GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημιούργησαν εγκεφαλικά κύτταρα με πάρκινσον στο εργαστήριο...

Ανθρώπινα κύτταρα , αντίγραφα κυττάρων που έχουν προσβληθεί από μία γενετική μορφή της νόσου Parkinson, η οποία οφείλεται σε μεταλλάξεις του...

Ανθρώπινα κύτταρα, αντίγραφα κυττάρων που έχουν προσβληθεί από μία γενετική μορφή της νόσου Parkinson, η οποία οφείλεται σε μεταλλάξεις του γονιδίου parkin, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες στο εργαστήριο.
Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεταλλάξεις του γονιδίου parkin προκαλούν την νευροεκφυλιστική νόσο περίπου σε...
έναν στους 10 ασθενείς. Οι επιστήμονες έχουν για πρώτη φορά στα χέρια τους ένα ρεαλιστικό μοντέλο, ώστε να δοκιμαστούν νέες θεραπείες.
«Είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο ανθρώπινοι νευρώνες ντοπαμίνης από ασθενείς με τη νόσο Παρκινσον, με μεταλλάξεις του γονιδίου parkin» ανέφερε ο καθηγητής Jian Feng, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που δημοσίευσε την έρευνά της στο «Nature Communications».
«Πριν από αυτό δεν είχαμε καν φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να μελετήσουμε τη συγκεκριμένη νόσο σε αληθινούς ανθρώπινους νευρώνες», σημειώνει, προσθέτοντας πως «είναι αδύνατο να αφαιρέσουμε ανθρώπινους νευρώνες από τον εγκέφαλο για να τους μελετήσουμε».
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες για να δημιουργήσουν ανθρώπινους νευρώνες χρησιμοποίησαν μία τεχνική που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία, μετατρέποντας κύτταρα του δέρματος σε εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δερματικά κύτταρα από τέσσερις εθελοντές, δύο υγιείς και δύο που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον, η οποία προκαλείται από τη μετάλλαξη του γονιδίου parkin.
Το γονίδιο parkin ελέγχει τη παραγωγή ενός ενζύμου, που αποκαλείται ΜΑΟ (μονοαμινοξειδάση), το οποίο με την σειρά του ελέγχει την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Ωστόσο, το μεταλλαγμένο γονίδιο parkin αδυνατεί να ελέγξει την παραγωγή του ενζύμου ΜΑΟ, με αποτέλεσμα αυτό να δρα ως τοξική ουσία για τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.
Οι επιστήμονες στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα αποτρέπουν αυτή τη διαδικασία, σταματώντας αυτή τη μορφή της νόσου Πάρκινσον. Όπως αναφέρει το BBC, ο Michelle Gardner, ερευνητής του «Parkinson's UK», έκανε λόγο για μία «συναρπαστική έρευνα», καθώς δίνει τη δυνατότητα διερευνηθεί αυτή η μορφή της νόσου με ένα νέο τρόπο.

1 σχόλιο

  1. Ρε παιδιά τι έγινε και εξαφανίστηκε η (επιστημονική) ανακοίνωση για τον.. Άρη;
    ..έλεγε πως βρέθηκε πολύ νερό στον.. Άρη αλλά μετά εξαφανίστηκε και ψάχνανε να το βρούνε. Είχε μπει κατά λάθος μάλλον και φωτό του Σπηλιωτόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση