GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ΔΕΚΟ, η ΕΡΤ και τα παιδιά ενός «ανώτερου» θεού...

Από το  marketingweek.gr Η υπόθεση της τροπολογίας για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, η οποία εξελίχθηκε σε προσπάθεια προστασίας όλων όσοι...

Από το marketingweek.gr

Η υπόθεση της τροπολογίας για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, η οποία εξελίχθηκε σε προσπάθεια προστασίας όλων όσοι εργάζονται στην ΕΡΤ από το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και στη συνέχεια αποσύρθηκε, είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας των τελευταίων ημερών της Πομπηίας του πολιτικού μας συστήματος.
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Η πάγια θέση των δημοσιογραφικών ενώσεων (για να είμαστε ειλικρινείς αυτό αφορά και στις ευρωπαϊκές), είναι ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για δημόσιους φορείς πρέπει να απολαμβάνουν ενός ειδικού status, το οποίο να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους στην άσκηση του λειτουργήματός τους. Αυτό έχει λογική.
Όμως, πίσω από αυτήν τη...
βασική αρχή παίχθηκε ένα παράδοξο παιχνίδι πολιτικής τακτικής μεταξύ κομμάτων, βουλευτών, συνδικαλιστών της ΕΡΤ και υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατέληξε στη μη ψήφιση καμμίας από τις σχετικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί και είτε προστάτευαν ολόκληρη την ΕΡΤ από την υπαγωγή στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που συνεπάγεται σοβαρές μισθολογικές μειώσεις για τους απασχολούμενους σ’ αυτήν, είτε προσέφερε ειδική προστασία ασφαλιστική, λειτουργική και μισθολογική, ειδικά στους δημοσιογράφους και στους τεχνικούς.
Βρίσκεται πίσω από όλη αυτήν την ενασχόληση πραγματικό ενδιαφέρον για την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων ή των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης; Δεν θέλουμε να κρίνουμε προθέσεις όμως είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς θετικά στον ισχυρισμό αυτόν. Αυτό οφείλεται στον πρότερο βίο των εμπλεκομένων και τον ρόλο που έχουν παίξει όλες αυτές τις δεκαετίες πλήθος πολυθεσίτες κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι με το αζημίωτο άλλαζαν με πολύ μεγάλη ευκολία ρόλο από ροβεσπιέροι των ιδιωτικών Μ.Μ.Ε., σε πειθήνιους (αλλά όχι πολύ εργατικούς) κρατικούς υπαλλήλους και σε λαμπρούς άτυπους συμβούλους υπουργών, δημάρχων, βουλευτών κ.λπ.
Οφείλεται επίσης και στη δημοσιονομική πραγματικότητα, η οποία επιβάλει τη λήψη σκληρότατων μέτρων που έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην ανεργία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου και των ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. Εργαζόμενους για τους οποίους οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρθηκαν με αντίστοιχο προστατευτικό τρόπο όταν χάνονταν οι δικές τους θέσεις εργασίας, μειώνονταν οι δικοί τους μισθοί και -στην περίπτωση των δημοσιογράφων-, παραβιαζόταν η ανεξαρτησία του λειτουργήματός τους.
Αντίθετα υπήρχαν προκλητικές περιπτώσεις παραβίασης της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων στον ιδιωτικό τομέα, για τις οποίες το πολιτικό σύστημα αδιαφόρησε με τρόπο προκλητικό. Ακόμα και όταν θύματα ήταν οι ίδιοι οι πολιτικοί, όπως στην περίπτωση των καταλόγων των «κομμένων» από κανάλια, για την οποία έχουν υπάρξει κατά καιρούς συγκεκριμένες κατηγορίες, χωρίς ποτέ κανείς να αντιδράσει. Ούτε αντέδρασαν ποτέ οι πολιτικοί για τις προφανείς συνέπειες που έχει στη λειτουργική ανεξαρτησία των δημοσιογράφων η παράλληλη εργασία στα γραφεία Τύπου των υπουργείων
Με τα δεδομένα αυτά το ενδιαφέρον για τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και τη μη δημοσιο-υπαλληλοποίηση των δημοσιογράφων που εργάζονται για το κράτος, είναι όψιμο και φαίνεται να αφορά περισσότερο στην προστασία των δικών τους ανθρώπων, οι οποίοι με τη βοήθειά τους έχουν βρεθεί να εργάζονται αναξιοκρατικά και με υψηλούς μισθούς για το Δημόσιο, παρά το δημόσιο συμφέρον το οποίο επικαλούνται, οι προτείνοντες τις σχετικές ρυθμίσεις.

7 σχόλια

  1. ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ "ΗΜΙΜΑΘΗ" Η ΕΓΚΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30%, ΚΙ ΟΤΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ "ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ". ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ; 70-80% ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥ 2009; ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑΖΠΟΜΕΝΟΙ; ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 800 ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ; ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΕΣ ΧΥΝΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝΩΝ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΠΟΥ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΝΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
    Τρεις βασικές ρήτρες της δανειακής σύμβασης του Μαΐου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

    Αυτές είναι:
    1) Η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία

    2) Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη χώρα εκτός των δανειστών της ( πχ Κίνα, Ρωσία)
    3) Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις από τους δανειστές της ώστε να συμψηφιστούν τα χρέη της με χρέη των δανειστών της προς την ίδια, όπως για παράδειγμα κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
    Η παραπάνω σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Κ. Παπακωνσταντίνου και από τον Κ.Προβόπουλο. Το μειονέκτημα για αυτούς και το πλεονέκτημα για μας είναι ότι δεν έχει περάσει από κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οπότε μπορούμε στο μέλλον να την καταγγείλουμε. Τώρα βέβαια αυτό προσπαθούν να περάσουν με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα περάσει από την Βουλή και επικυρώνει όλα τα παραπάνω. Ελπίζω τώρα να γίνεται από όλους αντιληπτό ποιος είναι ο ρόλος της νέας φασιστικής κυβέρνησης που ήρθε στην εξουσία ερήμην μας και τελείως αντισυνταγματικά, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Γερμανών και των διεθνών τοκογλύφων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Κουραδολάτρης πασοκτζής»

    Κουραδολάτρης πασοκτζής, μέσα στην Ιπποκράτους
    κυνηγημένος έφτασε,απ¨ τους πακιστανάτους
    ευθύς γοργά ανέβηκε στο πάνω τ¨ οροφάκι
    κι αφού πολλούς προσκύνησε βρήκε και το Γιωργάκη
    Γιωργάκη μου καλό παιδί και άξιο πουσταράκι
    Δως μου εσύ τη συμβουλή για το πακιστανάκι
    Τι λές κι εσύ βρε σύντροφε, μας βρήκαν και τα παιδιά μας?
    Φέρτους τους πακιστανούς εδώ κάτω από την ποδιά μας
    Πάμε λοιπόν όλοι μαζί, να κάνουμε παρέα
    Να πάρουμε και μια αδερφή για να περνάμε ωραία!
    Όλοι μαζί ξεκίνησαν και πήγανε στις «κούκλες»
    Κι όλοι μαζί ξενύχτησαν και έπλεκαν τις μπούκλες
    Σεντόνια ετρομάξανε, κρεβάτια ετσακίσαν
    Κι οι αλλαξοκολιές πολλές που τελειωμό δεν είχαν
    Πακιστανοί και σύντροφοι, σφιχτά αγκαλιασμένοι
    Ζουν τη ζωή τους την τρελή σαν ονειροπαρμένοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανάλι 1 του Πειραιά:Η νέα δανειακή σύμβαση θα μας τελειώσει ως έθνος
    από δηλώσεις του Πάνου Καμμένου
    Όλα είναι ένα παραμύθι το οποίο παίζεται, βάζουμε δήθεν στόχους τις εκλογές, δεν υπάρχουν καν εκλογές. Οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία, αν φτάσουμε σε σημείο να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση η οποία ουσιαστικά παραχωρεί τα δικαιώματα του εθνικά κυρίαρχου ελληνικού κράτους και παράλληλα πηγαίνει στο αγγλικό δίκαιο τη νέα δανειακή σύμβαση και ουσιαστικά νομιμοποιεί την παράνομη πρώτη δανειακή σύμβαση η οποία δεν υφίσταται γιατί δεν έχει τα 2/3 της Βουλής μπορούμε να αρνηθούμε ανά πάσα να πληρώσουμε την πρώτη σύμβαση. Αν λοιπόν δεν γίνουν όλα αυτά και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα έχει τελειώσει. Και δεν έχει καμία σημασία αν γίνουν νέα κόμματα, αν υπάρχουν πολιτικοί.

    Αυτά είναι πυροτεχνήματα. Ο Χίτλερ όταν ήθελε να κάνει υποτίμηση στο μάρκο 30% ανακοίνωσε μια υποτίμηση 60% και όταν έγινε 30% ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό το μόρφωμα που λέγεται κυβέρνηση, η διορισμένη της νέας τάξης πραγμάτων της Goldman Sacks και του κεφαλαίου που δυστυχώς στηρίζουν τρία κόμματα στη χώρα μας σκοπό έχει μόνο να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση ώστε να διασφαλίσει τα αφεντικά της που είναι οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποντίκι 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012


    «Ευρωπαίοι
    δημοσιογράφοι», μέλη της ΕΣΗΕΑ...
    σε εφεδρεία!



    Ορισμένοι υπουργοί, με τους απίστευτους και ακατανόητους χειρισμούς που κάνουν και στο θέμα των δημοσιογράφων, χωρίς να το συνειδητοποιούν, γράφουν τελικά... «χρυσές σελίδες» στην παγκόσμια δημοσιογραφική ιστορία!

    Ενώ έχουν όλοι συμφωνήσει στη Βουλή, να διορθώσουν τη «λάθος ρύθμιση», που εντάσσει δημοσιογράφους (ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓΕ κλπ) στην εφεδρεία και στο δημοσιοϋπαλληλικό βαθμολόγιο – μισθολόγιο, οι αρμόδιοι υπουργοί εξαιρούν τελικά μόνο το μισθολόγιο, που πλέον ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση και στο μεταξύ αφήνουν να… εφαρμοσθεί(!) η εφεδρεία!

    Έτσι, ισχύει ακόμα (και επί... Καψή!) η... αρλούμπα του Μόσιαλου: «Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ... σε εφεδρεία»!

    Η ΕΣΗΕΑ ζητεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» και να μην ισχύσει η εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο για τους δημοσιογράφους.

    Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Bουλή και την απέσυρε με σκοπό να την επαναφέρει μετά από διαβουλεύσεις, ο κ. Βενιζέλος, (αφού πρώτα αναγνώρισε ότι δεν είχε ενημερωθεί σωστά, έπλεξε το… “εγκώμιο” για τους δημοσιογράφους και παραδέχθηκε ότι πρέπει να διορθωθεί η λάθος ρύθμιση), προσυπέγραψαν ήδη νωρίτερα 255 βουλευτές απ΄όλα τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΔΗΜΑΡ, είναι η τροπολογία που επεξεργάστηκε η ΠΟΕΣΥ και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Ενώ είναι εκφρασμένη και η θέση του ΚΚΕ κατά της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου.

    Επίσης για το θέμα πήραν θέση κορυφαίοι παράγοντες απ’ το συνδικαλιστικό χώρο της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη.

    Είναι τελικά εμπαιγμός και κραυγαλέα αντίφαση, ενώ λένε ότι αναγνωρίζουν το διαφορετικό ασφαλιστικό, μισθολογικό καθεστώς που διέπει την εργασία των δημοσιογράφων (όπως ήδη το έχουν κάνει και για μια σειρά άλλα ειδικά επαγγέλματα) και διορθώνουν τη «λάθος ρύθμιση Μόσιαλου», τελικά κρατούν σε ισχύ, ακόμα και για μέλη των Ενώσεων Συντακτών, την εφεδρεία!

    Μήπως πρέπει ο (και δημοσιογράφος) υπουργός κ. Καψής να το δει το θέμα, μια και είναι πλέον της αρμοδιότητάς του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΩΣΤΑ

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ"

    ΑΥΤΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΜΠΟΥΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση