GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΣΟΚ: Όραμα, σχέδιο και σοβαρότητα...

Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ πολιτικού επιστήμονα-διεθνολόγου, μέλοθς της Γραμματείας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ Αναμφιβόλως, διανύουμε μι...

Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ
πολιτικού επιστήμονα-διεθνολόγου,
μέλοθς της Γραμματείας του Τομέα Τύπου
και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ

Αναμφιβόλως, διανύουμε μια εξαιρετικά ιδιότυπη και πρωτόγνωρη περίοδο. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται εξαρχής να αναγνωρίσουμε ότι τα εργαλεία ανάλυσης και οι εμπειρίες που διαθέτουμε, μπορούν μόνο μερικώς, να βοηθήσουν στην υπέρβαση της σημερινής σύνθετης πραγματικότητας .
Στη μετά-Μνημόνιο Ελλάδα, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η πολιτική δύναμη ή οι πολιτικές δυνάμεις που θα κατανοήσουν βαθιά τις σημερινές συνθήκες και θα εκπονήσουν ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, με βάση τις αναγκαίες τομές και αλλαγές που...
 απαιτούνται για τη χώρα. Και θα μπορέσουν να πείσουν, ότι η ευθύνη της προώθησης των μεταρρυθμίσεων αφορά κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας μας άρρηκτα συνδεδεμένο με την ενεργό συμμετοχή της στις διεθνείς εξελίξεις, στην οικογένεια του ευρώ και στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Μας ενδιαφέρει ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις θα καθορίσουν την πορεία στο νέο ιστορικό κύκλο. Και γι΄ αυτό απαιτείται, όχι απλώς η έκφραση ή η άθροιση αιτημάτων. Αλλά, η σύνθεση των αιτημάτων, των αναγκών και των προσδοκιών, αφενός μεν, των δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας που ελπίζουν να συμβάλουν σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και, αφετέρου, των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται, βαρύτερα απ΄ όλους, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αν η σύνθεση αυτή μετουσιωθεί σε ένα συνολικό πρόγραμμα ριζικών, αποτελεσματικών και, κυρίως, δίκαιων μεταρρυθμίσεων, μπορεί να οδηγήσει -εν καιρώ- στη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, κοινωνικής και πολιτικής, πλειοψηφίας.
Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν τα τελευταία δύο χρόνια λάθη, αδυναμίες, και παραλείψεις. Η κριτική αποτίμηση της πορείας είναι απαραίτητη. Αλλά αυτή δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή γενικευμένης απαξίωσης, στείρας γκρίνιας και ισοπεδωτικής μιζέριας. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κινδύνους ακύρωσης κάθε προσπάθειας για το μέλλον. Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της χώρας. Θα κριθεί, αν στη νέα εξαιρετικά σημαντική περίοδο επικρατήσουν οι δυνάμεις που επιθυμούν να διασφαλίσουν τις θετικές κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της χώρας και να ξεπεράσουν με δημιουργικό τρόπο τις καθυστερήσεις και τις στρεβλώσεις. Ή, αν αντιθέτως, ανακοπεί αυτή η πορεία από δυνάμεις λαϊκισμού, αναχρονισμού, δημαγωγίας, οπισθοδρόμησης και συντηρητικής παλινόρθωσης.
Η συζήτηση δε μπορεί να περιορίζεται μεταξύ στελεχών που, χρησιμοποιώντας δική τους «διάλεκτο», προσπαθούν να αποδώσουν ή να αποσείσουν ευθύνες. Αντιθέτως, πρέπει να είναι ανοιχτή σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, καθώς και να παρακινήσει σε προγραμματική ευρηματικότητα και καινοτομία. Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, πνευματικό μόχθο και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό αν όλοι σηκωθούν λίγο ψηλότερα από το εσωκομματικό πεδίο, αν δεν περιοριστούν σε «στενές» διαδικασίες που θεωρούνται κέντρο της Γης και αν προσπαθήσουν να συνδεθούν με τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών. Αν αντιληφθούν ότι η πολιτική δεν γίνεται με γκρίνιες, εσωκομματικούς υπολογισμούς και χαρακτηρισμούς, αλλά γίνεται με όραμα , σχέδιο και σοβαρότητα.

20 σχόλια

  1. ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΡΥΝΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν..
    πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι..
    ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας..
    άπλωνε το χέρι σου ως εκεί που φτάνει..
    η εξουσία δεν διαφθείρει, αποκαλύπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΣΗΜΙΤΗΣ "ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ" ΓΙΑ... ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
    καί ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ...!!!

    "ΗΤΑΝ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ" ΤΟ...ΜΝΗΜΟΝΙΟ...!!!

    Σημίτης και Προβόπουλος τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν "θέμα" και "ανοίγουν δρόμο" γιά πολιτικές και εντεύθεν ποινικές ευθύνες του Γ.Παπανδρέου...!!!

    Ο Σημίτης έδωσε στην δημοσιότητα αποσπάσματα από ομιλία του σε Συνέδριο που οργανώνουν, στις 23 Ιανουαρίου 2012 το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freïe Universität του Βερολίνου.
    Γράφει:
    «Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση
    Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις.
    Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος.
    Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

    - Παράλληλα ο Διοικητής της Τ.τ. Ε. Γ.Προβόπουλος, σε ομιλία του στο ΙΟΒΕ είπε:
    "Η πορεία της Χώρας προς την κρίση στην οποία έχει περιέλθει, δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως πριν αυτά αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις"...
    Είναι πλέον "σαφέστερο του σαφούς" ότι αμφότεροι βάζουν θέμα διακυβέρνησης της διετίας Γιωργάκη και κυρίως του... πρώτου εξαμήνου, όταν άρον-άρον και διά της βίας και με σκοπιμότητες μας οδήγησαν στην φτώχεια και το Δ.Ν.Τ....!!!
    "Ανοίγουν δρόμο", γιά... Ειδικό Δικαστήριο...!!!

    Αμήν καί πότε...

    και στα ΔΙΚΑ ΣΟΥ..ΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΞΩ ΤΑ ''ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ'' ΤΗΣ ''ΑΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΙΣΤΗ'' ΑΠ'ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΣΙΚΑ ΕΓΙΝΕΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΛΟΥΜΠΕΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΡΕΤΑΛΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΣΟΚΟΙ ΚΑΙ ΝΔΙΤΕΣ ΣΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για δες που αγωνιούν και για το μέλλον του πασοκ και προβληματίζονται. Δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για θανατηφόρα επιδημία που πρέπει να ξεριζωθεί. Προϊόν οικογένειας πρακτόρων, διέλυσε την Ελλάδα και στο τέλος την ξεπούλησε. Και οι βλάκες προβληματίζονται για το μέλλον του. Τόση ηλιθιότης δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πασοκια μου
    ζυγιστηκατε και βγηκατε λιγοι..
    στα δυσκολα
    φανηκε οτι το μονο που εχετε
    ειναι τα ευρωπαικα αργυρια της προδοσιας..
    σαν καλοι υπηρετες
    εκτελεσατε το προγραμμα της δεξιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Πεπόνης είχε καλέσει ως ύποπτο τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
    ο οποίος δεν πήγαινε να δώσει κατάθεση!

    Με ποιές πλάτες ;

    Ορυμαγδός οι αποκαλύψεις και τώρα να δούμε ποιός θα τολμήσει να απαξιώσει την δράση του Έλληνα ΝτιΠιέτρο, εισαγγελέα Πεπόνη.

    Ο άξιος λειτουργός της δικαιοσύνης είχε καλέσει ως ΥΠΟΠΤΟ τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος όμως δεν έχει δώσει εως σήμερα ανωμοτί κατάθεση!

    Με ποιές πλάτες κύριοι;
    Με ποιό θράσος ...
    παρά τις απανωτές κλήσεις του ΗΡΩΪΚΟΥ εισαγγελέα Πεπόνη ο κύριος Γεωργίου τον αγνοούσε;
    ( είχε αποκαλυφθεί άλλωστε εδώ και ένα μήνα! )

    Τώρα που σπάει το απόστημα, θα αποκαλύψουμε ενα προς ένα τα ονόματα που εμπλέκονται εάν κάποιος προσπαθήσει να εμποδίσει την δικαιοσύνη.

    taxalia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΕ ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΣΥ ΒΡΩΜΙΑΡΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ! ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Στη μετά μνημόνιο Ελλάδα"!!!!!!! Πότε θα είναι;
    Ή είσαι Μαλάκας Ή Βλάκας. Διάλεξε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν μιλήσει ο "έντιμος" κ. Σημίτης, θα έπρεπε να μας εξηγήσει τι έγινε το εκατομμύριο του στρατηγού του Θ.Τσουκάτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Διεθνολαμόγιε Επιστήμονα
    επειδή προφανώς ήσουν στο εξωτερικό
    διάβασε παρακάτω μερικές σπαθάτες κουβέντες
    να μορφωθείς και μη μας ζαλίζεις τον έρωτα:
    ---------------------------------------------------------------------------------

    Λοβέρδος
    Σάββατο 16 Ιουλίου 2011
    στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο»


    «Ο Λοβέρδος ομολογεί δημοσίως ότι
    το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τον ελληνικό λαό !!! »
    Ήταν ένα κόμμα κατά βάση του «όχι»
    «Είπαμε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν»
    «Έκανε άλλα, ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτική αλλαγή.

    ----------------------------------------------------------------------

    Χρυσοχοΐδης
    Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011
    επίσης στο Mega


    «Φαίνεται οτι στο Πασοκ δεν έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία
    δεν βλέπουμε μπροστά μας την αλήθεια και σφυρίζουμε αδιάφορα.»
    «Το Πασοκ οδήγησε σε εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια, και τέλος οδήγησε και σε κρατική αποδιοργάνωση και ευθύνη έχουμε όλοι μας. »
    «Ετσι όπως τα κάναμε έτσι όπως καταντήσαμε την παράταξη πρέπει να ταπεινωθούμε »

    ----------------------------------------------------------------------

    Β. Παπανδρέου
    Σάββατο 15-01-12 (Καθημερινή)

    Επέκρινε τον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι
    «η ηγεσία του Κινήματος γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά θέλησε να κρύψει την πραγματικότητα».
    «Η Β. Παπανδρέου δεν πείσθηκε από την εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», υπήρξε ατιμωρησία και δεν πήγε κανένας στη φυλακή».


    ---Βόγλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είσα γλύφτης και εμετικός! Στη μετά-Μνημόνιο Ελλάδα, οψέποτε και αν έλθει, δεν έχεις θέση στα κοινά! ΌΛο ευχολόγια και ξύλινη γλώσσα. Συνέχισε να "ενοχλείς" από τα περιθοριακά κανάλια. Είσαι και αντιπαθητικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΜΠΟΡΑ ΚΑΙ ΣΑΣ

    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ , ΓΙΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟΤΑΝ Ο ΑΡΓΗΓΟΣ ΣΟΥ ΕΚΑΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ "ΠΑΣΟΚ" ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΡΕ ΣΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥΣΙ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕ ΚΙ'ΕΝΑ ΖΙΒΑΓΚΟ ΝΑ "ΔΕΣΕΙ" ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν χρειαζεσαι απαντηση επιπεδου μ αλακα.Προφανως μας θεωρεις ηλιθιους και χωρις ιχνος μνημης.Να χε σω τα πτυχια σου !!! Μια 17 Νοε χρειαζονται τα μουτρα σαν εσενα !! (αλλα και αυτη μονο δεξιους - τι συμπτωση !!!- καθαριζε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΌΪΔΑ ΦΥΣΙΚΑ. ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΚΑΜΙΑ PORSCHE ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μία είναι η απάντηση στον κύριο Τσίκα απορώ που κανένας δεν το σκέφτηκε....
    Τσίκα..Τσίκα..μπουμ...ολέ..ολέεε
    Τσίκα..Τσίκα..μπουμ...ολέ...ολέεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΑΣΟΚΤΣΗΔΕΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΕ ΣΚΥΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ,ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ .

    ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση