GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάλι απ’ την αρχή... για την Ελλάδα;;

Γράφει ο  Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Η προσπάθεια « κουρέματος » του Ελληνικού χρέους εντάθηκε περίπου την περίοδο ψήφισης τ...

Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Η προσπάθεια «κουρέματος» του Ελληνικού χρέους εντάθηκε περίπου την περίοδο ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, όταν αναγκαζόμενοι να λάβουμε νέα επιπρόσθετα μέτρα, λόγω της αποτυχίας των μνημονιακών εμμονών και της κυβερνητικής ανικανότητας για προώθηση και των πιο αυτονόητων μεταρρυθμίσεων, άρχισε να γίνεται αντιληπτή η έκταση της ύφεσης που δεν επέτρεπε την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων. Με την πάροδο του χρόνου αποδεικνυόταν ότι η καταβαράθρωση της οικονομίας ξεπερνούσε και την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη οδηγώντας σε συζητήσεις για...
ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» με κατάληξη να είναι η Τρόικα που σήμερα πιέζει για ακόμα καλύτερη συμφωνία, παραδεχόμενη ουσιαστικά τη συνέχιση της ύφεσης και την αδυναμία ανάταξης της παραγωγικής βάσης!
Το τραγελαφικό είναι ότι αυτό που οι πάντες δεν ήθελαν να διανοηθούν (την αναδιάρθρωση χρέους), σκεπτόμενοι λογικά ότι όσο συντεταγμένα κι αν γίνει μια τέτοια κίνηση θα σημάνει την αποδοχή της σαθρής διάρθρωσης της Ευρωζώνης και τη γενικευμένη καχυποψία απέναντι στους υποτίθεται απολύτως αξιόπιστους κρατικούς τίτλους, δεν έπραξαν εγκαίρως και πολλά για να το αποφύγουν, ακολουθώντας κι όχι καθοδηγώντας τις εξελίξεις.
Άλλωστε εξαρχής πέρα από λογιστικές τακτοποιήσεις και αφαιρετικούς γενικόλογους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος που σχεδόν κανείς δεν τήρησε στην δεκαετή πορεία του ευρώ, δεν ήταν τόσο σοβαρό το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για διαρθρωτικές, παραγωγικές και διοικητικές παρεμβάσεις που θα επέτρεπαν στο όλο εγχείρημα να έχει ελπίδες επιτυχίας.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι με έμμεσο τρόπο... «επιστρέφουν» την Ελλάδα στην «αφετηρία», καλύπτοντας την απώλεια σχεδόν 20% του ΑΕΠ με την απομείωση των ετήσιων τόκων! Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι και η θεωρητική δεύτερη ευκαιρία που έχουμε, ξεκινά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες και με εντελώς άλλο διεθνές περιβάλλον.
Η παραγωγική μας βάση αποσυντίθεται περαιτέρω δημιουργώντας ένακλίμα οικονομικής «κατάθλιψης». Η αποτίμηση των προς ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αγγίζει τον πάτο. Η κοινωνία εξαντλημένη κι αποσβολωμένη από τις συνεχείς αναθεωρήσεις κι αναπροσαρμογές αντιδρά πλέον οργισμένα σε κάθε πρόταση. Η κρίση αξιοπιστίας κι εμπιστοσύνης στο σύστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Ταυτόχρονα η γενίκευση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η επάνοδος της στις ΗΠΑ και ο περιορισμός της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον από το οποίο δεν πρόκειται να απεγκλωβιστούμε απλά με ένα «κούρεμα» χρέους.
Αν δεν υπάρξουν συντονισμένες διεθνείς δράσεις (η Λαγκάρντ ξαναθυμήθηκε το ευρωομόλογο κι άλλοι αναφέρονται πάλι σε κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες) αλλά και ειλικρινής διάθεση να αποκτήσουμε το εξωστρεφές επενδυτικό προφίλ που οι κρατικοδίαιτες αντιλήψεις δεκαετιών δεν μας άφησαν να οικοδομήσουμε, δεν θα πρόκειται για μια νέα αρχή αλλά για την επανάληψη του ίδιου σεναρίου με πιθανότατα ακόμα πιο τραγικό τέλος!



3 σχόλια

  1. Αλεύρωσαν πολιτικούς στην Καλαμάτα


    Αλεύρωσαν πολιτικούς στην ΚαλαμάταΜεγέθυνση

    Αλεύρωσαν πολιτικούς στην Καλαμάτα

    Αλεύρι δέχτηκαν πολιτευτές στην Καλαμάτα, κατά τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Υπαπαντής.

    Θύτης μία νεαρή συμβασιούχος. Νωρίτερα όμως οι πολιτικοί είχαν αποδοκιμαστεί έντονα από άλλους παρευρισκόμενους στην λιτανεία.

    Πρώτος στόχος, στους δρόμους της Καλαμάτας, έγινε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιώργος Γεωργίου, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την πολιούχο και προστάτη της πόλης.

    Στη συνέχεια δέκτες αποδοκιμασιών έγιναν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι που τους συνόδευαν.

    Οι πολίτες τους φώναζαν "κλέφτες" και τους ζήτησαν να φύγουν "να γκρεμοτσακιστούν".

    Μάλιστα στην οδό Αριστομένους, μόλις πέρασε η εικόνα και οι οκτώ αρχιερείς που συμμετείχαν στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, νεαρή τους πέταξε αλεύρι.

    Η νεαρή συμβασιούχος συνελήφθη μετά την επίθεση και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γ. Παπανδρέου: Κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές για τις τράπεζες
    Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι ..(που την βγάλαν "τρελή" !!)
    αλλά 18 μάρτυρες εμπλέκουν τον εθνοσωτήρα Κόσταρίκα (με τη μουσίτσα του) στο φούσκωμα του ελλείμματος του 2009.
    ________________________________
    [Παρόλα αυτά μην αμφιβάλλει κανείς ότι δεν θα ανοίξει μύτη... και η Βουλή σαν πλυντήριο θα ξεπλύνει τον Παπανδρέου και τη μουσίτσα του τον Παπακωνσταντίνου που κατέστρεψαν
    τη χώρα...]

    Στην Βουλή έφτασε η δικογραφία που συνέταξε ο Οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης μετά από τις καταγγελίες στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας προκειμένου να αυξηθεί το έλλειμμα και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η δρομολόγηση εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ογκώδης δικογραφία έφτασε αργά εχθές το βράδυ στο κοινοβούλιο και αποτελείται από περίπου 60 φακέλους ενώ στα σχετικά διαβιβαστικά αναφέρεται ότι στις 18 μαρτυρικές καταθέσεις γίνεται λόγος για ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Φίλιππου Σαχινίδη.

    Ειδικότερα, στο σχετικό διαβιβαστικό του κ. Πεπόνη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή αναφέρεται ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις και με πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση τα Ελλάδας» προσθέτει ότι στις 18 μαρτυρικές καταθέσεις «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και για ύπαρξη, συναφώς και αφετέρου, ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε Κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών» και καταλήγει με
    κεφαλαία γράμματα
    ότι «θα πρέπει, συνεπώς, φρονούμεν, να διαβιβαστεί η δικογραφία στο πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων,
    για τα περαιτέρω, κατά νόμον».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση