουλευτής από την Νέα Δημοκρατία είπε από το βήμα ότι σε ένα άρθρο υπάρχει η πρόβλεψη να αναγράφετε στις συσκευασίες των αγροτικών προϊόντων ποιο γεωργικό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί από τον παραγωγό και σε ποια ποσότητα, αλλά σε περίπτωση που αυτό είναι ψευδές, δηλαδή αντί για πορτα/φόν χρησιμοποιήθηκε πορτα/λόν ( τα ονόματα είναι τυχαία και ούτε είναι φυτοφάρμακα) και σε ποσότητες επιβλαβείς για τον άνθρωπο και αποκαλυφθεί από κάποιον, να διώκονται οι διακινητές, δηλαδή ο μανάβης, ο χονδρέμπορος, αλλά όχι ο παραγωγός που το έγραψε, δηλαδή ο χονδρέμπορος με τον μανάβη για τα αγγούρια που θα διακινήσουν και για να μην βρεθούν μπλεγμένοι θα πρέπει να έχουν εργαστήρια από όπου θα περνούν τα αγγούρια και μετά θα τα βγάζουν στην αγορά!
    Είπε λοιπόν συνεχίζοντας ο Βουλευτής ( και από αυτό φάνηκε ότι έχει και μυαλό και συνείδηση ) ότι το σωστό είναι να χτυπηθεί το κακό στην ρίζα του και να διώκετε αυτός που έκανε την απατεωνιά, ούτως ώστε να μην ξαναγίνει, αυτός δηλαδή ο αγρότης που για να πουλήσει το προϊόν του το οποίο έχει ταϊστεί από αυτόν με επιβλαβή φυτοφάρμακα είτε σε ποσότητα είτε σε είδος για ευνόητους για αυτόν λόγους, παραβλέποντας την ζημιά που θα κάνει στην υγεία των συνανθρώπων του έγραψε ψευδώς στην συσκευασία άλλα αντί άλλων, που για εμένα είναι εγκληματίας εκ προμελέτης, δηλαδή ένας στυγνός εγκληματίας….
    Τι έκανε ο παριστάμενος Υφυπουργός της Κυβέρνησης; ΤΟΝ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ!
    Τι κάνανε οι υπόλοιποι ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ Βουλευτές ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ σε υποστήριξη του Βουλευτή που το ανέφερε πριν και ζήτησε να διορθωθεί αυτό το πράγμα για το καλό της υγείας όλων των Ελλήνων και φυσικά και αυτών των παρισταμένων Βουλευτών;
    ΤΟΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!
    ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑΥΛΑΝΔΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΕΞΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΔΩ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΕΣ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΡΓΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΧΡΗΜΑ Η ΧΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποσες τετοιες υπαρχουνε στη χωρα μας δεν περιγραφετε, 55% φοιτητριες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΣΟΚ-Κουτρουμάνης μας έκαναν διεθνώς ρόμπα με την αναπηρία των παιδεραστών...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Ρόμπα μας έκανε πάλι διεθνώς το ΠΑΣΟΚ και ο Κουτρουμάνης με την υπόθεση της αναπηρίας των παιδόφιλων!

    Ένα από τα μεγαλύτερα site της Αμερικής
    το huffingtonpost.com μας έκανε θέμα.
    Διαβάστε .....εδώ
    τι γράφουν για την ξεφτίλα μας..

    Greece Recognizes Pedophilia, Exhibitionism, Kleptomania As Disabilities

    By NICHOLAS PAPHITIS 01/ 9/12 01:59 PM ET AP

    ATHENS, Greece -- Greek disability groups expressed anger Monday at a government decision to expand a list of state-recognized disability categories to include pedophiles, exhibitionists and kleptomaniacs.

    The National Confederation of Disabled People called the action "incomprehensible," and said pedophiles are now awarded a higher government disability pay than some people who have received organ transplants.

    The Labor Ministry said categories added to the expanded list – that also includes pyromaniacs, compulsive gamblers, fetishists and sadomasochists – were included for purposes of medical assessment and used as a gauge for allocating financial assistance.

    But NCDP leader Yiannis Vardakastanis, who is blind, warned the new list could create new difficulties for disabled Greeks who are already facing benefit cuts due to the country's financial crisis.

    "What's happened is incomprehensible. I think there is some big mistake. The ministry should have a different policy on disability," Vardakastanis told the Associated Press. "The list contains major changes to disability quotients, which could effectively remove many people from access to benefits."

    The new list gives pyromaniacs and pedophiles disability pay up to 35 percent, compared to 80 percent for heart transplant recipients.

    "It's really not serious to grant Peeping Toms a 20-30 percent disability rate, and 10 percent to diabetics, who have insulin shots four or five times a day," said Vardakastanis.

    Greece has been fighting to avoid bankruptcy since 2009. Public spending on health and welfare programs has been sharply cut under austerity measures imposed as a condition for receiving emergency loans from the International Monetary Fund and other countries using the euro currency.

    Independently run welfare programs that survived on state grants have been the hardest hit, leaving some disabled groups, including the deaf, facing sudden drops in their standard of care.

    The government is also battling widespread abuse in the welfare system, forcing tens of thousands of disabled people to be reassessed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η φτωχια θα το δωκει φτηνα..
    η πλουσια θα το διαπραγματευτει..
    απο καταβολης κοσμου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλέξανδρε,
    μη πάς τόσο μακριά.
    Μιά βόλτα στην παραλιακή και θα
    δείς τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση