GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηχογραφώντας τον Μπίσμαρκ 120 χρόνια πριν...

Μία μοναδική ηχογράφηση ανακάλυψαν επιστήμονες στο Βερολίνο, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους του σήμερα να ακούσουν για πρώτη φορά τη...

Μία μοναδική ηχογράφηση ανακάλυψαν επιστήμονες στο Βερολίνο, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους του σήμερα να ακούσουν για πρώτη φορά την φωνή του καγκελάριου της Γερμανίας Ότο Φον Μπίσμαρκ, που πέθανε το 1898.
Ακούστε εδώ την ηχογράφηση.
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε από...
έναν συνεργάτη του Έντισον πριν από περίπου 120 χρόνια. «Είναι μία συναρπαστική ιστορία», δήλωσε ο Στέφαν Πούιλε της Ανώτατης Σχολής Τεχνολογίας και Οικονομίας του Βερολίνου, που μαζί με τον Πάτρικ Φίστερ του Πανεπιστημίου της Ινδιάνα ανακάλυψαν το ηχητικό ντοκουμέντο.
Η ηχογράφηση έχει διάρκεια περίπου 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα και ακούγεται ο Μπίσμαρκ να απαγγέλλει στίχους ενός αμερικανικού τραγουδιού των αρχών του 19ου αιώνα «In good old colony times», αλλά και του τραγουδιού «Gaudeamus igitur»
Στη συνέχεια ο Μπίσμαρκ απαγγέλλει στίχους μιας μπαλάντας του γερμανικού ρομαντικού ποιητή Λούντβιχ Ούχλαντ και δίνει συμβουλές στον γιο του.
Το πιο εντυπωσιακό σημείο όμως της ηχογράφησης είναι η στιγμή που ο γερμανός καγκελάριος, μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα, απαγγέλλει στα γαλλικά και με έντονη γερμανική προφορά, τους στίχους της Μασσαλιώτιδας, του ύμνου των Γάλλων, τους οποίους νίκησε στον Γαλλο-πρωσικό πόλεμο του 1870.
«Δεν μπορώ να το εξηγήσω» δήλωσε χαμογελώντας ο Πούιλε. «Είναι πιθανό ότι το έκανε ως ένα είδος αστείου, για να κοροϊδέψει τους Γάλλους, δεν ξέρω»,πρόσθεσε.
Η ιστορία της ηχογράφησης
Το καλοκαίρι του 1889, ο αμερικανός μηχανικός Τόμας Έντισον έστειλε τον συνεργάτη του, Τέο Αντελμπερτ Βάνγκεμαν, να παρουσιάσει το φωνογράφο του στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.
Ο Βάνγκεμαν έκανε στην συνέχεια περιοδεία στην Ευρώπη, επιστρέφοντας στην πατρίδα του για την προώθηση της συσκευής αυτής. Δύο φορές συναντήθηκε με τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β, αλλά δεν ηχογράφησε τη φωνή του.
Στις 7 Οκτωβρίου, είχε προσκληθεί από τον καγκελάριο Μπίσμαρκ στην κατοικία του στο Φρίντριχσραχ κοντά στο Αμβούργο (βόρεια). Ήταν εκεί που έγινε η ηχογράφηση σε ένα ειδικό κύλινδρο, αναφέρει ο Πούιλε.
Οι κύλινδροι είχαν βρεθεί στις 11 Σεπτεμβρίου του 1957, σε ένα κουτί αποθηκευμένο σε μια γωνιά του εργαστηρίου του Έντισον, το οποίο έχει γίνει μουσείο στο Νιου Τζέρσι, ωστόσο μέχρι το 2005 κανείς δεν είχε ερευνήσει το περιεχόμενό του.
«Αυτή είναι η μόνη υπάρχουσα καταγραφή της φωνής του Μπίσμαρκ, η οποία φυσικά έχει μια ανεκτίμητη ιστορική σημασία», σημειώνει ο Πούιλε, ενώ το ίδρυμα Μπίσμαρκ, που βρίσκεται μέσα στην ίδια κατοικία του καγκελάριου όπου πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση, ευχαριστεί τους δύο ερευνητές για τη «συγκλονιστική» τους ανακάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση