GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άρχισαν εκ νέου οι επιχειρήσεις διάσωσης στο Costa Concordia...

Η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia άρχισε εκ νέου σήμερα μετά τη διακοπή της χθες λόγω ...

Η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia άρχισε εκ νέου σήμερα μετά τη διακοπή της χθες λόγω της μετακίνησής του. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ στους 11 έχουν ανέλθει πλέον οι νεκροί. Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του πλοίου φέρεται να παραδέχεται λάθος στην πλοήγηση.
«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο σταθεροποιήθηκε. Οι δοκιμές στη διάρκεια της νύχτας είχαν θετικά αποτελέσματα και...
δύτες κατεβαίνουν στο ναυάγιο τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Φιλίππο Μαρίνι. Ιταλοί πυροσβέστες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει «παράθυρο» 12 με 24 ωρών προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. «Οι δύτες θα δημιουργήσουν (με εκρηκτικά) νέα ανοίγματα και θα αναζητήσουν αγνοούμενους» πρόσθεσε.
Τα συνεργεία διάσωσης έχουν περιθώριο 12 ως 24 ώρες για να ολοκληρώσουν τις έρευνες για επιζώντες στο ναυάγιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έπεσε στα βράχια στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας δυτών της πυροσβεστικής. "Το περιθώριο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης είναι 12 ως 24 ώρες" τόνισε ο Μοντέστο Ντίλντα.
Παραδέχεται λάθος ο μοιραίος πλοίαρχος
Κατηγορούμενος για κατά συρροήν ανθρωποκτονίες, βύθιση και εγκατάλειψη πλοίου, ο πλοίαρχος του Costa Concordia Φραντσέσκο Σκετίνο μεταφέρθηκε στο σπίτι του στο χωριό Μέτα ντι Σορέντο, κοντά στη Νάπολη. Ο Φραντσέσκο Βερούζιο, εισαγγελέας του Γκροσέτο, διέψευσε χθες τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες έρευνα διεξάγεται και κατά άλλων προσώπων πέραν του Σκετίνο και του αξιωματικού της γέφυρας Τσίρο Αμπρόζιο.

Στην αιτιολόγηση της απόφασής της να αποφυλακίσει τον Φραντσέσκο Σκετίνο, η δικαστής Βαλέρια Μοντεσάρκιο επιμένει ωστόσο στις «ισχυρές ενδείξεις ενοχής», επισημαίνοντας ότι ο Σκετίνο δεν έκανε καμία «σοβαρή απόπειρα» να επιστρέψει «έστω κοντά στο πλοίο», αφού το εγκατέλειψε κατά την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης.
Από την πλευρά του ο πλοίαρχος παραδέχεται, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ότι ήθελε να κάνει μία «υπόκλιση» περνώντας πολύ κοντά στο νησί. Ο κυβερνήτης Φραντσέσκο Σκετίνο δήλωσε στους ανακριτές ότι «άργησε να στρίψει το κρουαζιερόπλοιο με συνέπεια να πλεύσει πολύ κοντά στις ακτές του νησιού και να δημιουργηθεί το ρήγμα». Ωστόσο αρνείται ότι εγκατέλειψε το πλοίο του και ισχυρίσθηκε ότι έπεσε κατά λάθος σε σωστική λέμβο την ώρα που αυτή κατέβαινε και δεν μπόρεσε να επιστρέψει.
Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ των λιμενικών αρχών του Λιβόρνο με τον καπετάνιο του Costa Concordia, τη στιγμή που ο δεύτερος εγκαταλείπει το πλοίο και οι λιμενικοί από τον ασύρματο τού ζητούν πληροφορίες για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης.
Ο διάλογος
Ακτοφυλακή: "Είμαι ο De Falco από το Λιβόρνο. Μιλώ με τον πλοίαρχο;"
Schettino: "Ναι, καλησπέρα"
De Falco: "Παρακαλώ πείτε μου το όνομά σας"
Schettino: "Είμαι ο πλοίαρχος Schettino"
De Falco: "Schettino; Άκουσέ με. Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο πλοίο. Γύρισε πίσω με τη λέμβο, πήγαινε κάτω από την πλώρη, εκεί βρίσκεται μία σκάλα. Θα ανέβεις και θα πας πάνω στο πλοίο. Θέλω να επικοινωνήσεις αμέσως μαζί μας και να μας πεις πόσοι άνθρωποι ακριβώς βρίσκονται στο πλοίο. Το κατάλαβες; Την καταγράφω την συνομιλία μας, πλοίαρχε"
Schettino: "Να σου πω κάτι..."
De Falco: "Μίλα πιο δυνατά, δεν ακούγεσαι. Βάλε το χέρι σου μπροστά στο μικρόφωνο και μίλα καθαρά και δυνατά,  κατάλαβες;"
Schettino: "Αυτή τη στιγμή, το πλοίο έχει πάρει κλίση"
De Falco: "Το καταλαβαίνω, άκουσέ με, άνθρωποι κατεβαίνουν από τη σκάλα στην πλώρη. Πρέπει να πας σ' αυτήν την σκάλα και να μου πεις πόσοι βρίσκονται ακόμη στο πλοίο. Και τι χρειάζονται. Με καταλαβαίνεις; Πρέπει να μου πεις, αν υπάρχουν παιδιά, γυναίκες ή άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Και να μου πεις τον ακριβή αριθμό των κατηγοριών αυτών. Με καταλαβαίνεις; Άκου με Schettino, μπορεί να έσωσες τον εαυτό σου από τη θάλασσα, αλλά θα σου κάνω κακό γι'αυτό. Θα σε κάνω να το πληρώσεις. Γύρισε πίσω στο πλοίο γ@μώτο"
Schettino: "Σε παρακαλώ..."
De Falco: "Δεν έχει 'σε παρακαλώ'. Θα πας αμέσως πίσω στο πλοίο. Με ενημερώνουν ότι ακόμα στο πλοίο βρίσκονται άνθρωποι"
Schettino: "Είμαι εδώ, στις λέμβους. Είμαι εδώ, δεν πάω πουθενά. Είμαι εδώ..."
De Falco: "Και τι κάνεις εκεί πλοίαρχε;"
Schettino: "Βοηθάω στην οργάνωση των κινήσεων"
De Falco: "Ποια οργάνωση; Πήγαινε πίσω στο πλοίο. Συνεργάσου με τους διασώστες από το πλοίο. Αρνείσαι να το κάνεις;"
Schettino: "Όχι, δεν αρνούμαι"
De Falco: "Αρνείσαι να επιστρέψεις πλοίαρχε; Μπορείς να μου πεις τον λόγο που δεν το κάνεις;"
Schettino: "Δεν πηγαίνω, γιατί η άλλη βάρκα έχει σταματήσει"
De Falco: "Πήγαινε αμέσως πίσω. Είναι διαταγή. Σταμάτα τις δικαιολογίες. Εγκατέλειψες το πλοίο. Τώρα είμαι εγώ υπεύθυνος. Θα πας πίσω. Είμαι σαφής; Με ακούς; Πήγαινε και κάλεσέ με από εκεί. Βρίσκονται εκεί ήδη διασώστες από αέρος"
Schettino: "Πού είναι;"
De Falco: "Εκεί είναι, στην πλώρη. Πήγαινε! Υπάρχουν ήδη πτώματα Schettino."
Schettino: "Πόσα;"
De Falco: "Δεν ξέρω. Άκουσα για έναν μόνο. Εσύ πρέπει να μου πεις πόσοι άνθρωποι βρίσκονται εκεί. Χριστέ μου!"
Schettino: "Μα... είναι πολύ σκοτεινά. Δεν μπορώ να δω τίποτα"
De Falco: "Και λοιπόν; Θέλεις να πας σπίτι σου Schettino; Είναι σκοτεινά και θέλεις να πας σπίτι σου; Πήγαινε αμέσως πίσω στο πλοίο. Ανέβα από την σκάλα και πες μου πόσοι είναι πάνω στο πλοίο και τι χρειάζονται. Τώρα!"
Schettino: "Είμαι με τον δεύτερο τη τάξει εδώ"
De Falco: "Λοιπόν; Πηγαίνετε και οι δύο στο πλοίο. Εσύ και ο δεύτερός σου. Με καταλαβαίνεις;"
Schettino: "Θέλω να πάω, αλλά η άλλη βάρκα έχει σταματήσει και περιμένει..."
De Falco: "Εδώ και μία ώρα, μου λες το ίδιο πράγμα. Τώρα, πήγαινε πίσω, τώρα! Και πες μου πόσοι άνθρωποι είναι ακόμη εκεί"
Schettino: "Εντάξει..."
De Falco: "Τώρα, αμέσως!"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση