GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Βέλτσος, ο Καμύ και ο μύθος του Ευρώ …

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου Τον Γιώργο Βέλτσο υποθέτω ότι τον γνωρίζετε: είναι αυτός που συνήθως βρίζετε, καθώς σας μπερδεύει με μια γ...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

Τον Γιώργο Βέλτσο υποθέτω ότι τον γνωρίζετε: είναι αυτός που συνήθως βρίζετε, καθώς σας μπερδεύει με μια γλώσσα που κάτι σας θυμίζει, αλλά δεν ξέρετε τι ακριβώς.  Τον Αλμπέρ Καμύ ίσως τον έχετε ακουστά ή και «διαβάσει» κάποιο καλοκαίρι, όπως έκανα κάποτε εγώ για να χτυπήσω καμιά «προχωρημένη» γκόμενα στην αμμουδιά: είναι τούτος που κινείτο μεταξύ αυτοκτονίας και καφετιέρας [«Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;»]. Παρακμή είναι ο σύγχρονος ελληνικός μύθος που δε έχει καμία σχέση με τον Ελληνικό Μύθο, εντός του οποίου αισθανόταν άνετα ο Καμύ και μάλλον συνεχίζει να βολεύεται ο Βέλτσος. Πρόκειται για τον μεταδικτατορικό μύθο που εξελίχθηκε στον μύθο του ευρώ, αφού πρώτα...
 εμβαπτίσθηκε στο γιάπικο lifestyle, μιας πελατειακής πολιτείας.  
Σου λένε, ενώ σε δουλεύουν, ότι θα σου σώσουν το ευρώ, που λιγοστεύει επικίνδυνα ή ήδη εξαφανίστηκε από την τσέπη σου και εσύ μετράς τα κέρματα να δεις αν βγαίνουν για καφέ, αντί να μετρήσεις την παρακμή ενός καθεστώτος που σε καθιστά θύμα. Είσαι θύμα; Στο βαθμό που αναπαράγεις την κουλτούρα της παρακμής, ναι. Έτσι θυματοποιείσαι. Έτσι εκδικείσαι τον εαυτό σου και εύχεσαι την θεία τιμωρία για τους άλλους για να λυτρωθείς από την διάψευση: από την δυσβάσταχτη πραγματικότητα του μύθου του ευρώ. 
«Ο,τι σε εκδικείται σήμερα είναι το δυσβάστακτο πραγματικό που δεν μπορείς καν να το διανοηθείς», γράφει σ«Το Βήμα» ο Γ. Βέλτσος, για να συνεχίσει προκλητικά: «Κυρίως τώρα που ψάχνεσαι και ψάχνεις, σαν τον Πακιστανό, το αρνητικό της ελπίδας σου στους σκουπιδοτενεκέδες. Ξέρεις τι έφταιξε: η φούσκα. Τώρα που θα μπλέξουν τα πράγματα με την ψήφιση της νέας δανειακής θα το εμπεδώσεις. Διότι, αν η εμπλοκή του ΔΝΤ στη φιλελεύθερη δημοκρατία σου είναι το υπαρξιακό πρόβλημα του καπιταλισμού, το δικό σου υπαρξιακό πρόβλημα θα είναι η λειτουργία της δημοκρατίας. Ανασφαλής λοιπόν τι θα κάνεις; Θα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο μορφές σωτηρίας: την αγιότητα ή το έγκλημα. Σου θυμίζω τον εξεγερμένο Καμύ: «γράφω για να αποφύγω το έγκλημα».
Και εγώ το ίδιο έκανα παλαιότερα - σαν τον εξεγερμένο Καμύ - μέχρι να καταλάβω ότι αυτό ήταν είδος αργής αυτοκτονίας. Έτσι έκοψα και τους πολλούς καφέδες, μαζί με συμπεριφορές «επαναστάτη δίχως αιτία», όπως έλεγε και η Λιάνα πριν ανακαλύψει ότι όλο και κάποια αιτία βρίσκεται πίσω από τα επαναστατημένα υποσυνείδητα. Είναι ταξική ή κάτι άλλο; Ταξική, βεβαίως, ταξικότατη, ασχέτως αν δεν συνειδητοποιείται ως τέτοια και ασχέτως αν δεν είναι οπωσδήποτε τέτοια με την κοινωνικοοικονομική της σημασία (:ταξική συνείδηση του προλεταριάτου). 
Δυστυχώς ο μύθος του ευρώ συνδέθηκε με τα πλέον παρακμιακά φαινόμενα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας. Αντίδραση σε αυτόν τον μύθο σημαίνει και αμφισβήτηση των παρακμιακών σχέσεων και συμπεριφορών. Της παρακμασμένης πολιτικής που πτώχευσε, εξευτελίζοντας τον μύθο της ύπαρξης σου: την ισχυρή Ελλάδα που δεν θα πτώχευε ποτέ, διότι έτσι σου υποσχέθηκαν αυτοί που συμβολοποίησαν την ελληνική Νέα Τάξη με την Ολυμπιάδα του ντοπαρισμένου καταναλωτισμού.
Οι επαναστάτες δίχως αιτία, είναι υποκείμενα που αντιμάχονται κάποιου είδους παρακμή που γι’ αυτά σημαίνει ό, τι και η διάσταση του θανάτου στον Καμύ ή η έννοια του παράλογου στον Βέλτσο: αποξένωση από τον Εαυτό. Γρήγορα στη καφετέρια! Η ιδεολογία όπως και η θρησκευτική πίστη σε συνδέει με την κοινωνία ταξικά ή ιδεαλιστικά αντίστοιχα. Το ίδιο προφασίζεται ότι μπορεί να κάνει και η αγορά, και ο μύθος του ευρώ τα καταφέρνει σε κάποιο βαθμό να επιτελέσει το σκοπό του: τη συμφιλίωση μας με τον εαυτό μας και την κοινωνία με μηχανισμό την καταναλωτική δύναμη που πλάθεται μέσω του μύθου του ευρώ. Όμως όταν ο μύθος αυτός σκάσει σαν φούσκα, τότε η παρακμή που αποκαλύπτεται μπροστά σου δεν έχει γιατρειά. Ούτε εσύ έχεις. Να πάνε στο διάολο οι γιατροί του ΔΝΤ, αυτοί όλο ακτινογραφίες και πετσόκομμα είναι. Αυτό και αν είναι παρακμή! Και να θες να αγιάσεις στο καναπέ σου, δεν σε αφήνουν. Και να θες να εκληματίσεις …που να τρέχεις τώρα! Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο να φαντασιώνεσαι επαναστάσεις και εγκλήματα με τιμωρίες εγκληματιών ένα σωρό!
Αν βρεις την αιτία της διάθεσης για επανάσταση, τότε θα ξεφύγεις από την διαλεκτική της θυματοποίησης, αλλά και από την διάθεση να εγκληματήσεις για να εκδικηθείς τον θύτη σου. «Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει», λέει ο Καμύ …φαντάζομαι να την γλυτώσω!!
Η αιτία συναρτάται με την αίσθηση του αποκλεισμού, που στην περίπτωσή μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παρακμή του μύθου του ευρώ. Αυτή η παρακμή είναι συνδεδεμένη με την δύση ενός κοινωνικού μοντέλου και μιας πολιτείας που δομήθηκαν με τα υλικά και τον πολιτισμό ενός πελατειακού καθεστώτος, που στην αρχή προφασιζόταν είτε την ιδεολογική, είτε την ιδεαλιστική καθαρότητα, ενώ αργότερα κατέληξε να αναζητεί κυνικά πιο χειροπιαστά κίνητρα: «Εγώ τι θα βγάλω από το νταλαβέρι;», «Εσύ τι πουλάς;», «Αυτός ποιανού είναι;», «Για ποιόν δουλεύει αυτός και μας πλασάρει όλα αυτά;». Ρεαλισμός στην καθημερινότητα, δηλαδή παρακμή του κερατά, που τώρα σε στέλνει στον σκουπιδοτενεκέ, αφού δεν πρόλαβες να την πετάξεις εσύ πρώτα εκεί, όπου ήταν η θέση της.
Βρε έχει δίκιο ο Βέλτσος, σε λίγο το υπαρξιακό σου πρόβλημα θα είναι η λειτουργία της δημοκρατίας. Μια και το ΔΝΤ με την δημοκρατία δεν ταιριάζουν, όπως σου έχω διηγηθεί, σε λίγο για να ταιριάξεις με το νέο ελληνικό καθεστώς ΔΝΤ, θα νοιώθεις εντελώς άβολα με την δημοκρατία. Εσύ προϊόν της παρακμής, που διαθέτεις «δόντι» ή «λίπος» και ακόμη βολεύεσαι με τον μύθο του ευρώ, σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσεις υπαρξιακό πρόβλημα με την «δημοκρατία» του ΔΝΤ και για όσο διάστημα διαθέτεις «δόντι ή/και λίπος». Μετά δήθεν θα ανακαλύψεις και εσύ την «αιτία» του επαναστάτη δίχως αιτία, μόνον που το πραγματικό αίτιο της δικής σου εξέγερσης θα είναι το σύμπλεγμα και όχι η «αγιότητα» αυτού που αναζητεί να επανασυστήσει τον εαυτό του όχι σε κάποιον επί γης παράδεισο, ούτε σε κάποιο ουράνιο βασίλειο, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου η απώλεια ισχύος, ζωτικότητας και αξίας θα αποτελεί κατάρα και ύβρι.
Ο μύθος του ευρώ και όχι ασφαλώς το νόμισμα αυτό καθ’ εαυτό αποτελεί την δομή της παρακμής εντός της οποίας βολοδέρνουν, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν, κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και ένα μεγάλο μέρος των μικρο- και μεσοστρωμάτων. Φοβάμαι ότι η απότομη κατάρρευση αυτού του μύθου με τον παράλληλο εξευτελισμό των κομματικών φορέων του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, κλπ), καθώς και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ θα προκαλέσει μία έκρηξη θυμικού και μια βίαιη εξέγερση του εαυτού ώστε να χαθεί κάθε αιτία δημοκρατικής εξέλιξης. Η δημοκρατία ομορφαίνει με τον επαναστατημένο εαυτό και κολακεύεται από τον επαναστάτη δίχως αιτία. Θέλει όμως παιδεία και επίγνωση ότι δεν θα την βρούμε στην διαδρομή μεταξύ αυτοκτονίας και καφετιέρας, καθώς και παιδεία και πολιτισμό που θα μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την απελευθέρωση ως προϋπόθεση της ισότητας στην κοινωνία και όχι ως εκδίκηση για να τονίσουμε την δήθεν δημοκρατική μας ύπαρξη.
Η κατάρρευση του μύθου του ευρώ δεν ισοδυναμεί με το τέλος της παρακμής της ελληνικής κοινωνίας, αλλά με την προοπτική καλλιέργειας της άλλης πιθανότητας γι’ αυτήν και για όλους μας, ενώ δεν προσφέρεται στην αγορά, ούτε αποτελεί μυστικό που κατέχουν κομματικές ή θεόπνευστες ηγεσίες. Δεν έχει επίσης καμία σχέση με την τεχνολογία των οικονομικών ή της πολιτικής επιστήμης. Η άλλη πιθανότητα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, σχετίζεται με την καλλιέργεια και εμπέδωση θεσμών ριζοσπαστικής δημοκρατίας σε ένα αποκεντρωμένο, με σοσιαλιστικές προδιαγραφές, σύστημα εξουσίας. Όλα αυτά όμως θα απαιτήσουν η επόμενη βουλή να οδηγήσει σε μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση για την αναδιοργάνωση πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας. Μόνον έτσι θα γλυτώσουμε από την διαλεκτική του φόβου και του θανάτου και ενδεχομένως από βαθειά κατάδυση για πολύ στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Δεν ξέρω τι θα έλεγε ο Καμύ και τι λέει ο Βέλτσος, αλλά εγώ πιστεύω ότι από την εμπειρία του σκουπιδοτενεκέ τίποτα θετικό, προοδευτικό και δημοκρατικό δεν μπορεί να προκύψει. Το σημερινό δίλημμα προς εμένα και όχι προς την κοινωνία - διότι δικαίωμα να θέτει διλήμματα κανείς στην κοινωνία δεν έχει – είναι εάν θα πετάξουμε τον μύθο του ευρώ στον σκουπιδοτενεκέ, ή αν θα μας πετάξει αυτός μέσα. 

11 σχόλια

  1. Λοιπον κυριοι ,οι αλητες μας δουλευουν ..
    Βρηκαν και τα κανουμε οι μπασταρδοι..
    Εχουν την ατιμωρησια στο τσεπακι τους..
    ΞΕΡΟΥΝ οτι δεν θα παθουν τιποτα υπο .."ομαλες"(??? ανωμαλες ειναι μπασταρδοι!!) συνθηκες ..
    Δηλαδη συνθηκες .."δαιμονοκρατιας,κατ ευφημισμο ..δημοκρατια!!"..


    Τις τελευταιες μερες πολυ "παιζει" ο 13ος και 14ος μισθος ..και θα ..διαπραγματευθει λεει το απεχθες κητος τουρκογλου-μπενιζελ και εκεινο το αθλιο "κουτρουμανη" και εκεινο το γατι "λοβερδο και λοιπα σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια..

    Θα ..διαπραγματευθουν με την τροικα!!!! Την οποια βεβαιως αυτα τα σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια εφεραν εδω!!! Και μαλιστα με ..υπογραφες!! (μνημονιο κατ ευφημισμο!)..

    Ας κανουμε μια απλη προπαιδεια.
    Τα δωρα Χριστουγεννων,Πασχα και αδειες κομμενα .. Αρα δυο μισθοι μειον ,ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΙ μειον, ητοι ειμαστε στους 12 μισθους..
    Εκκαθαριστικο της εφοριας περιπου 1400-1500 παει και ο δωδεκατος μισθος..

    ..
    Αλληλεγγυη! (Χα! τους πουστηδες τους αλητες!) 430 ευρω ,πεσαμε στους 10 και μισο μισθους..

    360 ευρω χαρατσαι μεσω ΔΕΗ φτασαμε αισιως στους 10 ΔΕΚΑ μισθους!!!

    Και αυτα τα σκυλια αυτοι οι ξεφτιλισμενοι αλητες μας παραμυθιαζουν ΑΚΟΜΑ με τον 13ο-14ο μισθο!!
    Που εχει χαθει εδω και δυομισυ χρονια!!!

    Ας συνεχισουμε..
    Πριν 2 χρονια η βενζινα ειχε 0.86 ευρω,αρα εγω ηθελα περιπου 200 ευρω το μηνα .
    Τωρα θελω 400 το μηνα ...
    Πληρωνασ 0.58 ευρω το πετρελαιο θερμανσης ητοι 250 ευρω το μηνα και τωρα θελω 500 ευρω ητοι συν 250..
    Αρα φτασαμε στους 9 μισθους η κατι τετοιο..

    Α! ρε αειμνηστε Παπαδοπουλε σηκω απο το ταφο σου ..
    ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΘΕΙΣ καθολου εσυ ..
    Ανεθεσε σε μενα την ..βρωμικη δουλεια.
    Να τα κρεμασω αυτα τα σκυλια ενα ενα ..
    Να τα κοψω με αλυσοπριονο ενα ενα..
    να τα καψω να τα ξεκοιλιασω ενα ενα..
    Σορυ παιδια ,σημερα ειναι η προτελευταια μερα να πληρωσω την ΙΕΗ (πρωην ΔΕΗ που λεγαμε!) ..
    Και θελουν και το χαρατσι της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια,ητοι 647 ευρω..
    Αλλιως με απειλησαν οτι θα κοψουν το ρευμα..
    ΣΥΝ 360 ευρω, ενα ενοικιο δηλαδη, που πληρωσα για ενα μαγαζι που νοικιαζω..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς παράνομο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμιο .
    Αληθεύει ότι κατάγεσαι από τη Δεσφίνα ;
    Από γεωγραφία φαντάζομαι ότι θα ξέρεις,
    Ακριβώς κάτω από την Δεσφίνα βρίσκεται το πολύπαθο ιστορικό Δίστομο που υπέστη την άνευ προηγούμενου σφαγή – γενοκτονία από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής .
    Εσύ ρε Παπαδήμο δεν ντράπηκες κι έκανες συντρόφισσα και γυναίκα της ζωής σου μια Γερμοεβραία…
    Και μόνο από αυτή την πράξη θα τρίζουν τα κόκκαλα των γενναίων μας προγόνων-πολεμιστών.
    Ο πατέρας σου σε έδιωξε όταν το έμαθε….έτσι δεν είναι?
    Έχεις μούτρα να πας στο χωριό σου?
    Που βρήκες τόσο θράσος ρε Γερμανοτσολιά κι έγινες παράνομος πρωθυπουργός του 11-11-11 ;
    Όσα χρήματα κι αν παραδώσεις, κλέβοντας την Ελλάδα, στους εβραιοληστοσυμορίτες σου, την ψυχή του Έλληνα δε θα την πάρεις ποτέ…
    Άλλη μια απόδειξη λοιπόν πως το Γερμανοφορεμένο και Γερμανογέννητο εβραϊκό ΠΑΣΟΚ του εωσφόρου Ανδρέα παίρνει σήμερα ακόμη και στο όνομα σου ζωή .
    Τώρα εξηγούνται οι παλιές και οι τωρινές σου σχέσεις με τον άλλον Γερμανοστολιά τον Αλβανοπαπούλια, που Γερμανό δεν σκότωσε αλλά πολλούς Έλληνες πατριώτες σίγουρα τους στέρησε την ζωή .
    Ουστ! από δω παλιοτόμαροοοοοοοοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωθυπουργός αρνί .
    Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το αθώο αμνού πρόσωπο του πρωθυπουργού ;
    Ποιοι κρύβονται πίσω από το λυπημένο βλέμμα και το μωρουδίστικο πρόσωπο του Αλβανοπαπούλια ;
    Είναι όλοι αυτοί που σαν ακρίδες θα φάνε κάθε τρυφερό βλαστάρι της χώρας μας και θα αφήσουν πόνο, θλίψη και ερημιά .
    Εσύ καλά τους ψήφισες και καλά σου κάνουν τώρα,
    μόνο μια δικαιολογία υπάρχει
    ότι εξαπατήθηκες .
    Ξύπνησες όμως ;
    Έμαθες?
    Τι σκέπτεσαι να κάνεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ, ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ;
    Η ΝΔ έπεσε, γιατί ο Καραμανλής φρόντιζε τα συμφέροντα της χώρας μας, έξω από την δυτική εξάρτηση. Πασιφανές. Η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) και η νέα κυβέρνηση πάλι ΠΑΣΟΚ, με ολίγη από ΝΔ-ΛΑΟΣ, 2 χρόνια τώρα δείχνουν να βρίσκονται σε άριστη συνεργασία με εξωθεσμικά δίκτυα (ίσως και μυστικές υπηρεσίες, έτσι μας ενημερώνει το wikileaks) αλλά και με την εσωτερική διαπλοκή, προώθησαν το σχέδιο της οικονομικής διάλυσης και υποδομών της χώρας, της ύφεσης και της παρακμής που είχε κι εξακολουθεί να έχει ως δομικά στοιχεία τους τραπεζίτες και το διαπλεκόμενο εσωτερικό κεφάλαιο, σε απόλυτη συνεργασία με την Ε.Ε. το Δ.Ν.Τ. και τις Η.Π.Α. στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, παρέα με την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, εξυπηρετούν προφανή συμφέροντα στο χώρο των τραπεζών, των καυσίμων, του φαρμάκου, των καρτέλ της αγοράς και λοιπών οικονομικών συμφερόντων!

    Στο μεταξύ κατάφεραν και υπονόμευσαν τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης με τις κωλυσιεργίες και τη γραφειοκρατία σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Χρέωσαν με 210 δις ευρώ περισσότερα τη χώρα, τσάκισαν τη μεσαία τάξη, έδιωξαν τις υγιείς Ελληνικές επιχειρήσεις με το νέο φορολογικό, κράτησαν εντός τις πολυεθνικές με σκανδαλώδεις όρους, διέλυσαν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, το εμπόριο, τον τουρισμό, την υγεία, την παιδεία, την άμυνα και ισχυροποίησαν τις θέσεις των εχθρών Τούρκων αλλά και των άλλων, Αλβανών και Σκοπιανών, μη ανακηρύσσοντας ΑΟΖ! Ταυτόχρονα μας κοροιδεύουν μέσα στα μούτρα μας, ότι τάχα δήθεν παλεύουν για τα συμφέροντα της χώρας, εξευτελίζοντας εντελώς τους Έλληνες, όπου κι όπως μπορούν.

    Πως λέγεται όλο αυτό, αν όχι έσχατη προδοσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
    Τρεις βασικές ρήτρες της δανειακής σύμβασης του Μαΐου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

    Αυτές είναι:
    1) Η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία

    2) Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη χώρα εκτός των δανειστών της ( πχ Κίνα, Ρωσία)
    3) Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις από τους δανειστές της ώστε να συμψηφιστούν τα χρέη της με χρέη των δανειστών της προς την ίδια, όπως για παράδειγμα κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
    Η παραπάνω σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Κ. Παπακωνσταντίνου και από τον Κ.Προβόπουλο. Το μειονέκτημα για αυτούς και το πλεονέκτημα για μας είναι ότι δεν έχει περάσει από κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οπότε μπορούμε στο μέλλον να την καταγγείλουμε. Τώρα βέβαια αυτό προσπαθούν να περάσουν με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα περάσει από την Βουλή και επικυρώνει όλα τα παραπάνω. Ελπίζω τώρα να γίνεται από όλους αντιληπτό ποιος είναι ο ρόλος της νέας φασιστικής κυβέρνησης που ήρθε στην εξουσία ερήμην μας και τελείως αντισυνταγματικά, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Γερμανών και των διεθνών τοκογλύφων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επαναστατήστε ρε έλληνες τι περιμένετε ;;;;
    Μήπως είστε πουστράκια όπως οι αρχηγοί σας και σας αρέσει να σας γαμάνε τον κώλο σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. GAY- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Μην περιμένετε ότι θα βγούμε ποτέ από την οικονομική εξαθλίωση που μας έβαλε
    Το gaypasok μαζί με την gay-παρέα του και τώρα με την gay- κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας .
    ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΥΣΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρη,

    ο Βέλτσος, με καθυστέρηση ενός αιώνα, ανακάλυψε τον ευρωπαϊκό μηδενισμό και έγινε εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. Οι αγαπημένοι του στίχοι από ένα ποίημα του Μπέκετ, είναι οι εξής:
    «Πάντα να προσπαθείς.
    Πάντα να αποτυγχάνεις.
    Δεν πειράζει. Να προσπαθείς ξανά
    Ν’ αποτυγχάνεις πάλι.
    Να αποτύχεις καλύτερα»

    Δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του, πόσο μάλλον ένας άνεργος πατέρας που αγωνίζεται για την επιβίωση. Εκείνος έχει λύσει το πρόβλημα επιβίωσης.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο κυριος? βελτσος απο τοτε που ξεκινησε ακαδημαικη καριερα ζει εις βαρος του ελληικου λαου. αφου εξαργηρωσε αδρα την στενη φιλια του με τον σημιτη η οποια ανακοινωνοταν μεσω του τυπου της διαπλοκης προς τον ελληνικο λαο και απομιζουσε τις κρατικες επιχορηγησεις που του εξασφαλιζε το υπ.παιδειας, προσπαθουσε-λπγω του κομπλεξισμου που ειχε ως κοντος και ασχημος- να..... επιβαλλεται στι
    ς φοιτητριες του με την δυναμη που αντλουσε απο την δημοσιοτητα και την θεση του στο πανεπιστημιο. ετσι για να μαθαινει ο ελληνας πως λειτουργει η ακαδημαικη ελιτ και γιατ η ελλας εφθασε εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. βέλτσο αει στου Βλάσση να μαγειρέψεις καμμιά φασουλαδα και μη μας πολυζαλίζεις τ' αρχίδια βρωμοπασοκαριό.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΝΔ έπεσε, γιατί ο Καραμανλής φρόντιζε τα συμφέροντα της χώρας μας, έξω από την δυτική εξάρτηση. Πασιφανές.

    Είσαι και χαζός και βαλτός. Πασιφανές μαλάκα μου.
    Πόσο χρεώνεις τον "κόπο" σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση