GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρωγμές στην ισχύ του πράσινου νομίσματος...

Του Ηλία Καραβόλια* Μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα  ( Fed) να μπορεί να κόβει δολάρια ( τρις) και να πληρώνει τους πιστωτές της με φρέσκ...

Του Ηλία Καραβόλια*

Μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ( Fed) να μπορεί να κόβει δολάρια ( τρις) και να πληρώνει τους πιστωτές της με φρέσκο...χαρτί, μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιστώνει τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες με φθηνό ευρώ ( 500 δις τους έδωσε πρόσφατα), ουσιαστικά να ‘’ κόβει’’ έμμεσα χρήμα, όμως η διεθνής πρωτοκαθεδρία των...
δύο ισχυρών νομισμάτων αρχίζει και αμφισβητείται.
Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές αναταραχές που προξενεί  η απόφαση του Ιράν να εκθρονίσει το δολάριο από την θέση του βασικού νομίσματος συναλλαγών , στις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά και η σύμπραξη σε αυτή την απόφαση , Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας.
Μπορεί να έχει επιβληθεί από την Δύση( Ε.Ε και ΗΠΑ) εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από Ιράν, όμως άλλες χώρες στις διμερείς τους σχέσεις αλλά και στις σχέσεις τους με την Τεχεράνη, εκτοπίζουν πλέον το δολάριο( και δεν φαίνεται να το αντικαθιστούν με το ευρώ).Πιο συγκεκριμένα:
- 23 Νοεμβρίου, Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν να χρησιμοποιούν αντί δολαρίου στις συμφωνίες τους ( κολοσσιαίες) τα δικά τους νομίσματα.
-20 Δεκεμβρίου, Ιράν και Κίνα υπέγραψαν αποκλεισμό του δολαρίου ,αλλά και του ευρώ, από τις μεταξύ τους συναλλαγές και εμπορικές συμφωνίες.
-26 Δεκεμβρίου , Ιαπωνία και Κίνα επίσης συμφώνησαν το ίδιο ( γιέν και γουάν στις συναλλαγές τους )
-31 Δεκεμβρίου , το Ιράν ανακοινώνει ότι αμερικανικές τράπεζες σταμάτησαν να πληρώνουν( με εντολή Ομπάμα) ιρανικά εμπορικά συμβόλαια, κυρίως πετρέλαιο ,φυσικό αέριο και αυτό θα το κάνουν πλέον και τράπεζες άλλων χωρών.
-7 Ιανουαρίου, Ιράν και Ρωσία αντικατέστησαν επίσημα το δολάριο ,στις διμερείς συναλλαγές τους, με τα άλλα νομίσματα(άγνωστο ποιά)
-8 Ιανουαρίου, η Ινδία ανακοινώνει ότι θα πληρώνει πλέον την αξία του ιρανικού πετρελαίου , σε χρυσό, μέχρι να συμφωνηθεί μεταξύ Ινδίας/Ιράν άλλο νόμισμα συναλλαγών, εκτός δολαρίου.
Οι ημερομηνίες αυτές αποτελούν ‘ημέρες μάχης’ στον διεθνή νομισματικό και εμπορικό πόλεμο και  θεωρώ ότι θα αλλάξουν την συμπεριφορά των ΗΠΑ και της ηγεμονίας του δολαρίου διεθνώς. Οι ΗΠΑ θα επισπεύσουν την δράση τους απέναντι στην Τεχεράνη , και έμμεσα, απέναντι στους συμμάχους της. Να μην ξεχνάμε ότι το 30% των αναγκών της Κίνας σε πετρέλαιο, καλύπτεται από το Ιράν . Επίσης να μην ξεχνάμε ότι ο Σαντάμ Χουσείν , υπέγραφε  λίγο πριν ανατραπεί , συμβόλαια πώλησης ιρακινού πετρελαίου σε ευρώ, ενώ ο Καντάφι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια δημιουργίας παναφρικανικού νομίσματος , ανταλλάξιμου σε χρυσό. Το που κατέληξαν και οι δύο, το έγραψε η ιστορία...

Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση απο το Market-talk.net
Ηλίας Καραβόλιας είναι σύμβουλος σε θέματα Διεθνών Συγχωνεύσεων και Εξαγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση