GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανάλυση, Πολιτικές και Αποτελέσματα του «Θατσερισμού»...

Του Γεωργίου Κ. Μπήτρου * * Περίληψη εκδήλωσης του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Κολλεγίου Deree 1. Ανάλυση Μέχρι το τέλος της δεκαετίας ...

Του Γεωργίου Κ. Μπήτρου*

* Περίληψη εκδήλωσης του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Κολλεγίου Deree

1. Ανάλυση
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 οι τάσεις που επικρατούσαν ακολουθούσαν την πορεία που είχε προβλέψει ο Hayek (1944). Tο μέγεθος του κράτους στις δημοκρατίες διευρυνόταν, ο χώρος των εκούσιων συναλλαγών συρρικνωνόταν. Οι πολίτες έχαναν τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος, κλπ. Η πορεία προς την «δουλεία» ήταν ασταμάτητη και όχι μόνο εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που...
υιοθετούνταν εξ ονόματος του Keynes.
Το βάρος της αντίδρασης έπεσε στους φιλοσόφους και οικονομολόγους της ανοικτής κοινωνίας και ελεύθερης οικονομίας. Αυτοί ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγινε φανερό ότι είχαν γκρεμίσει συθέμελα το ιδεολογικό υπόβαθρο του κρατισμού. Αλλά ενώ το θεωρητικό πλαίσιο του κρατισμού είχε αποδομηθεί ιδεολογικά, στην πράξη και τα πλέον φιλελεύθερα κόμματα στη Δύση εξακολουθούσαν να αδρανούν.
Την κατάσταση αυτήν αποφάσισαν τελικά να αναστρέψουν δύο μεγάλοι ηγέτες, ο Reagan στις ΗΠΑ και η Thatcher στην Αγγλία.
2. Η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία
Όταν η Thatcher ανέλαβε την προεδρία του συντηρητικού κόμματος το 1975, στη Μεγάλη Βρετανία επικρατούσαν οι ακόλουθες συνθήκες:
• Περιλαμβανομένων των αμυντικών δαπανών, ο στενός δημόσιος τομέας κάλυπτε πάνω από το 40% του ΑΕΠ.
• Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας είχε επεκταθεί και περιλάμβανε σημαντικές «στρατηγικές επιχειρήσεις».
• Τα συνδικάτα σε αυτές τις δραστηριότητες ήταν πανίσχυρα και επηρέαζαν τη συμπεριφορά των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα.
• Η κυβέρνηση των εργατικών είχε ελάχιστη πλειοψηφία και προσπαθούσε να διαχειριστεί μια οικονομία που κατρακυλούσε στην πτώχευση και είχε περιέλθει στην επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
• Η χώρα βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και υπήρχαν κίνδυνοι κοινωνικής αναταραχής.
3. Η ατζέντα της Thatcher στο μέτωπο της οικονομίας
Από τις απόψεις που με παρρησία διατύπωνε και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάγεται εύκολα ότι οι πολιτικές που θα υιοθετούσε, αν εκλεγόταν πρωθυπουργός, πήγαζαν κατευθείαν από τις πεποιθήσεις της ότι έπρεπε:
• Η νομισματική πολιτική να στοχεύει μόνο στη σταθερότητα του γενικού επιπέδου των τιμών.
• Να μειωθεί η δύναμη της κυβέρνησης και να αυξηθεί ο ρόλος των αγορών.
• Να μειωθεί η φορολογία, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και τα ατομικά δικαιώματα.
• Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις,
• Να ενθαρρυνθεί ο υγιής ανταγωνισμός.
4. Οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ως πρωθυπουργός
Για να επιτύχει τους πιο πάνω στόχους ή τουλάχιστο για να βάλλει τα θεμέλια για την επιτυχία τους:
• Υιοθέτησε μια νομισματική πολιτική αυστηρού ελέγχου της προσφοράς χρήματος.
• Προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και σε μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε αυτές.
• Μείωσε τη φορολογία και μέσω της μεταφοράς της ιδιοκτησίας των κατοικιών στα νοικοκυριά και άλλων διευθετήσεων, επιδίωξε να διευρύνει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και να περιορίσει τη δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Με ένα πρωτοφανές κύμα ιδιωτικοποιήσεων, μετέφερε στον ιδιωτικό τομέα πολλές από τις παραγωγικές δραστηριότητες στις οποίες είχε επεκταθεί το δημόσιο.
• Για να αποφευχθεί η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στους δικτυακούς κλάδους (π.χ., τηλεπικοινωνίες, αέριο, ύδρευση, κλπ.), ανέθεσε τη ρύθμιση του ανταγωνισμού σε εξειδικευμένες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.
• Για να σταματήσει την εκμετάλλευση της διαπραγματευτικής δύναμης από τα εργατικά συνδικάτα, κατήργησε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αποκαλούμενων ως «κοινωνικών εταίρων» και δημιούργησε προϋποθέσεις ώστε να μειωθεί σημαντικά η ισχύς τους.

• Εκτιμώντας τα προβλήματα των δημοσίων επιχειρήσεων που υπό στατική ανάλυση οδηγούν σε αποτυχία στις αγορές τους, καθώς και τα προβλήματα που έχει ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας και παιδείας, εφάρμοσε το μηχανισμό της «οιονεί αγοράς». Σύμφωνα με αυτόν, το κράτος διατήρησε μερικώς τον έλεγχο της χρηματοδότησης των υπηρεσιών αυτών, αλλά ούτε παρήγαγε ούτε διένειμε αυτές τις υπηρεσίες.
Τέλος, και ίσως το πλέον σημαντικό, είναι ότι επέμεινε και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε οι πολιτικές της σε αυτές τις κατευθύνσεις να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα σε πολλούς τομείς.
5. Αποτίμηση των αποτελεσμάτων
• Από το 1980 μέχρι το 1989, αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγικότητα και το ΑΕΠ της χώρας (κατά περίπου 2,2% ετησίως).
• Κατά την ίδια περίοδο υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από 13% περίπου μειώθηκε στο 5%, και εξίσου σημαντική ήταν η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και η επιτάχυνση των επενδύσεων.
• Μεταξύ του 1979 και 1987, ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 22,5% (από 732.000 σε 567.000) . Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν μεν κατά τι, αλλά η αύξηση των δημόσιων εσόδων υστέρησε, κυρίως γιατί αυξήθηκε η ανεργία. Το αποτέλεσμα αυτών των τάσεων ήταν ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ όλη τη δεκαετία κινήθηκε ανοδικά.
• Πραγματικά ριζοσπαστικές αλλαγές υιοθετήθηκαν μεταξύ 1987 και 1990. Τότε μειώθηκε γενικά ο αριθμός των συμβούλων και οι δημόσιοι υπάλληλοι υπήχθησαν σε εκτελεστικές υπηρεσίες προσαρτημένες στα επί μέρους υπουργεία με επακριβείς στόχους και παρακολούθηση της απόδοσής τους.
• Μεγάλη επιτυχία σημείωσε επίσης η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων μέσω της οποίας μεταστράφηκαν οι προτιμήσεις των πολιτών προς το μετοχικό καπιταλισμό. Ενδεικτικά αυτής της μεταστροφής είναι ότι, ενώ το 1979 ο αριθμός των μετόχων ήταν 3 εκατομμύρια, το 1990, ο αριθμός τους είχε ανέλθει στα 11 εκατομμύρια και όταν ιδιωτικοποιήθηκε η βιομηχανία του αερίου το 1986, η ζήτηση για τις μετοχές υπερκάλυψε την προσαύξηση κατά 500%.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η μεταστροφή των πολιτών υπέρ των πλεονεκτημάτων της ιδιωτικής οικονομίας ήταν τόσο θεμελιακή, ώστε, όταν η εξουσία πέρασε στους εργατικούς, στο τέλος της δεκαετίας του 1990, όχι μόνο δεν προχώρησαν στην ακύρωσή των μεταρρυθμίσεων αυτών, αλλά τις θεώρησαν ως εφαλτήριο για τις δικές τους επιλογές.
6. Αποτίμηση
• Το 2004 σε άρθρο του στη Wall Street Journal με τίτλο “The Battle's Half Won", ο Friedmanεκτίμησε ότι η μάχη που έδωσε ο ίδιος με μια μικρή δράκα άλλων μεγάλων διανοητών του προηγούμενου αιώνα κερδήθηκε μόνο κατά το ήμισυ.
• Οι κλασικές ιδέες για την ανωτερότητα της ελεύθερης οικονομίας στην αύξηση του πλούτου των εθνών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ατομικών ελευθεριών, ανέκοψαν την κυριαρχία της ιδεολογίας του κρατικισμού.
• Σε αυτή την έκβαση δεν παραλείπει να δώσει εύσημα στο Reagan και στη Thatcher οι οποίοι πρόβαλλαν με παρρησία τις πιο πάνω ιδέες και με την πολιτική πρακτική τους δημιούργησαν ένα μεγάλο προηγούμενο για αναφορά και καθοδήγηση στο μέλλον. Αλλά στο πρακτικό επίπεδο οι προσπάθειές τους απέτυχαν.
• Ειδικότερα, στην Αγγλία παρά την αναμφισβήτητη επιτυχία των πολιτικών της Thatcher στην αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών, στην ιδιωτικοποίηση και στη μεταστροφή του κοινωνικού αισθήματος υπέρ των αγορών, οι προσπάθειές της για μείωση του κράτους δεν απέδωσαν.
Την ίδια τύχη είχαν οι προσπάθειές της να αναμορφώσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Γι΄ αυτό, όταν παραιτήθηκε το 1990, οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό στο ΑΕΠ εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο επίπεδο που τις παρέλαβε το 1979, δηλαδή πάνω από 40%.
7. Τι μπορούμε να διδαχθούμε από την σχετική αποτυχία της Thatcher
• H νοοτροπία του κρατισμού είναι βαθιά ριζωμένη στα συντηρητικά κόμματα, γιατί ο κρατισμός είναι συνυφασμένος με τα συμφέροντα των κυβερνώντων ολιγαρχιών.
• Τα συντηρητικά κόμματα είναι εγγενώς αδύνατα να ασπαστούν τις ιδέες και τις οικονομικές πολιτικές της Νέας Κλασσικής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, ο μόνος από μηχανής παράγοντας που απομένει για να ξεφύγουν οι αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες από την παρούσα θλιβερή τους κατάσταση είναι η τεχνολογία.
• Στο μακρύ μέλλον, με τις παρούσες τάσεις στην τεχνολογική πρόοδο της πληροφορικής, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία η θα παραχωρήσει τη θέση της στην άμεση ψηφιακή δημοκρατία ή θα μεταλλάξει σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.
• Δεδομένου ότι ισχύει ο κανόνας ότι «αυτός που σταματάει στο μέσο μιας επανάστασης σκάβει το λάκκο του», τώρα φυσιολογικά μπήκαμε σε καινούργιο κύκλου κρατισμού, ο οποίος θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τις δημοκρατίες.
Αναφορικά με τη χώρα μας, τώρα που επίκειται η πραγματική επανίδρυση της κοινωνίας μας, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε τι κράτος θέλουμε να φτιάξουμε και πιστεύω ότι μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε ανατρέχοντας στο πολύ απώτερο παρελθόν μας.

*Ο Γεώργιος Κ. Μπήτρος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

11 σχόλια

  1. ΕΚΤΑΚΤΟ!_
    Εισαγγελέας: "Τίποτα παράνομο στη συναλλαγή του 1 εκ"...
    __________________________________________
    Και τότε τι βγήκες προχθές και το είπες ρε καραγκιόζη;

    Ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Βουλής Αργύρης ζήτησε από τον πρόεδρο της αρχής για το μαύρο χρήμα Νικολούδη. λεπτομέρειες για την υπόθεση του βουλευτή που έβγαλε 1 εκατομμύριο στο εξωτερικό.

    Ο Αντιεισαγγελέας απάντησε στον Αργύρη με επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων λέει:
    "Είχα μια καταγγελία από πολίτη για μια συνδιαλλαγή 1 εκατομ. η οποία στην αρχή φαινόταν ύποπτη. Η συνδιαλλαγή έγινε μέσω private banking με την βοήθεια Χρηματιστηριακής στις 4-3-11 και δεν προσκομίστηκε κανένα δικαιολογητικό. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει παρανομία ούτε καν ενδείξεις τέλεσης αδικήματος"
    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2012/02/mr-1_25.html


    Άρα άνθρακες ο θησαυρός...

    Απλά το ΠΑΣΟΚ που ζει και βασιλεύει βρήκε άλλη μια ευκαιρία να αποπροσανατολίσει μπας και ξεχάσουν οι ηλίθιοι ποιος μας έφερε εδώ μετά από δύο χρόνια...


    Καθοριστική η συμμετοχή του Καραγκιόζη Εισαγγελέα που παρόλο που όπως λέει δεν υπάρχει παρανομία βγήκε και ανακοίνωσε με τέτοιο τρόπο το ότι υπάρχει βουλευτής
    με 1 εκ έξω ώστε να φαίνεται σαν παρανομία και να αρχίσει ο κοπρίτης ο Καρχιμάκης να γαυγίζει..

    ΑΠΥΘΜΕΝΗ η διαχρονική ΑΛΗΤΕΙΑ ΠΑΣΟΚ

    και τα ζώααααααα, εκεί ρε πούστη μου
    κουτόχορτο..και ας έχει γίνει ΣΚΑΤΑ
    απο την μούχλα και το χιλιομάσημα...

    ΕΚΕΙ..τα ζώα...
    να φάμε σοσιαληστικά
    και ας είναι και ΣΚΑΤΑ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για να μην σας δουλευουν τα ντορακια..

    guardian. Monday 5 December 2011

    Income inequality among working-age people has risen faster in Britain than in any other rich nation since the mid-1970s, according to a report by the OECD.
    annual average income in the UK of the top 10% in 2008 was just under £55,000, about 12 times higher than that of the bottom 10%, who had an average income of £4,700.


    The effect has been a dramatic weakening in the state's ability to spread wealth throughout society. From the mid-70s to mid-80s, the tax-benefit system offset more than 50% of the rise in income inequality. It now manages just 20%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ταγματασφαλητες-μαυραγοριτισες..
    ΕΡΧΕΤΑΙ στο τελος μαρτιου..
    και δεν εννοω τις εκλογες..
    νουδουπασοκες μουουουουου...
    τα παραπονακια σας στην ηγεσια σας,στο μεγκα-σκαι και στην κομπλεξικη,αγραμματη ευρωλαχταρα σας..

    The official decision on whether a default swap has been activated is made by the International Swaps and Derivatives Association..
    “I have very little doubt that they will be triggered,” said Darrell Duffie, professor of finance at Stanford.“The fears about the market are small potatoes”

    ..the rest of Europe will ultimately split up with its noncontiguous partner. The only question is when.

    ΚΑΙ ΤΟΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 25/2 2:15 μμ
    Αυτά που γράφεις είναι αλήθεια, αλλά παραλείπεις εντέχνως να ανφέρεις το ΓΙΑΤΙ. Ίσως δεν συμφέρει την ιδεολογία σου... Ο λόγος λοιπόν είναι διότι οι πολιτικές της Θάτσερ ΔΕΝ εφαρμόστηκαν πλήρως, εξαιτίας των αιτιών που αναφέρει ο συγγραφέας στο άρθρο του. Η Θάτσερ υπονομεύτηκε από υπερσυντηρητικούς κύκλους του κόμματός της που ήταν προσκολλημένοι σε κρατικίστικες και κορπορατικές νοοτροπίες. Απόδειξη ήταν ο τρόπος που την «υποχρέωσαν» να αποχωρήσει από την αρχηγία των Torries, εν μέσω δακρύων... Δεν την άφησαν επίσης να ολοκληρώσει τις μεταρυθμίσεις της. Εσύ φυσικά δράττεσαι της ευκαιρίας και θεωρείς βολικά ότι για τις όποιες «αποτυχίες» ευθύνεται συλλήβδην ο φιλελευθερισμός. Είναι πολύ «βολικό» για την ιδεολογία σου, αλλά ΔΕΝ είναι αλήθεια. ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν είναι τέλειο. Ούτε φυσικά και ο φιλελευθερισμός. Αλλά είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερος από την δικιά σου ιδεολογία, έστω και αν εφαρμόζεται τμηματικά και κατά το δοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η περιοδος 1945-1974 θεωρειται η χρυση περιοδος του καπιταλισμου..
    επι ike eisenhower οι ανωτατοι οριακοι φορολογικοι συντελεστες ηταν στο 90%..
    υπηρχε αναπτυξη,
    δωρεαν παιδεια και υγεια,
    υψηλοι μισθοι,
    πληρης απασχοληση
    και ισχυρος συνδικαλισμος..
    τα συμπερασματα ειναι προφανη..
    θατσερισμος=δικτατορια των πλουσιων σε βαρος των φτωχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5.39
    η θατσερ εφυγε γιατι ηταν
    electoral liability
    δηλαδη θα εχανε τις εκλογες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σωστος ο 6.04..
    αντε μπραβο με τις ανακριβειες των πτυχιουχων του ντερη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Θάτσερ έφυγε διότι κάποιοι ήθελαν να ελέγχουν το κράτος, ενώ αυτή το ήθελε μικρό και αποτελεσματικό. ΑΥΤΗ είναι η αλήθεια μικρά μου κομπλεξικά αριστερούλια, που ονειρεύεστε «ισχυρούς συνδικαλισμούς» τύπου Arthur Scargill! (Πρόεδρος του συνδικάτου των ανθρακορύχων της Βρετανίας, για να μην το ψάχνετε...). Η εποχή του Ike Eisenhower ήταν η μεταπολεμική εποχή και οι συνθήκες τότε σε μια καθημαγμένη ανθρωπότητα απαιτούσαν John Meinard Keyns. ΤΩΡΑ απαιτούν Milton Friedman και Friedrich Von Hayek. Όσο για την αφοριστική μπούρδα που έγραψε ο 25/2 6:04 μμ:
    «θατσερισμος=δικτατορια των πλουσιων σε βαρος των φτωχων», του υπενθυμίζω ότι η Θάτσερ ήταν κόρη ΜΠΑΚΑΛΗ και όχι λόρδου ή βιομήχανου! Ο φιλελευθερισμός βοηθάει κυρίως την μεσαία αστική τάξη που είναι ο στυλοβάτης της κοινωνίας. Οι «πλούσιοι» ούτως ή άλλως δεν έχουν ιδεολογία, (δεν τους ενδιαφέρει άλλωστε...), σιχαίνονται τον ανταγωνισμό και μάλιστα ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ το μεγάλο κράτος, διότι τους δίνει περισσότερες ευκαιρίες για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι». Αυτό ονομάζεται και «κορπορατισμός» και δυστυχώς ακόμα και τα δεξιά κόμματα της Ευρώπης υποκύπτουν σε αυτόν λόγω ψηφοθηρίας. Αυτά τα ολίγα για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. ΜΗΝ υιοθετείτε πράγματα που απλώς χαϊδεύουν τον ψυχισμό σας. Διαβάστε, μορφωθείτε, ανταλλάξτε απόψεις. Τα πράγματα ποτέ δεν είναι μόνο άσπρα ή μόνο μαύρα και φυσικά ποτέ μόνο κόκκινα! Και ΔΕΝ είμαι απόφοιτος του Deree.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η υπαλληλος θατσερ προσεληφθη απο τους πλουσιους να κανει μια δουλεια..
    πηραν αερα τα μυαλα της..
    εχανε και στις δημοσκοπησεις..
    απελυθη..
    την πολιτικη των πλουσιων συνεχισαν να εφαρμοζουν αλλοι υπαλληλοι..
    λεγε τους major και blair..

    it IS that simple..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 26/2 9:38 πμ
    «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε...»
    Λουίτζι Πιραντέλλο
    Έτσι σας βολεύει να πιστεύετε, συμπληρώνω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Gοoԁ blog you've got here.. It's difficult
    tо find hіgh-quality wгiting lіκe yοurs theѕe dауs.
    I ѕerіоuѕly aρprеciate inԁivіduals like уοu!

    Take саrе!!

    Неre is my web site Payday Loans
    Also see my site - Online Payday oan

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση