GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βασίλης Λογοθετίδης. Σα σήμερα...

Από τον Γιάννη Μυλωνά http://syllektiko-pazari.blogspot.com/ Ο Βασίλης Λογοθετίδης (1900 - 20 Φεβρουαρίου 1960) ήταν Έλληνας κωμικός ηθ...

Από τον Γιάννη Μυλωνά
http://syllektiko-pazari.blogspot.com/

Ο Βασίλης Λογοθετίδης (1900 - 20 Φεβρουαρίου 1960) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης. Καθιέρωσε το επίθετο Λογοθετίδης με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919.
Γεννήθηκε το 1900 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και έζησε...
 τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ερασιτεχνικά σε θεατρική σκηνή της Κωνσταντινούπολης κάνοντας μεγάλη εντύπωση. Το 1918 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο κάνει την εμφάνισή του ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη με τον οποίο και συνεργάσθηκε μέχρι το 1935 όταν για μια μόνο θεατρική περίοδο δημιούργησε ο ίδιος θίασο συνεταιρικά με την Αλίκη και τον Κώστα Μουσούρη.
Μετά το τέλος της περιόδου εκείνης επανήλθε στο θίασο της Κοτοπούλη παραμένοντας μέχρι το 1946. Κατά τη θερινή περίοδο του 1947 συνεργάσθηκε με την Κατερίνα Ανδρεάδη και τον χειμώνα του ίδιου έτους συγκρότησε αποκλειστικά δικό του θίασο.
Στη διάρκεια της λαμπρής και πλούσιας σε επιτυχίες θεατρική σταδιοδρομία του έπαιξε σε περισσότερα από 200 ξένα θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων στο Αρσενικό και παλιά δαντέλλα του Κέσσερλινγκ, στο Έξυπνοι και κουτοί του Γκάρσον Κάνιν, στην κωμωδία του Σαίξπηρ Όπως σας αρέσει, στο Βολπόνε του Μπεν Τζόνσον, στο Γαμπρός του κ. Πουαριέ του Ωζιέ, στο Κνοκ του Ζυλ Ρομαίν κ.ά. καθώς επίσης και σε περισσότερες από 110 ελληνικές κωμωδίες.
Ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν και από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, όπου πρωτοεμφανίζεται το 1933, σε ταινίες που σχεδόν σε όλες και πρωταγωνιστεί όπως Ο κακός δρόμος (1933), Μαντάμ Σουσού (1948), Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948), Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952), Σάντα Τσικίτα (1953), Δεσποινίς ετών 39 (1954), Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (1955), Η κάλπικη λίρα (1955), Ο ζηλιαρόγατος (1956), Δελησταύρου και υιός (1957) και Ένας ήρως με παντούφλες (1958) που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του παρουσία.
Το 1957 ανέλαβε καλλιτεχνική περιοδεία στις ΗΠΑ με σκοπό τη καθιέρωση συστηματικής επαφής μεταξύ των θεάτρων όλων των χωρών της γης, δίνοντας παραστάσεις σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ όπου και θριάμβευσε. Κατά δε την υποδοχή του στη πόλη Πίτσμπουργκ, ο δήμαρχος της πόλης του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης, τιμή που δεν έχει ξαναγίνει σε Έλληνα ηθοποιό. Ακριβώς σε αναγνώριση της συμβολής του αυτής για την πρόοδο της ελληνικής θεατρικής τέχνης και παρουσίας σε διεθνές κοινό, ο Βασιλιάς Παύλος του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Νωρίτερα (1952), είχε τιμηθεί και με το Έπαθλο Ξενόπουλου.
Ο Βασίλης Λογοθετίδης πέθανε στο σπίτι του στις 20 Φεβρουαρίου 1960 από καρδιακή προσβολή, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο θεάτρό του. Τη διεύθυνση του θιάσου του συνέχισε επάξια ο Χρήστος Ευθυμίου. Ήταν άγαμος, δεν είχε στενούς συγγενείς και κατοικούσε στο Παλαιό Φάληρο.

2 σχόλια

  1. Συγκρίνετε τον Λογοθετίδη με τους φλούφληδες/φλισσες (των "βαρέων" ονομάτων μη εξαιρουμένων)των σημερινών ελληνικών σήριαλ της μαγκιάς, της κλανιάς, της πουτανιάς, της πουστιάς και της πουσταρελιάς και βγάλτε συμπέρασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Υπουργέ Υγείας
    Κύριε Υπουργέ Υγείας.

    Είναι δυνατόν αυτές τις μέρες που τα Ταμεία Υγείας έχουν χάσει ένα τεράστιο μέρος από τα αποθεματικά τους και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης , να εξακολουθείτε να δέχεστε και εσείς αλλά και ΟΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΛΗ Η ΒΟΥΛΗ, και προπαντός εκείνοι όλοι που αγανακτούν για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης που συμμετέχετε, το γεγονός ότι το κέρδος των φαρμακοποιών να βρίσκετε στο 26/100 κατά αυτούς ή στο 36/100 όπως έχετε δηλώσει εσείς;
    Κύριε Υπουργέ.
    Αν αυτό το κέρδος δεν είναι μια αιμορραγία από το σώμα των πολλών με αποδέκτη το σώμα μιας οικονομικής ολιγαρχίας, τότε τι είναι;
    Και επί τέλους για να σταματήσει το παιχνίδι με τις καθυστερημένες ή όχι πληρωμές και επειδή είναι πλέον Εθνική υπόθεση το να εξοικονομούνται χρήματα ( ΑΕΡΑΣ ) σας προτείνω εφ’ όσον δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα το εξής.
    Να μετρηθεί τι οφείλουν στους φαρμακοποιούς τα Ταμεία, και το Κράτος, και να παρακρατηθεί από κάθε μισθό και σύνταξη αναλογικά, ΟΧΙ οριζόντια, ένα ποσό που στο σύνολο να είναι ίσο με τα οφειλόμενα προς αυτούς, ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, 10/100.
    Κύριε Υπουργέ όταν μια ιδιωτική βιομηχανία δουλεύει με κέρδος 2/3/4/5/6/100, πρόσφατα έμαθα ότι μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων, και με δική της παραγωγική βάση από τις καλύτερες στην χώρα μας εδώ και χρόνια δουλεύει με ποσοστό κέρδους κάτω από μισό τοις εκατό, πως είναι δυνατόν σε ιδιωτικά καταστήματα ( ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ) με εξασφαλισμένη πελατεία, και με την σύμφωνη γνώμη του Παραπαίοντος Οικονομικά Ελληνικού Κράτους και το οποίο Κράτος καταβάλει μέγα μέρος για την ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία Ταμεία είναι εξ ανάγκης οι πελάτες αυτών των καταστημάτων να έχουν ποσοστά κέρδους κατά τους ιδιοκτήτες τους 26/100 κατά εσάς 36/100;
    Και βέβαια στα κέρδη των Φαρμακείων να μην έχουμε υπολογίσει την δαπάνη για όλα εκείνα τα φάρμακα που ο κάθε ένας από εμάς παίζοντας το γιατρός αγοράζει από αυτούς, ή ακόμη από καλλυντικά, και από τόσα άλλα παραϊατρικά και μη.
    Κύριε Υπουργέ αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει το συντομότερο, αλλιώς να το πάρουμε απόφαση ότι οι, Μηχανικοί, Δικηγόροι, Γιατροί, και λοιποί διαχρονικά Ευγενείς της Ελληνικής Βουλής αμυνόμενοι συναδέλφων και εαυτών, και αφού με τα καλά τους και τα κακά τους μας έριξαν στο λάκκο με τα σκατά, θα μας δώσουν και μια πατητή για να μην ξαναβγούμε από εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση