GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν διακόπτει «προς το παρόν» το Ιράν την τροφοδοσία πετρελαίου στην Ελλάδα...

Σε προειδοποίηση εξελίχθηκε η πρωινή « απειλή », που μετέδωσαν ιρανικά Μέσα, σύμφωνα με την οποία το Ιράν προτίθεται να διακόψει τις εξαγωγ...

Σε προειδοποίηση εξελίχθηκε η πρωινή «απειλή», που μετέδωσαν ιρανικά Μέσα, σύμφωνα με την οποία το Ιράν προτίθεται να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς 6 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ, το Ιράν «προειδοποίησε» ότι...
θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν θα το κάνει «προς το παρόν» για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο διευθυντής για τη δυτική Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών Χασάν Τατζίκ, που συναντήθηκε με έξι ευρωπαίους πρεσβευτές, «προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρώπη και να βρει άλλους αγοραστές», σημείωσε το αλ Άλαμ.
Παρόλα αυτά, ο Τατζίκ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «δεν θα το κάνει προς το παρόν για ανθρωπιστικούς λόγους και εξαιτίας του κρύου».
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Ενέργειας διέψευσε, μιλώντας στο Reuters, πληροφορίες που ήθελαν τη χώρα να διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προς 6 ευρωπαϊκές χώρες. «Το αρνούμαστε... Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το ιρανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Reuters.
Άγνοια για την υπόθεση δήλωνε η Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι «έπεσαν από τα σύννεφα» σχολίασε χαρακτηριστικά η εφημερίδα La Repubblica. «Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον.
Όσο για τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση διακοπής των εξαγωγών από το Ιράν, η Μαρλέν Χόλτσνερ, εκπρόσωπος της επιτρόπου για θέματα ενέργειας, διευκρίνισε: «Το πετρέλαιο υπάρχει στην αγορά, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη πει ότι θα αυξήσει την παραγωγή» όταν από τον ερχόμενο Ιούλιο θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Το πρωί της Τετάρτης, ο ιστότοπος της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης μετέδωσε πως το Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές έξι ευρωπαϊκών χωρών -της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, την Πορτογαλίας και της Ολλανδίας- για να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς αυτές. «Σήμερα κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι πρεσβευτές κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και ενημερώθηκαν ότι το Ιράν θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις πωλήσεις πετρελαίου προς αυτές», αναφέρεται στον ιστότοπο.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις 23 Ιανουαρίου να ενεργοποιήσουν ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.
Τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαια με το Ιράν απαγορεύτηκαν με άμεση ισχύ από την ΕΕ, αλλά οι περισσότεροι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου έχουν χρονικό περιθώριο έως την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.
«Άλμα» των τιμών πετρελαίου
Άνοδο σχεδόν 2 δολαρίων σημείωναν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά τις πληροφορίες περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν. Στις 14:43 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,99 δολάρια στα 119,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε άνοδο κατά 1,43 δολάρια στα 102,17 δολάρια το βαρέλι.
ΕΛΠΕ: Από εναλλακτικές πηγές η κάλυψη των αναγκών της αγοράς
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ενδεχόμενο διακοπής των πωλήσεων πετρελαίου προς την Ελλάδα, εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων δήλωσε πως ο όμιλος προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς από εναλλακτικές πηγές.
Πηγές του ομίλου ανέφεραν ακόμη ότι οι εισαγωγές αργού από το Ιράν έφθασαν στο μάξιμουμ το 2011 (22%) καθώς οι εμπορικοί όροι της συνεργασίας ήταν καλύτεροι σε σχέση με άλλες πηγές τροφοδοσίας, ενώ οι παραλαβές από την Τεχεράνη συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2012. Πρόσθεταν δε ότι αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία ισχύος της απόφασης του Ιράν, τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν να καλύψουν το κενό αυξάνοντας τις αγορές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

1 σχόλιο

  1. 2,5€ το λίτρο θα παει η βενζίνη το καλοκαίρι με τις μαλακίες της ΕΕ και τα εμπάργκα για τα δήθεν πυρηνικά του Ιράν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση