GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παρακολουθούμε την πρώτη αποτυχία του συστήματος...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/     Κατ’ αρχά ς έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση του άσημου και ταπεινού Δευκαλί...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
   
Κατ’ αρχάς έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση του άσημου και ταπεινού Δευκαλίωνα σχετικά με την τύχη του έκτακτού ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης (EFSF). Ως γνωστόν και η πιστοληπτική ικανότητα του EFSF υποβαθμίστηκε από την S&P, συνέπεια της υποβάθμισης από την ίδια εταιρεία της πιστοληπτικής ικανότητας 9 ευρωπαϊκών χωρών.
Άμεση συνέπεια αυτής της υποβάθμισης θα είναι η άνοδος των επιτοκίων με τα οποία θα δανείζεται από εδώ και πέρα ο εν λόγω οργανισμός. Δηλαδή τα 30 δις ευρώ που απαιτούνται για την χρηματοδότηση του PSI+ θα βρεθούν μεν από τις αγορές αλλά με...
αυξημένο επιτόκιο. Δηλαδή το PSI+ βγαίνει εκτός αρχικού σχεδιασμού και γι’ αυτό τον λόγο αφού γίνεται ακόμα πιο ακριβό.
Επαναλαμβάνουμε την βασική μας θέση. Το «κούρεμα» του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους έπρεπε να γίνει την Άνοιξη του 2010. Αντί ο Γιώργος Παπανδρέου στις 23 Απριλίου 2010 να ανακοινώσει την προσφυγή της χώρας στον κοινό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ έπρεπε να ανακοινώσει το «κούρεμα» του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Τότε η χώρα διέθετε και ρευστότητα και χρηματιστηριακές αξίες και υγιείς εταιρείες. Δηλαδή η χώρα διέθετε ακόμα οικονομική δύναμη. Σήμερα έχουν φύγει δις ευρώ σε τραπεζικά συστήματα του εξωτερικού, το χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει και σχεδόν δεν υπάρχει καμία υγιή εταιρεία. Ήτοι δεν υπάρχουν οι εφεδρείες που θα δώσουν με αξιώσεις τη μάχη για την ανόρθωση της οικονομίας.
Τότε όμως απέρριπταν αυτό που κάνουν σήμερα. Κατηγορούσαν όσους μιλούσαν για «κούρεμα» περίπου ως προδότες. Σήμερα υμνούν το «κούρεμα» και είναι υπερήφανοι γιατί το κάνουν οι ίδιοι. Εδώ έχρισαν Πρωθυπουργό ένα σφοδρό και δημόσιο πολέμιο του PSI+, ο οποίος τώρα δηλώνει ότι είναι ο σκοπός της ζωής του η επιτυχής υλοποίηση του PSI+. Με δύο κουβέντες η αλήθεια και η συνέπεια δεν συναντήθηκαν ποτέ με αυτή την νεοφιλελεύθερη κλίκα που έχουμε την ατυχία να μας κυβερνά.
Κατ’ εμάς ακόμη και εάν ολοκληρωθεί το PSI+ αυτό θα είναι ένα επικοινωνιακό προϊόν που θα σερβιριστεί στην κοινή γνώμη προκειμένου αυτή να αποδεχθεί νέα πιο σκληρά και βάρβαρα μέτρα. Τι εννοούμε;
Ένα PSI+ στο οποίο η συμμετοχή δεν θα είναι μεγαλύτερη του 90% δεν είναι δυνατόν να πετύχει. Και εξηγούμαστε. Με στόχο να μειωθεί το χρέος των 206 δις ευρώ στα 100 δις ευρώ, πρέπει να έχουμε «κούρεμα» 50% και συμμετοχή στο 100% ώστε να διατηρηθεί το επιτόκιο σε χαμηλά επίπεδα. Όταν η συμμετοχή πέφτει, τότε το επιτόκιο πρέπει να ανέβει προκειμένου να αντισταθμιστεί η αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος» που θα μας δώσει πάλι μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ. Επειδή όμως η συμμετοχή το πολύ-πολύ να φτάσει στο 75% (η ΕΚΤ και οι ιδιώτες επενδυτές δεν συμμετέχουν) τότε απομένουν περίπου 150 δις ευρώ διαθέσιμα για «κούρεμα». Άρα το ποσοστό του «κουρέματος» πρέπει να ανέβει στο 80%, για να μειωθεί το χρέος κατά 100 δις ευρώ. Άρα good bye χαμηλό επιτόκιο και μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Επειδή όμως τα μαθηματικά λένε πάντα αλήθεια και οι νεοφιλελεύθεροι πάντα ψέματα, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και να προβληθεί από τα ΜΜΕ μία επιτυχής υλοποίηση του PSI+ αυτό θα είναι ένα ακόμα ψέμα που θα ειπωθεί για να καλύψει μία ακόμα αποτυχία του συστήματος, αλλά και για να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη την λήψη ακόμα πιο βάρβαρων και σκληρών εισπρακτικών μέτρων.
Με δύο κουβέντες, παρακολουθούμε την πρώτη αποτυχία του συστήματος για το 2012 και την πρώτη μείζονος κλίμακας προσπάθεια πάλι για το 2012, προκειμένου να εξαπατηθεί η κοινή γνώμη ώστε να αποδεχθεί με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις τα νέα ακόμα πιο σκληρά και βάρβαρα μέτρα. 2012… η πρώτη πολιτική απάτη!

1 σχόλιο

  1. Δευκαλίωνα, η σκέψη σου κινείται στα όρια της λογικής του συστήματος, για να χαίρεσαι ότι επιβεβαιώνεσαι. Το ότι η S&P υποβάθμισε το EFSF δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, πέραν του ότι οι διεθνείς κερδοσκόποι ή οι "αγορές", εάν θέλεις, συνεχίζουν το ίδιο παιχνίδι των σκηνοθετημένων υποβαθμίσεων, με στόχο την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και την επιμήκυνση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας που κλονίστηκε το 2008. Αν δεν τα βλέπεις αυτά τότε έχεις δίκιο εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση