GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερασμένα τηλεοπτικά όνειρα...

Γράφει η Λίνα Φυτιλή αποκλειστικά στο PRESS-GR Τα τηλεοπτικά όνειρα της εποχής είναι τρομαχτικά , αφού ανθίζουν ακόμη πίσω από μια ψεύτικ...

Γράφει η Λίνα Φυτιλή
αποκλειστικά στο PRESS-GR

Τα τηλεοπτικά όνειρα της εποχής είναι τρομαχτικά, αφού ανθίζουν ακόμη πίσω από μια ψεύτικη, τις περισσότερες φορές υποσχετικότητα, σαν απομεινάρια άλλων καιρών και συνηθειών.
Στον κόσμο της τηλεόρασης, οι άνθρωποι έχουν μεταλλαχτεί σ΄ ένα άλλο είδος, φαίνονται πιο γραφικοί από ποτέ. Με το ένα πόδι στο ένδοξο παρελθόν και το άλλο σ΄ ένα ετοιμόρροπο παρόν, όπου τα...
αισθήματα δεν έχουν χώρο ή αληθινές συνθήκες χρόνου, διαβάζω την αγωνία τους να παραμείνουν επίκαιροι, μιλώντας για ένα μέλλον που αγνοούν, πιθανολογώντας προβλέψεις και γεγονότα που τις περισσότερες φορές δεν επαληθεύονται. Στην προσπάθειά τους να θεραπεύσουν την ανησυχία γύρω τους ή να διατηρήσουν ανέπαφη την εικόνα τους, το μόνο που καταφέρνουν να δώσουν στο θεατή, είναι  μια άχαρη εικόνα, ένα πρόωρα γερασμένο βλέμμα. Κυριευμένοι από την έντονη επιθυμία να παραμένουν νέοι σ΄ ένα κουρασμένο περιβάλλον, μοιάζουν με καρικατούρες του εαυτού τους.
Παρακολουθώντας τα πρόσωπα και τις ομιλίες τους για αρκετή ώρα, κινδυνεύει κι ο ίδιος ο θεατής να γίνει γραφικός κι η μόνη κίνηση που απομένει είναι το πάτημα ενός κουμπιού. Η διαπίστωση ότι η ιλουστρασιόν τηλεοπτική πραγματικότητα, στην οποία για ολόκληρα χρόνια, είχε βουλιάξει σχεδόν ολόκληρη η χώρα, επιτέλους φθίνει, είναι τουλάχιστον ανακουφιστική. 
Ενώ τα φτηνά τηλεοπτικά προιόντα τελειώνουν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να γεννηθεί κάτι καινούριο, ακριβότερο και πιο ουσιαστικό, διατηρώντας μια ανθρώπινη υπόσταση, χωρίς το στήσιμο των περιττών κινήσεων, την ανάγκη της τεχνητής ομορφιάς.

3 σχόλια

  1. Όργιο παρανομίας διαπράττεται στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της περιοχής, χωρίς ωστόσο το Λιμενικό, που είναι αρμόδιο για την αστυνόμευση του χώρου, να πράττει τα δέοντα.

    Πολεοδομική ασυδοσία, αγορανομικές παραβάσεις, αλλά και σκληρά ποινικά αδικήματα, όπως προστασία εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων, γίνονται κάτω από την μύτη των Αρχών και ενώ «όλοι γνωρίζουν», όπως λένε οι καταγγέλλοντες, ουδείς τολμά να εφαρμόσει την νομιμότητα.

    Η πρόσφατη σύλληψη του αξιωματικού του Λιμενικού, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, επειδή χρησιμοποιώντας πλαστές σφραγίδες και έγγραφα, εξέδιδε άδειες επαγγελματικών σκαφών, έχει αναζωπυρώσει τις καταγγελίες για οργανωμένα κυκλώματα που δρουν στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

    Παρ΄ όλο που ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός, και την τελευταία λέξη για οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα την έχει η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και παρά τους αυστηρούς νόμους, η αυθαίρετη δόμηση οργιάζει, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα των κτιρίων και του χώρου.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουν οι καταγγέλλοντες, είναι η περίπτωση ενός υπεραιωνόβιου κτιρίου, που παλαιότερα λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, το οποίο λόγω της αρχιτεκτονικής αξίας του, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

    Όπως δείχνουν φωτογραφίες, το διατηρητέο κτίριο που λειτουργεί ως εστιατόριο-ταβέρνα, έχει σκεπαστεί εξ' ολοκλήρου από στέγαστρα και πέργκολες, που εκτείνονται αρκετά μέτρα εμπρός του με αποτέλεσμα το παλαιό κτίριο να... εξαφανίζεται.



    Το προεδρικό διάταγμα όμως είναι σαφές: απαγορεύει αυστηρά την κατασκευή και τοποθέτηση πλαστικών στοιχείων τα οποία αλλιώνουν την μορφή των εγκεκριμένων σκιαδίων και λειτουργούν ως υπαίθριο κατάστημα. Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων απαγορεύεται οποιαδήποτε τοποθέτηση στοιχείων ξένων προς την αισθητική των kτιρίων ψυγεία, πάγκοι, ομπρέλλες κλπ).






    Η φωτογραφία όμως αποδεικνύει ότι ο νόμος δεν γίνεται σεβαστός, χωρίς το Λιμενικό να αντιδρά στις παρανομίες, όπως φαίνεται από τις μηχανές των ψυγείων που βρίσκονται προκλητικά κρεμασμένες στους τοίχους πάνω από τον δρόμο και την κατασκευή για ομπρέλες που αυθαίρετα έχει εντοιχιστεί στο σημείο.



    Ακόμη όμως και δίπλα στο κτίριο της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχουν δοθεί παράνομες, κατά τους καταγγέλλοντες, άδειες για υπαίθρια καταστήματα.






    Η ......επικοινώνησε με τον Λιμενάρχη Χανίων Α. Δασκαλάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, χώρο αρμοδιότητας του Λιμενικού, δεν συμβαίνουν παρανομίες και ειδικά πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά όταν αυτές συμβαίνουν καταγγέλλονται. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις φωτογραφίες που δημοσιεύει λέγοντας ότι πρέπει να υποβληθούν δια της υπηρεσιακής οδού και επισήμως να λάβουμε απάντηση.

    Ο δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης, στο ίδιο πνεύμα, απάντησε ότι μόνο μικροπαρανομίες έχει υπ΄ όψη του, τις οποίες οι αρχές χειρίζονται σύμφωνα με το νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω του καραβιου γοργονα
    στο ορθοπλωρο καραβι μπρος
    εναντια οι δανειες δυναμεις
    κι η χωρα μου Τιτανικος

    Ενας δεν ειμαι μα χιλιαδες
    ζουν σαν εμενα μες τη γη
    ανδρεικελα κι αχυρανθρωποι
    σε μιαν αραδα σκοτεινη

    Δε δινω εγω δουλειες και χρημα
    μοιραζω λογια σ ολουνους
    πρασινη αναπτυξη διαυγεια
    του σοσιαλισμου ο νους

    Οπου περνω, γκρεμιζω κατω
    και σε βορια και σε νοτια
    ολα τα δεξια ρηγατα
    χτισμενα με τα δανεικα

    Κι ενα στηλωνω κι ανασταινω
    το ενα Βασιλειο της Δουλειας
    βασιλειο των μισθων της πεινας
    της κατοχης και της σκλαβιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O χαζος με τον Καραμανλή έχει ρεπό σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση