GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το «φιάσκο» των τεκμηρίων διαβίωσης...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Τα τεκμήρια διαβίωσης και ο αντικειμενικός προσδιορισμός εισοδημάτων για τους ελεύθερους...

Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Τα τεκμήρια διαβίωσης και ο αντικειμενικός προσδιορισμός εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν παρουσιαστεί ως τα απόλυτα μέσα για τηνμεγαλύτερη φοροδοτική συμμετοχή όσων συστηματικά φοροδιαφεύγουν ή ο κοινωνικός τους βίος δεν ανταποκρίνεται στα εισοδήματα τους. Τα τεκμήρια ως γενική αρχή δεν διέπονται από...
 εσφαλμένο σκεπτικό αλλά δεν αρκούν για να αποδείξουν το επίπεδο κατανάλωσης του κάθε πολίτη και προωθούνται με μια οριζόντια λογική που μάλλον δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο κόστος. Ο αντικειμενικός προσδιορισμός εσόδων, ήδη χρησιμοποιημένο «εργαλείο» σε παλαιότερη εποχή χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, λειτουργεί με μια ισοπεδωτική οπτική του μέσου όρου που μάλλον οδηγεί τους έχοντας υψηλότερα κέρδη στην προσαρμογή προς τα κάτω και τη φοροδιαφυγή, παρά το αντίθετο.
Όσοι διάγουν πολυτελή βίο δεν θα αγγιχτούν ιδιαίτερα επειδή θα υπάρξει μια αποτίμηση ενόςκόστους κατοχής και συντήρησης των περιουσιακών τους στοιχείων. Άλλωστε μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο, μέρος της περιουσίας τους βρίσκεται τοποθετημένο σε καταθέσεις και άυλους τίτλους, ενώ δεν τους αφορά και το μέτρο των αποδείξεων αφού και πάλι το τεκμαρτό εισόδημα, που απέχει παρασάγκας από το πραγματικό, απαιτεί την περιορισμένη συλλογή τους.
Από την άλλη το μέσο νοικοκυριό που πιέζεται για να αντεπεξέλθει στις επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, σε ένα περιβάλλον ύφεσης και ανεργίας, βρίσκεται αντιμέτωπο με δυσανάλογη επιβάρυνση μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος. Αντιστοιχεί στην σημερινή πραγματικότητα έναοριζόντιο κόστος συντήρησης 5-6 χιλ. ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.; Όταν όλα τα σχετικά με το ακίνητο επαγγέλματα, βιώνουν μια δραματική πτώση του τζίρου, που θεωρούν κάποιοι καρεκλοκένταυροι ότι ξοδεύεται κάθε χρόνο αυτό το ποσό; Για συνεχή ανακαίνιση;
Αν συνυπολογιστεί το αντίστοιχο ποσό που θεωρείται ως τεκμήριο για την κατοχή ενός οχήματος 1600 κ.ε., εν μέσω πρωτοφανούς πτώσης στην κατανάλωση καυσίμων (εκατοντάδες πρατήρια έχουν κλείσει!) κι αύξησης των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, και το αναλόγου ύψους τεκμαρτό κόστος διαβίωσης, ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα υποχρεωτικά δηλωθέν εισόδημα 16-17 χιλ ευρώ! Ακόμα κι αν το ακίνητο προέρχεται από κληρονομιά ή το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται πλέον σποραδικά και κυρίως τα Σαββατοκύριακα!
Όσον αφορά τον αντικειμενικό υπολογισμό εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι αντιφάσεις είναι ακόμα πιο προφανείς. Όσοι παλεύουν να παραμείνουν στην αγορά ήδη φορολογούνται ουσιαστικά από το πρώτο ευρώ, αφού υποχρεώνονται σε καταβολή έκτακτης εισφοράς 500 ευρώ, όσο ακριβώς κι ο ελάχιστος φόρος αν δεν υπήρχε αφορολόγητο!
Ταυτόχρονα επανέρχεται ένα μέτρο που δεν απέδωσε ακόμα και την εποχή της σταθερής ανάπτυξης στα τέλη της δεκαετίας του ’90, πόσο μάλλον σήμερα που οι «αντικειμενικές» αποτιμήσεις του τζίρου θα γίνονται ουσιαστικά με εμπορικά και καταναλωτικά δεδομένα της προηγούμενης εύπορης δεκαετίας! Η εμπορικότητα των περιοχών, ιδιαίτερα ενδοσυνοικιακά δεν ανταποκρίνεται πλέον σε ραγδαίως αυξημένα έσοδα, ούτε τα τ.μ. ενός επαγγελματικού χώρου οδηγούν υποχρεωτικά σε υψηλό τζίρο!
Φορολογικά μέσα όπως τα προαναφερθέντα καταλήγουν από χρήσιμα εργαλεία να μετατρέπονται στο μοναδικό μέσο άκριτης φορολόγησης επί των αδυνάτων αλλά και νόμιμης συγκάλυψης της φοροδιαφυγής των ισχυρών, όταν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα απλό, σταθερό κι απρόσωπο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα με συνεχείς, στοχευμένους ελέγχους και κλιμακούμενες, άμεσα εκτελέσιμα ποινές.
Αυτά τα φαινόμενα όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν κι όσο δεν αντιλαμβανόμαστε τη δομική δυσλειτουργία της ελληνικής αγοράς που είναι ο τεράστιος κατακερματισμός του ιδιωτικού τομέα. Με διπλάσιο αριθμό αυτοπασχολούμενων από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η τυποποίηση κι ο έλεγχος τους είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αυτή η νοοτροπία θα πρέπει σταδιακά να δώσει τη θέση της στη συνεργασία και την επιδίωξη οικονομιών κλίμακας και το κράτος να λειτουργήσει υποστηρικτικά με παροχή ισχυρών φορολογικών κι άλλων κινήτρων σε τέτοιες προσπάθειες.

4 σχόλια

  1. να ψοθήσετε εσείς..και εμείς όλοι
    τα γύναια της ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ έχουν ΕΞΟΔΑ
    ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε..........

    Η κυρία ονομάζεται Πηνελόπη Παπαϊωάννου, και πιθανόν τόσο το όνομα όσο και η φυσιογνωμία της να μην «σημαίνει» κάτι σε πολλούς από εμάς.
    Και γιατί, άλλωστε, να «σημαίνει».

    Η κυρία Πηνελόπη Παπαϊωάννου τα τελευταία χρόνια «λέει» ότι είναι αγιογράφος, ενώ από το 1993 μέχρι το 2009 ήταν αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Και δεν «λέει» ψέματα αφού διατηρεί στην......περιοχή του Νέου Κόσμου εργαστήριο αγιογραφίας - ζωγραφικής - κατασκευών με την επωνυμία «Χρυσοκοντυλιά», σε συγκεκριμένη διεύθυνση. Είναι, δηλαδή, και ελεύθερη επαγγελματίας εγνωσμένης αξίας, όπως προκύπτει από 11 εκθέσεις ζωγραφικής του παρελθόντος, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει εργολαβικά δουλειές και εκ των πραγμάτων έχει εισπράξεις.

    Από αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία (με τη γνωστή συνταγή με την οποία εξασφάλισε δουλειά και σύνταξη και ο σύντροφος Μιχάλης Καρχιμάκης, την εφαρμογή, δηλαδή, του νόμου 3717/2008 περί μεταφοράς υπαλλήλων της Ο.Α. στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), «βολεύτηκε» σε μια «νύχτα» και αυτή στο υπερτροφικό κράτος, όπως άλλωστε καταγγέλλει το λαλίστατο στέλεχος της κυβέρνησης Ανδρέας Λοβέρδος.

    Η Πηνελόπη Παπαϊωάννου, με την κοινή υπουργική απόφαση 22080/510-2010 του υφυπουργού Εσωτερικών, του υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και του υπουργού Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων, βρίσκει δουλειά στο υπουργείο Εσωτερικών και, συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης. Η απασχόληση αφορά σύμβαση αορίστου χρόνου σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση, όπως προβλέπει ο νόμος 3717/2008.

    Η πρόσληψη της κυρίας Παπαϊωάννου δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αριθμός 1782, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2010, σε ειδική λίστα με άλλα οκτώ ονόματα ενώ είναι προφανές πως έχει προσληφθεί νομότυπα εκμεταλλευόμενη ευνοϊκό «παράθυρο» του νόμου για εργασιακή τακτοποίηση.

    Η κυρία Παπαϊωάννου όταν έφυγε από την Ο.Α πήρε εφ' άπαξ 50.000 ευρώ και τώρα θα έχει το δικαίωμα να πάρει ένα δεύτερο και βέβαια να απολαμβάνει τον μισθό της και μια καλή σύνταξη για τα γηρατειά.

    O κύριος της φωτογραφίας, θεωρώ, πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
    Είναι ο σημερινός Υπουργός Υγείας ο οποίος διατέλεσε επίσης Υπουργός Εργασίας και θα μείνει στην Ιστορία για πολιτικά του «ατοπήματα», έχει κάνει πολλές βαρύγδουπες δηλώσεις, ενώ εσχάτως στράφηκε και εναντίον τριμελών και τετραμελών οικογενειών που ζουν με έναν μόνο μισθό και θα δείτε πιο κάτω γιατί το αναφέρω.

    Είναι αυτός που πριν λίγες ημέρες, ως «εισαγγελέας» των πάντων και με την «ρητορική άνεση» που τον διακατέχει είπε πως «Ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν εννέα εκατομμύρια Έλληνες», με αποτέλεσμα να οργίσει και να συσπειρώσει εναντίον του το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

    Αλήθεια, ποιος όμως, διορίζει ποιους στο δημόσιο;

    Ο κ. Λοβέρδος, όμως, έχει αποκρύψει επιμελώς εδώ και ενάμιση χρόνο να αναφέρει ότι ανάμεσα στους οκνηρούς και τεμπέληδες, όπως υπονόησε, διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους που «παρασιτούν» στην «καμπούρα» του ελληνικού λαού βρίσκεται και η γυναίκα του Καίσαρα, η αγαπημένη του σύζυγος!
    _________________________________
    Απλά, διότι η κυρία Παπαϊωάννου, εκτός από το δικαίωμα που έχει στην εργασία ως Ελληνίδα πολίτης, τυγχάνει να είναι η σύζυγος του
    κ. Λοβέρδου !
    ___________________________________
    Ασφαλώς και η πρόσληψή της δεν θα ήταν κάτι περισσότερο από ένα «νόμιμο» ρουσφέτι με συγκεκριμένη αξία εάν δεν ήταν η σύζυγος του λαλίστατου Υπουργού και στην προκειμένη περίπτωση δεν κρίνεται το νόμιμο αλλά το ηθικό.

    Mε άλλα λόγια, όπως άλλωστε έχω τονίσει και στο παρελθόν, «ότι νόμιμο, δεν είναι και απαραίτητα ηθικό»!

    Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ακόμα μια λεπτομέρεια που όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη:

    Στην οικογένεια Λοβέρδου μπαίνουν τρεις μισθοί την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι δεν έχουν να φάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πασοκοκουμουνια σαν τον μανικα..
    λιγα τα ψωμια σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ

    ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ

    ΑΡΚΕΤΆ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στη φακη βαζεις ντοματα,
    και αν ναι,
    ειναι κυκνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση