GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επέτειος θανάτου του Διονυσίου Σολωμού...

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που σήμερα είναι γνωστός ως ο εθνικός μας ποιητής. Ο Διονύσιος Σολωμός πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του...

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που σήμερα είναι γνωστός ως ο εθνικός μας ποιητής. Ο Διονύσιος Σολωμός πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα.
Ο Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798. Ήταν το παιδί ενός κόντε και μιας υπηρέτριας, του Νικόλαου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια ως το 1808 στη Ζάκυνθο και είχε δάσκαλο τον Ιταλό Σάντο Ρόσι. Τα πρώτα του ποιήματα στη...
Ζάκυνθο ήταν σύντομοι στίχοι στα ιταλικά πρότυπα στο κλίμα του αρκαδισμού.
Μετά το θάνατο του πατέρα του και ο νέος κηδεμόνας του, ο Διονύσιος Μεσσάλας, τον στέλνει στην Ιταλία για σπουδές. Ο Σολωμός τελείωσε το Λύκειο στην Κρεμόνα το 1815 και στη συνέχεια φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας μέχρι το 1817. Στο διάστημα αυτό γράφει τα σημαντικότερα ιταλικά του ποιήματα ενώ ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του γαλλικού διαφωτισμού, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο αργότερα στην θερμή ενασχόληση του ποιητή με την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Το 1818 επιστρέφει στη Ζάκυνθο -όπου θα μείνει μέχρι το 1828- και συνεχίζει να γράφει στα ιταλικά. Τα ιταλικά ποιήματα της περιόδου αυτής εκδόθηκαν το 1822 με τον τίτλο "Rime Improvvisate, που αποτελεί και τη μοναδική συλλογή που δημοσιεύθηκε ενώ ζούσε ακόμη ο Σολωμός. Ταυτόχρονα ο Σολωμός κάνει τις πρώτες προσπάθειες να γράψει στα ελληνικά, κάτι που τον δυσκόλεψε. Ο ποιητής δεν γνώριζε καλά την ελληνική γλώσσα μιας και η παιδεία του ήταν ιταλική, κάτι που ήταν σύνηθες για τους επτανήσιους ευγενείς.
Αρχίζει παράλληλα να διαβάζει δημοτικά τραγούδια, να ενημερώνεται για το έργο προηγούμενων ποιητών ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε για την κρητική λογοτεχνία. Γραφει τα έργα η Ξανθούλα, η Αγνώριστη, Τα δυο αδέρφια και Η τρελή μάνα.
Το πρώτο μεγάλο έργο του Σολωμού στα ελληνικά είναι ο γνωστός Ύμνος εις την ελευθερίαν, οι πρώτες στροφές του οποίου μελοποιήθηκαν από τον Νικόλαο Μάντζαρο και αποτέλεσαν τον εθνικό ύμνο της χώρας. Το ποίημα είναι εμπνευσμένο από την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώθηκε το 1823.
Με αυτό ο Σολωμός έγινε ευρύτερα γνωστός στην εποχή του μιας και το υπόλοιπο έργο του όσο ζούσε ήταν γνωστό κυρίως στον κύκλο των θαυμαστών του.
Τα έργα που ακολουθούν είναι η Ωδή εις το θάνατο του Λόρδου Μπάιρον, Η Καταστροφή των Ψαρών, η Γυναίκα της Ζάκυνθος, ο Λάμπρος κ.α. Όπως είχε προγραμματίσει λίγα χρόνια πριν, ο Σολωμός μετακομίζει το 1828 στην Κέρκυρα, στο πνευματικό κέντρο των Επτανήσων της εποχής.
Στην Κέρκυρα γράφτηκαν τα έργα Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι κ.α. Την περίοδο αυτή γύρω από το Σολωμό αναπτύχθηκε ο λεγόμενος κύκλος της Κέρκυρας. Επρόκειτο για τον κύκλο θαυμαστών και "μαθητών", ποιητών και πνευματικών ανθρώπων του νησιού.
Τότε γνωρίστηκε με τον μεγάλο συνθέτη Νικόλαο Μάντζαρο, τον ιστορικό που εισήγαγε στην ελληνική διανόηση την "ιστορική συνέχεια" και τον όρο "ελληνοχριστιανικό" Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο και πολλούς άλλους.
Ουσιαστικά με τον κύκλο αυτό ξεκινάει η Επτανησιακή Σχολή, υπέρμαχης κυρίως της δημοτικής γλώσσας.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Σολωμός γράφει στα ιταλικά. Πρόκειται για ημιτελή ποιήματα και πεζά. Τον Φεβρουάριο του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, γιατί "με την ποίησή του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία".
Ο Σολωμός πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 ύστερα από εγκεφαλική συμφόρηση. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο το 1865.

8 σχόλια

  1. Τους γαμημενους καραβαναδες..
    Τους εχουνε "ευνουχισει" ολους ρε..

    Α! ΡΕ Αειμνηστε Παπαδοπουλε ..
    Πεθανες στη φυλακη ρε μεγαλε..
    Καλα το ξεκινησες ..αλλα γιατι ρε μεγαλε μονο δωρεαν διακοπες στη Γυαρο για τα ξεφτιλισμενα καθικια??

    Γιατι να δωσεις "διαβατηριο" στο μπασταρδο ελληνοπολωνο αντρει μινεικο παπανδρεου??

    Καθαρισε τους ρε μεγαλε..
    Σε μια σαπια μαουνα ρε αδελφε..

    ΕΠΡΕΠΕ μεγαλε..
    Ηθελες να φανεις .."ευγενικος" σε αυτα τα σκυλια!?!?
    Και τι κερδισες?
    Στη φυλακη πεθανες..

    Ρε πουστηδες κανενας που να μπορει να κινητοποιησει τα τανκς ρε, δεν υπαρχει??
    ΑΜΕΣΗ ΚΗΡΥΞΗ του στρατιωτικου νομου.
    ΟΞΩ πουστηδες τοκογλυφοι..
    ΚΡΕΜΑΛΑ στα σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Γιατί η μάχη εστάθει ολίγη; Λίγα τα αίματα γιατί;
    Τον εχθρό θωρώ να φύγει και στο κάστρο ν' ανεβεί."

    Μέτρα! Ειν' άπειροι οι φευγάτοι, οπού φεύγοντας δειλιούν·
    τα λαβώματα στην πλάτη δέχοντ', ώστε ν' ανεβούν.


    Κόντε μου τον τοπον αυτον τον ερμον ακομα τσιρακια των ξενων τον διαφεντευουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΝ..

    Όταν έκλαψε η Αννίτσα

    Του Κώστα Καίσαρη
    (απόσπασμα)

    Η εξομολόγηση της Αννας (με τα εκατό ταγέρ) Διαμαντοπούλου ήταν συγκλονιστική:

    «Είμαι είκοσι χρόνια στην πολιτική κι έβαλα τα κλάματα για πρώτη φορά, όταν διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τα σχολικά βιβλία».

    Τύφλα να ‘χει η Κατίνα Παξινού. Για τέτοιο ταλέντο μιλάμε. Εκλαψε η γυναίκα. Εκλαψε για τα σχολικά βιβλία.

    Για όλα τα άλλα που έχει κάνει στην εικοσάχρονη πολιτική καριέρα της είναι υπερήφανη: για τους προϋπολογισμούς που ψήφισε επί ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη και τον υπερδανεισμό της χώρας. Για το χρηματιστήριο. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των 50 δισ. Για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

    Τίποτα απ’ αυτά δεν την ενόχλησε.

    Οπως δεν την ενοχλεί τώρα που τα παιδάκια στα δημοτικά σχολεία λιποθυμάνε από την ασιτία.

    Δεν την ενοχλούν τα συσσίτια. Δεν την ενοχλούν οι άστεγοι. Δεν την ενοχλούν οι αυτοκτονίες. Δεν την ενοχλούν η φτώχεια και η εξαθλίωση. Οπως δεν την ενοχλεί το ένα εκατομμύριο άνεργοι.

    Για τίποτα απ’ αυτά δεν έκλαψε.

    Εβαλε τα κλάματα μόνο όταν λόγω αυτών των καταραμένων των βιβλίων χάλασε το προφίλ της ως υπουργού Παιδείας.

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΑΤΕΙΑ.ΣΤΗΝ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΑ ΜΕΙΑΣΜΑΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ..ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΙΑΣ ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ..ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΟΙΚΤΟ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΑΙ ..ΦΤΑΙΕΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σε γκαστρωσανε και σε παρατησανε πασοκο μου,σα χαζογκομενα που εισαι..

    βρίσκομαι ἡ ἔρμη ἀνάποδα στὴν κλίνη
    ποὺ ἄλλες φορὲς τὴ ζέσταινε τὸ κρῖμα,
    καὶ πικρότατα κλαίω πὼς εἶναι δίχως
    τὸ στεφάνι ποὺ μὄταξες ὁ τοῖχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μου ήρθε στο νου μου, περσότερο από όλους αυτούς, ή γυναίκα της Ζάκυνθος, ή οποία πολεμάει να βλάφτει τους άλλους με τη γλώσσα και με τα έργατα, και ήταν έχθρισσα θανάσιμη του έθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 11. Και ετότες η γυναίκα της Ζάκυνθος την αντίσκοψε και αποκρίθηκε: “Κυρά δασκάλα, όλα τα χάσετε, αλλά από εκείνο που ακούω η γλώσσα σας έμεινε.

    12. ”Είμαι στην πατρίδα μου και στο σπίτι μου; Και η αφεντιά σου δεν ήσουνα στην πατρίδα σου και στο σπίτι σου;

    13. ”Και τί σας έλειπε, και τίι κακό είδετε από τον Τούρκο; Δε σας άφηνε φαητά, δούλους, περιβόλια, πλούτια; Και δόξα σοι ο θεός είχετε περσότερα από εκείνα που έχω εγώ.

    14. ”Σας είπα εγώ ίσως να χτυπήσετε τον Τούρκο, που ερχόστενε τώρα σε με να μου γυρέψετε και να με βρίσετε;

    15. ”Ναίσκε! Εβγήκετε όξω να κάμετε παλληκαριές. Οι γυναίκες επολεμούσετε (όμορφο πράμα που ήθελ' ήσθενε με τουφέκι και με βελέσι· ή εβάνετε και βρακί;). Και κάτι εκάμετε στην αρχή, γιατί επήρετε τα άτυχα παλληκάρια της Τουρκιάς ξάφνου.

    16. ”Και πώς εμπόρειε ποτέ του να υποφτευθεί τέτοια προδοσία; Τόθελε ο Θεός; Δεν ανακατωνόστενε με δαύτον μέρα και νύχτα;

    17. ”Τόσο κάνει και εγώ να μπήξω το μαχαίρι μες στο ξημέρωμα στο λαιμό του ανδρός μου (που να τόνε πάρει ο διάολος).

    18. ”Και τώρα που βλέπετε πως πάνε τα πράματα σας κακά, θέλτε να πέσει το βάρος απάνου μου.

    19. ”Καλή, μα την αλήθεια. Αύριο πέφτει το Μισολόγγι, βάνουνε σε τάξη την Ελλάδα τη ζουρλή οι βασιλιάδες, εις τους οποίους έχω όλες μου τες ελπίδες,

    20. ”και όσοι μείνουνε από τον ξολοθρεμό έρχονται στη Ζάκυνθο να τους θρέψουμε, και με την κοιλιά γιομάτη μας βρίζουνε”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί μες' στ' αχρεία τους σπλάχνη

    το φαγί και το ποτό

    σε φαρμάκι δεν αλλάχνει,

    να τους φάει το σωθικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση