GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «τρόικα του καραμανλισμού»...

Του Τάκη Μίχα Σύμφωνα με την ευρύτερα κρατούσα άποψη η μεταπολεμική οικονομική εξέλιξη της χώρας θα μπορούσε να διαιρεθεί σε τέσσερεις με...

Του Τάκη Μίχα

Σύμφωνα με την ευρύτερα κρατούσα άποψη η μεταπολεμική οικονομική εξέλιξη της χώρας θα μπορούσε να διαιρεθεί σε τέσσερεις μεγάλες περιόδους: Άνοδος (1959-1974), Πτώση (1981-1994 ), Στασιμότητα (1994-2008 ) και Κατάρρευση (2009-2011).
Όμως σε μια πρόσφατη ενδιαφέρουσα μελέτη  που θα συζητηθεί *οι καθηγητές Γεώργιος Μπήτρος και Αναστάσιος Καραγιάννης προσπαθούν να ανατρέψουν την κυρίαρχη αυτή άποψη. Εξετάζοντας τα οικονομικά στοιχεία ανακαλύπτουν  ότι από το 1952 μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία είχε...
 πάρει την κατιούσα, ότι κάθε έτος ήταν, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, χειρότερο από το προηγούμενο.
Το γεγονός αυτό τους κάνει να  αναζητήσουν τα αίτια της διαχρονικής οικονομικής δυσπραγίας στην δεκαετία του 50 και στην κυβέρνηση του  Κ. Καραμανλή και όχι απλά στην δεκαετία του 80 και στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ως είθισται. Τα αίτια οι συγγραφείς τα εντοπίζουν  κυρίως στην σαρωτική επικράτηση των σοσιαλιστικών αντιλήψεων που εκπροσωπούσε πολιτικά ο λεγόμενος «καραμανλισμός». Μπορεί μεν την εποχή εκείνη να κυβερνούσε τυπικά η Δεξιά, όμως την οικονομική  πορεία της χώρας κατηύθυνε η σοσιαλιστική τρόικα που αποτελείτο από τους πανεπιστημιακούς Ξενοφώντα Ζολώτα, Άγγελο Θ Αγγελόπουλο και Κωνσταντίνο Τσάτσο. Αυτή η τρόικα (συνεπικουρούμενη πολιτικά από τον Π. Παπαληγούρα )έθεσε τις οικονομικές βάσεις για το μεταπολεμικό κράτος ενώ αντίθετα κάθε φιλελεύθερη φωνή (όπως π.χ. του οικονομολόγου Κ. Βαρβαρέσου) εξορίστηκε στα πνευματικά γκουλαγκ.
Ευθύς εξ' αρχής το όραμα της τρόικας του καραμανλισμού ήταν ένα μεγάλο κράτος που «θα διέφερε από το καθεστώς του Σταλινικού κομμουνισμού μόνο κατά το ότι θα επιτρεπόταν περιορισμένη ιδιοκτησία και ελεγχόμενη δραστηριότητα στις μικρές επιχειρηματικές μονάδες, δηλαδή μια οικονομία που θύμιζε περισσότερο την Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν»
Οι συγγραφείς αναλύουν διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους η τρόικα προώθησε την ατζέντα της για την βαθειά διείσδυση του κράτους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συνοπτικά οι τρόποι ήσαν κυρίως δυο:
- Με την κρατικοποίηση  του τραπεζικού συστήματος, την εξάπλωση της κρατικής ιδιοκτησίας σε όλους τους στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας περιλαμβανομένης  και της βιομηχανίας και την υπονόμευση του ανταγωνισμού.
- Με τον ασφυκτικό έλεγχο του εκπαιδευτικού συστήματος και των ΜΜΕ.
Αν ο «καραμανλισμός»  της προδικτατορικής περιόδου είχε ορισμένες, μικρές έστω, ηθικές αναστολές για την εξόντωση της ελεύθερης οικονομίας, αυτές οι αναστολές έπαψαν με την επιστροφή του Εθνάρχη  από την Γαλλία. Εμποτισμένος με κομιλφο αντιαμερικανισμό, έβαλε μπροστά το σχέδιο για την ολοκληρωτική πλέον εξάλειψη κάθε νησίδας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Το σχέδιο αυτό το έφερε σε πέρας με τέτοια επιτυχία ώστε μερικά έτη αργότερα ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του, ο Μιλτιάδης Έβερτ υπερηφανευόταν ότι δεν είχε μείνει καμιά πλέον σοβαρή επιχείρηση σε ιδιωτικά χέρια αλλά ότι όλες είχαν κρατικοποιηθεί από την Νέα Δημοκρατία!
Έτσι όταν με το πλήρωμα του χρόνου ήρθε στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου «το χάλι του κρατισμού είχε στρωθεί». Ντοπαρισμένη από την συστηματική πλύση εγκεφάλου δεκαετιών, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων συντηρητικών και προοδευτικών προσκυνούσαν πια τον Μολώχ του κρατισμού.
Στον βαθμό που το σημερινό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως πρόβλημα ανταγωνιστικότητας οι ρίζες θα πρέπει να αναζητηθούν και εδώ στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν την δεκαετία του 50 και κυρίως στο εσωστρεφές μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης  που στόχευε στην υποκατάσταση των εισαγωγών (και όχι στην μεγιστοποίηση των εξαγωγών). Στις πρώτες δυο μεταπολεμικές δεκαετίες διαμορφώθηκε μια οιονεί κλειστή οικονομία στην οποία η αποτελεσματικότητα στη χρήση των πόρων, η παραγωγικότητα οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα με διεθνείς όρους αναφοράς και σύγκρισης θεωρούνταν λεπτομέρειες άνευ σημασίας.
«Το πρότυπο της ανάπτυξης που υιοθετήσαμε» αναφέρουν οι συγγραφείς «εξέθρεψε διαχρονικά μια κλειστοφοβική επιχειρηματικότητα με αμυντικό προσανατολισμό και με βαθιές εξαρτήσεις από το πολιτικό σύστημα μέσω του κρατικοποιημένου τραπεζικού συστήματος» Αυτό ακριβώς το ξενοφοβικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το πνευματικό τέκνο της τρόικας του καραμανλισμού, διαιωνίστηκε σε δομές και νοοτροπίες, με αποτέλεσμα όχι απλά να μην γίνει η Ελλάδα, Γερμανία, Ταϊβάν, Νότιος Κορέα, Δανία ή Ιαπωνία, αλλά επίσης να μην μπορέσει να προσαρμοσθεί στην λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

* «Δημιουργική κρίση σε δημοκρατία και οικονομία με παράδειγμα τη σύγχρονη Ελλάδα», εκδόσεις Παπαζήση.

15 σχόλια

  1. Un día el cobre se alzará
    y en las entrañas del carbón
    temblará el grito contenido de la tierra
    ¡Para el traidor no habrá perdón!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Μίχα, για τον σοσιαλιστικό Μολώχ δεν λές τίποτα?? Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Για να πάτε μπροστά δηλαδή αλλιώς σας βλέπω να χωρίζεστε σε δύο κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η "Άνοδος (1959-1974)"

    δεν θα υπήρχε εάν δεν προυπήρχε η καταστροφή λογω του εμφυλίου 45-49 και για τον εμφύλιο δεν φταίνε μονον οι

    στασιαστές!

    κομμουνιστές.

    Καποιοι ειχαν κερδος να σπρωξουν την κατασταση στα άκρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ισως ο καραμανλης να ηταν και πισω απο την πετρελαικη κριση του 1974..
    ποτε δεν ξερεις με αυτους τους σοσιαλιστες..

    ντορα κοριτσι μου
    στο εχω ξαναπει..
    παρε ενα καλο κουμουνι να σου κανει τη δουλεια..
    μονο αυτοι ξερουν λιγα γραμματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τυχερε σαμαρα..
    τους λουζεται η ντορα
    τους μπητροκολλιντζαιους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κστι για στεγαστικα δανεια
    απο την ATTICA BANK,
    θα ειναι κακοβουλες φημες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο κυραντρεας,
    τουλαχιστον αντεγραφε το economist,
    και ηταν παντα εντος γραμμης..
    δεν μαθατε απο τον δασκαλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ποιος μας κατεστρεψε;
    η σωτη παντως λεει
    οτι μας κατεστρεψε ο χριστιανισμος..

    ο στουρναρας λεει οτι μας κατεστρεψε το ιδιοτυπο ελληνικο σοβιετικο μοντελο,με 50% του πληθυσμου επιχειρηματιες το 1990,35% σημερα,τριπλασιο απο καθε αλλη χωρα του ευρωπαικου οοσα..

    ο βαρουφακης λεει οτι δεν παραγονται αρκετα τεντοπανα πειραικης-πατραικης..

    τα ντορακια λενε οτι φταινε οι δημοσιοι υπαλληλοι και η φορολογια,που ειναι κατω απο τον ευρωπαικο μεσον ορο..

    ο σαμαρας πιστευει στο laffer curve

    ο γιοργακις ειναι global thinker και δεν χρειαζεται να μιλησει..

    ρε μπας και φταιει οτι τους ψηφιζετε ολους αυτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βγες να καθαρισεις ρε μιραντα..
    να φορας εκεινη την βαρια ωραια γουνα
    οταν ζητας απολυσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτους τους δυο
    τους πληρωνει το κρατος
    να κανουν μαθημα
    στα παιδια;
    οπως και τους
    αλογοσκουφη-χριστοδουλακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΙΧΑ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΦΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΚΩΛΟΙ ΣΑΣ...ΣΤΟ ΜΕΪΝΤΑΝΙ
    ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΑ
    ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.....ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ
    ΤΙΣ ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΣΑΣ
    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ-----ΠΑΣΟΚ-------ΤΕΛΟΣ.

    ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΩΝ ΦΑΣΙΖΟΥΣΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ;ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΟΥ ΡΕ ΠΡΑΣΙΝΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
    ΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΡΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ-ΑΠΟΨΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑ ΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...ΠΡΑΣΙΝΟΦΥΛΑΔΑ.

    ΠΑΝΤΩΣ το ξέσκισε αλύπητα ο Ψυχάρης χαρακτηρίζοντας τον ...φασίστα,
    το θλιβερό αυτό ανθρωπάκι που παρίστανε τον πρωθυπουργό γιά δύο χρόνια, αποκαλύπτοντας μυστικές συναντήσεις και παρακάλια του ΓΑΠ
    προς τον ΔΟΛ.
    πολιτική αυτή καρικατούρα ανακάλυψε κέντρα συνομωσιών που τον ανέτρεψαν και φυσικά ούτε ίχνος αυτοκριτικής και τσίπας.
    - Τόχω πει πολλές φορές,το τέλος του ελεεινού αυτού ψεύτη θα είναι οικτρό.

    Ο πόλεμος μόλις άρχισε και περιμένουμε τα επόμενα επεισόδια.....

    ΠΕΣ ΤΑ ΨΥΧΑΡΗ, ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ
    ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.
    ΜΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι να πει ο ψυχαρης 8.58..
    αφου τους ξερετε τι ειναι..
    και συνεχιζετε
    να τους ακουτε
    και να τους ψηφιζετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τι να πει ο ψυχαρης 8.58..
    αφου τους ξερετε τι ειναι..
    και συνεχιζετε
    να τους ακουτε
    και να τους ψηφιζετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οπως ειναι..οι ΠΑΣΟΚΟ-ΑΛΗΤΕΣ στήσιμο στον τοιχο και εκτελεση.

    Ειναι η πιο επιεικης ποινή για τετοιου ειδους καθαρματα αν και τα εγκληματα ορισμενων εξ αυτών η ποινή πρεπει να ειναι αργη και βασανιστικη χωρις να βγαινει η ψυχη τους.

    Αυτες οι μουτσουνες ακολουθησαν συγκεκριμενες οδηγιες καταστροφης της χωρας και τις εκτελεσαν στο ακεραιο μεχρι κεραιας.
    Διαστρέβλωσαν στοιχεια κωλλισιεργησαν σκοπιμα, εκαναν συμφωνιες με επιφανη καθαρματα της παγκοσμιας τοκογλυφιας στησαν εταιρειες συγγενικα προσωπα οπου κερδοσκοπισαν εις βαρος της Ελλαδας και δια ιδιον οφελος,οδηγησαν σε αυτοκτονιες πολιτες,κατεστρεψαν και εξαθλιωσαν επιχειρησεις και εργαζόμενους,ξεπουλησαν την εθνικη κυριαρχια της χωρας,λειτουργησαν αντισυνταγματικα και παρανομα,μοιρασαν χρηματα σε δεκαδες συμβουλους αεριτζηδες
    για ενα θεμα (αντιμετωπιση χρεους) που εκ προοιμιου γνωριζαν την καταληξη,μας εβαλαν σε σφαγιαστικους και ανθρωποφαγους οργανισμούς κερδοσκοπων, ξεπουλησαν και ειναι ετοιμοι να "δωρισουν οτι ακομα έχει αξια σε αυτο τον τοπο σε τιμες εξευτελισμου και ταπεινωσης.

    Η δικαιοσυνη που κοπτεται για φοροφυγαδες σε ολα τα ανωτερω δεν βρισκει κατηγοριες να προσαψει σε αυτα τα γουρουνια που ακομα και σημερα γεμιζουν τον κοσμο ψεμματα και ψευτικες προσδοκιες μιας χαμενης υπόθεσης που αντιτιμο εχει τις ζωες μας και την υπάρξη αυτου του κράτους;

    Τελος απευθυνομενος στο κομμα των δοσιλογων της Ιπποκρατους που ψηφιζαν τα μνη*******α και αντισυνταγματικες διαταξεις εναντια στον λαό θέλω να ρωτησω σαν απλός πολιτης αυτου του τοπου που ειχε την ατυχια και ασφαλως και με ευθυνη δικη μας να εμπιστευτεί αλήτες και τσογλάνια πολιτικους *******, πιστευουν πραγματικα ότι αν πεταξουν κλωτσηδον τον απροσαρμοστο μαλακα και εκλεξουν νεο αρχηγό ότι στις εκλογές ο κόσμος θα τους ψηφίσει; πλανασθαι πλανην οικτραν!!!

    Εκεινο που θα γινει ειναι οτι αμεσως μετα αρχιζει το κυνηγι ολων σας, ουτε στου φιδιου το κερατο δεν μπορεσετε να κρυφθείτε ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΠΟΥΣΤΑΡΙΑ ΟΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
    ΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΡΠΑΞΑΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

    ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.


    ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ.
    ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ.
    ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ.

    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση