GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευρωπαϊκό κλίμα υπέρ της πτώχευσης διαπιστώνουν οι Βρετανοί...

Από το  badmoney.gr Οι βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχασαν την Τρίτη μία ακόμα διορία για να καταλήξ...

Από το badmoney.gr

Οι βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχασαν την Τρίτη μία ακόμα διορία για να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο γύρο λιτότητας, αναβάλλοντας για ακόμα μία φορά την κρίσιμη συνάντησή τους. Τα ρεπορτάζ μεταφέρουν αντιδράσεις αγανάκτησης και ανησυχίας στην Ευρώπη, ενώ...
το BBC χαρακτηρίζει την Αθήνα «πόλη των ψευδών προθεσμιών».
Παρόλα αυτά, ταυτόχρονα σημειώνεται ότι τα μηνύματα που φτάνουν από την Αθήνα έχουν γίνει πιο θετικά ως προς την επίτευξη συμφωνίας, έστω και καθυστερημένα. Η Τέλεγκραφ σχολιάζει ότι ο κ. Παπαδήμος πρέπει να μεταφέρει εντός της ημέρας το «ναι» των πολιτικών ηγετών, ειδάλλως κινδυνεύει να απολέσει και τη δική του αξιοπιστία.
Γράφοντας στην ίδια εφημερίδα, ο οικονομικός αναλυτής Άμπροουζ Έβανς - Πρίτσαρντ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν μία ελληνική πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτή η αλλαγή στάσης βασίζεται στους υπολογισμούς ότι η νομισματική ένωση είναι πλέον σε θέση να αντέξει το σοκ μία τέτοιας εξέλιξης, προσθέτει ο συντάκτης.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η σταθερή επί τριετία ροή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ έχει απομακρύνει τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης και έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό τονωτικό εμπιστοσύνης. Επίσης, από το Νοέμβριο και μετά η απόδοση των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έχει μειωθεί, έχοντας αποσυνδεθεί από τις μεταπτώσεις της ελληνικής κρίσης. Σημειώνεται δε ότι η έκθεση ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος έχει μειωθεί κατά 60% στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2009 και μετά, γεγονός που καθιστά την απορρόφηση του σοκ δυνατή «χωρίς σημαντικές επιπτώσεις».
Όλα αυτά, όπως τονίζει ο Βρετανός αναλυτής, έχουν εξουδετερώσει το ατού της Ελλάδας, που ήταν η απειλή άτακτης πτώχευσης και διάλυσης του οικοδομήματος του ευρώ αν η ευρωπαϊκή στάση ήταν πολύ σκληρή.
Επισημαίνεται ότι σε χθεσινή έκθεση της Citigroup γίνεται αναφορά σε περιορισμό της διάδοσης του φόβου εξόδου από την ευρωζώνη και άλλης χώρας μετά την Ελλάδα. Ο συντάκτης της έκθεσης Γουίλεμ Μπάιτερ σημειώνει επίσης ότι ορισμένες βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήθελαν μάλιστα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως παραδειγματισμό.
Στο ίδιο πνεύμα, το σύνολο του βρετανικού Τύπου δίνει έμφαση στις δηλώσεις της Ολλανδής επιτρόπου Νέλι Κρους, η οποία είπε ότι η ευρωζώνη θα επιβίωνε χωρίς την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κ. Έβανς-Πρίτσαρντ τονίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δε θα έλυνε τα δομικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης, που είναι κυρίως η ανισορροπία στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ βορρά και νότου. Προσθέτει δε ότι οι συνέπειες θα ήταν δραματικές εφόσον δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ένας ισχυρός μηχανισμός πρόληψης παρόμοιων κρίσεων. Ο Σίλβιο Περούτσο, αναλυτής της RBS, εκτιμά εξάλλου ότι δύσκολα η Ελλάδα θα αποδειχθεί όντως μία «ειδική περίπτωση», καθώς και η Πορτογαλία οδεύει προς τα ίδια προβλήματα.
Εξάλλου, επικαλούμενα δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί πως χρειάζεται και η δική της συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η Τράπεζα φέρεται έτοιμη να δεχθεί ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων της με ομόλογα του EFSF σε μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της μειωμένης αξίας των ομολόγων τη στιγμή της αγοράς τους από την ΕΚΤ.
Σε μια άλλη γραμμή ανάλυσης, οι περισσότεροι Βρετανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι η Ευρώπη εμμένει στην τακτική της δρακόντειας λιτότητας, παρά τις φωνές περί ανάγκης έμφασης στην ανάπτυξη. Ο Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι αυτές οι φωνές που συνιστούν κεϊνσιανό μοντέλο προσέγγιση της κρίσης απορρίπτονται από τη Γερμανία.
Το BBC τονίζει ότι αν και οι περισσότεροι Έλληνες αποδέχονται έστω με δισταγμό ότι η δύσκολη θέση της χώρας θα γίνει πιο δύσκολη με μια χρεοκοπία, ο φόβος είναι ότι η δεκαετία λιτότητας που τους επιφυλάσσεται θα σπάσει τον κοινωνικό ιστό. Σε ένα πιο γενικό επίπεδο ο Γκάβιν Χιούιτ, συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC, σημειώνει ότι η «ευρωπαιοποίηση της εθνικής πολιτικής ζωής» στην οποία αναφέρθηκε ο Χέρμαν φαν Ρομπέι προκαλεί ανησυχίες για την κατά ορισμένους πιο επικίνδυνη κληρονομιά της κρίσης στην ευρωζώνη, δηλαδή την περιθωριοποίηση της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

4 σχόλια

  1. χρεωκοπια
    δραχμη
    δημευσεις περιουσιων
    φορολογια των φραγκατων
    ποτε πια νδ-πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισως το παρατεινουν 2 ημερες ακομα μεχρι την παρασκευη το βραδυ και μετα να ανακοινωσουν στο λαο το μεγαλο κανονι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΣΤΕ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΑΣ

    Με τα λάθη τους, με τις παραλείψεις τους, με την ανικανότητα τους, με τις κλεψιές τους, από την μια άκρη της Βουλής μέχρι την άλλη, άλλος λίγο άλλος πολύ αλλά όλοι μα όλοι τους, γιατί όλοι ξέρανε και τα καλά και τα στραβά του άλλου και κατά την προσφιλή τους τακτική τα καλά του άλλου τα θάβανε γιατί αυτό επίτασσε το Εθνικό Κομματικό Συμφέρον, και από την άλλη τα στραβά τα συμψηφίζανε στο μέτρο του δυνατού με τα δικά τους στραβά, Αυτοί ήταν και είναι οι Εθνοπατέρες μας, φαρδοπατελονάτοι και μη.
    Και εξακολουθούν οι Αφιλότιμοι αυτοί που οδήγησαν την χώρα, εμάς στην χρεοκοπία σε Εθνική τραγωδία, να σφυρίζουν αδιάφορα πάνω από πτώματα πάνω από τα αίσχη τους υπερασπιζόμενοι ένα και μόνο πράγμα το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ, όχι πάνω από όλα η Ελλάδα και οι Έλληνες, ΑΛΛΑ το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ! ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ….
    Ούτε μια στιγμή δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να πούνε να παραιτηθούν κάθε οικονομικού προνομίου τους τουλάχιστον όσοι από αυτούς αποδεδειγμένα δεν το έχουν ανάγκη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση να μειωθούν στο ελάχιστο οι απολαυές τους, δεν τους έχει περάσει από το μυαλό να πούνε ότι οι χιλιάδες βουλευτές παίρνουν παχιές συντάξεις πρέπει, έχουν ηθική και Εθνική υποχρέωση να επιστρέφουν στο Ελληνικό δημόσιο ταμείο τουλάχιστον την μισή του σύνταξη, δεν μυρμηγκιάζουν τα χέρια τους εκείνων που συμβάλανε στην χρεοκοπία της Ελλάδας όταν τσεπώνουν τα κόλλυβα της;
    Αμ οι άλλοι περήφανοι Έλληνες Στρατηγοί κλπ; Ακούς να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από όσους έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Μιλάμε για πλιάτσικο, για βιομηχανία παραγωγής στρατηγών, με κάτι εφ’ άπαξ ναααααααααα! Με κάτι συντάξεις νααααααααααα! Δεν ντρέπονται όλοι αυτοί για το κατάντημα τους, για το κατάντημα της Ελλάδας και εξ αιτίας τους, γιατί όταν βλέπει ο απλός πολίτης τι κάνει ένας στρατηγός, ένας βουλευτής για να επωφεληθεί, σύμφωνα με τον νόμο βέβαια αλλά ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους που να εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα πολιτικών και στρατιωτικών, αυτός ο πολίτης τους ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΦΡΊΖΕΙ και ας μην τους το λέει, για πολλούς λόγους, άλλη πουτάνα και αυτός….
    ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΝΟΜΟ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ του Δημοσίου ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ !
    Και στο κάτω κάτω όλοι όσοι παίρνουν συντάξεις πάνω από δυο χιλιάρικα στο δημόσιο, ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΒΟΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!
    Και ακόμη, ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ κλπ
    ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ, ΜΕ ΜΟΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές ο ΛΑΟΣ ΑΦΡΙΖΕΙ, ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΗΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΕΝΑ ΣΠΙΡΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΜΠΑΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΑΤΕΙΑ.ΣΤΗΝ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΑ ΜΕΙΑΣΜΑΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ..ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΙΑΣ ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ..ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΟΙΚΤΟ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΑΙ ..ΦΤΑΙΕΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση