GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρεαλισμός ή λαϊκισμός;;..

Tου Άρη Δαβαράκη Εντάξει , Κυριακή μετά τα Φώτα τελειώνουμε με τις γιορτές πια και ξαναμπαίνουμε σε εντελώς κανονικούς ρυθμούς – αν υπάρχουν...

Εντάξει, Κυριακή μετά τα Φώτα τελειώνουμε με τις γιορτές πια και ξαναμπαίνουμε σε εντελώς κανονικούς ρυθμούς – αν υπάρχουν «κανονικοί» ρυθμοί σ’ αυτή την παράξενη χώρα που ζούμε. Δευτέρα εφτά και κάτι το πρωί, όλη η Ελλάδα ανασηκώνει τα μανίκια και (ξανά) ξεκινάει δουλειά –λες και σταμάτησε ποτέ: Τόσες αλλαγές πρέπει να γίνουν, αποφάσεις να ληφθούν και να εφαρμοστούν, πόσες δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ακόμα άραγε, πόσες ακόμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, πόσοι ημερομίσθιοι θα βρεθούνε εντελώς άφραγκοι; Τι σχέδια υπάρχουν; Πρέπει, μας λένε, να...
ληφθούν άμεσα, χειρουργικά και επίπονα μέτρα. Χιλιάδες οικογένειες πρέπει σου λέει να πεινάσουν, χιλιάδες γεροντάκια να κόψουνε το ζεστό ποτήρι με το γάλα που τους γλύκαινε το μέσα τους πριν πέσουνε στον ύπνο. Αν υπάρχει γάλα στο ψυγείο είναι για τα παιδιά, δεν είναι για τους γέρους. Και το μαγείρεμα, το περιεχόμενο του ψυγείου, πρέπει κι αυτό να γίνει αγνώριστο: Μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Άλλες «διατροφικές» συνήθειες. Οικονομία στο ρεύμα, τυλίξου με ότι μάλλινο έχεις, δεν έχουμε λεφτά να τα ξοδεύουμε στο πετρέλαιο, δεν κάνει κρύο σήμερα, δεν θ’ ανάψουμε καθόλου θέρμανση, συμφωνεί και ο διαχειριστής –αυτός το πρότεινε μάλιστα: Μέρα παρα μέρα μέχρι να δούμε αν μας βγάζει μέχρι να σκάσει η άνοιξη. Δε λες που ζούμε στην Ελλάδα;
Αυτό λέω –πως ζούμε στην Ελλάδα. Ας επιτρέψω για άλλη μια φορά στον εαυτό μου να πέσει πολύ χαμηλά –ούτε ή πρώτη φορά θα είναι εξ’ άλλου, ούτε και η τελευταία. Πόσα παίρνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πόσα ο Πρωθυπουργός, πόσα οι υπουργοί με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς τους; Πόσα οι βουλευτές; Τι ελαφρύνσεις έχουν; Τι ΔΕΝ πληρώνουν; Και τα μεγάλα κεφάλια, σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, γενικοί διοικητές και Πρόεδροι και γενικοί γραμματείς (αυτό που λένε «ο κ. Γενικός», γενικώς), πόσα αμάξια τους παρέχουμε, πόσα παλικάρια, στρατιώτες ή έμμισθους bodyguards, απασχολούν για να νοιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι (από τους ψηφοφόρους τους κυρίως – ή τίποτα παρακρατικούς με τους οποίους κατά καιρούς είχανε πάρε-δώσε στην διάρκεια της δεκαετούς, εικοσαετούς, τριακονταετούς λαμπρής πολιτικής τους διαδρομής).
Πόσο μας κοστίζουν όλοι αυτοί; Οι Δημαρχαίοι; Οι από δίπλα; Τα Δ.Σ; Άλλα αυτοκίνητα κι εκεί, άλλες «προστασίες», εξαρτάται από το πόσο φοβάται ο κάθε «δημόσιος άνδρας». Αν είναι εντελώς χέστης μας κοστίζει χρυσάφι, αν είναι της απόψεως «ότι γίνει έγινε» αρκείται στα επιδόματα μετακινήσεων, παραστάσεων, ταξιδιών, ξενοδοχείων, εισιτηρίων (business ταξιδεύουν αυτοί για Βρυξέλλες, στην οικονομική να πάνε, δεν είναι και σωστό –εκπροσωπούν κάποιους θεσμούς, έχουν ένα κύρος, τι στην ευχή;).
Και οι κληρικοί; Οι ευαίσθητοι μεγαλο-ιερείς της Εκκλησίας μας που παρκάρουν τις μαύρες αυτοκινητάρες τους με τον δικέφαλο και τους σωφεραίους τους στα παρκινγκ της Αρχιεπισκοπής, στη Μονή Πετράκη, στην Μητρόπολη από πίσω από τα γραφεία των μεγάλων ενοριών, αρχιεπισκοπών, επισκοπών, Ιερών Ναών, Ιερών Μονών (και πάσης Ελλάδος, δεν λέμε τώρα μόνο για τις μεγάλες πόλεις και τα εμφανή, βάλε τώρα από Ξάνθη και Κομοτηνή μέχρι Επτάνησα και από Κρήτη μέχρι Δωδεκάνησα, ο κλήρος είναι ιερός, ακριβά ενδεδυμένος, στολισμένος χαϊμαλιά χρυσά με πέτρες, συχνά ψεύτικες –τόσο που καταντάς να λες «ας ήτανε τουλάχιστον διαμάντια και ρουμπίνια αληθινά κι’ όχι πανηγυριώτικα χρωματιστά, σαν αυτά που φοράνε στα χωριά του Νείλου οι φελάχοι – αλλά οι φελάχοι, βλέπεις, τα φοράνε για το χρώμα και για τη χαρά, όχι για να εντυπωσιάσουνε κανέναν). Ο κλήρος στην Ελλάδα γοητεύεται από τον πλούτο που γυαλίζει –και δεν μιλάω βέβαια για τους απλούς παπάδες στην Αθήνα, τις μεγάλες πόλεις και όλη την Ελλάδα, που δύσκολα τα βγάζουνε πέρα, μιλάω πάντα για τους «κ. Γενικούς», τους «υψηλά ιστάμενους», τους «δεσποτάδες»- αυτούς όλους με τα πολλά γένια που γεμίζουν τις τεράστιες αίθουσες όταν γίνονται κορυφαίες συνάξεις κι’ έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα και κρατάνε ράβδους χρυσοποίκιλτους και, αν πρόκειται για κάτι επίκαιρο και υπάρχουν κάμερες, κάνουν δηλώσεις με τους τεράστιους σταυρούς να κρέμονται από βαριές, χοντρές, χρυσές αλυσίδες που ούτε ο Ψωμιάδης (με το πούρο λέω) δεν φοράει πια.
Και λέει κάπου, σε μια παρέα, ένας σοβαρός άνθρωπος πολύ λογικός, μετρημένος, πραγματικά μορφωμένος –και γνώστης των δικών του θεμάτων άριστος, τα ψάχνει και τα ανανεώνει κυριολεκτικά κάθε μέρα τα σχετικά με την επιστήμη του. Λέει: Μια μικρή κυβέρνηση, ας είναι ο κ. Παπαδήμος, με τεχνοκράτες μόνο, όχι πάνω από δώδεκα, άντε δεκαπέντε μέλη –και πολλά είναι. Μισθός: Χίλια ευρώ καθαρά για όλους ο ανώτατος μισθός (για κάποια χρόνια, μέχρι να βάλουμε τάξη). Κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ καθαρά για όλους. Να μην υπάρχει μισθός ή σύνταξη που να βγαίνει από Δημόσιο ταμείο πάνω από χίλια ευρώ –από τον Παπούλια και τον Παπαδήμο, μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο και τον Υπουργό Οικονομικών. Και να μην παίρνει κανένας άνθρωπος σύνταξη κάτω από 500 ευρώ.
Φριχτός λαϊκισμός θα μου πείτε, ε; Έτσι αντέδρασα κι εγώ όταν το πρωτάκουσα. Αλλά, μετά, με την συζήτηση, άρχισε να μου φαίνεται λογικό. Γιατί, λέει ο γνωστός μου, ο Παπαδήμος και οι 15 του, δεν θα πάνε για τον μισθό, θα πάνε για να βοηθήσουν την πατρίδα τους σε μία περίοδο που λίγο απέχει από την «εμπόλεμο κατάσταση». Αυτοκίνητα έχουν, ή οδηγούν οι ίδιοι –αν θέλουν οδηγό ας τον πληρώσουν. Κανείς από τους επιτυχημένους τεχνοκράτες μας δεν είναι «πτωχός», σπίτι έχει, θέρμανση έχει και αν όταν ταξιδεύει προτιμάει την business ή και την α’ θέση (στα μεγάλα ταξίδια, που πόσα πια θα είναι;) ας μας τα χρεώσει –«υπέρ πατρίδος».
Όλοι όσοι παίρνουνε σήμερα πάνω από ένα χιλιάρικο, κατεβαίνουν στο χιλιάρικο, είτε είναι καθαρίστριες στη Βουλή είτε στα Δημόσια νοσοκομεία, είτε είναι ο Παπούλιας, είτε ο Υπασπιστής του (τι τον θέλει τον Υπασπιστή εδώ που τα λέμε –αλλά ας μην το παρακάνω). Όσοι παίρνουν ανάμεσα στο πεντακοσάρικο και το χιλιάρικο μένουνε εκεί που είναι –σκέτα όμως, όχι επιδόματα και τζάμπα βενζίνες και τα λοιπά. Και όσοι παίρνουνε συντάξεις κάτω από 500 ευρώ ανεβαίνουν στα 500.
Δεν είναι ρομαντικός ο δικός μου. Είναι υπέρ-ρεαλιστής αν εννοείτε τι εννοώ. Και έχει δίκιο – έτσι θα έπρεπε να γίνει για ένα διάστημα δύο ή τριών χρόνων τουλάχιστον σε όλους τους μισθούς και τις συντάξεις που χρηματοδοτούνται αμέσως ή εμμέσως από το Δημόσιο.
(Αυτοί που τα «πιάσανε», τα έχουν και τα κρύψανε καλά : Αν δεν θέλουμε να είμαστε υπέρ-ρομαντικοί, ας το πάρουμε απόφαση: Μας την έπαιξαν. Αν όμως κάνανε κάνα λάθος και μπορούμε κάπου, κάπως, να τους τσιμπήσουμε, καλό θα ήτανε, έτσι για το κοινό περί δικαίου αίσθημα -και το κοινό καλό).

10 σχόλια

  1. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως η ΑΛΗΘΕΙΑ ειναι πως αν δεν κοπουν τα δωρα,

    την ανταγωνιστικοτητα και την αναπτυξη θα τα
    φανταζομαστε μονο για πολλα χρονια ακομα...

    μονο στην ελλαδα υπαρχει αυτη η πατεντα με
    τα δωρα, μια χωρα κιολας που παραγει μονο γυρο
    και ελιες θρουμπες.

    και παιρνουμε και δωρα!! λες και κανουμε παρτυ
    παραγωγικοτητας και ευημεριας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όλα αυτά αν είναι έτσι..ένα πράγμα μόνο με κάνει να σκέφτομαι..πώς πρέπει να μερημνήσω για να σώσω την ψυχή μου.νηστεία,προσευχή,μετά νια,εξομολόγηση,εκκλησία και Θεία Κοινωνία..άλωστε οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στην χρονιά θα κάνει την εμφάνισή του ο αντίΧριστος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΠ ;

    Μια ανυπόγραφη αιχμή στο «Βήμα»,
    η οποία αποδίδεται στον κ. Σταύρο Ψυχάρη, αλλά και ένα άρθρο που έγραψε ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου με τίτλο «Ο Γ. Παπανδρέου θα φύγει από την Ελλάδα» αρκούσαν για να ανάψουν τα τηλέφωνα.

    Τι θέλει να πει ο ποιητής ;

    Η απάντηση σ’ αυτή τη ρητορική ερώτηση βρίσκεται στο πρώτο δημοσίευμα το οποίο αναφέρει:
    «Το Knightsbridge είναι μια γνωστή αριστοκρατική περιοχή του Λονδίνου.
    Κατάλληλη για πρίγκιπες και συγγενείς.
    Ένα διαμέρισμα στον 8ο όροφο μπορεί να κοστίζει και δέκα εκατομμύρια λίρες!».
    _______________________________________________
    Υπενθυμίζουμε ότι ως «πρίγκιπα» χαρακτηρίζουν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιτιμητικώς πλέον.

    Εν τω μεταξύ ολιγοήμερη άδεια έδωσε στους στενούς συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
    κ. Γιώργος Παπανδρέου κι έφυγε για το Λονδίνο

    ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ; ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΙ ΕΠΕΣΕ ΚΑΝΑΣ ΒΡΑΧΟΣ ;
    ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΟΠΟΥΛΟΣ ;

    Χαρρυ Κλυνν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ψωνιο δαβαρακη
    τα πνευματα σε μαθανε ΚΑΙ οικονομικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο ιδιος ΜΑΛΑΚΑΣ που το 2009
    εβλεπε το γιοργακι μεσια..
    ο ιδιος ΜΑΛΑΚΑΣ περιμενει απο το σαμαρα σημερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω του καραβιου γοργονα
    στο ορθοπλωρο καραβι μπρος
    εναντια οι δανειες δυναμεις
    κι η χωρα μου Τιτανικος

    Ενας δεν ειμαι μα χιλιαδες
    ζουν σαν εμενα μες τη γη
    ανδρεικελα κι αχυρανθρωποι
    σε μιαν αραδα σκοτεινη

    Δε δινω εγω δουλειες και χρημα
    μοιραζω λογια σ ολουνους
    πρασινη αναπτυξη διαυγεια
    του σοσιαλισμου ο νους

    Οπου περνω, γκρεμιζω κατω
    και σε βορια και σε νοτια
    ολα τα δεξια ρηγατα
    χτισμενα με τα δανεικα

    Κι ενα στηλωνω κι ανασταινω
    το ενα Βασιλειο της Δουλειας
    βασιλειο των μισθων της πεινας
    της κατοχης και της σκλαβιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για το ευρω και τους ολυμπιακους
    ποιηματακι δεν εχει;
    με χορογραφια παπαιωψωνιου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τους μικρούς παπάδες δεν τους ξέρεις καλά κ. Δαβαράκη, δεν ξέρεις τι λεχρίτες είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ

    Μετά θα κάααααθεσαι...

    Τι γράφεις ρε πυροβολημένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση