GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κούρεμα» και νέο δάνειο στο επίκεντρο του Eurogroup...

Στο Eurogroup ταξιδεύει ... το PSI. Η Ελλάδα και το ζήτημα της απομείωσης του χρέους θα αποτελέσουν κεντρικά θέματα των συνεδριάσεων του Eur...

Στο Eurogroup ταξιδεύει... το PSI. Η Ελλάδα και το ζήτημα της απομείωσης του χρέους θα αποτελέσουν κεντρικά θέματα των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από την τρόικα, αναμένεται να πάει στη συνεδρίαση με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου, ύψους 130 δις ευρώ. Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν...
προβλέπεται απόφαση για το νέο δάνειο, δεδομένου ότι οι δανειστές - υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ θα μετέχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και για την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Π.Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI plus δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Όπως σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ.
Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να πάρει τις τελικές αποφάσεις για το νέο δάνειο.
Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα από τους υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τη διαπίστωση από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι ακόμη και η διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες (PSI) δεν λύνει το πρόβλημα χρέους.
Επιπλέον η Γερμανία είναι αντίθετη σε επιτόκιο μεγαλύτερο από 3% σε μέσα επίπεδα για τα νέα ελληνικά ομόλογα. Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες δήλωσαν τη θέση τους, ότι, με ένα τέτοιο χαμηλό επιτόκιο, οι απώλειες των ομολογιούχων έφτασαν στο 70%, κάτι που δεν καθόλου ελκυστικό για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.
Έτσι οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν. Χθες και το Σάββατο, όλες οι πλευρές εντός και εκτός Ελλάδος διαβεβαίωναν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά και ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα, η λιτή ανακοίνωση του IIF, το Σάββατο, δικαιολογούσε το ταξίδι του κ. Νταλάρα στο Παρίσι, λέγοντας ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη υποχρέωση.
Τη συνέχεια, αλλά και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης επιβεβαίωσε σε χθεσινή του δήλωση ο ίδιος ο κ. Νταλάρα, λέγοντας: «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ εθελοντικής αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας. Πάντως, προσωπικά παραμένω αρκετά αισιόδοξος». Επιπλέον τόνισε, ότι «τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του για το περιεχόμενο της πρότασης, κυρίως σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ενώ δεν θέλησε να δεσμευθεί για το χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones υποστηρίζουν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για ένα δάνειο - γέφυρα, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του PSI, έως ότου εγκριθεί το πακέτο των 130 δις ευρώ, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου.
Συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ
Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους και η ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο.
Το ΔΝΤ έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το επιτόκιο που θα οριστεί για τα νέα ελληνικά ομόλογα και το εάν το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μετά και το σχεδιαζόμενο «κούρεμα». Τις προηγούμενες ημέρες διεφάνη ότι και το Βερολίνο συμμερίζεται αυτήν την προσέγγιση.
Σόιμπλε: Το PSI πρέπει να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Η Ελλάδα δυσκολεύεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει, διαφορετικά η κατάσταση δεν μπορεί να διευθετηθεί, διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Παράλληλα, αναφερόμενος στο PSI, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι πρέπει να γίνει αυτό που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Όπως υποστήριξε, ο κρίσιμος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις είναι να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2020. «Αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς εάν το «κούρεμα» θα πρέπει να φθάσει στο 70%, ο Σόιμπλε απάντησε: «Εξαρτάται από τις λεπτομέρειες. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».
Επιπλέον, ο Β.Σόιμπλε δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να ενισχύσει τον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) πέρα από ό,τι συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Σημείωσε, πάντως, ότι τον Μάρτιο θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα, σχετικώς με την επάρκεια του ποσού των 500 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση