GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έτος σταθμός στην εξέλιξη της κρίσης...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Το 2011 κατά την γνώμη της στήλης ήταν μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά. Σε παγ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Το 2011 κατά την γνώμη της στήλης ήταν μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο νεοφιλελευθερισμός ηττήθηκε αφού δεν μπόρεσε ούτε καν να προσεγγίσει την λύση που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί από τον Μάρτιο του 2007. Και αναφέρουμε τον Μάρτιο του 2007 γιατί τότε χρεοκόπησαν τα πρώτα Hedge Funds της Αμερικανικής Επενδυτικής Τράπεζας Bear Stearns, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στις αρχές του 2011 όλα φαίνονταν ειδυλλιακά. Η κρίση δανεισμού της...
Ελληνικής Δημοκρατίας είχε βρει μία λύση, στην Πορτογαλία εφαρμόζονταν ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που έδειχνε ότι θα πετύχαινε στο τέλος τους δημοσιονομικούς του στόχους, ενώ όλα έδειχναν ότι οι υπόλοιπες χώρες που χρησιμοποιούσαν το ευρώ θα ξεπερνούσαν έστω και δύσκολα την κρίση χρέους που ταλάνιζε την ευρωζώνη.
Στις αρχές του 2012 όλα φαίνονται εφιαλτικά. Η κρίση δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας αναμένεται να κορυφωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες αφού απαιτείται μία νέα δανειακή σύμβαση άρα και ένα νέο μνημόνιο. Η Πορτογαλία εντάχθηκε ήδη στον μηχανισμό ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ, και το πρόγραμμα από ότι φαίνεται δεν πάει καλά. Η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται με σχετική δυσκολία και με επιτόκια μεγαλύτερα ή ίσα με αυτά που δανείζονταν η Ελλάδα και η Πορτογαλία όταν προσέφυγαν στον κοινό μηχανισμό ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ. Το μεγάλο πρόβλημα όμως πλέον είναι το αξιόχρεο (ΑΑΑ) της Γαλλίας, το οποίο απειλείται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εάν το αξιόχρεο (ΑΑΑ) της Γαλλίας χαθεί, τότε αυτόματα και το αξιόχρεο Ευρωπαϊκών Μηχανισμών όπως EFSF και ESM θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Και δυστυχώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι το αξιόχρεο (ΑΑΑ) της Γαλλίας θα χαθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.
Έχουμε κατ’ επανάληψη μιλήσει και αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η νεοφιλελεύθερη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβάλει στις χώρες της ευρωζώνης η καγκελάριος της Γερμανίας κα. Α. Μέργκελ θα αποτύχει. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτές οι πολιτικές προκαλούν αύξηση της ανεργίας, που έχει άμεσο και μοιραίο αποτέλεσμα την εμφάνιση και γιγάντωση της ύφεσης και συνεπακόλουθα εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών. Το επιχείρημα του Γερμανικού Διευθυντηρίου ότι οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να στραφούν (όπως έχει κάνει εδώ και καιρό η κερδοφόρα Γερμανική) προς τις εξαγωγές, δεν στέκει. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι οι χώρες της ευρωζώνης πετύχουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να μεταλλάξουν την οικονομία τους ώστε να παράγουν φθηνά προϊόντα και να είναι ανταγωνιστικά των κινέζικων, που θα τα εξάγουν; Στις τρίτες χώρες που όμως ήδη έχουν αρχίσει και πλήττονται από τον κύκλο της ύφεσης;
Οι νεοφιλελεύθεροι πιστεύουν στη δύναμη της εξουσίας και την ενόραση των αγορών. Ας δούμε λοιπόν πώς βλέπουν οι αγορές το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε ετήσια βάση όλα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες το 2011. Λονδίνο -5,65%, Παρίσι -17,8% και Φραγκφούρτη -15,41%. Το ίδιο και στην Ανατολική Ασία. Οι τίγρεις της Ασίας μπορεί να βρυχώνται αλλά τα χρηματιστήρια τους βάφτηκαν και αυτά κατακόκκινα. Βομβάη -24,21%, Σαγκάη -22,6%, Τόκυο -17,89%, Χόνγκ-Κόνγκ -20,13%, Σιγκαπούρη -16,21%. Τα ίδια και χειρότερα από τη Λατινική Αμερική: Σαν Πάολο -18,44% Μπουένος Άιρες -30,27%.
Εξαίρεση σε αυτή την ζοφερή εικόνα είναι οι ΗΠΑ. Εκεί ο περίφημος Dow Jones είχε ετήσια κέρδη 5,92%, ενώ ο πολύ σοβαρός S & P κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,0031%.
Συμπέρασμα: σε όλο τον πλανήτη τα χρηματιστήρια έχουν γυρίσει για τα καλά προς τα κάτω. Το μόνο που αντέχει ακόμα είναι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μέχρι σήμερα μόνον η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει έστω και ελάχιστες πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση.
Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται αυτοδικαίως. Θα μπορέσει η οικονομία των ΗΠΑ να τραβήξει προς τα πάνω την παγκόσμια οικονομία; Ή το παγκόσμιο πρόβλημα θα τραβήξει στην άβυσσο της κρίσης την οικονομία των ΗΠΑ; Ποιο θα είναι το δραστικό φάρμακο και πότε θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ να το χορηγήσουν στο βασανισμένο κορμί της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί η κατάσταση;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μερικά μόνο από αυτά που πρέπει σύντομα να βρουν αποτελεσματική απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει δραματικό πισωγύρισμα στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Υπό αυτή την οπτική γωνία μπορεί άνετα να θεωρηθεί το 2012 έτος σταθμός στην εξέλιξη της κρίσης!

2 σχόλια

  1. ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ , ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ
    { θα το γράφω μέχρι να απομακρυνθούν, τουλάχιστο από την συνείδηση μας }
    Τα καμένα χαρτιά να απομακρύνονται.
    Ο μπεγλίτης ο πρώην υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι για δεκαπέντε χρόνια οι προμήθειες του στρατού είχαν και κάτω από το τραπέζι νταραβέρι, φάε και συ δώσμου και μένα. Βέβαια δεν τον τιμά που το αποκαλύπτει τώρα που τον άλλαξαν και περισσότερο τι έκανε γι΄αυτό μετά που αντικατέστησε τον βαγγέλα ο οποίος θέλει το δακτυλίδι του ποδηλάτη για τα ηγετικά του χαρίσματα.
    Μα δε μου λες βαγγέλα ήσουνα και εσύ μέχρι το καλοκαίρι στο γραφείο αυτό να ελέγχεις τα του στρατεύματος. Τι έκανες για να μπει τάξει ; Τι έκανες Ρε μεγάλε, κουράδα, ή μόνο την παραγραφή των κακούργημά των που διαπράττουν οι Πολιτικάντηδες, αυτό μπορείς μόνο να προσφέρεις στον έρμαιο αυτό τόπο. Η Γερμανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι χρηματίσθηκε για την αγορά των υποβρυχίων και ο νόμος σου κουράδα τον έχει στα πλούτη του να καλοπερνά. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΡΕ ΚΟΥΡΑΔΑ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΕ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ. Μα ήρθε και έδεσε το τι είσαι. Κόβετε καθίκια και την σύνταξη των 300 ευρώ αδιαφορώντας το πως θα ζήσει αυτός ο ΔΟΛΙΟΣ ο ΕΛΛΗΝΑΣ, ΚΑΘΙΚΙΑ, ξευτιλισμένοι και έφτιαξες γραφείο με 900.000 ευρώ ρε μασκαρά ηγέτη της καταστροφής, κουράδα απερίγραφτη. Σε πίστεψα μασκαρά και με απογοήτευσες, ξευτιλισμένε.
    Με τις αρπαχτές των Πολιτικών που αποδεδειγμένα χρηματίστηκαν – Γερμανική Δικαιοσύνη - τι γίνετε; ή παραγράφετε η αρπαχτή διότι πέρασε η πενταετία. Δεν τολμάτε κλέφτες, απατεώνες να τους κάτσετε στο σκαμνί ούτε για τις περιπτώσεις που η Γερμανική δικαιοσύνη τους ενοχοποιεί, διότι θα ξεράσουν τις δικέ σας κλεψιές ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΛΟΥΤΗΣΑΤΕ ΠΤΩΧΕΥΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ.
    Είναι ντροπή βαγγέλα να είναι ακόμα σε εφαρμογή ο Νόμος σου της ατιμωρησίας και εσύ στο κουμάντο αυτού του δύστυχου τόπου. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ. Εάν σου έμεινε τσίπα ευθιξίας δεν πρέπει να εμφανίζεσαι δημόσια και περισσότερο σαν πολιτικός.
    Ο τόπος λεηλατήθηκε, φτάνει πια από σωτήρες τέτοιου είδους , μας έχετε στοιχήσει αρκετά σκουπίδια, πολιτικάντηδες της δεκάρας.
    Αβραμόπουλε ήσουν στο Υγείας για δυο θητείες. Γινόντουσαν τα !!! αίσχη. Το αλισβερίσι αφησε εποχή. Τα νοσοκομεία προμηθεύονταν φάρμακα με τιμή που είναι για τον εισαγγελέα, κάποια απ΄αυτά και 20 φορές πάνω απ΄ότι δίνονταν σε άλλες χώρες. Άκουσα ότι οι δαπάνες για τα φάρμακα των Νοσοκομείων ήταν 2,5 δις και τα έφτασες 5,5 δις. Δεν θέλουμε άλλο την σωτήρια καθοδήγηση σου, ο Θεός να μας φυλάει από κάτι τέτοιους. Και είσθε πολύ ρε σκουπίδια που ρημάξατε τον τόπο και δεν του απέμεινε τίποτα, πολιτικάντηδες της δεκάρας, άχρηστοι είσθε για τον εισαγγελέα.
    Τα καμένα χαρτιά να απομακρύνονται από την πολιτική. Τέτοιους έχουμε και χρεοκοπήσαμε, έντιμους πολιτικούς χρειάζεται ο Τόπος, ΕΝΤΙΜΟΥΣ.
    Φύγετε σκουπίδια, δεν μας χρειάζεται άλλο η «εντιμότητα σας», χρεοκόπησε ο Τόπος μας. ΦΥΓΕΤΕ, ΦΥΓΕΤΕ, ΦΥΓΕΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΦΥΓΕΤΕ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.ΧΡΕΩΚΟΠΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
    ΦΥΓΕΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βενιζέλος τι άλλο περιμένει για να παραιτηθεί;
    Διαστάσεις βόμβας στα θεμέλια της κυβέρνησης έχει πάρει η υπόθεση της έρευνας των δύο εισαγγελέων. Μετά την δίωξη για κακούργημα σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννη Καπελέρη ο εις εκ των δυο εισαγγελέων ο κ. Μουζακίτης εκφράζει την απορία του για τους λόγους που έκλεισε ταχύτατα η έρευνα και τονίζει πως στον Άρειο Πάγο, με τον συνάδελφό του κ. Γρηγόρη Πεπόνη, αναφέρθηκαν στους ανώτερούς τους στο θέμα των....
    παρεμβάσεων με ονόματα και στοιχεία.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δήλωση του κ. Μουζακίτη έχει ως εξής: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;»

    Ύστερα από όλα αυτά, είναι δυνατόν ο κ. Βενιζέλος να παραμένει στη θέση του;

    Νομίζει, ό,τι “καθαρίζει” ζητώντας την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα;

    Γιατί μόνον ένας αφελής μπορεί να πιστέψει ό,τι ο Υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ενήμερος για τις δραστηριότητες του Γενικού του Γραμματέα.

    Αλλά, και να μην ήταν, φέρει πάλι ακεραία την πολιτική ευθύνη, ως προϊστάμενος Υπουργός.

    Άρα, δεν αρκεί η παραίτηση Καπελέρη.

    Πρέπει να αποπεμφθεί και ο κ. Βενιζέλος.

    Το τελευταίο είναι προφανώς ευθύνη που αναλαμβάνει και δικαίωμα που πρέπει να ασκήσει ο κ.Παπαδήμος.

    Αν δεν το ασκήσει, σημαίνει ότι καλύπτει τον επί των Οικονομικών Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησής του.

    Δυο ερωτήματα ακόμα:

    Προς τον κ. Βενιζέλο:

    Γιατί ο κ.Καπελέρης παρέμεινε στη θέση του, ενώ είχε κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος;

    Και ένα ερώτημα προς τις δικαστικές αρχές:

    Ο κ. Καπελέρης θα προφυλακιστεί; Αυτός δεν είναι ύποπτος για την τέλεση νέων πράξεων;

    ΚΡ

    Όλο το παρασκήνιο της δίωξης Καπελέρη

    Δήλωση της Νέας Δημοκρατίας

    Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Θεμάτων, κ. Γιάννη Καπελέρη και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η ανάκριση που διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη – κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ – καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, εγείρει μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα.

    Η δικαστική έρευνα, άλλωστε, αφορά καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη “παραμηχανισμού” εντός του υπουργείου. Και το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης.

    Για όλα αυτά, δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη. Απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».

    http://www.antinews.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση