GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η διαλεκτική μετεξέλιξης και κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ...

Toυ Νίκου Κοτζιά Όταν ένα φαινόμενο , όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, βρεθεί σε βαθιά κρίση προκύπτει άμεσα το ερώτημα αν αυτή η κρίση θα εξελιχθεί ...

Toυ Νίκου Κοτζιά

Όταν ένα φαινόμενο, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, βρεθεί σε βαθιά κρίση προκύπτει άμεσα το ερώτημα αν αυτή η κρίση θα εξελιχθεί σε μια εξυγιαντική διαδικασία που θα ενδυναμώσει εκ νέου αυτό το κόμμα, ή θα οδηγηθεί σε μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή όπως υποστηρίζω.
Η γέννηση του ΠΑΣΟΚ και η πορεία μέχρι το 1989
Πολιτικά το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από δυνάμεις της αντιχουντικής αντίστασης, κύρια από το ΠΑΚ, την προχουντική Ένωσης Κέντρου καθώς και την Δημοκρατική Άμυνα (που στο μεγαλύτερο μέρος της βρέθηκε στην πορεία εκτός ΠΑΣΟΚ). Πρόκειται για...
 δυνάμεις που αυτοπροσδιορίστηκαν ως κεντροαριστερές. Κοινωνικά το ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε σε εκείνους που το ίδιο αποκάλεσε ως «μη προνομιούχους». Τουτέστιν, κοινωνικά στρώματα όπως οι μισθωτά εργαζόμενοι, μικροί και μεσαίοι αγρότες και επιχειρηματίες της πόλης, γενικότερα μικροϊδιοκτήτες.
Με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Στοιχεία του υλοποίησε ως κυβέρνηση στην περίοδο 1981-5 που ήταν και η πλέον γόνιμη κυβερνητική θητεία του. Τότε, εξέφραζε με ιδιαίτερη φροντίδα τα νέα μισθωτά στρώματα, που παραμελούσε το ΚΚΕ και η ανανεωτική αριστερά. Επρόκειτο κύρια για τους εργαζόμενους με ειδίκευση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που αργότερα ονομάστηκαν συνολικά ως ΔΕΚΟ. Να σημειώσω, ότι τα βασικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1974-1981, όπως «Αυτοδιαχείριση, Δημοκρατικός Προγραμματισμός και Συμμετοχή» αποτύπωναν τις αγωνίες και ελπίδες αυτών ακριβώς των νέων μισθωτών στρωμάτων.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία συνδέθηκε με σειρά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μη προνομιούχα στρώματα εντάχθηκαν στον κύριο κοινωνικό και πολιτικό ιστό της χώρας. Από την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης μέχρι τα ΚΑΠΗ, και από τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ μέχρι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όλα αυτά τα μέτρα συνέβαλαν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η επόμενη κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ (1985-9) άντλησε ως ένα βαθμό συναίνεση, από την συγκρότηση ενός έστω και ατελούς κοινωνικού κράτους σε συνδυασμό με έναν πατριωτικό Λόγο. Συνολικότερα, με τις μεταρρυθμίσεις και τον Λόγο που εκφωνούσε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ογδόντα, ενίσχυσε τους δεσμούς του με τους «μη προνομιούχους».
Η αλλαγή στο διάστημα 1995-2005 Στην περίοδο, ανάμεσα στο 1974 και το 1993/6, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν κοινωνικά προς τα πάνω. Αποκτήσαν ευκολότερη πρόσβαση στην κοινωνική περίθαλψη και την μόρφωση. Εντάχθηκαν μαζικά στους κρατικούς μηχανισμούς και κατέλαβαν θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και σε υψηλές βαθμίδες. Τμήματα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, χάρη στη μακρά διακυβέρνηση της χώρας από το Κίνημα, απέκτησαν πρόσβαση στις κυρίαρχες ομάδες της χώρας. Ανέπτυξαν μαζί τους, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές σχέσεις, έστω και αυτές ήταν συχνά άτυπες.
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία, όμως, δεν αναπτύχθηκαν ουσιαστικοί μηχανισμοί αυτοελέγχου. Η έλλειψη αυτή, μαζί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτέλεσαν θεμέλια μιας πιο γενικευμένης αρπαχτής και διάδοσης προς τα κάτω της διαφθοράς που παλαιότερα είχε συστηματική παρουσία μόνο στις «κορυφές» και στις «παρυφές» της κοινωνίας.
Όλα τα πιο πάνω γεγονότα, αποτέλεσαν αιτία θεμελιακών αλλαγών στη θέση ισχυρών τμημάτων της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Μεγάλα τμήματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν σε πιο «πλούσιες περιοχές» διαβίωσης. Επαψαν να ζουν σε φτωχογειτονιές. Άρχισαν να στέλνουν μαζικά πλέον τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ή και στο εξωτερικό. Διασφάλισαν υψηλότερα εισοδήματα και κάποιοι έκαναν και περιουσίες. Αρκετοί συνδικαλιστές εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ μπήκαν σε τροχιά μεταμόρφωσής τους σε κλασσικού τύπου «εργατική αριστοκρατία» και μυστικοδιαβουλεύσεων με την εργοδοσία. Απέκτησαν δε έναν τρόπο ζωής που είχε μεγάλες αποστάσεις από την καθημερινότητα των μισθοσυντήρητων, των ανέργων, των φτωχών.
Η ιστορία είναι παράδοξη και αντιφατικήΤο παράδοξο της ιστορίας ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τις όποιες επιτυχίες του, γιατί δεν προφυλάχτηκε το ίδιο από τις «συνέπειές τους». Στην κοινωνία και στην πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένα μεγάλο ρήγμα και διαμορφώθηκαν δύο τμήματα με διαφορετικές κοινωνικές αναφορές. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ παρέμενε προσδεμένο σε παλιά συνθήματα και κατά κανόνα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ακόμα και προβλήματα επιβίωσης. Εξακολουθούσε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κυρίαρχο σύστημα με καχυποψία και να είναι εχθρικό προς τη διαπλοκή και τον ραγιαδισμό έναντι των ξένων. Αντίθετα, κατά διαστήματα, άλλα τμήματα, καλυτέρεψαν κατά πολύ τον τρόπο ζωής και το επίπεδο των εισοδημάτων τους. Βρέθηκαν σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον. Εκείνο που πλέον αποζητούσαν ήταν η αναγνώριση και η αποδοχή από αυτό το περιβάλλον της «υψηλής κοινωνίας» που εξακολουθούσε και εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως «υπάλληλους» και «νεοφερμένους». Η αγωνία πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα επαγγελματιών της πολιτικής, όπως είναι πολλοί υπουργοί του, ήταν και είναι η ένταξή τους όχι πια στο κοινωνικό γίγνεσθαι όπως γινόταν στην δεκαετία 1974-1984, αλλά στην κορυφή του συστήματος. Ο τρόπος ζωής τους διαφέρει, πλέον, ριζικά από το πλειοψηφικό κομμάτι του λαϊκού ΠΑΣΟΚ.
Μέσα από αυτό το παράδοξο και αντιφατικό παιχνίδι των επιτυχιών του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο διαχωρίστηκε στα δύο. Σε ένα ΠΑΣΟΚ που οι κυρίαρχες δυνάμεις αντιπαθούσαν και αντιπαθούν, που διατήρησε την λαϊκότητά του και σε ένα ΠΑΣΟΚ που νιώθει ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε μια νεοφιλελεύθερη γραμμή. Το τελευταίο εγκατέλειψε καθετί το λαϊκό, ενώ υποκλίθηκε στα συνθήματα του νεοφιλελευθερισμού. Αυτά εξέφραζαν σε μεγάλο βαθμό τις νέες αντιλήψεις αυτού του δεύτερου ΠΑΣΟΚ. Αντιλήψεις που απέρρεαν από την καινούργια πολιτική και κοινωνική θέση.
Τέλος, το κύριο ήταν, ότι τα «εκσυγχρονιστικά τμήματα» του ΠΑΣΟΚ, αντιλήφτηκαν την άνοδο στη νέα κοινωνική θέση τους, όχι ως προϊόν κοινωνικών αγώνων, αλλά ως αποτέλεσμα ατομικών στρατηγικών και επιλογών. Με ένα τέτοιο σκεπτικό, πέρασαν σε γραμμές άρνησης της συλλογικότητας, της κοινωνικής δράσης και αντιπαράθεσης, κατά προέκταση του ίδιου του κοινωνικού κράτους, και μετακινήθηκαν στις συνταγές του κυρίαρχου στην Ευρώπη νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα πιστεύουν, πλέον, ότι οι πολιτικές λύσεις δεν βρίσκονταν στους κοινωνικούς αγώνες και σε μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά σε αλλαγές που θα στηρίζονταν και θα στήριζαν «το ατομικό ταλέντο», την «απαλλαγή» του πολίτη από το (και κοινωνικό) κράτος. Ταυτίζουν δε, το δημόσιο συμφέρον με την επιχειρηματικότητα και την διαμόρφωση πλαισίων μη ελέγχου του μεγάλου κεφαλαίου. Εκαναν, δηλαδή, μια στροφή, στην οποία υπήρξαν ακόμα και σπέρματα αποδοχής της πρωτοκαθεδρίας των έξω συμφερόντων έναντι των εσωτερικών. Επρόκειτο για μια θεμελιακή μετακίνηση απόψεων και πολιτικών που είχε ως υλική βάση της, τις διαφοροποιήσεις της ίδιας της κοινωνίας και τα συμφέροντα μικρής μερίδας επαγγελματιών πολιτικών με φεουδαρχική νοοτροπία. Πολιτικών που έκαναν καριέρα μέσα από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκαν στο σύστημα και τις λογικές του. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν υπουργοί μέσα στην κυβέρνηση, που ουσιαστικά ουδέποτε δούλεψαν εκτός της πολιτικής, ενώ στην ίδια την πολιτική έδρασαν πάντα έχοντας κατά νου επιχειρηματικά συμφέροντα και αντιλήψεις.
Όταν ήρθε η κρίση λοιπόν, υπήρχε ήδη ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που ήταν έτοιμο να υπηρετήσει την πολιτική αντίληψη και τα κοινωνικά συμφέροντα του υπό διαμόρφωση τότε Κόμματος του Μνημονίου. Σε αυτή την ετοιμότητα πρωτοστάτησε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος το 2007 στηρίχθηκε στο λαϊκό ΠΑΣΟΚ για να επιβληθεί στο ΠΑΣΟΚ των νεοφιλελεύθερων συνταγών και κατόπιν, από το 2009, εξυπηρέτησε τα νεοφιλελεύθερα συμφέροντα ενάντια στην βάση που τον είχε στηρίξει. Σε αυτή τη βάση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα2009-2011 συναποτελείτο στο μεγαλύτερο τμήμα της από ανθρώπους που ανήκουν στο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που βλέπει σε όλα τα προβλήματα «ατομικές λύσεις», θεωρεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ως τα ορθά συμφέροντα και τον ξένο παράγοντα ως τον ζηλευτό φορέα. Αυτό το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ από κοινωνικής και ψυχολογικής σκοπιάς, δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπηρετήσει και να ταυτίσει τις απαιτήσεις του ξένου παράγοντα με τις ίδιες τις ανάγκες της Ελλάδας.
Αυτή η εσωτερική διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ, που οφείλεται σε ιστορικές και κοινωνικές αλλαγές, είναι το θεμέλιο αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.
Αφιερωμένο αποκλειστικά
στον ΒΒ, βουλευτή Θεσσαλονίκης:
Όλα τα ψήφισε αυτά τα δύο χρόνια! Όλα τα εξήγησε και υπερασπίστηκε ως ορθά! Δεν άφησε τίποτα το αντιλαϊκό που να μην το προωθήσει! Υποκλίθηκε με χίλιους τρόπους στους ξένους. Τώρα υποστηρίζει με τα νεροπίστολα που εκτρέφει ότι για τα δεινά της χώρας ευθύνεται η ήττα του ίδιου και της διαπλοκής το 2007! Ότι δεν φταίει η συμπόρευσή του από το 2009 με τον Γ.Παπανδρέου στην εξυπηρέτηση της τρόικας και της διαπλοκής! Το μόνο παρήγορο για αυτόν είναι ότι ανάλογα επιχειρήματα παπαγαλίζουν συμπολίτες του θεσσαλονικείς, που όταν χρειάστηκε στήριξαν τον Κ.Μητσοτάκη, ενώ δεν ξέχασαν «να μαραθούν» και εκείνοι για το 2007.

24 σχόλια

  1. κοτζιά άντε πίσω στις σταλίνες αγορίνα. ουστ κοπρόσκυλο του φλωράκη. καραγκιόζη σταλινικέ. δήθεν διανοούμενε του κώλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σ` έκανε άνθρωπο ο γαπ παλιομαλάκα και έτσι του το επιστρέφεις αρχίδι, ε αρχίδι του κερατά. αλλά τί περιμένεις από σταλίνοφασίστες σαν και λόγου σου. δε βάζουν ποτέ μυαλό. μια ζωή προδότες και ιντριγκαδόροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .


    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ (ακόμη)
    και ληστεύει το λαό!!!!!




    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιά σφαίρα χρειάζεται στο άδειο κρανίο του διανοητικά ανάπηρου ΓΑΠ που ισοπέδωσε την χώρα και το κόμμα του πατέρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοινωνικά το ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε σε εκείνους που το ίδιο αποκάλεσε ως «μη προνομιούχους». Τουτέστιν, κοινωνικά στρώματα όπως οι μισθωτά εργαζόμενοι, μικροί και μεσαίοι αγρότες και επιχειρηματίες της πόλης, γενικότερα μικροϊδιοκτήτες

    Σωστά τα λές Νικολάκη

    Ομως οι παραπάνω «μη προνομιούχοι» καταντησαν να δυναστεύονται απο μια δράκα δικηγόρων συνταγματολογων καθηγηταδων μεγαλογιατρων και συντεχνιων φαρμακοποιών ταξιτζήδων και συμβολαιογράφων.

    Δεν αναφέρω τις 130000 εκπαιδευτικούς που αναπαραγουν την κακή νοοτροπια του

    ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ,

    ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καθικι
    Θελουμε το ηλιθιο βλακογιοργο κρεμασμενο σε ενα δενδρο αναποδα απο το ενα ποδι και αστο εκει να ψοφησει..

    Δωστου και ενα κινητο να παρει την μαμα του πριν ψοφησει και να της πει οτι τον αγαπαει ο "ελληνα λαος" και τον εβαλε να κανει τον ταρζαν..

    Στην αρχη αυτο θα σκεφτει.
    Μεχρι να αρχισει το γαμημενο αιμα που εχει μεσα του αυτο το αθλιο σκατοπραμμα να πηζει στο καυκαλο του..
    Τοτε ισως καταλαβει οτι τα πραγματα δεν ειναι αστεια και οτι δεν τον κρεμασαν για να κανει το ταρζαν,αλλα για να τον ..ξανακανουν πορδηπουργο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ….
    ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!
    ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…
    Ο ΘΕΟΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ…..
    Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ Η ΕΥΛΟΗΜΕΝΗ!
    ΕΛΛΗΝΕΣ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ…
    ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ…
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ…ΕΦΤΑΣΕ… ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ…

    ΖΗΤΩ Ο ΘΕΟΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    ΥΓ.ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΔΕΙΞΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ…ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΦΤΩΧΙΑ ΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ..ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ…

    ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟ..ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ…ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΜΩΣ…
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mαζευτηκαν ολα τα ευαισθητα επαγγέλματα!

    πανεπιστημιακοί, δικαστικοι, διπλωματες, της υγείας, φωναζουν και ενα μεγαλοπαπα να τους βλογαει,

    και εκαναν αρχηγό ενα αβουλο κουτοπονηρο ανθρωπάκι, τον ΓΑΠ

    How convenient!

    Bάλε τον χαζό μπροστά, κι εμεις απο πίσω,

    χαβαλέ και μάσα!

    Εντε τώρα να φαγωθήτε σαν τα σκυλιά Κοτζιά,

    να δουμε ποιος θα φαει τον αλλο,

    κοπριταραίοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ Κοτζιά
    Ποιος ασχολείται με αυτό το μπουρδέλο ανοιξε ανεπτυξε δραστηριότητες οικονομησαν κλέψανε μιζαριστηκαν λαδωθηκαν σαν ποντικοι και τωρα κατεβάζει στόρια χρεωκοπημενο και δυστυχως χρεοκοπησε συνολικά και το πελατολογιο.
    Όλες οι επιχηρησεις κλείνουν οταν πεφτει ο τζιρος και ξεμεινουν απο πελατες.
    Στην συγκεκριμενη επιχειρηση εκτος απο το να οικονομανε οταν ηταν φρεσκαδούρες δεν ανανεωσαν τις πουτανες οποτε οι πελατες την κανανε.
    Καθε μπουρδελο εχει ιστορία οπως και η Γαβριελα το θεμα είναι ποιος θελει να την ακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΛΜ
    το γιοργακι το ψηφισαν οι πασοκοι,
    με μεγαλη πλειοψηφια..
    τωρα,σαν τυπικοι πασοκοι,
    βγαζουν την ουρα τους απεξω
    και τους φταινε οι αλλοι..

    ο κοτζιας εχει δικιο απο τη μεση και κατω..
    γιατι ποτε δεν υπηρξε καλο πασοκ..
    παραλειπει να πει,
    πολυ περιεργως,
    οτι το πασοκ φτιαχτηκε με λεφτα
    ξενων αδελφων κομματων
    και αμερικανικων foundations,
    για να σταματησει την αριστερα..
    ξεχνα επισης την υποστηριξη των
    κακων εκδοτων..
    χωρις αυτους,το ποπολο δεν πειθεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΡΕ ΧΟΝΤΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΝΟΥΛΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΠΩΣ Ο ΤΑΡΑΣ ΜΠΟΥΛΠΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΚΕΤΟΙ ΚΕΦΑΛΟΚΟΠΤΕΣ ..ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΑΞΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!

    Η μαλακία αναστήθηκε ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΧ ΡΕ ΚΟΤΖΙΑ !!!!!


    ....ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΝΙΟΤΗ ΠΟΥΛΕΓΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΣΟΥΝ ΑΛΛΟΣ.....

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΑΥΤΟΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΤΗΝ ΑΥΤΟΦΕΡΟΜΕΝΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. γούρι-γούρι
    μπράβο κίμωνα κουλούρη
    φάτο μπάτσο το γαϊδούρι
    και φτύστον και στη μούρη
    που τολμησε να στοχαστή
    σε βάρος σου μεγάλε
    παπανδρεϊκέ σοσιαληστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το πασοκ ποτε δεν πεθαινει..
    ο καθε κομπλεξικος πασοκομαλακας
    τα ριχνει στους αλλους
    και δεν κοιταει τα χαλια του..
    οτι εκανε παντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν υπαρχει πια πασοκ.
    εχει απο καιρο τελειωσει.
    θα ακολουθησει και η νδ,
    αργα η γρηγορα.

    ελπιζω, γρηγορα.

    γκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε σεις, τούτος ο μπουχέσας έχει αυτοδιορισθεί απολογητής του κόμματος με σήμα την εγκάρσια τομή ενός πράσινου σκαντζόχοιρου, και καμώνεται ότι τάχα μου δεν γνωρίζει πως το "κίνημα"(!!!!) του γκόμενου της Μιμής παίρνει δεν παίρνει 4.5%.
    Μπουχέσα, εκεί-εκεί στη Β' εθνική με κίμωνα, χυτήρο, σαλαγιάννη και Μιμή.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΥΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.
    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΤΥΧΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΨΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ.!!
    Κ Α Λ Α Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ Γ.Α.Π., ΟΤΙ "ΘΑ ΠΑΕΙ... ΦΥΛΑΚΗ"...!!!

    "ΟΙ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ ΜΟΥ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ''ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΟΥΝ" ΕΙΝΑΙ... ΑΘΩΟΙ"...!!!

    Βαρύτατη "μομφή" αφήνει ο Στ. Ψυχάρης στο κύριο άρθρο τής σημερινής έκδοσης τής εφημερίδος τό ΒΗΜΑ, κατά του τεως Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου...

    Δίνοντας συνέχεια στην διαμάχη
    πού έχει ξεσπάσει μεταξύ τους,
    με αφορμή τα οσα είπε ο ΓΑΠ, στο Πολιτικό Συνβούλιο τού κόμματός του, ότι ο Ψυχάρης τον έριξε επειδή δεν του έδωσε δάνειο και ο Ψυχάρης ανταπάντησε ότι ο ΓΑΠ τού ζήτησε πολιτική "ολοκληρωτική" υποστήριξη από το Mega , την οποίαν προφανώς και δεν έδωσε.

    Μεταξύ άλλων και το πλέον ουσιώδες, είναι ότι γράφει:
    "Όλοι οι αποτυχημένοι, όταν φθάνει η ώρα της κρίσεως επιτίθενται στα Μ.Μ.Ε. καί το Mega
    Όλοι οι "κατ'επάγγελμα" κατήγοροι, είναι αθώοι...
    ...'Εως ότου καταδικασθούν"...!!!

    Το "παιχνίδι"...χοντραίνει καί όσοι γνωρίζουν, συνειδητοποιούν καί φοβούνται τα περί "Εξεταστικής"
    _________________________________
    γιά το Μνημόνιο πού επανέλαβε ο Σαμαράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ποπο φονες..
    ερχεται ο σαμαρας..
    για να κανει
    τα ιδια και χειροτερα..

    συγκυβερνουν ρε αχρηστοι χαχολοι..
    δυο τετραετιες ο ενας
    δυο τετραετιες ο αλλος
    ενα παιχνιδι το κοστακι
    ενα παιχνιδι το γιοργακι
    μια παστουλα το αννακι
    μια παστουλα το ντορακι
    μια παραγγελια ο ενας
    μια παραγγελια ο αλλος
    εναν διορισμο ο ενας
    εναν διορισμο ο αλλος
    μια φυλλαδα ο ενας
    μια φυλλαδα ο αλλος
    ενα χαριστικο δανειο ο ενας
    ενα χαριστικο δανειο ο αλλος
    μια επιδοτηση ο ενας
    μια επιδοτηση ο αλλος
    μια πληρωμενη τροπολογια ο ενας
    μια πληρωμενη τροπολογια ο αλλος

    ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ ΧΑΧΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ….

    Eίμαι τελείως καμμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ.ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΣΑ [ΜΜΕ]ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ,ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΜΕ ΨΕΥΤΙΕΣ ΖΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΟΡΔΩΝΕΣΤΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΕΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΔΩ ΜΙΑ ΑΠΟ ΚΕΙ.
    ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΦΕΣΙΑ ΑΝ ΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Η ΤΟΝ ΑΓΚΥΛΟΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΑΝ ΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ..ΚΥΡΙΟΙ...
    ΔΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΑΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΞΙΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. γιωργάκης ρε γαμιόληδες. ούτε πασοκ ούτε παπανδρέου
    ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση