GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές!

Από το  banksnews.gr Την ώρα που η Ελλάδα επαναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο μια σαρωτική περικοπή της ον...

Από το banksnews.gr

Την ώρα που η Ελλάδα επαναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο μια σαρωτική περικοπή της ονομαστικής αξίας του ελληνικού ομολογιακού χρέους της τάξης του 70% και που η Πορτογαλία βλέπει καθημερινά τα σπρεντ των ομολόγων της να αυξάνονται και το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης των τίτλων της να εκτοξεύεται, η Ιρλανδία πέτυχε το...
ακατόρθωτο: Βγήκε στις αγορές!
Εκμεταλλευόμενο το γενικότερο καλό κλίμα στις αγορές ομολόγων των τελευταίων ημερών το Δουβλίνο επιχείρησε χτες για πρώτη φορά μετά το Σεπτέμβριο του 2010 να πραγματοποιήσει δημοπρασία ομολόγων. Η ανταπόκριση των επενδυτών δεν ήταν εντυπωσιακή, ήταν όμως σημαντική.
Συγκεκριμένα η ιρλανδική κυβέρνηση προχώρησε σε δημοπρασία για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 11.8 δις ευρώ που έληγαν τον Ιανουάριο του 2014. Τα ομόλογα που θα έπαιρνε πίσω είχαν αποδόσεις 4.9% ενώ τα νέα ομόλογα που προσέφερε έχουν 3ετή διάρκεια και απόδοση 5.15%. Οι προσφορές των ομολογιούχων δεν κάλυψαν την ζήτηση, έφτασαν όμως στο ένα τρίτο, στα 3.52 δις ευρώ. Δεν είχαμε επομένως εντυπωσιακή ανταπόκριση, αλλά το γεγονός ότι η ανταλλαγή επιτεύχθηκε είναι από μόνο του σημαντικό.
«Η απόφαση να επιχειρήσουμε μια δημοπρασία ομολόγων αυτή τη στιγμή αντανακλά την ζήτηση των επενδυτών για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα μας και την πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ιρλανδικών ομολόγων», ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης χρέους του Δουβλίνου. Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι θα επιχειρήσει να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων τους επόμενους μήνες καθώς η χώρα θέλει να προετοιμάσει σταδιακά το έδαφος με μικρές σταδιακές συναλλαγές και να μην υποχρεωθεί να πάει σε μια μεγάλη δημοπρασία με την λήξη του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματός της που είναι προγραμματισμένη στα τέλη του 2013.
Να θυμηθούμε ότι το Δουβλίνο βρέθηκε εκτός αγορών το Νοέμβριο του 2010, όταν η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων που συμπαρέσυρε τις ιρλανδικές τράπεζες το υποχρέωσε να ζητήσει ευρωπαϊκή διάσωση ύψους 67.5 δις ευρώ. Είναι ενδιαφέρον το ότι ενώ η Ιρλανδία είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης – εφόσον βέβαια δούμε μαζί τους δείκτες δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που για την Ιρλανδία ξεπερνούν το 1000% του ΑΕΠ – είναι και η μόνη από τις τρεις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που βρέθηκαν εκτός αγορών, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, η οποία καταφέρνει να επιστρέψει. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι σε αντίθεση με την Αθήνα και τη Λισσαβόνα, το Δουβλίνο πέτυχε το 2011 οικονομική ανάπτυξη, έστω μικρή, στο ότι έχει πετύχει όλους τους ετήσιους στόχους του ελλείμματος του και στο ότι έχει εντυπωσιακή πορεία πολιτική σταθερότητα. Και κάπως έτσι οι αποδόσεις των 5ετών ιρλανδικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στις δευτερογενείς αγορές κατρακύλησαν: από 18% τον Ιούλιο του 2011, σε 8% στις αρχές Ιανουαρίου και σε κάτω του 6% για πρώτη φορά από τις αρχές της εβδομάδας.
Κατά μερίδα αναλυτών, το κρίσιμο γεγονός που επέτρεψε στην Ιρλανδία να κάνει την πρώτη κίνηση για επιστροφή στις αγορές ήταν η λύση του προβλήματος των ιρλανδικών τραπεζών που στάθηκαν και η αιτία της ιρλανδικής κρίσης. Το μεγάλο γεγονός είναι ότι άλλαξε το επενδυτικό αίσθημα απέναντι στην Ιρλανδία μετά τα περσινά τεστ αντοχής των ιρλανδικών τραπεζών, επισημαίνουν πηγές του Λονδίνου, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε και το ότι το καλοκαίρι η Τράπεζα της Ιρλανδίας κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.
Άλλοι αναλυτές όμως στέκονται στη σημασία των πρόσφατων έκτακτων λειτουργιών της ΕΚΤ, με την παροχή φτηνής τριετούς ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και για του λόγου το αληθές επισημαίνουν ότι η μείωση των ιρλανδικών σπρεντ αρχίζει από τα τέλη του Δεκεμβρίου όπου η ΕΚΤ έδωσε τα 500 δις ευρώ φτηνής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και τις ιρλανδικές, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν αγοράζοντας ιρλανδικά ομόλογα και οδηγώντας σε πτώση τις αποδόσεις τους.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν από την πλευρά του δήλωσε πως η χτεσινή δημοπρασία ανταλλαγής ομολόγων ήταν το πρώτο βήμα επιστροφής της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της η Ιρλανδία πρέπει να βγει στις αγορές το 2014 και να αναχρηματοδοτήσει συνολικό χρέος ύψους 23 δις ευρώ αλλά προκειμένου να μην ριψοκινδυνέψει μια αποτυχία, θα προχωρήσει με σταδιακές κινήσεις ανταλλαγής χρέους στο ενδιάμεσο. Παρά τη χτεσινή σημαντική επιτυχία της πάντως, η Ιρλανδία αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρές δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματός της, οι οποίες επιδεινώνονται από το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνη περνά σε ύφεση. Την περασμένη βδομάδα το ΔΝΤ και η ΕΕ μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ιρλανδίας για το 2012 σε 0.5% από 1% που έδιναν τον περασμένο Οκτώβριο.

10 σχόλια

  1. κλανει ο σημιτης,
    ωραια μυριζει κυριε προεδρε,
    λεει ο κουβελης..

    πως δημιουργηθηκε
    η δημοκρατικη αριστερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγκρινατε αυτα τα δυο ευγενη μπλογκς.

    greekeconomistsforreform.com

    irisheconomy.ie

    ποιο σας δινει ενημερωση
    και ποιο κανει προπαγανδα του μεγκα;

    η απαντηση εξηγει και τη διαφορα μας απο την ιρλανδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σας προετοιμαζει ο 12.55..
    οι παλιοι πολιτικοι
    θα πανε στην ανακυκλωση
    οι νεοι θα ειναι αφθαρτοι
    φωτογενεις
    καταξιωμενοι επιστημονες
    με βαρια βιογραφικα
    με διεθνεις γνωριμιες

    ο ελληνας ψηφοφορος
    με το κομπλεξ του φουστανελα
    θα τους ψηφισει
    για να του παρουν
    και οτι του εχει απομεινει..

    η θα ψηφισει μπρουτους καραβλαχους δεξιους
    για να του παρουν
    και οτι του εχει απομεινει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να προσεχεις στο δρομο 1.24..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φαγωθειτε ποντικοπασοκια..

    επιτροπος κατα επιτροπου
    υπουργος κατα υπουργου
    κλεφτης κατα διαρρηκτη
    χαζος κατα αδιαβαστου
    πουστης κατα πουτανας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ__________________
    ΚΑΤΑ... 9,5% ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ και 6% ΤΟΥ ΛΑΟΣ...!!!

    ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ... ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...!!!

    Λίγοι γνωρίζουν ή θυμούνται ότι ο Ηγέτης του Πασοκ Γ.Παπανδρέου
    ( με το... όνομα !!), στο Εθνικό Συµβούλιο τού κομματός του,
    όπως έγραψε το ΒΗΜΑ, όταν του είπαν:

    «Πρόεδρε, λένε κάποιοι ότι αν είσαι εσύ υποψήφιος πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει στο 5%!», απάντησε:
    «Γιατί, λίγο είναι το 5%;»...!!!

    Σήμερα λοιπόν στην πρώτη έρευνα της VPRC για το 2012,
    το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12% έναντι 6% του ΛΑΟΣ και 2,5% της Ντόρας...
    Ποσοστό ...υπερδιπλάσιο και απο τις προσδοκίες του ΓΑΠ,πρίν φύγει για την Κοστα Ρίκα...
    Αρκετό βέβαια, να μη φύγει ποτέ από την Ελλάδα και να μείνει έγκλειστος, γιά πάντα, σε Ιδρυμα γιά παιδιά με "ειδικές ικανότητες".
    /////////////////////////////////////////////////////////

    θΕΛΟΥΜΕ ΨΑΡΙΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ- ΚΟΥΒΕΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
    ΜΕ ΡΕΠΟΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ



    Ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
    Δεύτερο κόμμα στην Αχαϊα το ΠαΣοκ.
    Σε δημοσκόπηση που παρουσίασε σήμερα ο Ηλίας Νικολακόπουλος, στην πάλαι ποτέ καταπράσινη Αχαία, το ΠαΣοΚ έρχεται δεύτερο κόμμα. Συγκεντρώνει το.....16,7% όταν στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 52,7%...ΕΚΤΟΣ
    απο τα ΖΩΑ, άρχισαν να ξυπνάνε και τα ΦΥΤΑ πασοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρχιμανδριτης27 Ιαν 2012, 3:04:00 μ.μ.

    Ωραια βγαλσιμο στις αγορες εκανε η Ιρλανδια!

    Ουτε το 1/3 δεν συγκεντρωσε!

    Σκεψου να ειχε και παραπανω προσφορες
    τι θα γραφατε!






    παπαρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η ιρλανδια χρωσταει
    πολυ περισσοτερα απο μας..
    αν βγει η ελλαδα να δανειστει
    θα παρει το 1/3 αποσα ζηταει;
    πλακα εχετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τραβαω μαλακια με το νιτρο
    βρωμιζω οτι αγγιζω
    ψηφιζω πασοκ..

    βρωμιζουν τον τοπο οι
    εκπροσωποι του intellectuel πασοκ..
    φραπες
    μαγκια
    καταναλωση
    αμορφωσια
    ρατσισμος
    μαλακια
    γεια σου πατριωτη θεμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση