GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το άδηλο μέλλον της Ε.Ε.

Του Ζήση Παπαδημητρίου Οι δηλώσεις του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι η Ε.Ε. γνώριζε το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας ...


Οι δηλώσεις του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι η Ε.Ε. γνώριζε το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας εδώ και χρόνια αλλά σιωπούσε, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως η  Ευρώπη της αλληλεγγύης, η Ευρώπη των λαών και των πολιτών, αποτελεί «όνειρο θερινής νυχτός». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επισήμανση του κ. Γιουνκέρ ότι τόσο η...
Γερμανία όσο και η Γαλλία που, υποτίθεται, ότι αποτελούν την ατμομηχανή της Ε.Ε. στο δρόμο προς την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση, όχι μόνον δεν έκρουσαν τον κώδονα του κινδύνου για την επερχόμενη χρεοκοπία, αλλά συνέχισαν να εξάγουν στη χώρα μας πάσης φύσεως προϊόντα, κυρίως εξοπλιστικά συστήματα, κερδίζοντας σε βάρος της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας τεράστια ποσά.
Όταν τελικά έγινε γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τέθηκε θέμα στήριξής της από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η γερμανική κυβέρνηση της κ. Μέρκελ όχι μόνον δεν συμφώνησε αλλά κωλισιεργούσε επί μήνες ενισχύοντας έτσι τη βουλιμία των περιώνυμων «αγορών», τουτέστιν την αδηφαγία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Δυστυχώς, τη λογική της κ. Μέρκελ ακολούθησαν και τα ΜΜΕ της Γερμανίας, καταγγέλοντας συλλήβδην τον ελληνικό λαό για διαφθορά, τεμπελιά κ.λ.π. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η γερμανική κυβέρνηση, ενώ αρνούνταν να στηρίξει την Ελλάδα, διέθετε 102 δις Ευρώ για να σώσει την Τράπεζα Υποθηκών (Hypo Bank), η οποία και άλλαξε όνομα, συνεχίζοντας τη θεάρεστη κερδοσκοπική της πολιτική, αφού η εξυγίανσή της κόστισε τελικά στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 191 δις Ευρώ!
Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η πιο ισχυρή οικονομική δύναμη της Ευρώπης, ο ρόλος της στη διακασία οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η στάση, ωστόσο, της γερμανικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά ενισχύει την άποψη ότι η Ε.Ε. έχει μέλλον. Φαίνεται πως η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη την οικονομική της ισχύ αλλά και τις αδυναμίες των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα της νότιας Ευρώπης, θέλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην  Ευρώπη αλλά και διεθνώς, προωθώντας, με προπέτασμα καπνού το Σύμφωναο Σταθερότητας, όχι μια Ε.Ε. ισότιμων χωρών, δηλαδή μια Ε.Ε. με τη Γερμανία αλλά υπό τη Γερμανία. ‘Ο,τι δεν πέτυχε με την ισχύ των όπλων στο παρελθόν, το επιδιώκει τώρα με  «Δούρειο Ίππο» το εξωτερικό της εμπόριο.
Ως γνωστόν, το 40% και πλέον των εξαγωγών της Γερμανίας, κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό, κατευθύνεται προς τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Όμως, η εξάρτησή της από το εξαγωγικό εμπόριο, αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» της οικονομίας της. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πρωτόγνωρου νομισματικού και εμπορικού πολέμου μεταξύ των βιομηχανικών χωρών της Δύσης (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία κλπ.) και των αναδυόμενων οικονομιών (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία),  η γερμανική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί, ως κατεξοχήν εξαγωγική χώρα, σε οικονομικό αδιέξοδο, με απρόβλεπτες συνέπειες στο επίπεδο της απασχόλησης, όταν οι εισαγωγές γερμανικών προϊόντων από τους εταίρους της περιοριστούν λόγω έλλειψης χρημάτων.
Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ  σχετικά με το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας μας αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας στους κόλπους της Ε.Ε., η οποία, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον πλανήτη μας, γεφυρώνοντας το τεράστιο  χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε πολιτικό νάνο, ανίκανο να παρέμβει αποτελεσματικά στη διεθνή πολιτική σκηνή, εξυπηρετώντας πρωτίστως εθνικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών-μελών της. Βολοδέρνει, χωρίς πυξίδα και χωρίς όραμα, λειτουργώντας, δυστυχώς, ως Ελντοράντο του χρηματιστικού κεφαλαίου και του κερδοσκοπικού κεφαλαίου ειδικότερα σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των λαών που τη συνθέτουν.

*Ο Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

5 σχόλια

  1. «Η αλήθεια για το χρέος!»
    "Μόλις" κατά 7 δισ. ευρώ επιβάρυναν οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή το χρέος,
    από τα 125 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, τα 45 δισ. αφορούσαν στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους. Από τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ, τα 50 πήγαν στην πληρωμή τόκων προηγούμενων ετών, 10 δισ. στις πληρωμές όπλων που είχαν παραγγείλει προηγούμενες κυβερνήσεις, 7,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές σε πληρωμές κοινωνικής Ασφάλισης, στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ, 2,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεών των νοσοκομείων και 3,2 δισ. ευρώ σε "λοιπές χρεώσεις" που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
    Πασοκοσυμμμμμμμορία….τα έργα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάλεσμα προς τον Κωστα Καραμανλή,

    να επιστρέψει με ένα νέο κόμμα χωρίς τα βαρίδια της ΝΔ που είναι τα ίδια με του Πασοκ, και να ξαναφέρει την ελληνική διακυβέρνηση της χώρας μας που χάθηκε.
    Και να επανέλθει η οικονομία μας όπως ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.
    Επί Κώστα Καραμανλή:
    Spreads : κάτω από 150 μονάδες , τώρα με τον Γ.Παπανδρέου - Παπαδήμο - Σαμαρά - Καρατζαφέρη , είναι : 3300 μονάδες .
    Δανεισμός : επιτόκιο 1.56 % , τώρα με τον Γ. Παπανδρέου είναι : Από 5% -15% .
    Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, άφησε χρέος 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ , στα 21 χρόνια του ΠΑΣΟΚ άφησε χρέος 392 δισεκατομμύρια ευρώ και του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) σε, 1 χρόνο 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Κώστας Καραμανλής ο «γνήσιος πατριώτης»

    Αν ο Κώστας Καραμανλής ήταν στην εξουσία δε θα είχαμε τα σημερινά χάλια γιατί ο Κώστας αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες και δε θα υπέκυπτε στις ορέξεις και τις εντολές των ξένων εχθρικών δυνάμεων , των δήθεν φίλων μας και των δούρειων ίππων.
    Ο Γιωργάκης με την Πασοκοσυμμορία του λεηλάτησαν και συνεχίζουν να κατσπαράζουν τα σωθικά της Ελλάδας.....
    Κάποιοι από εμάς ξεγελάστηκαν και τον έφεραν στην εξουσία….
    Κάποιοι από εμάς θα πρέπει να επωμιστούν και τον Δήμιο για τον αποκεφαλισμό του.

    Μόνο ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να σώσει την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΗΣ ΖΗΣΗ ΜΑΣ...!!!!ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΩΡΑ!!!ΒΓΕΣ ΦΩΝΑΞΕ!!!ΠΙΟ ΠΟΛΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Κώστας Καραμανλής ο «γνήσιος πατριώτης»

    Να κλάσω τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση