GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο αποφασίζει η ΕΕ...

Στην επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη ...

Στην επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος, συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ανώνυμη διπλωματική πηγή. Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων υπ. Εξωτερικών. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τα μέτρα περιλαμβάνουν την άμεση επιβολή εμπάργκο σε νέα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, ενώ θα...
επιτραπεί τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια να ισχύσουν μέχρι τον Ιούλιο. Με κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ προειδοποίησε ξανά η Τεχεράνη, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το εμπάργκο.
«Υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν» στη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισήμανε η ανώνυμη πηγή, στο γαλλικό πρακτορείο.
«Είμαι βέβαιος ότι σήμερα η ΕΕ θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην άρνηση του Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Υψηλόβαθμο μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ αν εφαρμοστεί το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. «Αν διαταραχθεί κατά οιονδήποτε τρόπο η πώληση ιρανικού πετρελαίου, τα Στενά του Ορμούζ θα κλείσουν σίγουρα», δήλωσε ο Μοχάμαντ Κοσαρί, αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών και εθνικής ασφάλειας του κοινοβουλίου, στο ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.
Με ανοδική τάση, που τροφοδότησε το υιοθετηθέν εμπάργκο από τα μέλη της ΕΕ, ξεκίνησε το τρέχον πενθήμερο συναλλαγών η αγορά «σποτ» αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη. Περί τις 16:15 ώρα Ελλάδας σήμερα για την παράδοση αρχή Μαρτίου του ελαφρού αργού πετρελαίου η τιμή διαμορφώθηκε -με ημερήσια άνοδο 98 σεντς- στα 99,31 δολάρια το βαρέλι των 158 λίτρων.
Οι εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου
Επισημαίνεται ότι η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα (αγοράζει περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγει η χώρα. Εξάλλου, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος.

Η εξάρτηση της Ελλάδας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είχε τονίσει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης εισάγουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε πετρέλαιο από το Ιράν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιδιαίτερα η Ελλάδα εξαρτάται πολύ από το ιρανικό πετρέλαιο - σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει προέρχεται από το Ιράν- και έχει ζητήσει χρόνο ώστε να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές. Σύμφωνα με το Bloomberg η χώρα μας έχει αγοράσει, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, το 14% του πετρελαίου της από το Ιράν κι ως εκ τούτου αναζητά διασφαλίσεις από την ΕΕ πως εφόσον χρειαστεί να υπογράψει συμβόλαια για εισαγωγή πετρελαίου από τρίτους προμηθευτές, αυτά θα περιλαμβάνουν παρόμοιους όρους με τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ιράν.
Οι υπουργοί Eξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αναμένεται γι’ αυτό το λόγο να συμφωνήσουν στην σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο, επιτρέποντας την ισχύ των υπαρχόντων συμβολαίων για αρκετούς μήνες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης. Διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν ότι η περίοδος χάριτος ενδεχομένως να λήξει την 1η Ιουλίου, αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη την ιδέα να αναθεωρήσουν εκ των προτέρων τον αντίκτυπο και το κόστος του εμπάργκο. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, θα διαβεβαιώσουν την Αθήνα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους και μετά την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο.

1 σχόλιο

  1. ΕΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ

    ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση