GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Times: Να πώς μπορεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ...

Oι « Times » στο κύριο άρθρο τους επιμένουν σήμερα ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιλυθεί, εάν δεν υπάρξει η παραδοχή ότι « η Ελλάδ...

Oι «Times» στο κύριο άρθρο τους επιμένουν σήμερα ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιλυθεί, εάν δεν υπάρξει η παραδοχή ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ» και επισημαίνουν ότι...
το πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι απλό - καίτοι η λύση του δεν είναι εξίσου απλή:
Οι Έλληνες πρέπει να φύγουν από το ευρώ και αυτό που χρειάζεται το ευρώ είναι να φύγουν οι Έλληνες, σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, αλλά και ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ - παρότι πολύπλοκη - δεν είναι αδύνατη.
«Να πως μπορεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ»
Ο Lord Wolfson, γνωστός ευρω-σκεπτικιστής, τον Οκτώβριο του 2011 ανακοίνωσε ότι θα δώσει 250.000 λίρες σε όποιον καταφέρει να εκπονήσει ένα βιώσιμο σχέδιο διάλυσης της ευρωζώνης. Οι «Times» σήμερα δημοσιεύουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, παρουσιάζοντας την πρόταση του συντάκτη της Oliver Kamm για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα θα λύσει τα προβλήματα τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ελλάδας.
Ο Kamm ορίζει το πρόβλημα ως την εύρεση του καλύτερου τρόπου διαχείρισης της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ ώστε να εξασφαλίζεται η μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία. Σύμφωνα με τον συντάκτη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ευρωζώνης είναι πρώτον ότι δεν υπάρχει μηχανισμός μεταφοράς κεφαλαίων μεταξύ τους και δεύτερον ότι δεν έχουν δυνατότητα υποτίμησης.
Ο μονός δρόμος για τις υπερχρεωμένες χώρες είναι η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η μείωση στα κόστη και στα εισοδήματα και η αύξηση της φορολογίας. Όμως αυτές οι πολιτικές είναι αυτοαναιρούμενες και δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Το ενιαίο νόμισμα σχεδιάστηκε χωρίς τρόπο εξόδου και αυτό ακριβώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει η πρόταση της εφημερίδας. Ο τρόπος να βγει μια χώρα από την ευρωζώνη χωρίς τραγικά αποτελέσματα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα στήριγμα για το νέο νόμισμα.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία μιας νομισματικής πλατφόρμας. Υπό αυτό το καθεστώς, το νέο εθνικό νόμισμα θα έχει σταθερή ισοτιμία με το συνάλλαγμα και η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να εκδίδει το νέο εθνικό νόμισμα μόνο σε αναλογία με την ποσότητα ξένου συναλλάγματος που διακρατεί.
Η «νέα δραχμή», που προτείνει η εφημερίδα, θα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ στο πλαίσιο της νομισματικής πλατφόρμας. Αυτό που κάνει την πρόταση διαφορετική, είναι το γεγονός ότι η νέα δραχμή θα είναι συνδεμένη με δύο νομίσματα και όχι με ένα: και με το ευρώ και με το δολάριο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τη μετάβαση σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και με συγκεκριμένες ισοτιμίες. Θα είναι απόφαση της Τράπεζας σε ποιο από τα δυο ξένα νομίσματα θα συνδέεται η νέα δραχμή σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Τα πλεονεκτήματα από αυτή τη λύση είναι διπλά, σημειώνει ο Kamm. Πρώτον η σύνδεση με δύο νομίσματα θα παρέχει αξιοπιστία στην αγορά. Δεύτερον, η δραχμή θα συνδέεται σε όποιο νόμισμα έχει τη χαμηλότερη σχετική αξία ανά πάσα στιγμή, δίνοντας στην Ελλάδα ένα μικρό πλεονέκτημα υποτίμησης, χωρίς να ρισκάρει τη χρηματοπιστωτική ρευστότητα ή τον πληθωρισμό.
Θεωρητικά, η έξοδος από το ευρώ θα είχε τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος καθώς όλοι θα απέσυραν τις καταθέσεις τους. Όμως με τη νομισματική πλατφόρμα, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται καθώς δεν θα είναι δυνατή η υποτίμηση ενώ η χώρα θα συνεχίσει να έχει τα οφέλη και τη στήριξη που χρειάζεται για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις εντός μιας νομισματικής ένωσης. Επιπλέον θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλα τα διεθνή συμβόλαια που έχουν γίνει σε ευρώ.
Προφανώς η λύση αυτή δεν είναι πανάκεια και σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Όμως αν η διαδικασία έχει την απαιτουμένη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ (οι οποίοι θα λειτουργούν ως δανειστές έκτακτης ανάγκης) θα μπορέσει να αντισταθεί στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Γι αυτό είναι απαραίτητο να περάσει το ισχυρό μήνυμα της στήριξης αλλά και της επιστροφής στο ευρώ αν η λύση της νομισματικής πλατφόρμας δεν λειτουργήσει.
Ο Kamm υποστηρίζει ότι η εναλλακτική στην πρόταση του είναι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας που απλά επιδεινώνουν το δανειακό βάρος και δεν οδηγούν στην ανάπτυξη. Αντίθετα η πρόταση του προσφέρει μια κάποια προστασία από την αβεβαιότητα των αγορών. Εννοείται ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραια την υποχρέωση της να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αναμορφώσει τον κρατικό μηχανισμό της.

2 σχόλια

  1. Η πρόταση αυτή ειναι χειρότερη από την απλη επιστροφη στη δραχμή. Ειναι οτι χειρότερο υπάρχει!!!
    Με αυτη τη λύση :
    Η Ελλάδα χανει τα πλεονεκτήματα του ευρώ και δεν κερδίζει τα πλεονεκτήματα της δραχμής. Επίσης και η Ευρώπη μπαινει σε αστάθεια και ανυποληψία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ο Lord Wolfson κουράζετε άδικα;
    Η λύση υπάρχει, είναι σωστή, πρέπων και ως επί το πλείστον ηθικότατη: Να πείσει το Γερμανικό κράτος να δώσει αυτά που οφείλει στην Ελλάδα τα οποία είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που οφείλει η Ελλάδα στην Γερμανία .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση