GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υφεση για την ευρωζώνη προβλέπει η Ε.Επιτροπή το 2012...

Eπιστροφή στην ύφεση για την ευρωζώνη των 17 και οικονομική στασιμότητα για την ΕΕ των 27 προβλέπει η Επιτροπή το 2012, με βάση τις ενδιάμε...

Eπιστροφή στην ύφεση για την ευρωζώνη των 17 και οικονομική στασιμότητα για την ΕΕ των 27 προβλέπει η Επιτροπή το 2012, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές εκτιμήσεις της που δημοσιοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε πως «μολονότι η ανάπτυξη διακόπηκε, βλέπουμε σημάδια σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το οικονομικό αίσθημα είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα αλλά οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές μειώνονται. Έχουν ήδη ληφθεί πολλά από τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για αειφόρο ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα μπορούμε να... ανακάμψουμε και να περάσουμε από την σταθεροποίηση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.»
Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής οι προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών επηρεάζονται, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο από τη χαμηλότερη υποστήριξη που παρέχει η παγκόσμια οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης που έχει αρνητικές επιπτώσεις στις καθαρές εξαγωγές. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων της ΕΕ και των καταναλωτών εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, μολονότι, όπως αναφέρει η Επιτροπή, σημειώθηκε πρόσφατα μικρή βελτίωση επειδή ο χρηματοπιστωτικός τομέας εμφάνισε σημεία σταθεροποίησης.
«Η εφαρμογή αξιόπιστων πολιτικών σε ευάλωτες χώρες και η ολοένα μεγαλύτερη αναγνώριση ότι επιτυγχάνεται σταθερή πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης των κρατικών χρεών συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των αγορών, τονίζει στη σχετική έκθεσή της η Επιτροπή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η άποψη ότι οι κίνδυνοι λόγω των κρατικών χρεών είναι μεγάλοι έχει κάπως μετριαστεί πρόσφατα για ορισμένες χώρες, αλλά οι διαφορές επιτοκίου των κρατικών ομολόγων των πλέον αξιόπιστων σε σχέση με τις λιγότερο αξιόπιστες χώρες παραμένουν μεγάλες».
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης πως μολονότι η ευρύτερη οικονομική κατάσταση της αγοράς στην ΕΕ παραμένει εύθραυστη και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση, ο κίνδυνος της πιστωτικής κρίσης έχει μειωθεί, κυρίως χάρη στα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει πως δεδομένης της υποτονικής ζήτησης, δεν αναμένεται οι πιστωτικές συνθήκες να περιορίσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση και ότι εν γένει αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καθώς και ανάκαμψη των επενδύσεων και της κατανάλωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει πως εν μέσω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας, εντείνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ το 2012. Σημειώνει επίσης ότι η επιδείνωση της κρίσης των κρατικών χρεών, αν προκαλούσε τελικά πιστωτική κρίση και κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, θα συνεπαγόταν πιθανότατα βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι φαίνονται, κατά την Επιτροπή «συνολικά ισορροπημένοι», με ενδεχόμενες μεγάλες καθοδικές πιέσεις σε περίπτωση μεγαλύτερης της αναμενομένης συρρίκνωσης του ΑΕΠ, με συνακόλουθη συμπίεση της δυναμικής των τιμών. Αντίθετα οι διαταραχές του εφοδιασμού με πετρέλαιο, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της εντονότερης της αναμενόμενης ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές, θα μπορούσαν, κατά την Επιτροπή να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό των τιμών των βασικών εμπορικών αγαθών.

2 σχόλια

  1. ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΧ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΣΗΜΙΤΗ ΞΙΠΑΣΜΕΝΕ ΑΧΡΗΣΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση