GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Santander τα κατάφερε, χαράς ευαγγέλια για τη Μαδρίτη...

Από το  banksnews.gr Η Santander , που αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και την πρώτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή τράπεζα σε όρους κεφαλ...

Από το banksnews.gr
Η Santander, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και την πρώτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή τράπεζα σε όρους κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειαζόταν προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της τρύπες και να πιάσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων Tier 1 9% έξι μήνες νωρίτερα από...
ό,τι ορίζει το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι τον Ιανουάριο ενίσχυσε τα κεφάλαιά της κατά 1,5 δις ευρώ χάρη στη μεταβίβαση μεριδίου στη βραζιλιάνικη θυγατρική της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Santander μετέφερε μερίδιο 4,41% της βραζιλιάνικης θυγατρικής της σε μεγάλο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ότι οι μετοχές αυτές θα παραδοθούν στη συνέχεια στη Qatar Holdings που το 2010 αγόρασε μετατρέψιμες ομολογίες της βραζιλιάνικης θυγατρικής της Santander.
Με τη συμφωνία για τη θυγατρική της Βραζιλίας, η Santander έκλεισε τον κύκλο μιας σειράς συναλλαγών που είχαν σαν στόχο την αύξηση των βασικών ιδίως κεφαλαίων της και την ενίσχυση του προϋπολογισμού της. Οι περισσότερες συναλλαγές αφορούσαν πώληση μεριδίων στις επικερδείς θυγατρικές της ισπανικής τράπεζας στη Λατινική Αμερική. Τα στελέχη της Santander θεώρησαν ότι η μεθόδευση αυτή ήταν προτιμότερη από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σημαντικό discount, όπως έκανε η UniCredit, από τις πρώτες σε μέγεθος τράπεζες της Ιταλίας, και γι’ αυτό τιμωρήθηκε από την αγορά με πτώση της μετοχής της.
Η Santander έχει, όπως είπαμε, τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση σε όλη την Ευρωζώνη, από τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) είχε διαπιστωθεί ωστόσο ότι ήταν και η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη μεγαλύτερη τρύπα στην κεφαλαιακή της βάση και γι’ αυτό καλούνταν να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια ύψους 15,3 δις ευρώ. Η τράπεζα ανακοίνωσε χτες ότι πέτυχε αυτό το στόχο χάρη στην συμπερίληψη στο Core Tier 1 κεφαλαίων 6,83 δις ευρώ από την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, και την άντληση 1,94 δις ευρώ από την ανταλλαγή προνομιούχων μετοχών με νέες κοινές μετοχές, 1,66 δις ευρώ από τη μη διανομή μερίσματος για το έτος 2011 και 4,89 δις ευρώ από άλλες συναλλαγές, μεταξύ των οποίων η συναλλαγή για το μετατρέψιμο της θυγατρικής της Βραζιλίας και η πώληση μεριδίου της θυγατρικής της στη Χιλή έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κάλυψη του στόχου Core Tier 1 του 9% από τη Santander από τις αρχές Ιανουαρίου και μάλιστα με ίδια μέσα ικανοποίησε ιδιαιτέρως την ισπανική κυβέρνηση, που έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρωζώνη, μετά βεβαίως από το ελληνικό που έπεσε θύμα της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και το ιρλανδικό που κατέρρευσε πρώτο εξαιτίας της κατάρρευσης της φούσκας των ιρλανδικών ακινήτων και συμπαρέσυρε μαζί του το ιρλανδικό δημόσιο.
Κάθε κίνηση των ισπανικών τραπεζών που λύνει τα προβλήματα του κλάδου με ίδια μέσα, και ιδίως της Santander που καλούνταν να συγκεντρώσει μόνη αυτή τα 15 δις από τα 26 δις νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν συνολικά οι ισπανικές τράπεζες κατά την EBA, είναι πολύτιμη για την κυβέρνηση της Μαδρίτης που ήδη έκλεισε το 2011 με έλλειμμα άνω του 8% και δεν θα ήθελε με τίποτα να διακινδυνεύσει περαιτέρω άνοδό του χορηγώντας αυτή την κρίσιμη στιγμή κεφάλαια διάσωσης στις ισπανικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση