GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το τζάκι θέλει ξύλα και εμείς τροφή...

Από το  diatrofi.gr Τις μέρες που η θερμοκρασία είναι κοντά στο 0, όπως αυτές που διανύουμε, η θέρμανση και η ένδυση είναι δύο από τους πι...

Από το diatrofi.gr

Τις μέρες που η θερμοκρασία είναι κοντά στο 0, όπως αυτές που διανύουμε, η θέρμανση και η ένδυση είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μας βοηθούν να κρατήσουμε ζεστό το σώμα μας. Σε αυτή μας την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο έχει και...
η διατροφή μας. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό και να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει η ''σοφή'' φύση! Κάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Το καλοκαίρι έχουμε μεγάλη ποικιλία φρούτων, πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, ενώ την περίοδο του χειμώνα η φύση μάς προσφέρει τρόφιμα που μας βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δημιουργούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ιούς.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε όταν ο υδράργυρος πέφτει χαμηλά..
Φρούτα και λαχανικά..
Τα πορτοκάλια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία όπως γνωρίζουμε τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να κρατούν μακριά το κρύο.
Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα με αποτέλεσμα να απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό, συνεπώς να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
Κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, ραδίκια, σέσκουλα, βλήτα. Πολύτιμα λαχανικά του χειμώνα, με υψηλή θρεπτική αξία. Πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτενίου, ανόργανων συστατικών αλλά και πολυφαινολών, προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την άμυνα του οργανισμού.
Ξηροί καρποί, η θρεπτική συντροφιά του χειμώνα..
Φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάστανα. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (ωφέλιμα λιπαρά), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες. Θα μπορούσαμε να τους καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες ακόμα και καθημερινά, προτιμώντας τους όμως νωπούς και ανάλατους. Επίσης το ''πάντρεμα'' των ξηρών καρπών με τα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα) αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό και γεμάτο ενέργεια σνακ, κατάλληλο για το χειμώνα και το κρύο.
Όσπρια και σούπες..
''Θερμαντικό πιάτο" θεωρείται η φασολάδα. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τα όσπρια, εκτός από τη μορφή της σούπας που όλοι γνωρίζουμε, μπορούν να γίνουν πουρές, να προστεθούν σε σαλάτες με λαχανικά, να γίνουν ντιπ αλλά και να μαγειρευτούν σε ριζότο. Θα πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, σε όποια μορφή μας ευχαριστεί και να τα καταναλώνουμε σε συχνότητα 1-3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να έχουμε τα οφέλη της διατροφικής τους σύστασης.
Η σούπα με τα χίλια πρόσωπα.. Η σούπα μπορεί να περιέχει σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο μόνο του ή συνδυασμένο με άλλα όπως κρεατικά, θαλασσινά, ψάρια, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια. Εκτός από τη ζεστασιά που προσφέρει είναι ελαφριά για το στομάχι και το σημαντικότερο μας δίνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντεπεξέλθει τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Μπαχαρικά και καρυκεύματα..
Ας δώσουμε μια πιο πικάντικη γεύση στα πιάτα μας προσθέτοντας μπαχαρικά και καρυκεύματα. Το πιπέρι, η καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, εκτός από το να προσθέτουν άρωμα και γεύση στο φαγητό, περιέχουν και κάποιες ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.
Νερό και αφεψήματα..
Το κρύο αμβλύνει το μηχανισμό της δίψας, συνεπώς υπάρχει πιθανότητα να αφυδατωθούμε χωρίς να το καταλάβουμε. Θα πρέπει να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας καθημερινά με αρκετό νερό, χυμούς και αφεψήματα.
Ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να καταναλώνουμε ροφήματα βοτάνων, ζεστά και γευστικά, τα οποία θα μας χαλαρώσουν, θα τονώσουν τις άμυνες του οργανισμού μας και θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε το κρύο. Το τσάι, χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο είναι μερικά από αυτά, που και καλό κάνουν γενικότερα στην υγεία αλλά και θα μας κρατήσουν ζεστούς και ενυδατωμένους.
Μια σωστή διατροφή, ένας ζεστός σκούφος, γάντια και κασκόλ θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό και υγιές!!!

2 σχόλια

  1. Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    η Άννα Νταλάρα

    που έχει 1 ΕΚ στην Ελβετία!!!

    Αλλά και άλλοι 30 η 40 βουλευτές διαφόρων κομμάτων και σε λίγες μέρες θα σκάσει και αυτό!!!

    28 Φεβ 2012 12:05:00 π.μ.

    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    ηγετη δοκτωρα γαμησε τουσ στα ορθια
    η ωρα ηρθε

    ολοι οι ελληνεσ μαζι σου

    28 Φεβ 2012 12:06:00 π.μ.

    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    MYNHMA


    Η λαϊκή αντίδραση έρχεται σιγοβράζοντας, μην σε πετύχει στο διάβα της, δοσίλογε, τραπεζίτη, εκβιαστή τοκογλύφε, δολοφόνε δικηγόρε, άπρακτε εισαγγελέα, βουλευτή υποτελή,ανίκανε πολιτικέ, ολιγάρχη, μιζαδώρε, διεφθαρμένε κρατικέ υπάλληλε, φεουδάρχη...


    DR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιδιά καλησπέρα, για Καθαρισμό καμινάδας , Μετατροπή τζακιού , Εγκατάσταση τζακιού αξεσουάρ και γενικά ότι αφορά το τζάκι/
    μπορείτε να δείτε στη σελίδα μου: http://www.in-tzaki.gr/

    να στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση