GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζαμί και αγιαστούρα...

Γράφει η Λώρη Κέζα Την αμαρτία την ομολογούμε : το θέαμα με τα απλωμένα πασούμια, τους πιστούς στα γόνατα, ηχητική υπόκρουση τον ιμάμη και...

Γράφει η Λώρη Κέζα

Την αμαρτία την ομολογούμε: το θέαμα με τα απλωμένα πασούμια, τους πιστούς στα γόνατα, ηχητική υπόκρουση τον ιμάμη και φόντο το άγαλμα του Κοραή δεν μας συναρπάζει. Λίγοι τολμούν να το δηλώσουν ανοιχτά, ότι ταράζονται από τη δημόσια προσευχή, ακόμη λιγότεροι τολμούν να διατυπώσουν επιφυλάξεις για την εξάπλωση του μουσουλμανισμού στην Ευρώπη. Εκείνοι που εκδηλώνονται με πάθος είναι κατά κανόνα γραφικοί, οπαδοί της εθνικής καθαρότητας, ακραία στοιχεία της Ορθοδοξίας.
Η τελευταία εκδήλωση χριστιανικού πάθους αφορά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας 10 πολιτών με προεξάρχοντα την μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, γνωστό για την μισανθρωπία που επιδεικνύει σε όσους αποκλίνουν από όσα εκείνος θεωρεί σωστά. Οι 10 επιχειρούν να ματαιώσουν την...
ανέγερση τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού. Ζητούν να χαρακτηριστεί ο νόμος που προβλέπει την κατασκευή του «πλήρως αντισυνταγματικός και ανθελληνικός».
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο συζήτησης για τη συνύπαρξη με τον μουσουλμανισμό οπότε τα συμπεράσματα προκύπτουν από μπούσουλα. Η ανοιχτή αγκαλιά στο ισλάμ δηλώνει ταυτόχρονα ανοχή στο ξένο, στήριξη στη φτώχια, διευρυμένους πολιτισμικούς ορίζοντες, διάθεση για κοινωνικές αλλαγές, άρα προοδευτισμός, άρα Αριστερά. Η επιφύλαξη πάει πακέτο με τη σημαία, τον εθνικό ύμνο, τα συστήματα συναγερμού, την υπεράσπιση της καθημερινότητας, άρα συντηρητισμός, άρα Ακροδεξιά. Οποιαδήποτε διαφωνία με την μουσουλμανική κουλτούρα διυλίζεται από τα προαναφερθέντα μοντέλα.
Ακόμη κι αν το θέμα είναι η γυναικεία χειραφέτηση. Σε ένα τόσο ανώριμο περιβάλλον είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η υποχρέωση να φορά μαντήλα μια κοπελίτσα είναι κάτι ανελεύθερο και καταπιεστικό: κατά κανόνα δεν έχει περιθώριο επιλογής. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν μπορεί να πει κανείς ότι η επιλογή «παρθενία ή θάνατος» είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν φανταζόμαστε έναν προοδευτικό κόσμο.
Οποιοσδήποτε αναφέρεται στην ευρωπαϊκή εμπειρία (κυρίως τη γαλλική) κινδυνεύει να απομονωθεί. Κι όμως είναι καλό να βλέπουμε πώς βιώνουν τη κατάσταση εκείνοι που έχουν βιώσει περισσότερο καιρό το ζήτημα. Κυκλοφορεί βίντεο από μια αντιπαράθεση σε παρισινό δρόμο: ένας μουσάτος με το παλτουδάκι του σταματά κάποιον περαστικό στο δρόμο και απαιτεί να σβήσει το τσιγάρο, γιατί σε εκείνο το δρόμο λίγο αργότερα έχει προγραμματιστεί προσευχή. Τι θέλουμε να πούμε: δίδεται μια πολιτισμική μάχη που δεν έχει να κάνει με το Θεό αλλά με τον τρόπο ζωής.
Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι είναι παράλογο να στερούνται οι αλλόθρησκοι τον τόπο της προσευχής σε μια χώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι είναι θρησκευόμενοι. Απλώς δεν ενδείκνυται ο μαξιμαλιστικός χειρισμός του θέματος, δηλαδή να χτιστεί ένα πελώριο τζαμί σε αραιοκατοικημένη, απαξιωμένη περιοχή. Με το τζαμί στον Ελαιώνα πάμε γυρεύοντας για γκέτο ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι μουσουλμάνοι δεν έχουν καμία, μα καμία όρεξη να ενσωματωθούν.
Λειτουργούν δεκάδες χώροι λατρείας, ας αναγνωριστούν ορισμένοι επισήμως ώστε να διασκορπιστεί ο πληθυσμός. Μπορούν επίσης να μπουν ορισμένοι κανόνες. Δηλαδή δεν μπορούν να επιτρέπονται τελετές αυτομαστίγωσης στο δρόμο, να χτυπιούνται σιίτες με λεπίδια κάτω από μπαλκόνια του Πειραιά και να κυκλοφορούν στάζοντας αίματα.
Το ερώτημα είναι γιατί αφήνουμε τα ακραία στοιχεία να πρωταγωνιστούν σε μια συζήτηση που αφορά πρωτίστως τον πολιτισμό. Είναι ανάγκη να βγαίνει μπροστά ο μητροπολίτης Σεραφείμ; Είναι σαν παίρνουν θέση μάχης τα λεπίδια της Ασούρα απέναντι στα χριστιανικά φραγγέλια.

7 σχόλια

  1. τελικά βρε λώρα με πολλά ασχολείσαι. μήπως δεν είσαι λώρα; γιατί τόση σπουδή να απαντάς σε όλους; μήπως είσαι μέρος του συστήματος και εσύ; και γιατί να μην αντιφράσει κάποιος εναντίον κά[ποιου άλλου αν κινείται μέσα στα όρια που του παρέχει το σύνταγμα. γιατί προτρέχεις της απόφασης του συμβουλίου επικρατίας, γιατί άραγε; μην καταρεύσει το σύστημα. γιατί δεν υπερασπίζεσαι με το ίδιο πάθος κια για τον τρόπο που φυλακίστηκε ο Εφραίμ; [άσχετο αν είναι ενοχος ή οχι] ψυχοπόνεσες του μουσουλμάνους. και τους χριστιανούς στον λάλαθο των αχρήστων;
    γράψε κάτι και για τους χριστιανούς που είναι μειοψηφία στη χώρα τους και καταπατούνται τα δικαιώματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό το άρθρο και παίρνεις ξεκάθαση θέση.
    Προς ανώνυμο 16:00. Ποιά είναι τα δικαιώματα των χριστιανών που καταπατούνται ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποιος άραγε είναι πιο επικίνδυνος για τέλεση αδικημάτων. Ο Εφραίμ ή ο ψωμιάδης; Θα έμαθες φαντάζομαι για το τελεσίγραφο των μουσουλμάνων να εγκαταλείψουν τη χώρα τους οι Χριστιανοί στην Αφρική. δεν είδα όμως κανένα άρθρο συμπαράστασης στους διωκόμενους. Όταν λέμε χριστιανοί δεν εννωούμε ντε και καλά μόνο τους Έλληνες. Υπάρχουν και αλλού. ή μήπως δε το γνωρίζουμε;
    ηδημοκρατία είναι ίση απένεαντι σε όλους και όχο κατά πως μας βολέυει. ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α!!!!! και κάτι άλλο. η προσσαγωγή στον εισαγγελέα ενός κατηγορούμενου πως γίνεται; δε σκεπάζεται το πρόσωπο του για λόγους μη παραβίασης των δικαιωμάτων του μέχρι απόδειξης των κατηγοριών; γιατί στην περίπτωση του Εφραιμ δεν τηρήθηκε από τα κανάλια αυτή η αρχή. δεν είναι παραβίαση δικαιώματος αυτό;
    στο μπλοκ δεν υπάρχει η φωτογραφία του Καραμανλή με τον Εφραιμ και τον Ρουσόπουλο; δεν παραβιάζεται το δικαίωμα τους; γιατί άραγε υπάρχει; μήπως να μας θυμίζει ότι είναι κλεφτες, απατεώνες κλπλ. γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες φωτογραφίες από σημαντικά στελέχη τυο Πασοκ που βαρύνονται με αναλογες κατηγορίες; ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.
    Η ΙΣΌΤΗΤΑ , η ελευθυερια και η δημοκρατια οπως μας βολευει. γιατι αραγε τσιμπησες και απάντησες όταν κάποιος μίλησε για χριστιανούς;. το ίδιο θα έλεγα αν τα πράγματα ήταν διαφοερετικά. τουλάχιστον εγώ. ΕΣΥ μάλλον είσαι αλληλεγγυος της ΑΛ ΣΑΛΕΧ και της ΡΕΠΟΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η Λώλα τί έπινε όταν έγραφε αυτές τις μπούρδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θρησκείες: Οι μεταστάσεις ενός καρκίνου· του φόβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΛΟΛΑ ΣΑΛΤΑ ΓΑΜΗΣΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση